Prima victorie vs Top 10 pentru Mihaela Buzărnescu! O învinge net pe Jelena Ostapenko
Camelia Butuligă | 14 februarie 2018Mihaela Buzărnescu are acum alt career-best. Victoria expeditivă cu Jelena Ostapenko este prima a ei la o jucătoare de Top 10. 6-1, 6-3 cu campioana de la Roland Garros, iar Mihaela se califică în optimile de finală la primul ei turneu Premier 5 jucat în carieră.
Mă uit la tenis pentru spectacol și emoție, dar în egală măsură și pentru jocul de șah care se desfășoară în paralel. Îmi plac așadar meciurile în care unul dintre combatanți găsește soluții tactice eficiente contra unui adversar cu joc dificil și le aplică fără greș toată partida. Îmi plac mai cu seamă meciurile unde cea care rezolvă cu succes ecuația este o jucătoare română nefavorită, sosită târziu în topul mondial, după ani de accidentări și dezamăgiri. Prin victoria convingătoare asupra Jelenei Ostapenko, Mihaela Buzărnescu a mai bifat în seara asta niște căsuțe: prima victorie la o jucătoare de top 10 și intrarea în top 40 săptămâna viitoare.
Mihaela adaugă noi dimensiuni armatei româncelor din top 100 prin jocul său. Stângace cu un serviciu variat, capabilă să deschidă terenul cu un rever foarte solid din punct de vedere tehnic sau un forehand cu mult spin, ea poate ajunge la fileu la cea mai mică oportunitate, iar acolo nu ezită; când apără, are o deplasare economică, intuitivă, și niște sliceuri defensive atât de joase încât dacă trec fileul se transformă în bombe cu efect întârziat. Toate acestea sunt împachetate într-o mentalitate care știe că un meci de tenis nu se termină decât când se termină.
Însă de partea cealaltă a fileului era în această seară copilul minune a tenisului feminin, Jelena cea cu multe expresii faciale și un singur plan de joc: zbang! Am mai spus că mi se pare că Ostapenko nu este destul taxată pentru acel serviciu care pare o mobilă asamblată fără manual de instrucțiuni. Este primul lucru care trebuie atacat, pentru a nu-i da posibilitatea să joace și să înceapă să picteze tușele cu loviturile ei neverosimile. Nu îmi era clar cum stă Micki Buzărnescu cu returul, dar acum știu: stă excelent. Și-a anunțat intențiile fără echivoc încă de la începutul meciului cu trei breakuri consecutive, două dintre acestea la zero. Ostapenko și-a pierdut serviciul de șase ori și a terminat meciul cu trei puncte mari și late câștigate pe al doilea serviciu. Pe propriul serviciu, Mihaela a fost extrem de solidă, variind foarte bine plasamentul și apăsând pe minge în momentele cheie.
Cu fundația jocului serios avariată, Jelena a fost pusă sub presiune și în schimburi, unde Buzărnescu nu i-a dat multe mingi neutre, ci a deschis terenul imediat. Aici a ajutat-o foarte mult forehandul în cros, care seamănă cu un cârlig cu mult spin atunci când îl lovește în unghi foarte închis. Pe rever, Mihaela a dominat schimburile în cros contra forehandului lui Ostapenko, atacând necontenit, luând mingea devreme și păstrând o adâncime periculoasă. Per total, Ostapenko a fost zorită de ritmul sufocant al loviturilor româncei, negăsindu-și nicio clipă picioarele și timingul. Schimburile au fost ținute din scurt de urcările la fileu extrem de oportune și finalizările sigure. În puținele momente când a fost forțată să apere, Mihaela a aruncat în luptă arma ei secretă, sliceurile defensive, extrem de greu de returnat din cauza unghiurilor și efectului dificil. Atât de eficiente au fost încât a început să le folosească și în schimburi pentru a rupe ritmul și a forța greșeli.
