Sharapova ar urma să primească wildcard în calificări la Roland Garros. De ce este asta cea mai bună variantă pentru toate părțile implicate
Maria Sharapova urmează să primească wildcard la Roland Garros. Dar nu pe tabloul principal, ci în calificări. Asta, potrivit unui material publicat de The Telegraph, care susține că “este o șansă excelentă ca Sharapova să primească wildcard pe tabloul de calificări“. Federația Franceză de Tenis a anunțat anterior că decizia finală va fi anunțată pe 15 mai. Chiar și dacă știrea nu se confirmă, ideea unui wildcard are o sumedenie de avantaje atât pentru RG, cât și pentru Sharapova.
La acest moment, Sharapova, care redebutează în circuit mâine, contra Robertei Vinci, nu este sigură nici de prezența în calificări, pentru că nu are niciun punct. Cut-ul pentru calificările RG se face imediat după această săptămână: ca să aibă un clasament care i-ar permite accesul în calificările de la Paris, Sharapova ar trebui să facă finala la Stuttgart. Despre tabloul acestui turneu, aici. În caz contrar, ea nu poate intra la Paris decât printr-un wildcard, iar decizia primirii acestuia este luată în exclusivitate de organizatorii RG, FFT, adică. Noua conducere a francezilor și-a manifestat în mai multe rânduri îndoiala că acordarea unui wildcard ar fi o decizie potrivită. Bernard Giudicelli, șeful FFT, declarase anterior că ideea investiției a milioane în doping și acordarea unui wildcard unei jucătoare revenite după o suspendare de dopaj nu pot coexista. Giudicelli s-a întâlnit recent cu Sharapova în Los Angeles și, deși tonul a părut mai puțin drastic, a părut în continuare rezervat în ce privește acordarea wildcard-ului.
Mai multe jucătoare de top, cele mai recente Radwanska și Wozniacki, dar și alți oameni din tenis, inclusiv liderul mondial ATP Andy Murray, și-au exprimat dezacordul în ce privește acordarea de orice fel de wildcard-uri Sharapovei, pe același raționament. În schimb, spun ei, Sharapova ar trebui să-și croiască drumul spre tablourile principale ca orice alt jucător fără clasament. Wildcard-urile-ajutor sunt destinate pentru jucători reveniți după accidentări de lungă durată – argumentează ei. Roberta Vinci, adversara Sharapovei de mâine, a reluat aceleași idei. “Nu am nimic împotriva ei ca persoană, cred că e o jucătoare foarte bună, care și-a plătit greșelile. Dar nu cred că ar trebui să fie ajutată la revenire“.
Dar Sharapova a primit deja wildcard-uri la turneele WTA de la Stuttgart, Madrid și Roma, ceea ce ar trebui să-i fie de mare ajutor în tentativa de a-și construi cât mai repede un clasament bun. Nu suficient de repede pentru Roland Garros, însă. Decizia wildcard-urilor le aparține în exclusivitate turneelor, și majoritatea criticilor deciziilor au admis că e dreptul turneelor să-și aleagă strategia după propriile interese.
Valul de critici a fost însă întărâtat de ceea ce a fost percepută drept o speculare a unor portițe din regulament, pentru ca primul wildcard al Sharapovei, cel de la Stuttgart, să fie posibil. Deși decizia e în întregime regulamentară, ideea de a-l acorda unei jucătoare încă în stare de suspendare la ora startului turneului a fost considerată imorală – chiar dacă la ora primului meci, rusoaica va avea drept de joc. Așa s-a ajuns la situația cu totul inedită ca Sharapova să nu aibă voie în incinta turneului – cu toată partea logistică inerentă (acreditare și înscriere, antrenamente, media, etc) până miercuri.
Dacă Roland Garros decide a nu-i acorda wildcard pentru tablou, asta împinge și următorul Slam, Wimbledon, spre o decizie similară.
Ideea de a-i acorda wildcard pentru calificări ar trebui, însă, să fie una care să satisfacă, fie și parțial, absolut toate părțile. Poate fi văzută avantajoasă chiar și din perspectiva Sharapovei. Sigur că rusoaica ar prefera să intre direct pe tablou, dar o apariție în calificări ar putea-o ajuta mai mult decât pare. În primul rând, are o șansă să joace Slamul în sine, obiectivul inițial (i-ar fi necesare trei victorii). Apoi, are o șansă excelentă pentru a-și mai îmbuna criticii, arătând că n-are niciun fel de probleme să accepte, prin apariția în calificări, un drum cu obstacole. Imaginea ei ar câștiga puncte bune dacă ar fi văzută venind să joace meciurile pe Outside Courts din complexul RG și limitându-se la declarații politicoase, simple. Iar în cazul în care ar ajunge pe tablou sau chiar departe în turneu, ar demonstra din plin că a fost îndreptățită să ceară, inițial, wildcard-ul.
Pentru Roland Garros este, de asemenea, un câștig: nu poate fi acuzat că n-a încercat să găsească o soluție bună, sau că a refuzat orice scenariu favorabil rusoaicei. Nu poate fi acuzat nici că a cedat sub greutatea influenței acesteia. În plus, expunerea mediatică pe care ar primi-o săptămâna de penitență a Sharapovei ar fi peste măsură, contribuind implicit la succesul turneului, indiferent de planul în care-l măsurăm. De asemenea, mutarea RG ar pune-o pe Sharapova într-o situație în care un refuz ar fi îndelung comentat și i-ar provoca daune și mai mari de imagine. Nici n-ar avea sens să refuze: cu destule meciuri în picioare până la finalul lui mai, cu argumentul suprafeței ei preferate, șansele Mariei de a trece de cele trei meciuri de calificări ar fi foarte bune.