Simona Halep câștigă convingător cu Wickmayer, sferturi de finală pentru al doilea an la rând
Adrian Țoca | 25 ianuarie 2015Simona Halep a învins-o cu 6-4, 6-2 pe belgianca Yanine Wickmayer, prima ei victorie în meciurile cu aceasta. E a doua calificare consecutivă în sferturi la AO, ceea ce înseamnă că Simona va rămâne cel puțin pe locul 3 în lume după acest turneu.
Al patrulea meci la Melbourne, al treilea pe Rod Laver, iar Simona este din ce în ce mai confortabilă. Numărul 3 mondial și-a obținut calificarea în sferturile de finală după o altă victorie concludentă, 6-4, 6-2 într-un meci foarte frumos cu Yanine Wickmayer. Este al doilea an la rând în care Simo ajunge în ultimele opt la Melbourne. De asemenea, victoria de azi îi asigură matematic menținerea pe cel puțin locul 3 după finalul turneului.
Dacă primele trei meciuri din turneu au fost numai bune să o ajute pe Simona să-și crească nivelul de joc, al patrulea consolidează candidatura jucătoarei noastre la un parcurs cât mai mult și le dă speranțe îndreptățite fanilor ei că Simo va putea obține un rezultat mare la Melbourne. Pentru al treilea meci la rând, Halep respinge cu ușurință o replică foarte puternică și se impune la un scor chiar dur pentru adversara ei, raportat la jocul arătat de aceasta. Ca și Gajdosova sau Mattek Sands, Wickmayer a reușit în realitate un meci foarte bun și a făcut tot ce a putut ca să țină pasul cu numărul 3 mondial. Yanine a lovit puternic mingea, a stat excelent în multe schimburi și a intrat în teren ori de câte ori i s-a dat ocazia. A reușit câte un mic comeback în fiecare dintre seturi și a avut o atitudine foarte senină și detașată. Împrumutând de la Simona, ea a jucat “cu plăcere”, ceea ce a ajutat-o să fie destinsă și să se ridice la înălțimea ocaziei.
Diferența de calitate a fost însă insurmontabilă pentru ea, fapt evident în toate momentele esențiale ale meciului, abordate infinit mai bine de Simona. Remarcabilul tennis-IQ al româncei i-a permis acesteia să o pună cu regularitate în situații incomode pe Wickmayer. Deciziile luate de Simona, răbdarea, acuratețea și rapiditatea ei au șters orice urmă de potențial suspans, atunci când el părea să apară.
După un break point ratat în primul game al meciului, Halep a lovit la proxima ocazie, manevrându-și oponenta cu multă răbdare până când a obținut punctul, în game-ul al treilea. Pe majoritatea serviciilor lui Wickmayer, Halep a returnat lung și agresiv, reușind fie puncte direct câștigătoare, fie mingi scurte. Ca să facă punct, Yanine a trebuit de multe ori să lovească o minge în plus, iar efortul defensiv Simonei n-a fost inutil. În game-ul trei, Halep aleargă incredibil și ajunge o scurtă inteligentă a belgiencei, pierde punctul, dar mesajul transmis era clar și puternic. Câteva puncte mai târziu, românca ajunge la minge de break și, după ce a plimbat-o de câteva ori pe Yanine, a lovit pe contre-pied, așa cum inspirat avea să o mai facă de câteva ori de-a lungul meciului.
După ce și-a consolidat la zero serviciul (3-1), Simona a insistat pe momentul favorabil și a revenit de la 0-40 pe următorul serviciu al lui Wickmayer, lovind reverele în lung de linie cu ușurința cu care ar fi ridicat un pahar cu apă. Presiunea a sugrumat-o pe Wickmayer, iar o dublă greșeală a adus al doilea break, punând la adăpost primul set.
Pe lângă reverul în lung de linie, serviciul a mers în toate momentele importante ale meciului. Asta a însemnat că game-urile de consolidare au venit, de multe ori, fără efort, element vital în povestea meciului. Deși n-a avut cifre stelare pe primul serviciu (58 la sută), Halep a câștigat ușor acele puncte care contau. Un as pentru 3-1, game câștigat la zero. Două servicii nereturnate consecutive, pentru 5-3. Doi ași în game-ul în care a servit pentru set, 6-4.
