Ce păcat! Oprită de Venus, Simona ratează un culoar bun. Sorana, și ea eliminată
Adrian Țoca | 26 septembrie 2013Simona Halep a pierdut în trei seturi cu Venus Williams, 4-6, 7-5, 6-3, deși a avut câte un break avans în seturile doi și trei. Sorana Cîrstea a fost și ea eliminată.
Uneori, se mai întâmplă și așa. Dacă în primul tur, cu Pavlyuchenkova, Simona a ieșit la liman după ce s-a smuls din ghearele unei înfrângeri iminente, de data asta a fost ea cea care a controlat în permanență scorul, dar s-a văzut într-un final întoarsă și învinsă. Au lipsit doar câteva puncte în momente cheie, plus un sprint decisiv atunci când victoria era pe tavă și aștepta să fie luată – adică exact detaliile la care Simona ne-a obișnuit să strălucească o vară întreagă.
Spre exemplu, după un start excelent, pe care l-a concretizat mai apoi închizând primul set la 4, în pofida unei tentative de revenire a lui Venus, românca a avut în trei rânduri avantajul unui break în setul doi. Numai că pe cât de eficace a fost la primire, pe atât de mult a costat-o serviciul, din nou la parametri similari ca în precedentele două meciuri, slab adică. Cele nouă duble greșeli, în particular, au costat-o. Așa că breakurile au fost urmate de rebreak-uri, momentum-ul s-a tot sucit dintr-o parte în alta, iar când s-a ajuns la momentele decisive ale setului secund, Venus a fost mai inspirată și mai lucidă. În fapt, asta i-a lipsit uneori Simonei la Tokyo: un pic de răbdare. La 5-5, de exemplu, Simona a revenit pe serviciul advers și a egalat de la 0-40, cu o serie de retururi foarte agresive pe serviciul doi (tema întregii zile, de altfel). A fost un moment în care am sesizat cum Venus, exasperată de un alt prim serviciu greșit, a riscat pe al doilea, mergând totul sau nimic: decizia ei a surprins-o pe Simona, iar Williams a reușit un hold foarte prețios. În game-ul imediat următor, la 5-6 și 15-15 Simona a servit puternic, Venus a returnat în out, dar arbitrii de linie au strigat out, decizie peste care s-a trecut din scaun. Frustrată de punctul gratis pierdut, la rejucare Simona a expediat în fileu un forehand, iar câteva secunde mai târziu ceda serviciul și setul.
Dar momentul-cheie s-a jucat în game-ul trei al decisivului. Simona își regăsise fuleul, se desprinsese la 2-0 și forța un dublu break. A trimis afară un rever pe care l-a cam grăbit, iar șansa s-a dus. Venus a recuperat, a întors la 3-2, iar finalul a venit mai brusc decât ne-am fi așteptat, pregătiți cu toții, la acel moment, de un decisiv pe muchie, eventual cu prelungiri.
Simona, care a jucat cu un bandaj la glezna stângă, la care are probleme din meciul cu Pavlyuchenkova, a părut să nu mai aibă energie. De altfel, ea i-a spus antrenorului Adrian Marcu într-una dintre pauze că „Nu mai pot”. Venus a profitat și a servit excelent în momentele de final ale meciului, când a câștigat 12 dintre ultimele 13 puncte.
„Ea a jucat extraordinar. Nu știu cum am câștigat acest meci”, a spus Venus, imediat după încheierea unui meci care a durat două ore și 27 de minute.
N-a fost să fie o nouă victorie pentru Simona, dar nu e, bineînțeles, nicio dramă. Tokyo a fost o altfel de experiență, fără îndoială utilă, un reminder că nimic nu durează o veșnicie, iar victoriile nu trebuiesc luate for granted. Este frustrant doar prin prisma traseului pe care l-ar fi avut către finală: dacă ar fi învins, Simona ar fi întâlnit-o pe Eugenie Bouchard în sferturile de finală și s-ar fi apropiat vertiginos de Top 10. Însă Simona are tot timpul din lume să se apropie de elita tenisului feminin.
Este abia a șasea înfrângere a Simonei de la Roland Garros încoace (Suarez Navarro, Na Li, Pennetta – de două ori, Serena și Venus).
Update: Sorana a pierdut continuarea cu Kuznetsova
Încă o dată ploaia oprește o româncă într-un moment prielnic pentru ea. După episodul Pennetta de la US Open, Sorana Cîrstea poate și ea să invoce intervenția naturii. Românca era în controlul meciului cu Svetlana Kuznetsova, din turul III al turneului de la Tokyo, și conducea cu 4-1 atunci când ploaia l-a întrerupt.
Jocul s-a reluat a doua zi, pe același teren, iar Sorana n-a mai găsit aceeași inspirație precum cu 24 de ore în urmă. Ea a condus cu 5-2, înainte ca Sveta să revină și să egaleze. La 6-5 pentru româncă, aceasta a avut o minge de set, salvată însă de Kuznetsova, care s-a impus la 3 în tiebreak, apoi a câștigat și setul doi. Scor final: 7-6, 6-1, însă evoluția ostilităților a fost destul de strânsă, mai strâns decât ar arăta-o scorul final. Este pentru a patra oară din tot atâtea meciuri când Sorana pierde în fața Svetei.
După ce a eliminat-o pe Simona Halep, iar anterior trecuse de Victoria Azarenka, Venus Williams și-a continuat parcursul impresionant la Tokyo, trecând de o altă jucătoare de mare viitor, canadianca Eugenie Bouchard. Încă o dată, tinerețea adversarei sale n-a fost suficientă s-o oprească pe Venus, care s-a impus după trei ore și două minute, 6-3, 6-7, 6-3 și ajunge în semifinale pentru prima oară.
Cât despre românce, ele merg de săptămâna viitoare la Beijing, la puternicul turneu din categoria Premier Mandatory, una din ultimele ocazii de a aduna puncte grele în acest sezon. În funcție de parcursul Kuznetsovei, Halep și Sorana se vor plasa pe locurile 17, respectiv 21, în clasamentul de săptămâna viitoare. Dacă rusoaica ajunge în finală, o va depăși pe Sorana, iar dacă va câștiga turneul, va trece și de Simona. [later update: Kuznetsova s-a oprit în sferturi, deci locurile româncelor sunt asigurate]
Locul 17 va fi un nou career-high pentru Simona Halep. În urmă cu câteva luni, înainte de turneul de la Roma, ea ocupa locul 65. Indiferent de locul pe care va termina sezonul, ea pare principala candidată la titlul de Most Improved Player of the Year. O singură dată a mai câștigat o româncă această distincție: Virginia Ruzici, în 1978.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română