Rafa triumfă contra lui Zverev, dă o lecție despre ce înseamnă luptă strategică și joc inteligent
Camelia Butuligă | 22 ianuarie 2017”Planul e simplu, execuția e grea.” Dar ce se întâmplă când nu ai un joc suficient de planificat? Zverev a aflat azi pe pielea lui contra lui Nadal.
Când a câștigat primul său US Open, în 2010, (se fac șapte ani deja?) Rafa a făcut-o etalând un serviciu super dominant, cu mult mai rapid și mai plat decât ce producea el în mod obișnuit. Schimbarea nu a trecut neobservată și atât Rafa, cât și unchiul Toni au fost interogați de ziariști. Ambii au recunoscut că au făcut niște ajustări. Rafa a vorbit despre schimbarea prizei, iar Toni a citat un jucător de golf celebru, a cărei filozofie îi inspirase și încercau să o aplice: mai întâi dă tare, apoi fă-ți griji unde plasezi mingea.
Această nouă filozofie, inversul a celei după care se ghidase Rafa până atunci la serviciu, a mers timp de două săptămâni la New York. Însă după o vreme, Nadal a revenit la vechiul său serviciu, bazat pe spin și plasament mai degrabă decât pe forță. Întrebat de ce, Rafa a răspuns că riscul de a greși era prea mare, și preferă să plaseze serviciul unu la o viteză mai mică pentru a fi sigur că intră, iar apoi să preia controlul punctului cu dreapta pentru a forța adversarul în defensivă. Cu alte cuvinte, Nadal a abandonat o lovitură dominantă, dar prea riscantă, pentru o combinație de două lovituri (serviciul plus forehandul următor) care era mai eficientă în cazul lui.
Am început cu această poveste pentru a demostra cum gândește și își organizază Rafael Nadal jocul. Nu în lovituri individuale, ci în patternuri și combinații. Rod Laver i-a descris odată jocul ca fiind bazat pe preluarea controlului punctului cu forehandul. Forehandul este baza care îi câștigă probabil 80% din puncte. În consecință, Rafa și-a aranjat întregul joc în jurul acestei lovituri. Serviciul său este conceput ca lovitură de pregătire pentru forehand, reverul este conceput ca lovitură care ține mingea în joc până când poate să se poziționeze pe forehand, deplasarea sa servește pentru a alerga în jurul reverului. Bineînțeles, Rafa mai poate să facă și alte chestii, subtilități cum sunt stop-voleurile, sau cum a fost smashul de rever cu spatele de azi, însă astea sunt trufandale: felul principal sunt combinațiile fixe prin care Nadal se pune în poziții favorabile pentru a-și dezlănțui forehandul. Jocul său este clar stabilit, delimitat și ordonat, aproape niciodată lăsat în voia întâmplării.
Când Rafa joacă prost, joacă prost pentru că nu poate să execute, nu pentru că nu știe ce să joace. Reverul e prea scurt, dreapta zboară prin copaci sau deplasarea e greoaie. Nu l-am văzut aproape niciodată pe Nadal jucând la ghici, lovind doar ca să țină mingea în joc: este probabil cel mai ”purposeful” (intenționat, cu scop) jucător din ATP, alături de Djokovic. Pe Murray, Wawrinka și pe Federer îi mai fură peisajul și păcănesc mingea mai mult decât trebuie. Rafa caută mereu lovitura killer, care în cazul său este dreapta lovită din interiorul terenului. Am mai spus-o: în momentul în care Nadal face pasul în teren pe forehand, e game over.
Rafa are unul dintre cele mai stilizate tipuri de joc din ATP și asta s-a văzut atât de clar azi contra lui Zverev, care își bazeză încă jocul pe câte o lovitură (ași sau forehand sau backhand), nu pe combinații. Asta e și pentru că până acum nu a avut nevoie de combinații: cu majoritatea jucătorilor e suficient un forehand sau un backhand mare și punctul s-a terminat. Nu și contra lui Nadal, a cărui defensivă trimite mingea înapoi după cele mai nimicitoare lovituri, descumpănind adversarul care nu are pregătite lovituri de follow-up. Nenumărate schimburi s-au lungit pentru că Zverev nu avea pregătite lovituri de rezervă. De multe ori a urcat pe approach-shoturi insuficient de incisive; dar chiar și când acestea erau suficiente și îl împingeau pe Nadal în defensivă, primul voleu nu închidea mereu punctul și apoi roata se întorcea imediat. Apoi, inabilitatea sa de a-i citi serviciul lui Nadal a fost unul din elementele esențiale care l-au tras în jos.
Zverev este un jucător cu un arsenal impresionant pentru vârsta sa, însă acest arsenal trebuie grupat în mănunchiuri de arme contra jucătorilor mari. În scheme fixe, scenarii cu cel puțin doi-trei pași, coregrafie repetată iar și iar ca în dans. Nu poți să joci free-style contra rechinilor: de asta jucători ca Paire, Monfils, Dolgopolov, Tomic arată ca niște amatori când joacă cu Big 5. Vom avea ocazia să vedem în turul următor câte parale va face La Monf contra lui Rafa.
”Am câștigat azi luptând și alergând”, a spus Nadal, la interviul de pe teren. Asta se vede din prima la jocul său și sunt ingrediente esențiale care alcătuiesc execuția. Însă nici planul nu trebuie subestimat. Pentru ca execuția să știe ce să execute, planul trebuie să fie clar, deștept, eficient și customizat să se muleze perfect pe armele jucătorului. Ce-i drept, Nadal a avut mai mult de zece ani în plus față de Zverev să-și șlefuiască la perfecție jocul; iar dacă va fi să ajungă departe la acest Australian Open, va fi și datorită faptului că jocul său este unul dintre cele mai disciplinate și inteligente din punct de vedere conceptual din circuitul masculin.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română