Irina Begu e campioană WTA pentru a treia oară, câștigă titlul de la Florianopolis!
Treizecizero | 5 august 2016Este al treilea titlu WTA câștigat de Irina în WTA din șase finale, după cele obținute la Tashkent (2012) și Seul (2015). În urma acestei săptămâni, Irina urcă pe locul 25 în clasamentul la zi, un career-high, și pe locul 20 în Race to Singapore. Este a doua săptămână consecutivă în care tenisul feminin românesc aduce un titlu WTA, după triumful Simonei de la Montreal. De asemenea, e a doua oară în patru ani când o româncă se impune la Florianopolis, după Monica Niculescu în 2013.
Irina Begu a trecut anul acesta prin destule momente în care perspectivele ei nu arătau bine. De aceea, foarte probabil că știa, în sinea ei, că are puterea să o scoată la capăt într-o finală în care lucrurile nu mergeau în favoarea ei. După un început greoi și alte mici căderi pe parcurs, Irina a sprintat la momentul potrivit, trecând prima linia de sosire într-un meci care i-a adus al treilea titlu al carierei.
Irina a intrat greu în meci și s-a văzut rapid condusă cu un break de către Timea Babos, învingătoarea Anei Bogdan în semifinale. În vreme ce unguroaica a lovit agresiv-măsurat, Begu a ajutat-o cu destule erori și cu o prezență reținută, timidă aproape. Fără să simtă niciun fel de presiune din partea adversarei, Timea și-a făcut serviciile cu siguranță și a forțat alt break. L-a obținut la 5-2, când românca servea pentru a sta în set.
Chemată de Artemon Apostu-Efremov, antrenorul ei, să pună mai multă presiune pe adversara ei, Irina a început, în setul al doilea, să lovească așa cum știm că poate. Dar, în ciuda unui start mai bun, momentul de criză nu trecuse încă. A avut șansa unui dublu-break la 3-1, dar în loc de asta, Begu s-a văzut prinsă iar din urmă. Serviciul a continuat să o părăsească ocazional, astfel încât Babos a făcut alt break și a trecut în față, 4-3. Un alt on-court-coaching în care Irina s-a plâns către Artemon a fost, probabil, momentul care a declanșat revenirea. “Îmi pare rău, dar tu joci! Ești aici să cauți soluții, nu să analizezi. De când a început meciul, analizezi ce nu merge prost. Dă 100 la 100 și o să vină! Luptă, dă totul, nu 50 la sută”, i-a spus antrenorul.
“Nu am început meciul prea bine, am fost prea încordată și m-am concentrat prea mult pe lucrurile negative, în loc de cele pozitive”, a spus Irina, după meci. “Dacă dreapta nu a mers, a trebuit să joc mai mult cu ce am avut, cu reverul. Serviciul a mers ocazional, alteori, nu. Ieri am servit mult mai bine, azi nu, poate și pentru că mi-am dorit mult titlul”, a spus Irina, după meci. Cu spatele la zid la 3-4, Irina a răspuns cu un hold bun, a făcut break-ul imediat, apoi a închis setul.
Totuși, pericolul nu fusese depășit: favorita numărul 2 a turneului s-a văzut iar obligată să încerce o revenire când Babos s-a desprins cu break, la începutul decisivului. Jucătoarea din Ungaria a ajutat-o un pic pe Irina în game-ul trei, când și-a pierdut serviciul de la 40-0, cu două duble greșeli. La 3-3, situația s-a repetat, alt serviciu al lui Babos pierdut de la 40-0, dar de data asta Irina a forțat și ea căderea unguroaicei, jucând deja mult mai solid și mai îngrijit, chiar dacă serviciul în continuare nu a mers.
“Cred că, la final, totul a fost mai mult pe plan mental”, a concluzionat Irina, care a obținut victoria și titlul cu încă un break: 2-6, 6-4, 6-3, în două ore și opt minute.
Al treilea titlu al Irinei este unul prețios pentru Irina, în special pentru că a fost câștigat într-o zi în care nu și-a atins nici pe departe potențialul maxim. Sezonul ei este rotunjit acum – are un titlu, o semifinală de Premier 5 la Roma și alte două sferturi de finală, la Madrid și la Charleston, plus traseul bun de la Roland Garros. Ar fi un sezon pe care multe alte jucătoare ar fi mulțumite să-l aibă, dar el cu atât mai valoros cu cât Irina l-a reușit în condițiile în care a trebuit să gestioneze mereu problemele medicale. Și apropo de accidentări, e cumva potrivit că acest trofeu a venit în Brazilia. În 2014, când începea revenirea către Top 100, Irina a petrecut cinci săptămâni aici, jucând întâi în turnee de 25k, apoi la Florianopolis și Rio. Era în zona locului 140 atunci și a adunat puncte care i-au permis să-și înceapă ascensiunea. Irina și-a reamintit acum: “Țara aceasta e cu adevărat specială pentru mine. Oamenii sunt foarte drăguți, mâncarea e grozavă, a fost plăcut să revin aici după 2014 și, când voi mai avea ocazia, o să mă întorc”.
Deocamdată, după acest al treilea titlu al carierei, care o saltă pe locul 25 în clasamentul WTA și pe 20 în Race to Singapore, Irina nu trebuie să plece prea departe. Se mută la Rio, unde va debuta cu Nao Hibino în Turneul Olimpic de simplu, și, alături de Monica Niculescu, versus Chan/Chan în cel de dublu.
Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu: 10 titluri – 6 finale
Titluri
Simona Halep – București
Simona Halep – Madrid
Simona Halep – Montreal
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Monica Niculescu – Washington (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)
Irina Begu – Florianopolis
Finale
Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Horia Tecău – Australian Open (dublu mixt)
Simona Halep și Monica Niculescu – Montreal (dublu)
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română