Simona trece în viteză și de Madison Keys, e în semifinale la Wuhan și oficial calificată în Singapore
Camelia Butuligă | 29 septembrie 2016Simona Halep va juca în semifinale cu Petra Kvitova. Calificarea în semifinalele de la Wuhan înseamnă și că Simona are acum garantat locul în Singapore, la Turneul Campioanelor, pentru al treilea an consecutiv, o expresie a constanței ei remarcabile din ultimele sezoane.
Simona Halep își continuă seria victoriilor convingătoare cu un 6-4, 6-2 fără complicații în fața lui Madison Keys, numărul 9 mondial. A fost a patra victorie a Simonei din cinci meciuri cu Keys.
În semifinale, Simona o va întâlni pe Petra Kvitova, care a învins-o pe Johanna Konta, 6-3 6-4. Cu Petra, care a învins-o în turul anterior într-un meci superb pe Angelique Kerber, Simona conduce în head-to-head cu 3-0, cel mai recent meci fiind cel de anul acesta, de la Fed Cup. Calificarea în semifinalele de la Wuhan înseamnă și că Simona are acum garantat locul în Singapore, la Turneul Campioanelor, pentru al treilea an consecutiv, o expresie a constanței ei remarcabile din ultimele sezoane.
Probabil și cu noile skilluri e cum e cu noii angajați: ultimii veniți, primii plecați. Azi Simona n-a mai avut serviciul excelent din meciul cu Shvedova: primul hold a venit în primul set abia la a treia încercare. Dar nu a contat prea mult, pentru că celelalte elemente ale jocului său au făcut față singure. Mă refer aici mai cu seamă la retur, apoi la deplasare, construcția punctului și defensivă.
Când se trage linie și se adună, suma lucrurilor pe care Simona le face bine pe teren este mai mare decât cea a lui Keys, chiar și într-o zi în care a ratat startul. Pe americancă nu a ajutat-o deloc că primul ei serviciu, arma ei principală, a fost anihilată de Halep la retur. De fapt, al doilea serviciu, lovit cu mult kick, a incomodat-o mai mult pe Simona, dar Keys nu a fost suficient de atentă încât să observe acest lucru și să profite de el. În loc să pună mai mult efect și pe primul pentru a face mingea să sară în afara zonei de lovire a mai scundei ei adversare, Madison a continuat să servească plat și tare, dându-i Simonei ținte ușoare. La sfârșitul meciului, Simona intrase așa de bine în ritm că a lovit un retur excelent în picioarele adversarei de pe un prim serviciu de 192 km/h.
Keys a terminat meciul cu niște cifre mediocre pentru standardele ei, toate inferioare celor ale lui Halep: 55% reușită pe primul (65% Simona), puncte câștigate cu primul (55% față de 65% Simona) și pe al doilea (42% versus 55% Simona). Luate în abstract, serviciile celor două nu suportă comparație, cu atât mai mult într-o zi în care Simona nu servește la maxim. Cu toate astea, serviciul lui Keys a eșuat să facă pagube azi.
Un motiv este cel de mai sus: Madison nu a făcut ajustări în funcție de adversară. Alt motiv este returul Simonei, care este probabil cel mai bun din circuit, alături de cele ale lui Kerber și Williams. Ca și Djokovic, Simona a învățat că nu e necesar să rupi mingea (deși nu strică din când în când), dar că este mult mai eficient și sigur să returnezi lung și în picioarele adversarei, prinzând-o nepregătită. A făcut asta magistral azi. Paradoxal, conform unei statistici de la sfârșitul meciului, Madison a returnat mai tare și a stat cu un metru mai avansată decât Simona, dar aceste lucruri nu au influențat deznodământul. Nu a plasat mingea la fel de bine ca adversara ei, și chiar când a găsit retururi lungi și a înghesuit-o, Simona a dat dovadă de reflexe excelente, lovind foarte bine cu minim de pregătire.
