Ready to go! Cum arată tablourile principale ale Australian Open 2017. Simona Halep e pe jumătatea de tablou a lui Kerber
Treizecizero | 13 ianuarie 2017Simona Halep, favorita 4, este pe jumătatea de tablou a campioanei en-titre, Angelique Kerber și pe sfert de tablou cu Svetlana Kuznetsova.
Alt an, alt Slam, altă dinamică. Suntem pregătiți pentru prima mare întâlnire a tenisului mare din 2017. Iată principalele idei de după tragerea la sorți.
Australian Open, tabloul feminin
– Simona Halep, favorita 4, este pe jumătatea de tablou a campioanei en-titre, Angelique Kerber și pe sfert de tablou cu Svetlana Kuznetsova. Simona debutează cu Shelby Rogers, cu care a mai jucat o singură dată, la US Open 2015 (6-2, 6-3).
– Cu cine joacă româncele: Irina Begu vs Yaroslava Shvedova, Monica Niculescu – Q, Sorana Cîrstea – Irina Khromacheva, Patricia Țig – Monica Puig.
– Traseul virtual al Simonei Halep: Rogers, Barty/Beck, Puig/Țig, Bertens/Venus, Kuznetsova, Kerber, Serena
– Angelique Kerber, favorita 1, debutează cu Lesia Tsurenko.
– Serena Williams are un meci foarte tare în primul tur, cu Belinda Bencic. Tabloul Serenei rămâne la fel de greu și în continuare, cu Safarova (sau Wickmayer) în turul al doilea.
– Potențialele sferturi de finală, dacă favoriții țin: Kerber – Muguruza, Halep – Kuznetsova, Radwanska – Pliskova, Serena – Cibulkova.
– Tabloul complet al fetelor este aici.
La cald. Cinci idei de urmărit în turneul feminin
1. Cum va gestiona Simona tragerea? La prima impresie, putem spune că Simona a avut trageri mult mai ghinioniste decât aceasta. Shelby Rogers a prins un traseu fantastic la RG 2016, când, printre altele, a oprit speranțele la sferturi ale Irinei Begu. Dar, ulterior, sezonul ei a fost șters. Simona a câștigat precedentul meci, tot la un Slam, în turul al treilea la US Open. Rogers a câștigat două meciuri la Hobart, unde a fost eliminată de oponenta Monicăi Niculescu din semifinale și viitoarea adversară a lui Kerber în turul 1, Lesia Tsurenko.
Mai departe, Simona o știe bine de tot pe Annika Beck, iar un eventual meci cu revenit Ash Barty ar fi interesant pentru gazde. Campioana olimpică Monica Puig e prognozată de sorți pentru turul al treilea, dar de ce n-am vedea un nou meci românesc, de astă dată Halep – Țig? Venus, Bertens sau Kuznetsova, între optimi și sferturi, sunt jucătoare puternice, însă dacă va ajunge acolo, Simona ar trebui deja să simtă bine jocul și să fie favorită cu fiecare dintre ele. Un eventual derby cu Kerber în semifinale ar fi un start grozav de an, în care totul ar fi posibil.
2. La ce să ne așteptăm de la românce? În general, o tragere bună, cu motive de optimism. Pati Țig are testul cel mai greu, dar realist vorbind, Puig e o necunoscută acum. Irina are arme să treacă de Shvedova, dar meciul e tare pentru un prim tur. Begu a jucat bine la Melbourne acum doi ani și a fost limitată de accidentare anul trecut. Sorana Cîrstea și Monica Niculescu par și ele bine poziționate. Merge cineva pe un 5-0?
3. Cum va reacționa Angie Kerber? Liderul mondial a pierdut deja două meciuri anul acesta, și, deși e devreme sau absurd să vorbim despre butonul de panică, va fi totuși greu pentru Angie la ora la care va începe turneul. Nici turul 1 nu e foarte permisiv. Tsurenko poate juca bine în ziua ei, pare și în formă. Anul trecut, Angie a confirmat tot anul după titlul de la Melbourne, mergând mult din elan și entuziasm. Testul cel mare va fi anul acesta, când a devenit ținta generală.
4. Serena. Teoretic, șansele ei rămân foarte mari la titlu. Dar până și Serena, cu toată experiența ei, trebuie că a ridicat o sprânceană când a văzut tabloul. Belinda Bencic a arătat ceva semne promițătoare la Cupa Hopman și nu are absolut nimic de pierdut. Apoi, Safarova în turul al doilea, într-o reeditare a finalei RG 15.
5. Deschis la orice. Probabil e unul dintre cele mai greu de prezis tablouri feminine de Slam din ultimii ani. Cine va câștiga titlul? Totul pare deschis. Cu o favorită 1 care va avea încercări de trecut, cu o Serena imprevizibilă și, probabil, mai des vulnerabilă, cu restul Top 10 capabil atât de minuni, cât și de eliminări surprinzătoare, numele campioanei din 2017 nu e deloc evident.
