Încă un segment al faimosului Big Four care a produs multe momente de ținut minte; Murray a fost multă vreme un adversar incomod pentru elvețian, conducându-l în head-to-head, dar Federer a câștigat meciurile directe cu miza cea mai mare. După mici ironii și tensiuni la începutul rivalității lor, Fed și Andy au sfârșit prin a se respecta nedisimulat pe măsură ce anii au trecut.
Continuăm seria rivalităților importante din circuitul masculin. După Federer – Nadal, Nadal – Djokovic și Federer – Djokovic a venit rândul să-l integrăm și pe Andy Murray în acest serial.
Fără să fi adunat la fel de multe meciuri clasice, așa cum au făcut-o cele trei rivalități menționate mai sus, cea dintre Federer și Murray are, totuși, câteva aspecte remarcabile. Printre altele, Murray a fost, multă vreme, singurul jucător activ din ATP în afara lui Rafa Nadal care a avut un bilanț pozitiv contra campionului elvețian.
E o rivalitate care a început într-un context mai tensionat, fiind cunoscute declarațiile nu întotdeauna elogioase pe care cei doi le-au făcut la adresa celuilalt, mai ales în prima parte a head-to-head-ului. Federer s-a arătat iritat, la începuturi, în special de stilul ultradefensiv al lui Murray, motiv pentru care n-a ezitat să-l critice pe britanic, care, la rându-i, a mai strecurat și el câte o înțepătură. În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat puternic, elvețianul apreciind progresul înregistrat de Andy, iar britanicul elogiindu-l pe Federer.
Vedem, mai departe, cifrele și episoadele cele mai interesante ale meciurilor directe Federer-Murray, cu mențiunea că, măcar pe partea de statistică, acest articol va fi updatat după fiecare nouă confruntare între cei doi.
Bilanț total și împărțirea pe suprafețe
24 de meciuri directe, 13-11 pentru Federer. Ca fapt divers, până în 2012, când cei doi au jucat de două ori pe iarbă, absolut toate meciurile lor se disputaseră pe hard.
– Pe hard: 11-10 Federer (4-2 pentru Federer pe hard indoor)
– Pe iarbă Federer conduce, 2-1. Nu s-au întâlnit niciodată pe zgură.
– Opt meciuri au fost finale, dintre care trei au fost finale de Grand Slam. Federer conduce cu 5-3, respectiv cu 3-0
Primul meci, plus prima surpriză
Întâlnirea inaugurală s-a petrecut în 2005, direct într-o finală, la Bangkok. Murray avea abia 18 ani și făcea primii pași importanți în circuit, jucând în premieră cu un trofeu pe masă la profesioniști. Dincolo, Federer era deja la 41-a finală. Între timp a ajuns la halucinanta cifră de 108. Elvețianul a câștigat atunci, în două seturi, dar un an mai târziu, la a doua confruntare directă, aveam deja parte de un rezultat cu totul și cu totul ieșit din comun. Se întâmpla la Cincinnati, în 16-imi, cum spuneam, în 2006. Este anul istoric al lui Federer, an pe care elvețianul l-a terminat cu incredibilul record de 92 de victorii și 5 înfrângeri. Ei bine, dacă patru dintre acele cinci înfrângeri au venit la Rafa Nadal, a cincea a fost cea cu Murray, aflat, la vremea respectivă, pe locul 21 în lume. Britanicul obținea, astfel, cea mai mare victorie a carierei. A fost, atenție, singurul turneu din 2006 la care Federer a fost pe tablou, dar nu a ajuns în finală!
Finalele de Slam
Dacă Murray a adunat, de-a lungul timpului, o mulțime de victorii cu Roger Federer, vorbindu-se, la un moment dat, chiar de un posibil avantaj psihologic asupra elvețianului, în schimb, în meciurile cu adevărat importante, superioritatea lui Roger a fost una evidentă. Trei finale de Slam au jucat cei doi, de fiecare dată impunându-se Federer. În fapt, până anul acesta, la Wimbledon, Murray nu câștigase nici măcar un set, de fiecare dată fiind dominat cu autoritate de rivalul său mai în vârstă. Britanicul a fost, de altfel, aspru criticat pentru că a jucat, în primele două ocazii, fără să-și asume riscuri, fără să arate curaj, fără să replice la atacurile lui Federer.
