Simona Halep depășește cu bine emoțiile de început, face apoi două seturi convingătoare la debutul la Roland Garros
Radu Marina | 30 mai 2018Simona Halep a trecut repede peste un start încordat și a potolit la timp avântul luat de Alison Riske, câștigând 14 din ultimele 16 game-uri ale meciului, în drum spre turul al doilea. 2-6, 6-1, 6-1, în o oră și 34 de minute.
Simona a avut ceva probleme în a intra în meci, făcând 16 erori neforțate într-un set pierdut cu 6-2 în 40 de minute. Dar liderul mondial a lăsat în acel set toate grijile și s-a redresat la timp, dominând autoritar în restul drumului, în două seturi mai mult decât convingătoare. Simona nu va avea zi de pauză – consecință a situației de programare – și o va întâlni mâine pe Taylor Townsend, pe care a învins-o în precedenta lor întâlnire.
„E întotdeauna greu în primul meci la Roland Garros pentru că am emoții”, a spus ea, la interviul de pe teren. „Meciul acesta a fost un meci bun de început. Trebuie sa te adaptezi condițiilor de joc. Sunt încrezătoare că voi fi pregătită mâine, mă simt bine.”
Simona a încheiat meciul cu 20 de lovituri câștigătoare și a adăugat doar alte 12 unforced errors la cele 16 din primul set.
Tot azi, Mihaela Buzărnescu s-a calificat de asemenea în turul al treilea, iar Alex Dulgheru a pierdut cu Anett Kontaveit, 7-5, 6-2.
*
Nu de puține ori, înaintea unui turneu major, Simona declară că meciul cel mai mai dificil într-un Slam e primul tur. Azi am avut încă o confirmare a acestei teorii, care nu-i susținută doar de ea, însă ea o spune cel mai des, semn că e un detaliu relevant.
Greutatea aceasta a unui prim tur la un Grand Slam are la bază mulți factori, în special pentru o favorită. În primul rând cea mai mare apăsare e confirmarea. Trebuie să confirmi, știi că nu e cale de întors, eșți cap de serie și trebuie să-ți respecți statutul orice ar fi. Asta îți aduce din start un stres suplimentar, cu atât mai mult cu cât mai ești și finalista de anul trecut și favorită principală. Nu e loc de pași greșiți. În al doilea rând, adversara. Vorbim de o jucătoare care orice s-ar întâmpla în meci are cu siguranță mai mult de câștigat decât de pierdut, ceea ce îi permite să fie liniștită și fără mari așteptări.
Dacă mai adăugăm și puțin context – așteptarea lungă, faptul că debutul Simonei la Roland Garros s-a petrecut în timp ce alte jucătoare erau calificate în turul trei -, lucrurile pot scăpa rapid de sub control.
Iat-o deci, pe Simona Halep, la primul ei meci la Paris de la finala de anul trecut, după un start de turneu fals, cauzat de ploaie. Încă de la intrarea pe teren, Simona a părut foarte agitată și chiar emoționată pe alocuri. Doar că starea de tensiune și încordarea avea să tot continue minute bune și după începerea meciului.
A avut nevoie de mai bine de 30 de minute să câștige un game și să apară pe tabelă, asta în timp ce adversara ei, Alison Riske, era peste tot, se apăra, ataca și lovea teribil, ducând scorul la un neverosimil 5-0.
Jocul lui Riske a crescut treptat în intensitate și calitate, pe măsură ce a simțit că Simona nu e în apele ei. În primele două game-uri, care au fost foarte lungi, jocul ei n-a impresionat, dar câteva erori ale Simonei din preajma fileului, câteva voleuri drive ratate și alte câteva lovituri de forehand ieșite puțin afară au dus-o la 2-0. Acesta a fost momentul în care a conștientizat că ar putea avea o șansă și a început să lovească și mai incisiv, și culmea, și mai precis. Pe când Simona se chinuia efectiv să intre în meci; brațul ei părea foarte încordat, de aici cele câteva rame, acele lovituri de forehand ratate complet când încerca să finalizeze punctul după câte un raliu bine construit, sau erorile ușoare din preajma fileului, cu tot terenul liber.
Au fost cinci game-uri în care nu s-a putut ajuta de nicio parte a jocului său. Deplasarea a fost haotică și picioarele păreau grele, loviturile erau ba prea puternice, ba prea scurte (patru winnere, 16 erori neforțate) iar serviciul a trădat-o încă o dată (doar nouă puncte cu primul serviciu și șase cu al doilea). Totul s-a schimbat în momentul în care a luat primul game: faptul că a reușit asta a deblocat-o și i-a schimbat imediat starea de spirit. După acel serviciu reușit la 0-5 a urmat un break și a fost primul semn că a ajuns, în fine, la meci.
N-a reușit să întoarcă setul, dar Riske era deja anunțată că partea grea abia acum începe. Și așa avea să fie: Simona a mai cedat doar două game-uri până la finalul meciului, a fost excelentă în multe momente și foarte inspirată cu absolut fiecare lovitură. A fost un contrast imens față de primul set, dar am putut vedea încă o dată cât de mult poate conta și cântări o stare de încordare combinată cu o adversară ce nu are nimic de pierdut.
Ce s-a schimbat în ultimele două seturi? În primul rând, starea Simonei. Aici a fost cheia. A fost suficient să se liniștească puțin și să-și dea drumul la braț pentru ca lucrurile să intre în normal și să-și reia cursul firesc.
În meciul următor Simona va avea de înfruntat tot o jucătoare din SUA, dar care propune un tenis complet diferit de cel al lui Alison Riske. Taylor Townsend are un joc bazat pe veniri la fileu, lovituri liftate, serviciu-voleu și îi place să joace pe zgură, Roland Garros fiind turneul de Slam la care are cele mai bune rezultate (anul acesta, ca și anul trecut, și-a ,,câștigat” wild card-ul după câteva rezultate foarte bune la turneele pe zgură din SUA).
Simona a mai întâlnit-o o dată, anul trecut la Cincinnati, meci ce s-a încheiat cu o victorie în două seturi (6-4, 6-1) pentru liderul mondial.
Citește aici declarațiile Simonei după meci: „Orice meci se poate începe mai moale, dar dacă-mi revin pe parcurs, e tot ce contează”
***
Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI
Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:
– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!
Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română