Sorana joacă bine, dar se oprește în sferturi la Madrid al doilea an la rând
Camelia Butuligă | 11 mai 2017Învinsă de Kiki Mladenovic în sferturile de finală, Sorana Cîrstea ratează șansa primei semifinale într-un turneu Premier Mandatory, dar sezonul ei arată bine până acum. E în Top 30 în Race to Singapore la acest moment.
Kristina Mladenovic are cel mai bun an din cariera sa până acum. După ce a câștigat titlul la St Petersburg, iată ce rezultate a avut:
Mladenovic since going 0-2 to start 2017:
W – St. Petersburg
R16 – Dubai
F – Acapulco
SF – IW
2R – Miami
F – Stuttgart
SF – Madrid— WTA Insider (@WTA_insider) May 11, 2017
Cu victoria de azi asupra Soranei, se califică în a doua semifinală Premier Mandatory anul acesta (după Indian Wells), unde o va întâlni pe Bouchard sau Kuznetsova.
Parcursul ei de până azi la Madrid a stat sub semnul bunului management, vicleniei și unui dram de noroc, exact ca și meciul contra Soranei. A beneficiat de retragerea Anei Konjuh în primul tur la 1-1 la seturi, în turul doi a stăvilit-o în tiebreakul decisivului pe Lauren Davis și apoi a expediat-o rapid pe tânăra Dodin, probabil încă nedezmeticită după victoria monstru asupra Cibulkovei.
Mladenovic este ca tip de jucătoare una din reprezentantele școlii big-hitter, dar versiunea filiformă, care poate progresa mai mult la capitolul deplasare. Și ea, și Pliskova, au spus că datorează saltul în clasament și rezultate unui regim de fitness mai serios. Oceane Dodin, care are un joc și un tip de fizic similar, le va călca probabil pe urme în curând.
Ca mentalitate, Kiki este genul tacticos și măsurat, dar nu timid. În conferințe răspunde detaliat și inteligent, și, în spiritul francez al onestității fără regrete, nu se sfiește să spună ce gândește chiar despre subiecte mai spinoase (vezi cazul Sharapova). Mladenovic este un mix foarte eficient de viclenie și șarm onest. Își cunoaște interesul și nu e deloc naivă, însă, spre deosebire de alte jucătoare la fel de ambițioase (Bouchard, Azarenka), reușește să nu devină nesuferită. O salvează de la acest lucru alura ei un pic rezervată, un pic mucalită, un pic nonșalantă.
https://twitter.com/WTA/status/862680560577073152
https://twitter.com/WTA/status/862676195543928833
.@Sorana_Cirstea finds the corner with the backhand! #MMOpen pic.twitter.com/6LxKYeYjc0
— WTA (@WTA) May 11, 2017
Cu aceeași viclenie nonșalantă joacă și pe teren. Dincolo de serviciul și loviturile ei mari, stă un manager de meci foarte bun, care azi a știut exact unde să apese, când și cât. Primul set l-a câștigat luând-o tare pe Sorana și făcându-i break în primul game; apoi nu a făcut decât să-și țină serviciul (deși Sorana a avut trei mingi de break la 3-2, nu a reușit să le convertească). Sorana se plânsese lui Marius Comănescu în OCC-ul de la începutul setului că nu putea să returneze cum ar fi vrut. Într-adevăr, de-a lungul meciului, serviciul a ajutat-o mult pe Kiki, mai ales primul. Ca procentaj de reușită, cele două fete au servit similar cu primul, însă la numărul punctelor câștigate cu el, Mladenovic a avut cifre mai bune. Un serviciu unu care să-ți facă puncte gratis e sfânt în tenis.
În timpul schimburilor, Mladenovic este un amestec interesant de lovituri strașnice, corecte, și chestii subversive, gen scurte puse din senin sau unghiuri foarte îndrăznețe încercate (și reușite) din mijlocul liniei de fund. Acestea, mai ales dacă sunt folosite la scoruri sensibile, destabilizează teribil.
Setul doi a fost presărat cu cinci breakuri în total, însă ultimul cuvânt l-a avut tot franțuzoaica. De asta spun că a gestionat cu mare abilitate acest meci: mi s-a părut că s-a întrebuințat exact atât cât a trebuit pentru a câștiga, fără să încerce să rupă gura târgului.
De partea cealaltă, Sorana a jucat bine: meciul a fost competitiv, nici pe departe nu a dat senzația că este surclasată sau că nu are șanse. Mental, a rămas până la final conectată, deși pierderea primului set a fost cu siguranță dezamăgitoare. Puncte bonus primește serviciul, și primul și al doilea, care s-au ținut foarte bine. Poate singurul regret este că atunci când a reușit să-i facă break lui Mladenovic în setul doi și să egaleze la 4-4, și-a pierdut imediat serviciul la zero. Per total, diferența au făcut-o, în opinia mea, serviciul unu al franțuzoaicei și riscurile pe care și le-a asumat la momentele potrivite în schimburi.
Sfertul următor, între Sevastova și Bertens a fost fără istoric, olandeza având puține răspunsuri la varietatea și creativitatea loviturilor letonei.
Fotografii: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română