Preview. România – Germania, cu o miză mare pentru ambele echipe: rămânerea în elita Fed Cup. Cum arată meciul pe hârtie
Camelia Butuligă | 15 aprilie 2016Un nou weekend de Fed Cup, din nou agitația, intensitatea, drama, emoțiile și bucuria care caracterizează această competiție. Suntem iar la Cluj, unde zgura a luat locul hardului în Sala Polivalentă, iar miza este la fel de importantă: niciuna din cele două echipe nu-și dorește să stea un an departe de Grupa Mondială a Fed Cup. Cu un lucru suntem de acord cu toții: „Acest meci putea fi finala Fed Cup” – declarația Barbarei Rittner, căpitanul Germaniei.
Toată săptămâna, canalele social media au fost împânzite de poze și videouri vesele de la întâlnirile Fed Cup programate în acest weekend. Fetele schimbă tweeturi poznașe, fac selfie-uri, glumesc la antrenamente și chicotesc la conferințe, primesc iepuri de la militari (yup). Fed Cup are o atmosferă foarte diferită înainte de începerea meciurilor: cantonament combinat cu vacanță. Spiritul de echipă pe care fetele au ocazia să-l exerseze doar în această competiție le face să dea jos masca de sportiv profesionist și să ne arate că sunt de fapt niște puștoaice caraghioase și puse pe glume. (Link, link, link, link, link).
Atmosfera se schimbă drastic odată cu tragerea la sorți a ordinii meciurilor. Dincolo de veselia afișată la conferințe și la dineul oficial, această întâlnire are o miză mare pentru ambele echipe: rămânerea în liga mare a acestei competiții. Echipa învinsă va fi retrogradată în 2017, iar ca să ajungă iar în această poziție va trebui să aștepte 2018. Cu alte cuvinte, ca să ai o șansă la trofeu la anul și să nu irosești aproape doi ani din fereastra de formă a unor jucătoare valoroase, trebuie să câștigi neapărat un astfel de meci.
Pentru România, nou-venită la acest nivel, ar fi o dezamăgire, dar nu un dezastru cum ar fi pentru Germania, ale cărei vedete, Kerber și Petkovic, se apropie de 30 de ani. Timpul trece repede pentru echipa care și-a declarat sus și tare în 2011 scopul de a câștiga trofeul. Tennismagazin.de a declarat că o eventuală înfrângere ar fi ”un coșmar” pentru căpitanul nejucător Barbara Rittner, jucătoare, federație și sponsorii săi. ”E interzis să pierdem!” Nemțoaicele sunt cu spatele la zid, o postură foarte diferită față de 2014, când au jucat finala cu Cehia, sau anul trecut, când au jucat semifinala cu Rusia.
Probabil dezamăgirea cea mai mare este și cea mai recentă. În februarie, în ciuda valului de entuziasm de după titlul lui Kerber de la Australian Open, Germania pierdea acasă un meci foarte strâns contra Elveției și se găsea și mai departe de obiectivul de a ridica trofeul Fed Cup, pe care l-au câștigat de două ori pe vremea lui Steffi Graf, în 1987 și 1992.
În acest context, sunt de înțeles antrenamentele îndrăcite pe care le-au făcut jucătoarele germane de când au venit la Cluj. Kerber, cel puțin, a rezervat cele câteva zâmbete doar momentelor de pe marginea terenului. Pe teren a fost intensă și concentrată: știe că greul este pe umerii ei, ca lider al echipei. Deși nu are nicio victorie contra Simonei Halep (h2h 3-0), statutul ei a urcat considerabil de la AO încoace și intră acum în meciuri dintr-o altă postură, indiferent de adversară. Ținând cont de așteptările pe care le-a conturat presa germană, n-aș vrea să fiu în locul ei sau al coechipierelor ei.
Va fi suprafața un factor? Ei bine, zgura este foarte prezentă în multe din întâlnirile Fed Cup din acest weekend. Până la urmă este sezonul ei și în circuit, are sens să fie aleasă ca suprafață preferată de echipele gazdă. În cazul nostru, nu știu cât de mult influențează dinamica balanței de putere. Și Kerber și Petkovic sunt competente și pe hard și pe zgură, la fel ca Simona și Irina. Indiferent de suprafață, aceasta este o întâlnire foarte echlibrată.
După cum puteam bănui, pentru România la simplu vor juca Simona și Irina, la dublu sunt anunțate momentan Alexandra și Monica. Germania merge cu Kerber și Petkovic la simplu, iar Beck și Goerges vor alcătui echipa de dublu. Primul meci de sâmbătă este Begu – Kerber, urmat de Halep – Petkovic. Duminică începem cu Halep – Kerber, Begu – Petkovic și apoi dublul.
Irina intră prima în luptă, contra lui Kerber
Întrebată dacă are vreo relevanță acest lucru, Irina a spus: ”Nu știu dacă are vreo mare importanță. Eu sunt pregătită sa-mi fac treaba si vom vedea ce se întâmplă mâine.” Când i s-a amintit de meciul cel mai recent dintre ele, la Charleston, unde Irina a pierdut în două seturi: ”Lucrurile stau altfel acum, sunt mult mai odihnită, ceea ce e un avantaj. Știu cum să joc tactic împotriva ei, am câștigat la Roma anul trecut pe zgură (6-3 6-3 n.r.). Va fi un meci interesant și voi vedea împreună cu Alina și cu antrenorul meu cum voi juca mâine.”