Prima întâlnire s-a petrecut la US Open, finala din 2008. Un moment greu pentru elvețian, care tocmai ce pierduse istorica finală cu Nadal de la Wimbledon, un eșec peste care nu treci ușor, nici chiar când te numești Federer. O reîntâlnire cu Nadal ar fi fost posibilă la New York, în singurul Slam în care cei doi (încă) nu s-au întâlnit, dar Murray a stricat planurile unei finale perfecte, eliminându-l pe Nadal în semifinale. Când a venit momentul finalei însă, Andy a rămas fără energie. Federer a plecat ca din pușcă, și până să se dezmeticească toată lumea, meciul era deja gata, 3-0 la seturi, în doar o oră și 51 de minute.
A doua finală s-a întâmplat la Australian Open, în 2010. De data asta, Federer venea în calitate de deținător a două dintre ultimele trei Slam-uri, doar eșecul cu Del Potro, de la USO 09 împiedicându-l să joace pentru un Career Slam. Încă o dată Fed a început prea puternic, dar, la 2-0 la seturi, Murray a avut șansa sa în setul 3, în care a condus cu 5-2. Și-a pierdut avantajul și așa s-a intrat într-un tiebreak de poveste, cu 24 de puncte, al doilea cel mai lung din istoria Grand Slam-urilor, câștigat, până la urmă, tot de RF.
Interesant e că a fost nevoie de o nouă finală cu Murray pentru ca Federer să mai câștige un Slam. După doi ani și jumătate, cei doi s-au reîntâlnit într-o finală de Slam, vara aceasta, la Wimbledon. Context cu totul special: pe de o parte, șansa lui Federer de a face istorie și de a reveni pe primul loc, pe de altă parte, șansa lui Murray de a deveni primul britanic campion la Wimbledon din 1936 încoace. Încă o dată, a fost Federer cel care s-a impus, redevenind lider în ATP.
Cele două mari finale de pe iarbă din 2012
Andy a abordat și jucat mult mai bine finala de la Wimbledon, comparativ cu precedentele două experiențe. A început mult mai agresiv, câștigând primul set, 6-4, apoi a continuat să preseze în setul secund, având patru șanse de break, toate salvate de Federer, care a întors tablele cu un break vital la 6-5. Setul trei ne-a oferit un game fantastic la 3-3, care a durat 20 de minute și care l-a stors de viață pe Murray. Pierzându-și serviciul acolo, scoțianul a pierdut și orice șansă de a mai rămâne în joc alături de un adversar intrat pe un drum de legendă: Federer s-a impus iar, în patru seturi, bifând, dintr-un foc, trei performanțe în una singură: revenirea pe locul 1+depășirea recordului lui Sampras+un nou Slam, al 17-lea.
O lună mai târziu, cei doi au ajuns din nou față în față, de data asta în Finala Olimpică. Datele problemei erau la fel de ceremonioase și pline de înțelesuri: Federer lupta pentru aurul care-i lipsea din palmares, Murray, pentru rezultatul carierei. În semifinale, Murray îl eliminase, convingător, pe Djokovic, în vreme ce Roger trecuse, într-un meci fantastic, de Juan Martin Del Potro. A fost un meci în care Andy a demonstrat că poate lupta de la egal la egal cu mult mai titratul său adversar, ba mai mult, că a învățat din lecțiile trecutului. N-a mai irosit șansele precum în finala de la Wimbledon și, într-un meci surprinzător de dezechilibrat, l-a învins pe Federer în trei seturi, nepierzându-și serviciul nici măcar o singură dată. A fost prima victorie a lui Murray cu Federer într-un meci de cinci seturi. Și ce victorie.
Mizele din clasament
Adesea plasați pe părțile opuse ale tablourilor, Federer și Murray au avut, interesant, o scurtă perioadă în care au ocupat locurile 1 și 2 în lume. Se întâmpla între august și septembrie 2009, eveniment care este notabil prin faptul că a întrerupt o serie istorică de 211 săptămâni în care Federer și Nadal au monopolizat primele două locuri în lume. Doi ani mai târziu, cei doi erau într-un alt gen de luptă: trecuți pentru moment în umbra lui Nadal și a lui Djokovic, Roger și Andy se luptau pentru locul al treilea.