Mă gândeam în timpul meciului că dacă serviciul și returul ar fi luate împreună, ca un fel de pachet comun, Simona ar fi peste Madison. Într-adevăr, serviciul va fi mereu veriga slabă pentru Simona, dar returul este atât de solid că poate să-i câștige suficient timp până serviciul se dezmeticește, ca azi.
La 3-1 pentru Madison în primul set, americanca face o dublă și Simona se apropie la 30-15. Urmează un retur câștigător absolut feroce și la următorul punct, un passing shot de rever în lung de line lovit din alergare care o găsește pe Keys în no man's land (apropo de cât este de greu să lovești reverul din mișcare, cel mai greu este să lovești reverul în lung de linie din mișcare, mai ales un rever cu două mâni). La break point, Keys face o neforțată și dă breakul înapoi. La 4-4 pe serviciul lui Keys, Simona obține o greșeală forțată împingând-o pe americancă în spate cu mingi lungi pe centru (tactică clasică împotriva bighitterilor) și alta deschizând terenul cu un retur în unghi închis și exploatând apoi spațiul deschis. Keys ajută și ea cu o dublă la cel mai prost moment și-i dă Simonei două șanse de break. Prima e ratată, dar la a doua, Simona repetă schema și deschide din nou terenul cu un retur pe un serviciu doi și face punct cu un rever inside out de pe lina de fund.
Astea două game-uri rezumă foarte bine match-upul dintre ele două, le etalează arsenalul și explică de ce Keys a pierdut ultimele trei meciuri. Pur și simplu Madison are prea multe găuri în joc, iar serviciul ei, care de obicei e suficient cât să echilibreze balanța contra altor jucătoare este aproape un non-factor contra Simonei.
Keys este tânără și are timp să progreseze, să adauge elemente jocului ei. Mă întreb însă dacă are și capacitatea de a progresa, atât fizic și tehnic, cât și mental. Uneori, reacțiile ei de pe teren sunt ca ale unui copil răsfățat. E adevărat că acum este mai aproape ca vârstă de copilărie decât de maturitate, dar nu va mai fi așa pentru mult timp.
Apropo de vârstă, Simona, care a împlinit marți 25 de ani, se comportă din ce în ce mai mult ca o jucătoare matură pe teren. ”Sunt fericită”, a spus ea la sfârșitul acestui meci, ”și când sunt fericită joc bine.” E adevărat, starea din afara terenului se reflectă în nivelul jocului și Simona traversează acum o perioadă în care e bine fizic, e în formă și are o echipă de care e mulțumită. Dar cred că maturitatea aceasta (mai puțin stropșiri și emoții negative în timpul meciurilor) a fost câștigată și prin felul aproape impecabil în care a performat în acest sezon american de hard și în acest an, în general. Eu sper că această liniște hotărâtă e pe cale să se transforme, dacă nu s-a transformat deja, în convingerea omului care știe că aparține elitei și nu se lasă dat afară de pe teren cu una cu două. La ora asta, mi se pare că mesajul pe care îl transmite Simona este: ”Va trebui să joci tenisul vieții tale ca să treci de mine.” Atitudinea asta este cea care face adversarele să producă duble greșeli la 4-4 și 15-30 și sper să n-o părăsească prea curând.
What an angle from @Simona_Halep! ???????? pic.twitter.com/7hmfAXI0NO
— WTA (@WTA) September 29, 2016
Simona Halep is now 27-4 since the start of Roland Garros. Last three losses came to either Kerber (Wimbledon, Cincy) or Serena (USO).
— WTA Insider (@WTA_insider) September 29, 2016
RT @WTA: „I'm really happy to qualify for #WTAFinals. It's amazing to play three years in a row!” –@Simona_Halep pic.twitter.com/oCJFZ9cIXC
— Treizecizero.ro (@treizecizero) September 29, 2016
Simo in Singapore!@Simona_Halep is third to qualify for #WTAFinals–> https://t.co/vTRfEsTECf pic.twitter.com/H8zATfuoVM
— WTA (@WTA) September 29, 2016
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română