Irina are un scor direct de 2-3 în meciurile cu Kerber. A pierdut la Charleston acum câteva săptămâni, într-un meci în care, din cauza oboselii, n-a putut opune mare rezistență. Era abia al doilea turneu (după Miami) unde juca meciuri consecutive, după accidentarea din ianuarie la genunchi. Venea după trei meciuri de trei seturi, dintre care două cu tiebreak în decisiv. Pe lângă aspectul fizic, a mai fost și nefericitul scandal mediatic în mijlocul căruia s-a trezit fără voia ei. N-aș pune deci prea mare preț pe acel meci: Irina a câștigat la Roma contra lui Kerber dar și mai înainte, la AO15 în primul tur în trei seturi. Știe ce trebuie să joace cu Angelique și are un stil suficient de variat, dar și de puternic pentru a o împinge pe tenacea nemțoaică în defensivă și pentru a face winnere. Este un match-up abordabil, dar asta nu-l face simplu. Mai ales că Angie este o jucătoare pe care o dai afară pe ușă și intră înapoi pe geam. Mahmureala de după AO s-a dus, acum realitatea este că nu are nicio altă variantă decât victoria. Irina va avea suportul a șapte mii de români și aceștia ar face bine să strige cât îi țin plămânii, pentru că Kerber n-o să dea nimic gratis. ”Presiunea va fi pe ea, nu pe mine”, a conchis Irina.
Pe scurt, acest meci poate fi câștigat, dar la fel de bine poate fi și pierdut. Am văzut cu toții destul tenis ca să știm că nimic nu este garantat. Este strâns și lucrurile se vor decide, am senzația, pe palierul emoțional: cine își va păstra sângele rece și capul pe umeri va ieși deasupra. Indiferent de rezultat, Irina va trebui să-și păstreze resurse și pentru duminică, când o așteaptă Petkovic. Andrea a învins-o o dată pe iarbă, la Wimbledon 2014, iar anul trecut la Madrid s-a retras înaintea meciului. Spre deosebire de Kerber, cu care s-a tot văzut, Petkovic va fi o premieră pe zgură pentru Irina. Partea bună este că și pentru Petkovic meciul va fi tot o necunoscută.
Halep – Petkovic
Simona are un palmares confortabil contra Andreei, 5-1. A pierdut doar primul meci în 2009. De atunci, a câștigat și pe hard și zgură. Ultimul meci pe zgură a fost în semifinala Roland Garros 2014. Apoi, Beijing 2014 și Cincinnati 2015, unde Simona a avut nevoie de câte trei seturi. Petkovic nu este o specialistă pe zgură, dar muncește mult și își folosește la maxim atuurile: este o jucătoare fizică, care lovește puternic și gândește pe teren. În semifinala de la Paris, a schimbat tactica de-a lungul meciului și a funcționat: setul al doilea a avut nevoie de tiebreak. Simona era totuși la alt nivel atunci, iar Andrea nu i-a făcut față.
”O cunosc bine pe Andrea, am jucat împotriva ei, am câștigat”, a rezumat Simona situația. ”Sper că va fi bine.” Ca și Irina, Simona insistat că ordinea meciurilor nu este atât de importantă.
Duminică
Și Alina Tecșor și Monica Niculescu au spus că sunt pregătite pentru eventuale schimbări pe care le-ar putea face Germania în meciurile de duminică. ”Noi toate suntem pregătite pentru orice schimbare. Duminică se pot întâmpla multe, dar echipa în sine e pregătită să joace, ca de fiecare dată. Fie simplu, fie dublu.” Întrebată dacă România ar putea opera și ea schimbări în echipa de dublu, Tecșor a răspuns diplomat că ”orice schimbare este posibilă”.
Concluzii
Ziua de sâmbătă este crucială, avem șanse bunicele să ieșim cu un 2-0 din ea, dar și cu 1-1. Ca formă, aș zice că Simona și Irina se prezintă mai bine decât adversarele lor. Simona își regăsește încet-încet jocul de top după începutul de an dificil: a făcut sferturi la IW și Miami și de atunci a avut timp să se odihnească și să se acomodeze cu zgura. Irina este cam în aceeași situație: a jucat câteva meciuri bune la Miami și Charleston, genunchiul a rezistat și a avut și ea timp să-și tragă sufletul săptămâna aceasta.
Kerber este și ea din nou pe un trend ascendent; a trecut, se pare, de tradiționala perioadă confuză după câștigarea primului Slam. La Charleston s-a retras din semifinala cu Stephens pentru că nu se simțea bine, dar pare fit și sănătoasă acum. Petkovic, prin comparație, n-a avut un an grozav deloc. A jucat bine doar în dubla Doha-Dubai, dar în rest, de la AO încoace, a pierdut peste tot încă de la primul meci. Aș zice că, teoretic, ea este veriga slabă a Germaniei, dar hei, în Fed Cup, ca și în Davis Cup, uneori teoria este făcută de râs de realitate. În plus, dacă Petkovic joacă prost mâine, poate fi înlocuită de Georges sau Beck. Nemții au niște opțiuni decente de rezervă.
Sper deosebire de întâlnirea cu Cehia, sunt mai optimistă acum, în principal datorită formei fetelor noastre, pe care le-am văzut jucând bine în această primăvară pe hard. Nemțoaicele poate își vor vinde scump pielea, dar am încredere că România este mai bună la acest moment, nu doar pe hârtie, dar și pe teren.
Cum s-a instalat suprafața de zgură la Cluj
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română