S-au contrat în declarații
Nu întotdeauna a fost numai lapte și miere între cei doi. Bunăoară, frustrat de stilul ultradefensiv al lui Murray, Federer spunea, în 2008, după ce pierdea la Dubai contra scoțianului (era, deja, al doilea eșec la rând), că Andy o să aibă de pierdut în viitor dacă își menține stilul cvasiprudent. „O să trebuiască să muncească din greu dacă va juca mereu așa. Tinde să aștepte foarte mult greșelile adversarului. I-am dat greșelile azi, dar, pe parcursul unei cariere de 15 ani, să zicem, e de preferat să câștigi tu mai multe puncte decât îți face cadou adversarul. Nu și-a schimbat deloc stilul de la prima noastră întâlnire. Dar, cine știe, poate ne va surprinde pe toți și va rezista așa 20 de ani”.
Annabel Croft, cunoscuta realizatoare tv, confirma și ea la un moment dat că între cei doi nu a fost loc de prea multă iubire: “Roger savurează ori de câte ori are ocazia să-l bată pe Murray. Nu se plac unul pe altul. E o tensiune între ei, s-a văzut în meciurile pe care le-au jucat. E o tensiune care vine de la diferența uriașă dintre cele două caractere”.
De atunci însă, lucrurile s-au schimbat din plin. Anul acesta, cei doi s-au complimentat în repetate rânduri. Învins la Wimbledon, Murray a spus că n-are regrete, doar a pierdut în fața celui mai bun din toate timpurile, în vreme ce Federer l-a felicitat călduros pentru victoria de la Jocurile Olimpice, declarându-se sigur de faptul că Andy va câștiga și un Slam, foarte curând. Când scoțianul a făcut-o, la US Open, Federer s-a arătat încă o dată impresionat de progresul lui Murray și l-a lăudat în public. La rândul său, Murray l-a catalogat din nou pe RF drept „the best of all time”.
Lista completă a meciurilor Federer – Murray
2005, Bangkok, hard indoor, finală, Federer 6-3, 7-5
2006, Cincinnati, hard, 16-imi, Murray, 7-5, 6-4
2008, Dubai, hard, 16-imi, Murray, 6-7, 6-3, 6-4
2008, US Open, hard, finală, Federer, 6-2, 7-5, 6-2
2008, Madrid, hard indoor, semifinală, Murray, 3-6, 6-3, 7-5
2008, Shanghai, Turneul Campionilor, hard indoor, grupe, Murray, 4-6, 7-6, 7-5
2009, Doha, hard, semifinale, Murray, 6-7, 6-2, 6-2
2009, Indian Wells, hard, semifinale, Murray, 6-3, 4-6, 6-1
2009, Cincinnati, hard, semifinale, Federer, 6-2, 7-6
2009, Londra, Turneul Campionilor, hard indoor, grupe, Federer, 3-6, 6-3, 6-1
2010, Australian Open, hard, finală, Federer 6-3, 6-4, 7-6
2010, Toronto, hard, finală, Murray, 7-5, 7-5
2010, Shanghai, hard, finală, Murray, 6-3, 6-2
2010, Londra, Turneul Campionilor, hard indoor, grupe, Federer, 6-4, 6-2
2012, Dubai, hard, finală, Federer, 7-5, 6-4
2012, Wimbledon, iarbă, finală, Federer, 4-6, 7-5, 6-3, 6-4
2012, Jocurile Olimpice, iarbă, finală, Murray, 6-2, 6-1, 6-4
2012, Shanghai, hard, semifinală, Murray 6-4, 6-4
2012, Londra, Turneul Campionilor, hard indoor, semifinală, Federer 7-6, 6-2
2013, Melbourne, Australian Open, hard, semifinală, Murray 6-4, 6-7, 6-3, 6-7, 6-2
2014, Melbourne, Australian Open, hard, sferturi de finală, Federer 6-3, 6-4, 6-7, 6-3
2014, Cincinnati, hard, sferturi de finală, Federer 6-3, 7-5.
2014, Londra, Turneul Campionilor, hard indoor, grupe, Federer 6-0, 6-1
2015, Wimbledon, iarbă, semifinale, Federer 7-5, 7-5, 6-4.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română