Sorana Cîrstea nu găsește cheia pentru Safarova, se oprește în turul al doilea. „Simțeam că-s acolo”
Radu Marina | 18 ianuarie 2018Sorana Cîrstea, care anul trecut a făcut optimi de finală la Australian Open, a dat azi peste un matchup foarte prost pentru ea, în persoana Luciei Safarova, 6-2, 6-4. „N-am jucat chiar atât de rău, însă am greșit în momentele importante câteva retururi și asta a făcut diferența”
Sorana Cîrstea a dat astăzi peste o adversară care o mai învinsese în trecut de patru ori în cinci meciuri, cu un stil care se pliază perfect pe ceea ce joacă românca. Lucie Safarova, ca și Sorana, e o jucătoare agresivă, care nu ezită să atace și se simte foarte bine când mingea îi vine repede, în forță și cu mult ritm, adică exact ceea ce face și Sorana. Și atunci, în astfel de situații, cea care iese la suprafață e cea care fie își ajustează mai bine loviturile, fie cea care reușește să preia prima controlul și să conducă jocul. Astăzi a fost o combinație între cele două. Safarova a căutat întotdeauna să fie ea cea care impune ritmul, dar nu a făcut asta prin a forța loviturile. A construit, a așteptat, s-a hrănit constant din loviturile Soranei care îi veneau fix în zona ei de confort și nu s-a repezit să atace fiecare minge ca și cum ar fi ultima. Poate tocmai de asta și impresia în unele momente ale meciului a fost că orice ar încerca Sorana, Safarova are majoritatea răspunsurilor.
Dacă ne uităm la scor, 6-2, 6-4 pare sec și dur. Doar că meciul nu a mers doar într-o singură direcție, nici nu a fost un meci dominat cap-coadă de cehoaică. Sorana a început meciul solid, și-a făcut serviciul cu ușurință și părea că simte mingea bine. Asta s-a văzut și pe serviciul Safarovei, în game-ul al doilea, când Sorana a avut 3 mingi de break, în cel mai lung game al meciului. Faptul că nu a reușit să concretizeze șansele avute după un game-maraton a atârnat greu mai apoi, când nu a mai părut la fel de concentrată la ce are de făcut, și-a pierdut imediat serviciul iar de acolo Safarova a preluat controlul.
Faptul că Sorana era totuși în meci și simțea bine mingea a fost confirmat în setul doi, când a reușit câteva super lovituri. A pasat, a lovit câștigător din niște poziții dificile, iar setul a fost foarte echilibrat. De altfel, în ciuda scorului, Sorana a încheiat meciul cu mai multe lovituri câștigătoare decât adversara ei. Problema a apărut când primul serviciul nu a mai ajutat-o și a trebuit să se bazeze pe serviciul doi (doar 8 puncte a reușit cu serviciul doi). Aici, Safarova a făcut o treabă bună de fiecare dată cu returul; a intrat în teren și a răspuns mereu cu retur câștigător. Așa s-a întâmplat și la 4-3, tot după un game lung, în care Sorana a avut câteva șanse de a egala, și totuși și-a pierdut serviciul. Punctele importante pe care cehoaica le-a reușit au venit fie de la un retur agresiv cu care își ușura mult munca și își crea rapid avantaj, fie direct cu returul câștigător.
Cum spuneam și în alte ocazii, serviciul schimbat al Soranei o face foarte vulnerabilă (serviciul doi, în special) în fața multor jucătoare importante, care returnează agresiv și reușesc să pună o mare presiune încă de la retur. Nu asta a fost neapărat cheia meciului, dar a contat că Sorana nu s-a putut baza pe serviciul ei exact când avea ce mai mare nevoie. Sorana nu reușește astfel să își apere rezultatul de anul trecut, când a reușit optimi la Melbourne, dar, așa cum spunea și ea după meciul cu Diyas, e doar începutul anului. Cu multă muncă și o atitudine potrivită, care se pare că sunt obiectivele ei principale acum, e imposibil ca rezultatele să nu apară mai devreme sau mai târziu.
“Sorana oh na na, half of my heart is with Sorana oh na na” pic.twitter.com/mGWbmr1vlU
— Pedro Lavandoski (@plavandoski) January 18, 2018
.@sorana_cirstea says goodbye to her cheering section as she leaves the court.#AusOpen pic.twitter.com/irbXp9qoxj
— WTA Romania (@WTARomania) January 18, 2018
Sorana: „La mine returul e o armă, mai ales returul pe serviciul doi, însă azi am greșit destul de mult.”
Sorana ne-a declarat că s-a simțit mereu în meci, mereu la câteva puncte. „În ambele seturi au fost câte două puncte care puteau să schimbe și să facă diferența. La nivelul ăsta nu te mai iei după scor, câteva puncte contează, iar ea a jucat puțin mai bine în momentele importante și ce m-a costat azi pe retur a fost să returnez cu efectul ăla de stângace. Asta aș zice că mi-a pierdut azi meciul, returul. N-am jucat chiar atât de rău, însă am greșit în momentele importante câteva retururi și asta a făcut diferența. În general, la mine returul e o armă, mai ales returul pe serviciul doi, însă azi am greșit destul de mult.”
„Simțeam că-s acolo, simțeam că-s peste ea, asta face și mai frustrant totul. Un piiic (bate în masă) dacă reușeam să fac un break… Dar ea a jucat foarte bine mingile de break, scotea cu stânga în exterior, folosea bine și vântul… M-a incomodat azi. Altfel, a fost un meci bun, peste turul doi. Am dat de o jucătoare bună, am încercat cât s-a putut și atât s-a putut azi.”
Sorana spune că problema ei de matchup cu Safarova e ușor de identificat. „Faptul că e stângace. Dacă era dreptace nu aveam nicio problemă. Însă asta o face dificilă. Am avut și puțin ghinion, am căutat două zile un sparring care să-mi dea niște servicii, n-am găsit pe nimeni, m-ar fi ajutat un pic la antrenament să încerc să returnez.”
Sorana e printre norocoși; nu s-a simțit afectată de căldura infernală de azi: „Pe teren nu se simte chiar așa, cred că e mai rău dacă stai pe margine și te bate soarele fără să te miști. Dar pe teren n-a fost așa rău. Am noroc, niciodată de-a lungul carierei n-am avut probleme cu căldura. S-ar fi simțit poate mai rău dacă era și umiditate, dar era uscat. Plus că ești concentrată în timpul meciului, nu mai ai timp să te gândești la căldură.”
După AO, unde încă mai e în turneul de dublu, Sori va juca St.Petersburg, Fed Cup, Doha, Budapesta, Indian Wells și Miami. (Adrian)
Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0
1. Simona de păstrat
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română