Simona Halep o elimină pe Mattek-Sands; două românce în optimi la Australian Open!
Adrian Țoca | 23 ianuarie 2015Simona a câștigat cu 6-4, 7-5 a treia întâlnire din carieră cu Bethanie Mattek-Sands. Ultima oară când România a avut două jucătoare în optimile Australian Open s-a întâmplat în 1997, cu Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir.
Simona Halep își continuă parcursul foarte solid la Australian Open, calificându-se pentru al doilea an consecutiv în optimile de finală. Într-un meci foarte frumos, Simona a învins-o cu 6-4, 7-5 pe Bethanie Mattek-Sands; victoria de azi este a 8-a consecutivă în acest sezon.
În timp ce Irina Begu punea la cale asaltul final câștigător cu Carina Witthoeft, Simona Halep începuse deja schimburile intense cu Bethanie Mattek-Sands, în ceea ce urma să devină o nouă dimineață frumoasă pentru tenisul românesc. Trecuseră 18 ani de la ultima ocazie când două românce se calificau la braț în optimi de finală la Melbourne, și tot ce mai lipsea era o victorie perfect logică pe hârtie a Simonei, contra imprevizibilei Mattek-Sands.
Sunt două feluri de a ne uita la acest meci: prin prisma micii rătăciri de final a Simonei, care a servit de două ori pentru meci fără succes și s-a văzut egalată, în ceea ce a fost un scurt și foarte rece reminder al meciului cu Lucic-Baroni, de la US Open. Sau, dimpotrivă, am putea să vedem atitudinea dominantă și impunătoare a Simonei de la mijloc de set unu și până la 5-1 în setul secund, timp în care românca a desfăcut bucățele jocul lui Bethanie și l-a înșirat pe jos, ca un copil care, după ce se prinde cum funcționează o jucărie nouă, vrea să vadă și ce-i pe dinăuntru, așa că o demontează.
Cheia meciului era simplă: șansele lui Bethanie, care și-a regăsit inspirația și forma după o perioadă prelungită de absențe și accidentări, depindeau strict de posibilitatea ei de a-și impune jocul la fileu. Jucătoare de dublu de top, Mattek-Sands este extrem de competentă în zona fileului, iar duelul dintre cele două stiluri a garantat de la sine o suită de schimburi de foarte bună calitate. Numai că, după un început foarte bun, americanca a descoperit relativ repede că, deși eficientă, ea nu va putea susține cap-coadă această tactică. Atunci când a reușit să urce la fileu, Bethanie a avut un procentaj excelent, câștigând 16 din cele 22 de puncte jucate sus. Problema e un astfel de joc presupune un efort fizic susținut, iar americanca s-a investit în fiecare minge, jucând cu multă intensitate și cu multă determinare. A fost un ritm intens, căruia Simona i-a răspuns preponderent cu ajutorul serviciului, dar un ritm pe care Mattek nu l-a putut replica foarte mult timp. Ca să aibă șanse reale la victorie, ea era condamnată nu doar să urce cu folos, urce foarte des la fileu, preferabil la adăpostul unor mingi adânci, la fel cum reușise în primele game-uri. Dacă nu, orice minge mai scurtă era rapid pedepsită de Simona, care a început, treptat, să-și găsească punctul ideal de lovire și să distribuie lovituri direct câștigătoare de pe ambele părți.
Mattek a avut un procentaj de 73 la sută la fileu, dar unul din punctele pe care le-a pierdut acolo au costat-o mult. După ce ambele au avut și ratat (sau salvat) șanse de break, Simona a concretizat-o pe prima la 3-3. A returnat puternic în racheta americancei, de asemenea urcată la fileu, voleul n-a fost precis, dar a prins tușa, Simona a înălțat mingea, iar Mattek a ratat smash-ul, un shank mult în out. Mai apoi, la 5-4 și deuce, Simona s-a strecurat pe un culoar bine închis cu un passing lung, care a prins tușa, și care i-a adus mingea de set numărul 3, concretizată cu un as. De unde se trage încă o dată concluzia că e important cum citești statisticile, care pot fi adesea înșelătoare. Bethanie a fost, într-adevăr, activă la fileu, dar a pierdut singurele două puncte pe care n-avea voie să le piardă.
De aici a început perioada roz a Simonei, care a început să domine autoritar schimburile, smulgând oftaturi de admirație din partea comentatorilor australieni. Jocul s-a rupt de tot după ce Simona a făcut break în chiar primul game din setul secund, un game care a durat opt minute. Remarcabil e punctul care i-a adus mingea de break în acest game: din nou Mattek-Sands la fileu, cu un drop-volley aparent suficient, agățat în ultimă clipă de Halep, care a pasat-o cu reverul în cross: al treilea punct vital în economia meciului pierdut de Bethanie la fileu. Confortabilă, Simona a experimentat, întâi cu o scurtă de pe baseline (la 15-30 în game-ul 2 al setului 2), apoi cu o venire la fileu, de fiecare dată cu succes. Fiecare minge mai scurtă a lui Mattek-Sands a fost aspru pedepsită, iar americanca a fost stoarsă de energie și obligată să se apere cu disperare, dar fără succes, în rally-uri pe care Simona le-a încheiat după bunul plac, lovind într-un open space abandonat de adversara ei.
Ce s-a întâmplat de la 5-1, de fapt, de la 5-2 (după un hold normal al americancei) în sus? Deși îngrijorător la prima citire, senzația din timpul meciului a fost că setul nu e nicio clipă în pericol. Simona se pregătea să încheie al doilea meci la rând fără să-și piardă serviciul, dar break-ul cedat la 5-2 a fost mai degrabă o aberație și nu meritul lui Bethanie: ajunsă la 30-30 și la două puncte de meci, Simona a făcut o dublă greșeală, apoi a urmat un punct absolut bizar: o minge înălțată în cer de Mattek, care a avut intenția de a face challenge, a fost răspunsă cu un mishit de Simona, mingea ieșind în out. Abia după acest game haotic încolo a prins curaj Mattek și a început să se întoarcă la ce a jucat în primele câteva game-uri. Simona și-a pierdut o clipă tonusul și luciditatea și a mai pierdut un serviciu, de data asta presată puternic și în condițiile în care serviciul 1 a părăsit-o complet, iar forehandul și-a luat o pauză.
Simona a mai luat apoi două decizii proaste în game-ul de 5-5, trimițând trei mingi simple direct acolo unde o aștepta Mattek, fix în racheta acesteia, fiind astfel pasată, dar scurta perioadă de derivă a fost rapid corectată, iar Simona a pus punct meciului cu un forehand winner glorios.
Simona a terminat meciul câștigând 45 la sută din punctele de pe retur, cu 29 de lovituri direct câștigătoare versus 25 de erori neforțate, dar cu numai 42 la sută pe primul, câștigând însă 79 la sută din punctele în care serviciul 1 a intrat. A fost un meci sănătos, spectaculos, cu bune și cu rele, în care victoria n-a fost o clipă la îndoială, dar care o să-i folosească Simonei. Faptul că a trecut așa de ușor peste acea perioadă de slăbiciune fizică și peste căderea de rezultat e încurajator, mai cu seamă în condițiile în care atâția alte nume grele, precum Federer, Nadal sau Sharapova s-au chinuit cu adversari slab cotați sau au suferit, după caz, de condițiile meteorologice specifice. Scăzând procentajul pe primul, jocul Simonei a fost mai relevant decât cel din meciul cu Gajdosova, pentru că a primit în sfârșit o replică puternică, determinată și convingătoare. O replică de care, vorba clișeului, Simona avea nevoie. Jocul ei, suficient pentru aceste prime trei tururi, continuă pe o pantă în creștere. Urmează Wickmayer, o jucătoare în fața căreia head-to-head-ul nu e prietenos, și, chiar dacă meciurile datează din “cealaltă eră”, Simona e sesizată de acest aspect.
Wickmayer a câștigat toate cele trei meciuri directe cu Simona, și încă la scoruri categorice: a fost un 6-3, 6-2 la un challenger în Belgia (2010), 6-0, 6-2 la Auckland (2011) și 6-4, 6-0 la Hobart (2012), toate disputate pe hard.
Wickmayer, 25 de ani, n-a mai ajuns din 2010 în turul 4 la Australian Open.
Meciul va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar învingătoarea va juca în sferturile de finală cu învingătoarea dintre Ekaterina Makarova și Julia Goerges.
Anul trecut, în aceeași fază în care o va întâlni acum pe Yanine, Simona o vedea pe Jankovic și câștiga un meci emoțional pentru ea, cât un prag. Acum, pragul pare să se fi mutat două tururi mai departe, iar încrederea Simonei a crescut proporțional. Citând-o, în loc de încheiere, “știu ce am de făcut”.
Simona, la conferința de presă: „Toată lumea se așteaptă să câștig orice meci”
Despre nivelul ei de acum: „Sunt mulțumită cu jocul meu actual. Am jucat bine azi, mai bine decât în turul al doilea. A fost un meci bun pentru amândouă. Am lovit agresiv și am rămas pe baseline, sunt mulțumită”.
Despre următorul meci: „Yanina m-a bătut de fiecare dată când ne-am întâlnit, dar acum va fi un alt meci, între timp mi-am îmbunătățit mult jocul față de acum câțiva ani, când ne-am întâlnit. Mă aștept la un meci greu, dar am șansa mea. Ea e foarte înaltă și puternică. A fost jucătoare în Top 20, lovește în forță, servește bine și lovește la fel de bine de pe ambele părți. Va trebui să joc de asemenea agresiv și rapid”.
Despre noua rachetă: „Îmi oferă mai mult control, dar și mai multă putere. Îmi place mult, cred că e racheta potrivită pentru mine. Mi-a plăcut din prima, imediat după ce am văzut-o”.
Despre meciurile contra outsiderilor: „Nu, pentru mine e la fel, indiferent că joc cu cineva din Top 20 sau Top 30, sau joc cu cineva din top. E același lucru, fiecare jucătoare e puternică, nivelul e foarte înalt, așa că trebuie să fii atentă la fiecare meci, foarte concentrată și foarte serioasă”.
Despre așteptările puse în ea: „Știți, anul trecut am jucat prima mea finală de Slam. Asta mi-a dat multă încredere când joc în Slamuri. Cred că toată lumea din România crede că trebuie să câștig orice meci. Știu ce am de făcut. Știu ce vreau să fac. Muncesc din greu pe fiecare zi ca să obțin noi și noi rezultate bune, dar va trebui să vedem dacă ele vor veni. Nu e deloc ușor”.
Despre motivul pentru care a renunțat la Wim Fissette: „Am avut un sezon bun împreună. Dar a fost decizia mea. Eu cred că pot să joc la cel mai înalt nivel din tenis, am încredere în mine și în șansele mele. Acum sunt mulțumită cu echipa mea și cu decizia mea”.
.@Simona_Halep chats with @Babsschett of @TennisEurosport after her @AustralianOpen 3R win. Nice view 😉 #AusOpen pic.twitter.com/SNkTJbGq5g
— WTA (@WTA) January 23, 2015
Cum arată optimile în partea de jos a tabloului: Goerges – Makarova Wickmayer – Simona #HALEP Bouchard – Irina #BEGU Peng – Sharapova
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 23, 2015
Tough one to lose but I'm feeling good.. Good luck to Simona… Still pumped for dubs with my buddy Lucie! #LoveAus #KeepFighting
— Bethanie MattekSands (@BMATTEK) January 23, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română