Australian Open, tabloul masculin
– Andy Murray, numărul 1 mondial, debutează cu Ilya Marchenko.
– Novak Djokovic vs Fernando Verdasco e supermeciul turului 1. Verdasco a ratat cinci mingi de meci cu Nole la Doha, înainte de a pierde; anul trecut l-a eliminat pe Rafa Nadal, tot în primul tur.
– Rafael Nadal debutează cu Florian Mayer. Youzhny/Baghdatis în turul al doilea. Alex Zverev e potențial adversar în turul al treilea.
– Roger Federer revine în Slamuri contra unui jucător din calificări. Îl are pe Berdych în turul 3 și pe Kei Nishikori în turul 4. Pe partea lui Murray.
– Posibile sferturi de finală, dacă favoriții țin: Murray – Nishikori, Wawrinka – Cilic, Monfils – Raonic, Thiem – Djokovic.
– Tommy Haas revine pe terenul de tenis, la aproape 39 de ani. N-a mai jucat de la Viena 2015. Îl are pe Benoit Paire în primul tur.
– Meciuri interesante în primul tur: Feliciano Lopez – Fabio Fognini, Nishikori – Kuznetsov, Coric – Dolgopolov, Baghdatis – Youzhny, Haas – Paire.
– Traseul virtual al lui Andy Murray: Marchenko, Lu/Qualifier, Querrey, Pouille, Nishikori/Federer, Wawrinka, Djokovic.
– Tabloul complet la masculin este aici.
La cald. Cinci idei de urmărit în turneul masculin
1. E anul lui Andy…? După patru finale pierdute, Andy Murray e motivat să șteargă acel x din dreptul Australian Open. Liderul mondial e favorit 1 și la propriu, și la figurat, pentru că e cel mai robust, ca formă și moral, dintre numele grele, cel mai bine echipat pentru acest moment și pentru acest turneu.
2. …sau menține Nole vraja AO? De atâtea ori, Novak Djokovic s-a inspirat din succesul la Australian Open, turneu în ale cărui condiții s-a simțit ca peștele în apă. Novak a iubit hardul medium-slow de la Melbourne și l-a dominat ca nimeni altul, construindu-și fundația palmaresului său pe titlurile de aici. Un alt titlu l-ar putea readuce la nivelul de încredere din anii trecuți, dar juriul încă dezbate în ce-l privește. Foarte, foarte captivant meciul cu Verdasco, în special după recentul episod Doha, când Nole a salvat 5 mingi de meci cu Nando. Verdasco are și el atâtea amintiri de pe Rod Laver. Meciul va fi făcut și mai interesant de condițiile meteo: se anunță foarte cald în primele două zile.
3. Roger revine cu un jucător din calificări. Și apoi încă unul, în runda a doua. Not bad. Statutul de cap de serie 17 îl expunea la posibile coji de banană în primele tururi, dar elvețianul le-a evitat, așa că va avea timp să intre în viteză. Un meci cu Berdych în turul 3? Da, cehul i-a stricat de multe ori petrecerea lui Federer, dar nu și recent, iar Tom nu mai strică petrecerea nimănui, în general. Anul trecut, Federer l-a bătut clar tot la Melbourne. De văzut însă duelul cu Nishikori, urmat de o posibilă întâlnire cu Murray. De aici, deja intrăm într-o zonă greu de prevăzut. Nimeni nu știe cum va rezista Federer la atâtea meciuri.
4. Rafa are test greu în turul trei. Unde putem semna deja pentru un Nadal – Zverev? Alex are amintirea acelui meci ratat complet la Indian Wells anul trecut, după ce a irosit copilărește o minge de meci cu Nadal. Rafa are nevoie de o victorie la un astfel de jucător, iar Zverev e flămând și vrea să bată jucători high profile. Mulți spun că Zverev e jucătorul viitorului. S-ar putea să aflăm că e deja al prezentului. Dacă trece aici, Nadal poate ajunge departe într-un turneu la care a avut adesea multe ghinioane, care se pot răzbuna când nu te aștepți. E și o oportunitate pentru spaniol de a aduna multe puncte, după eliminarea prematură de anul trecut. Un traseu lung aici l-ar poziționa mai bine pentru bucata de sezon până-n zgură.
5. Stan reloaded? Să nu ațipim uitând de Wawrinka, ale cărui trasee lungi la Melbourne sunt deja o obișnuință. Stan poate ajunge iarăși pe sub radar departe în turneu; în prima lui parte, turneul nu-i rezervă mari obstacole. Dar un tur patru cu Kyrgios ar fi electric, iar Rod Laver, probabil neîncăpător. Dacă trece de Nick, totul e posibil mai departe.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română