Laver Cup promite să influențeze viitorul tenisului. Și de ce n-ar face-o

Adrian Țoca | 25 septembrie 2017

Cu un succes mult peste așteptări, Laver Cup înseamnă un câștig de influență pentru jucători, pentru că va fi percepută drept o competiție impusă și împinsă de jucători. Cupa Davis e marea învinsă a acestui weekend, iar ATP sau ITF privesc intrigate la concluziile acestui weekend de la Praga. Un weekend în care Federer și Nadal au făcut front comun, dar care a fost mai mult decât reunirea celor doi giganți. A fost o gură de aer proaspăt

Prima ediție a Laver Cup? Cu greu putea să fie mai bună de atât. Nu a fost de ajuns producția și organizarea impresionante, lecția de marketing perfect – abil, dar fără să deranjeze și să-i întărâte pe fanii tenisului – sau desfășurarea impresionantă de forțe de pe teren, unde, exceptându-i pe numeroșii accidentați, au fost adunați aproape toți cei mai buni din lume la acest moment. La toate astea, trebuia să vină și un final parcă scris de un scenarist trecut prin multe.

Până la urmă, sistemul de punctare ales s-a dovedit ingenios, păstrând opțiunile deschise pe linia de sosire; diferența imensă de pe hârtie în favoarea Team Europe n-a fost suficientă, superstarurile europene tremurând serios până la final. Team World abia a rămas în viață după primele două zile, dar a șters, treptat, diferența; iar după ce John Isner a făcut două seturi excepționale în fața lui Rafa, marele final îi aducea față în față pe Roger Federer, creierul acestei competiții (alături de Tony Godsick, agentul său de cursă lungă), și Nick Kyrgios, adică party-spoiler-ul perfect. Nick trăiește pentru aceste ocazii, e elementul în care se simte cel mai bine: mediu de echipă, ceva ce australianul adoră, plus un oponent super titrat și postura de underdog. Într-un meci care a continuat ce începuseră cei doi la Miami, Federer abia s-a strecurat, cu o victorie cum a adus atâtea de-a lungul carierei lui, livrând în momentele mari. Dacă Nick ar fi luat meciul (și a ajuns până la minge de meci), un decisiv de dublu avea să tranșeze trofeul, probabil un reapariție a perechii Fedal Unlimited. Dar Laver Cup, prima ediție, rămâne în Europa (15-9 punctaj final), iar la anul e rândul Chicago să găzduiască confruntarea dintre Team Europe și Team World, cu aceiași antrenori, dar alte configurații și altă formă.

Așa că acum e momentul să ne revenim din această uluială de weekend și să vedem cu ce rămânem după Laver Cup, la întoarcerea în lumea normală a celor două circuite. Prima reacție e că turneul s-a dovedit cu siguranță un succes remarcabil; e greu de crezut că și fanii care au privit cu scepticism o competiție neoficială nu s-au simțit până la urmă atrași de explozia de energie de la Praga. Totul a fost impecabil, iar aerul de “demonstrativ” care a fost vehiculat n-a existat. Nu există demonstrativ la care să-l vezi pe Jack Sock trântind chiar în fața spaniolului racheta de bancă după ce a pierdut la limită cu Nadal. Care Nadal, la rându-i, era foarte convingător încă înainte de startul turneului. “Eu nu mă antrenez înainte de demonstrative“, spunea spaniolul, trezit la 4 pentru o ședință de pregătire. “Pentru niciunul dintre noi nu e un demonstrativ, suntem cât se poate de implicați și ne-am pregătit bune”, spunea și Marin Cilic.

Dorința celor două echipe de a câștiga, în primul rând pentru echipă, s-a simțit la tot pasul. Iar nivelul meciurilor a fost la nivel înalt în toate cele trei zile. Da, s-a zâmbit mult, iar băncile s-au prostit în toate felurile. Dar asta n-a schimbat cu nimic lucrurile pe teren, unde s-a jucat strașnic, ca la o competiție tradițională.