Un meci tactic impecabil, în care Buzărnescu a demonstrat pe puncte cum poate fi bătută Ostapenko: retur, deschiderea rapidă a terenului, finalizare la fileu și subminare prin sliceuri. E drept, letona nu a avut un an nemaipomenit până acum; se pare că succesul de anul trecut i-a a dus multă atenție și oportunități în afara terenului, iar în intersezon timpul petrecut la antrenamente a scăzut. Faptul că Ostapenko a contribuit și ea la înfrângere nu anulează faptul că Buzărnescu a făcut un meci aproape fără cusur, neavând decât un singur moment de ezitare, când a trebuit să închidă primul set. Pentru o jucătoare debutantă la acest nivel, sângele ei rece este incredibil.
O posibilă explicație pentru acest lucru a dat-o chiar ea în interviul de pe teren: nu se gândește la enormitatea realizărilor ei. Este într-un iureș continuu de un an încoace și nu a avut timp să conștientizeze ce i se întâmplă. Într-un fel, e mai bine: nu poți să și contempli și să și faci în același timp. Or acum pentru ea este timpul acțiunii: la 29 de ani, are mult teren de recuperat și ar trebui să se folosească de acest val al victoriilor pentru a ajunge cât mai departe posibil. Deocamdată, pentru mine ca observator este foarte interesant de văzut câte fațete are jocul ei și cât de mult se poate dezvolta. Din dovezile adunate până acum, jucătoarea Mihaela Buzărnescu e departe de a fi o furtună într-un pahar cu apă.
Mihaela: "Sunt foarte emoționată. E o jucătoare puternică, sunt fericită că am câștigat."
— TreizecizeroFAST (@TreizecizeroFST) February 14, 2018
Mihaela: "Nu m-am gândit că voi ajunge aici. În tenis e multă presiune și când urci in clasament, așa că am jucat fara să mă gândesc."
— TreizecizeroFAST (@TreizecizeroFST) February 14, 2018
Game! Set! Match!⁰⁰
Mihaela Buzarnescu tops Ostapenko 6-1, 6-3. #QatarTennis pic.twitter.com/MJ1aQemDQF
— WTA (@WTA) February 14, 2018
https://twitter.com/WTA/status/963847861518479360
Mihaela Buzarnescu closes out the first set with a super volley, 6-1. #QatarTennis pic.twitter.com/OMGHKCe5Sv
— WTA (@WTA) February 14, 2018
Mighty Mihaela! #QatarTennis pic.twitter.com/9wt6IVqWSD
— WTA (@WTA) February 14, 2018
Patru românce joi, în optimi
Mihaela se alătură, astfel, celorlalte românce calificate în turul al treilea, la capătul unei zile grozave: Simona, Sorana, Monica și Mihaela se vor întoarce toate mâine pe teren, în căutarea unui loc în sferturi. Simona o întâlnește pe vechea ei cunoștință, Anastasija Sevastova (aproximativ ora 16:00, al treilea meci pe Centre Court), în vreme ce celelalte trei au meciuri fie cu nume foarte grele, fie cu o jucătoare în super formă.
Astfel, Sorana și Monica se întâlnesc cu Muguruza, respectiv Wozniacki, în fața cărora au avut mereu dificultăți, în vreme ce Buzărnescu se vede cu Julia Goerges.
Sorana – Muguruza e primul pe terenul central (ora 13:00, ora Ro), Niculescu – Wozniacki e al patrulea pe central (nu înainte de 18:00), iar Buzărnescu – Goerges e al doilea pe Court 1 (aproximativ ora 16:00).
***
Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!
Stickere și magneți!
Tenisul e și despre distracție, fraze inspiraționale sau momente hazoase. Așa că am strâns câteva dintre aceste fraze memorabile, am adăugat unele expresii care au făcut carieră pe 30-0, și le-am transformat în primul set de Stickere, nici mai mult, nici mai puțin de 17 la număr. Alături de 9 modele de magneți, toate sunt acum disponibile în Shop.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română