Rafa Nadal s-a retras de la Turneul Campionilor după înfrângerea cu Goffin
Treizecizero | 14 noiembrie 2017Cu deja o sumedenie de absențe de marcă, Turneul Campionilor primește o nouă lovitură, rămânând fără Rafael Nadal după prima etapă. Rafa rămâne, la rându-i, fără titlu la singurul turneu major pe care nu l-a câștigat vreodată și la care a avut ghinioane în serie. Dar anul său, cu două trofee de Grand Slam, cu revenirea pe locul 1 și cu alte momente frumoase, rămâne unul extraordinar.
“Chiar și dacă aș fi câștigat, m-aș fi retras”, a spus Nadal, la conferința de presă, explicând că s-a decis că nu va mai continua turneul în timpul meciului cu Goffin. Rafa n-a fost aproape de victorie în vreun moment, dar cu certitudine nu s-a dat înapoi să încerce din nou și din nou o revenire, într-un meci în care a fost departe de nivelul fizic obișnuit. “Am înțeles că nu mai pot continua turneul din timpul meciului. Nu puteam schimba direcția de alergare, nici alte mișcări de bază. Nu-mi place să închei anul așa, dar nici nu cred că meritam să-l închei cu alte două înfrângeri. Nu e o dramă, sportul e mereu așa. Cred că am fost jucătorul de top cu cele mai multe accidentări, așa că știu ce trebuie să fac pentru a mă reface. A fost un an oricum incredibil”, a spus Nadal, a cărui relație cu Turneul Campionilor rămâne una complicată. El va fi înlocuit acum de Pablo Carreno Busta pentru următoarele două meciuri; Carreno Busta va avea o linie de clasament care nu moștenește rezultatul de azi al lui Nadal.
Rafael Nadal when qualified for World Tour Finals
2005 Unable to play
2006 SF
2007 SF
2008 Unable to play
2009 RR
2010 F
2011 RR
2012 Unable to play
2013 F
2014 Unable to play
2015 SF
2016 Unable to play
2017 Withdraws after 1 match— Christopher Clarey (@christophclarey) November 13, 2017
Rafa venise la Londra cu dubii asupra lui, după accidentarea la genunchi care l-a făcut să sară peste Basel și l-a obligat să se retragă de la Paris imediat după ce și-a asigurat matematic locul 1 la final de an. “Aveam o datorie să încerc să joc“, a mai explicat Nadal, lăsând de înțeles că echipa lui nu a fost de acord.
Și a încercat. Deși cu potențial limitat, spaniolul l-a împins pe Goffin și nu i-a lipsit foarte mult să obțină un comeback neașteptat. A fost o seară a șanselor oferite, apoi ratate. Goffin a avut de două ori break avans în primul set, pe care l-a închis abia în tiebreak. Belgianul a continuat să pună presiune în setul secund, în care a reușit și faza meciului, un passing care a obținut o reacție elocventă din partea lui Rafa:
https://twitter.com/TennisTV/status/930189475963195394
Even @RafaelNadal liked that one, @David__Goffin…#NittoATPFinals pic.twitter.com/w1r5apEmP7
— Tennis TV (@TennisTV) November 13, 2017
Apoi, deși a servit pentru meci la 5-3 în setul doi, Goffin a fost imediat penalizat de un Nadal care și-a asumat mai multe riscuri. Deși backhandul a suferit per total, Rafa a găsit câteva revere extraordinare exact când avea nevoie mai mare și a făcut rebreak. Dar Goffin și-a făcut rost de o minge de meci la 5-4, pe serviciul lui Rafa, pe care însă n-a concretizat-o, prea pasiv la un forehand realizabil, cu tot terenul la dispoziție. Alte trei mingi de meci pe serviciul lui Nadal au venit la 6-5, și cum au venit, așa s-au dus, salvate de un Rafa super agresiv în acele momente, care a continuat să biciuiască reverul. În tiebreak, liderul mondial a jucat excelent, l-a pasat pe Goffin în două ocazii și a concretizat a treia șansă de set.
Wow. Just wow, @RafaelNadal…#NittoATPFinals pic.twitter.com/x2U7CqzB73
— Tennis TV (@TennisTV) November 13, 2017
Dar Rafa a pălit în startul decisivului, iar mișcarea lui a avut imediat de suferit. Goffin s-a desprins cu două break-uri, la 4-1, dar nici acum avantajul n-a părut sută la sută în siguranță, chiar și după o șansă de 5-1. Deși limitat în deplasare, Nadal a recuperat un break, iar la 3-4, 15-15, a avut un rever de puțin în out, care i-ar fi putut oferi o șansă în plus să pună presiune pentru un eventual nou break.
Însă decizia sa fusese luată deja. Rafa încheie anul pe locul 1, cu un bilanț de 67-11, cu șase titluri câștigate, inclusiv al 10-lea titlu la Roland Garros, dar și cu o serie neașteptată de eșecuri în fața lui Federer, cu care a pierdut de patru ori. “Cele mai bune meciuri ale anului au fost cu Dimitrov, la AO, și cu Del Potro, la USO”, a nominalizat el, înainte de a încheia: “O să muncesc din greu, o să lupt în continuare pentru lucrurile importante. Crăciun Fericit, tuturor. Ne vedem la anul!“
Sad news…@RafaelNadal has been forced to pull out of the #NittoATPFinals due to injury. pic.twitter.com/9MLDZZmA6P
— Tennis TV (@TennisTV) November 13, 2017
Dimitrov l-a învins pe Thiem, se poziționează bine pentru semifinale la prima participare
Grigor Dimitrov a obținut prima lui victorie la Turneul Campionilor după 6-3, 5-7, 7-5 cu Dominic Thiem, într-un meci în care ambii au alternat momente excelente de joc cu erori la rând, iar deznodământul a fost pe muchie. Chiar și cu micile ezitări ale lui Dimitrov din setul doi și cele de la 5-3 în decisiv, tot bulgarul a fost jucătorul cu inițiativa atunci când s-a văzut egalat. Tot el a controlat majoritatea schimburilor mai lungi, a părut mult mai stăpân pe situație și a căutat în permanență să-l deranjeze cu ceva pe Thiem.
Thiem anticipa că se va simți mai bine pe teren față de anul trecut, dar încă de la începutul meciului senzația a fost că Dimitrov e mai conectat la meci și are o viteză în plus. Tot timpul a încercat să pună probleme, să ia mingea mai repede, să servească constant spre reverul austriacului, să fie decisiv și să profite de orice mică șansă ivită. Iar astfel de șanse au tot venit în primul set, pentru că Domi a intrat greu în meci, nu a reușit să pună probleme cu returul, iar loviturile păreau că nu sunt calibrate deloc.
În setul doi, Thiem a făcut două schimbări esențiale care au dat roade imediat și l-au ajutat să devină mai încrezător. Întâi și-a ajustat poziția la retur (a făcut câțiva pași în spatele liniei de fund pentru a avea mai mult control), apoi a încercat să joace des spre reverul lui Dimitrov, cu mingi înalte și cu mult top spin. La toate acestea s-a adăugat și serviciul mai eficient (în setul doi a pierdut 3 puncte cu prima servă și 3 cu a doua), care i-a permis să fie mereu în față pe tabelă. La 5-5 a fost însă foarte aproape de a-și ceda serviciul fix pe același tipar ca în primul set (duble greșeli, erori consecutive), dar s-a salvat cu un forehand lovit excelent, cu un as și un serviciu câștigător. Au urmat apoi 4 puncte consecutive câștigate de Domi pe serviciul lui Dimitrov pentru a duce meciul în decisiv.
Un decisiv echilibrat până la un punct, cu multe schimburi intense și chiar cu ceva dramă spre final. Deși într-o poziție favorabilă după revenirea reușită de la 3-5 la 5-5, Thiem nu a putut să profite deloc de această situație. A dărâmat în câteva secunde tot ce construise cu greu, cedându-și serviciul cu o dublă greșeală și alte 3 erori, fără că Dimitrov să facă nimic ieșit din comun. Când a servit pentru meci,Dimitrov s-a redresat la timp și nu a mai repetat scenariul de la 5-3.
https://twitter.com/TennisTV/status/930108405209059328
What it feels like to make your #NittoATPFinals debut a winning one… pic.twitter.com/4tKQnYwNGz
— Tennis TV (@TennisTV) November 13, 2017
Problema lui Thiem a fost că nu a găsit deloc echilibrul; fie a fost extrem de pasiv, fie a încercat să fie foarte agresiv. Singurele momente în care într-adevăr a jucat curajos și agresiv au fost cele în care a fost condus sau s-a aflat într-o situație dificilă (cum a fost la 5-5 în setul doi sau mai apoi în decisiv la 3-5). Dimitrov a reușit constant să îl domine și să îl facă să joace în termenii lui. Iar reverul de azi al bulgarului a fost la nivel de ATP Finals; a strâns mai bine de 10 winnere cu reverul, pe care l-a lovit tot timpul plin, lung și foarte deranjant pentru adversar). (Radu Marina)
**
Ia-ți din Shop-ul 30-0 două tricouri care te diferențiază printre fanii tenisului!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română