Spuneam că ne întoarcem în “lumea normală“. Criticii Laver Cup vor spune că o astfel de minunăție nu e posibilă decât într-un scenariu prefabricat și că nu va schimba nimic; e nevoie de mulți bani și multă influență ca să convingi niște staruri să joace un astfel de turneu; și, oricum, asta nu se poate transforma într-o amenințare pentru circuite. Corect, Laver Cup nu va uzurpa ATP-ul sau Slamurile. Dar nici nu trebuie. În schimb, atât din punct de vedere al influenței, cât și al businessului, probabil că nu e un moment prea grozav pentru ATP sau pentru ITF. Cei mai mari jucători și-au organizat singuri un megaturneu, care a ieșit nesperat de bine, chiar și raportat la cele mai pretențioase așteptări. Și nu e vorba doar de garda veche aici, de Federer și de Nadal; la Praga au fost câțiva jucători din Next Gen, găselnița de marketing a ATP, care vor fi probabil prezenți și la Milano, într-un alt format care-și va face debutul anului acesta, Turneul Campionilor pentru generația tânără. Dar în vreme ce Laver Cup a păstrat tenisul aproape nealterat, introducând doar un super tiebreak în loc de decisiv pentru a putea înghesui mai multe meciuri, la Milano regulile vor fi de nerecunoscut, cu o mulțime de reguli experimentale urmând a fi testate pe spinarea celor tineri. După ce-am văzut la Praga, ATP trebuie să livreze la un nivel ridicat la Milano, altfel se va simți ca o ușoară dezamăgire. După ce-am văzut la Praga, presiunea pe Cupa Davis e acum și mai mare.

E loc de formate noi într-un calendar și așa înghesuit, într-un sport încăpățânat, alergic la schimbare? Cu siguranță, da. E loc de inovații, câtă vreme sunt făcute coerent și cu gust? Cu siguranță, da. Asta e, de fapt, principala concluzie a Laver Cup. Aceasta e și ideea a acestei noi competiții. Iar implicațiile se vor vedea în timp, posibil cu influențe asupra calendarului ATP sau asupra viitorului Cupei Davis. Laver Cup nu-și propune și nici nu are nevoie să înlocuiască ATP, însă s-ar putea dovedi primul disruption serios pentru circuit, pe care l-ar putea obliga și împinge la schimbări.

Acest weekend arată, printre altele, că adăugarea antrenorilor pe bancă poate fi plauzibilă, sau că scurtarea meciurilor cu adăugarea unui super tiebreak e mai ok decât ideea de a face seturile de patru game-uri. Arată că nu e nimic rău dacă se adaugă o componentă de show. Mai arată, cel mai important, că jucătorilor le-a păsat de o competiție nouă. Ei vor reprezenta mereu cel mai important factor al schimbării, iar faptul că le-a păsat de Laver Cup este imens. Ok, motivați și cu bani, dar mai ales de spiritul de echipă, pe care Davis Cup, blocată într-un sistem arhaic, l-a rătăcit pe drum. Jucătorii au făcut lobby intens pentru transformarea Cupei Davis într-un fel de Campionat Mondial pe echipe, cu o organizare la 2 sau chiar la 4 ani, într-un singur loc. Dar ITF n-a cutezat să-și asume riscul. La Praga, o altă formă de echipe a funcționat bine mersi. Nu e numai despre Slamuri în tenis, iar asta e un mesaj proaspăt, încurajator.

Da, Federer și Nadal în aceeași tabără a fost o fantezie de o săptămână, iar acum e back to usual business. Până la anul, când, cine știe, poate vom avea Federer, Nadal ȘI Djokovic ȘI Murray ȘI Wawrinka în aceeași tabără.

Dar cu ce imagini vom rămâne! Federer, strângând pumnul îndârjit la punctele lui Rafa. Nadal, vamosing pentru Roger, sau sărindu-i în brațe mai-mai să-i rupă șalele, după ce elvețianul a adus victoria Europei. Cei doi jucând în sfârșit împreună, într-un dublu cu o greutate cu care a fost dificil să ne obișnuim. Dar dacă aceasta va fi imaginea generic, care va rămâne pe retinele tuturor, au mai fost multe altele, ușor suprarealiste. Rafa, privind pe coridor într-un monitor, la highlights-urile propriului meci. Gazda Tomas Berdych, alergând să-i aducă lui Rafa o pereche de foarfece. Agitația amuzantă și creativă de pe bancă, inspirată din NBA, a puștilor din Team World. Borg și McEnroe, implicați, ajutându-i doar cu prezența lor pe jucători precum Zverev sau, mai ales, Kyrgios, viitoarele fețe ale tenisului. Rod Laver, primind un credit meritat din partea unui tenis ajuns la proporții stratosferice, în comparație cu epocile în care el aduna Slamuri. Atâtea generații de superstaruri ale acestui sport, de la Laver la Shapovalov, adunate la un loc. Pentru așa ceva a meritat, pentru așa ceva Laver Cup e un succes imens și o gură de aer proaspăt.

Fotografii: Alexandra Fechete (din Praga), pentru 30-0

Galerii foto exclusive 30-0: Pre-turneu | Ziua 1 | Ziua 2 | Ziua 3

 

https://twitter.com/doublefault28/status/912015593498464257

https://twitter.com/rogerfederer/status/911742279349497856

https://twitter.com/TennisLegende/status/911544901694828544

 

 

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc! „My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile. Ia-le de aici:

My Forehand

„Play Hard”

 

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi