Simona Halep, la a patra finală WTA a carierei! Raluca Olaru, de asemenea în finală!
Adrian Țoca | 14 iunie 2013Săptămână de vis pentru românce la turneul de zgură de la Nurnberg. Simona și Raluca vor juca având fiecare trofeul pe masă.
Simona Halep nu încetează să arate ce pas mare a făcut în ultimele săptămâni. Parcursul de la Roma i-a dat încrederea care-i lipsea, eșecul de la Roland Garros a întărit-o, iar acum, la Nurnberg, confirmă toate cuvintele frumoase care s-au spus despre ea recent. Și nu oricum, ci printr-o victorie obținută cu Safarova nu tocmai în cele mai ușoare circumstanțe.
După ce și-a câștigat precedentele trei meciuri din turneu fără să piardă set, Simona era să aibă parte de un moment foarte neplăcut în primul set. La 2-2 și 40-30, în plin început solid de meci, Halep și-a sucit glezna și a avut nevoie de minute întregi de îngrijiri medicale. Din fericire, a fost doar o spaimă, iar românca a putut să reia meciul. După plâns vine și râs, astfel că Simona a fost protagonista unui moment hilar. Abia revenită pe teren, ea a câștigat punctul următor, apoi a dat să servească, nepărând să fi realizat că tocmai câștigase și game-ul, iar adversara ei era deja pe bancă. În hohotele generale, Simona s-a uitat întrebătoare către arbitru, pentru a cere lămuriri, apoi a izbucnit și ea în râs, amuzată de situație. A fost un moment care a ajutat-o probabil să se destindă și să uite de momentul neplăcut de mai devreme, cel despre care a spus ulterior, la interviul de după meci, că a făcut-o să-i fie foarte frică.
Două game-uri mai târziu, Simona a reușit break-ul, apoi, în pofida faptului că a avut de salvat niște mingi de break, a reușit să închidă. Setul secund a constituit al doilea mare obstacol al zilei pentru româncă, după teama accidentării. Safarova și-a ridicat nivelul și, așa cum se întâmplă uneori în tenis, a început să facă puncte de peste tot, desprinzându-se foarte rapid. Probabil inconștient, Halep a făcut un pas în spate, ceea ce a părut s-o ajute în decisiv. Chiar dacă a cedat la zero setul secund, Simona și-a controlat din nou emoțiile și a revenit la inițiativă în decisiv, când a forțat și obținut break-ul la 2-2, moment din care Safarova a cedat complet, iar românca s-a desprins, încheind meciul cu o serie de cinci game-uri consecutive: 6-3, 0-6, 6-2.
Am mai spus-o și cu alte ocazii: ceea ce impresionează tot mai mult la Halep în această serie din ultima perioadă e maturitatea de care dă dovadă în joc, felul în care-și face alegerile tactice și în care continuă să rămână pozitivă chiar și când lucrurile nu merg în favoarea ei. Azi, cu Safarova, Simona a avut de depășit momente grele, în care puține lucruri îți sunt sub control, iar siguranța și încrederea îți pot fugi cât ai zice pește, la fel ca și meciul. Faptul că le-a trecut cu bine arată cât de mult s-a schimbat în bine Simona. Nu ajungi întâmplător într-o semifinală precum cea de la Roma, apoi într-o finală de turneu WTA. Nu ai cum să faci astfel de rezultate fără le meriți, și Simona culege acum roadele muncii ei din ultimele luni.
Dar mai are un pas de făcut, cel mai important. Urmează a patra șansă a carierei la primul trofeu. Le-a ratat pe primele trei, la Fes, în Maroc (2010 și 2011, învinsă de Benesova, respectiv Brianti), apoi la Bruxelles ( în 2012, învinsă de Radwanska). Iat-o acum, la al patrulea an consecutiv în care ajunge într-o finală, consolidându-și astfel statutul de jucătoare de Top 50 mondial. Cea care îi va sta acum în cale în fața trofeului este Andrea Petkovic, simpatica jucătoare germană care duce, la rându-i, un război cu accidentările. Petkovic dă semne de revenire la forma care a consacrat-o și, după eliminarea din calificările de la Roland Garros, eșec după care a mărturisit că s-a gândit să se retragă din tenis, a adunat 9 victorii la rând. Întâi a câștigat un challenger la Marseille, apoi a adunat patru victorii la Nurnberg, ultima dintre ele, cu Jelena Jankovic, în semifinale. Petkovic este în prima ei finală după Beijing 2011.
Simona și Andrea s-au mai întâlnit o dată, tot pe zgură, culmea, la București, în sferturile challenger-ului din 2009. A câștigat Petkovic atunci, 6-2, 7-6. Acum se întâlnesc acasă la jucătoarea germană, e un trofeu pe masă, așa că poate că Simona îi va întoarce favoarea.
Raluca Olaru, a doua finală a anului la dublu!
Înainte de Halep, prima veste bună a zilei de la Nurnerg a venit de la Raluca Olaru, care continuă să obțină rezultate foarte bune la dublu alături de rusoaica Valeria Solovyeva. Cele două au câștigat, 6-2, 6-1 cu dublul Krunic/Piter, într-un meci pe care l-au dominat de la un capăt la altul. Raluca și Valeria obțin astfel calificarea în a doua finală WTA a anului, după cea pierdută la Katowice. Adversarele din ultimul act se vor alege dintre Groenefeld/Peschke și Hrdinova/Irigoyen.
Pentru Raluca e a cincea finală de dublu a carierei, bilanțul ei fiind de 2-2. A câștigat titlurile de la Tashkent, în 2008, alături de Olga Savchuk, și de la Acapulco, în 2011, alături de Maria Koryttseva, și le-a pierdut pe cele de la Katowice, menționat deja, și de la Budapesta, din 2008, alături de Vanessa Henke. Le ținem pumnii ambelor fete și să sperăm că mâine sărbătorim o dublă memorabilă.
Tot azi, Horia Tecău a pierdut în semifinale la Halle, iar Sorana Cîrstea a cedat în sferturi la Birmingham, în fața Donnei Vekic, 1-6, 2-6, într-o partidă punctată de mai multe întreruperi din cauza ploii.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română