Toate aceste episoade în care serviciul s-a ridicat la înălțime au avut un timing ideal, pentru că, între ele, Wickmayer intercalase câteva momente de tenis foarte bun (forehand mai sigur per total; un drop-volley superb la 3-4; hold-ul foarte solid de la 4-5), cu care a încercat să vină din spate, testând apa cu degetul pentru o revenire.
Dar Simona nu s-a panicat nici acum, așa cum n-a făcut-o deloc în tot turneul. Big players make big plays when it matters – e fraza de căpătâi a comentatorilor de limbă engleză, iar unul dintre cei care o apreciază enorm pe Simo, Robbie Koenig, a decis că a văzut suficient: la începutul setului secund, el și-a asumat un pariu virtual, anticipând că Wickmayer nu va trece de trei game-uri în set.
Jucând cu liniștea celei care e stăpână pe situație, Simona n-a întârziat să-i confirme încrederea. O contrascurtă în cross în primul game, o combinație între un squat-shot a la Agnieszka Radwanska și un passing de forehand în lung de linie s-au numărat printre highlights-urile de revăzut ale meciului. La ele se adaugă, bineînțeles, semnul de exclamare, a.k.a. punctul meciului: un rever în lung de linie lovit dintr-o poziție aproape imposibilă, Djokovic-like, sărbătorit cu un urlet de satisfacție cum rar auzim de la Halep și care pur și simplu s-a simțit necesar sau potrivit. Sau ambele.
Execuția, devenită rapid virală și aplaudată până și de antrenorul lui Wickmayer, a venit la 4-2 și a rupt orice tentativă de rezistență din partea belgiencei. Câteva zeci de secunde mai târziu, meciul era gata.
Asta nu înseamnă că totul a fost perfect. “Unele momente ale meciului sunt frustrante, dar e normal, trebuie să-mi accept greșelile, sunt de înțeles. Vreau să fiu perfectă pe teren, dar așa ceva nu e posibil. Perfecțiunea nu există. Așa că încerc să stau concentrată pe fiecare punct și să uit de erori, atunci când le fac”, a spus Simona, la conferință.
Per total, deși n-a fost perfectă, Simona arată din ce în ce mai bine, în creștere de la un tur la altul. Focusată, foarte fit, foarte rapidă, cu o deplasare pe teren stelară și o selecție inspirată a loviturilor în momentele cheie, Simona este în continuare ajutată de serviciu în punctele mari. Dacă asta se va întâmpla pe mai departe, meciurile vor continua să rămână în racheta ei.
După ce a absolvit-o pe prima fără set pierdut, urmează acum a doua săptămână, urmează lucrurile serioase. Meciurile din a doua săptămână a unui Slam se joacă în alte condiții și sub o altă presiune, înseamnă un cu totul alt turneu, dar Simona are, de acum, suficientă experiență în astfel de situații: e pentru a 4-a oară în ultimele 5 Slamuri când ajunge în sferturile de finală. “Am multă încredere acum, pentru că merg în sferturi fără să fi pierdut niciun set. Aici am avut primul rezultat important în Slamuri și e un loc important pentru mine, asta îmi dă încredere”, a spus Simona la conferință.
Ekaterina Makarova, următoarea adversară, este un fel de specialistă a Australian Open, turneul la care s-a afirmat și a reușit câteva dintre cele mai bune rezultate ale ei, inclusiv un succes cu Serena Williams. Rusoaica de 26 de ani n-a trecut însă niciodată de sferturi, fază a competiției în care s-a oprit de trei ori. Simona a câștigat singurul meci direct și, în plus, are un record excelent cu jucătoarele de mână stânga, cu care a câștigat ultimele cinci meciuri directe. Cele două au mai jucat un singur meci direct, în sferturile de finală de la New Haven, câștigat de Simona în 2013, cu 6-1, 7-6. “Makarova e rapidă, joacă agresiv, însă trebuie să-mi fac jocul meu. Am încredere în șansele mele”, a sumarizat Simona contextul meciului următor. Într-adevăr, din fericire, totul depinde de jocul ei.
Super punctul făcut de Simona https://t.co/zNS5xCBuFP | via @roobynVC
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 25, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română