Interviu Daniel Dobre: ”Simona mai are mult potențial de creștere”
Camelia Butuligă | 21 martie 2017Daniel Dobre ne-a vizitat la redacție, într-o primă ediție a interviurilor 30-0, varianta audio, și a ieșit o discuție de aproape trei ore, în care am acoperit biografia sa de antrenor și jucător, situația tenisului românesc, Simona și provocările ei în acest an, și climatul general din ATP și WTA.
Daniel Dobre este un om precis: a intrat la noi în redacție exact la ora stabilită pentru interviu, în ciuda unui drum de 45 de minute printr-un trafic neașteptat de greu. Îmbrăcat în trening (venea direct de la baza Pescariu, unde lucrează de zece ani) antrenorul secund al Simonei Halep a dat senzația de alert și relaxat. Ca jucător, ne-a mărturisit că era genul cerebral și disciplinat – „cam ca Andy Murray, dacă aș fi avut serviciu mai bun”. Precizia sa este, deci, o trăsătură nativă (a fost cât pe ce să devină inginer) care a fost perfecționată în Austria și Germania, unde a învățat meserie la academia de tenis a celebrului Günther Bosch. Cu toate că îi plac statisticile și este format la școala germană, rigoarea sa nu se transformă nicio clipă în rigiditate. Interlocutorul nostru este concis, dar foarte deschis, cu o minte care merge repede la miezul problemei și îl pune pe masă fără rețineri.
Prima noastră întâlnire a fost anul trecut, la BRD Tennis Insider, emisiunea produsă de 30-0 la BRD Bucharest Open, și a fost genul acela de întâmplare fericită care, brusc, îți face ziua mai interesantă. Turneul se terminase, la fel și ultima noastră emisiune, și ne pregăteam să ne strângem lucrurile, când varianta de a-l avea pe Daniel Dobre în platou a apărut în ultima secundă, la inițiativa Laviniei, colega noastră de la BRD. N-aveam întrebări, n-aveam nimic pregătit, dar, la naiba… eram un pic high de la adrenalina finalei câștigată de Simona și apariția ei neplanificată în platou de după. Andrei și-a pus înapoi lavaliera, băieții erau la camere, eram pregătiți de live, iar în câteva minute, invitatul nostru a ajuns în pas alergător, și-a aruncat rucsacul într-un colț și în timp ce dădeam mâna ne spunea deja ce mult îi place site-ul nostru și că ar fi vrut să aibă și el talent la scris. A urmat unul din cele mai interesante interviuri pe care le-am făcut toată săptămâna, o discuție substanțială și ușoară în același timp. Articulat și cunoscător, Daniel Dobre s-a dovedit candidatul ideal pentru un interviu: n-am avut nevoie decât de una-două întrebări pentru a-l angaja în discuție.
După ce a plecat (”Aș mai fi stat, dar sunt chemat la datorie”, ne-a spus el zâmbind), ne-am uitat cam năuciți unii la alții. ”Ce om mișto! Sper că i-a luat cineva numărul!”, ne-am zis. Îl luase cineva, din fericire, și înainte de relansarea 30-0, în sfârșit, ni s-au aliniat programele pentru o nouă întâlnire, înainte de Indian Wells. De data asta, o conversație pe îndelete, fără limită de timp și cu întrebări pregătite. A ieșit o discuție de aproape trei ore, în format audio de data asta, în care am acoperit biografia sa de antrenor și jucător, situația tenisului românesc, Simona și provocările ei în acest an, și climatul general din ATP și WTA.
Vom împărți, deci, interviul în funcție de aceste teme și începem astăzi cu segmentul dedicat Simonei. Daniel Dobre își aduce aminte de prima dată când a văzut-o, la un turneu în Germania, când Simona avea 10 ani și ce anume i-a atras atunci atenția la ea. Este o trăsătură care se regăsește încă de mici la jucătoarele care reușesc mai apoi să aibă cariere de succes în tenis. Am trecut apoi la perioada junioratului, când Dobre o antrena pe Alexandra Damaschin și s-a intersectat cu Simona în circuit, după aceea la epoca Firicel Tomai și impactul pe care l-a avut asupra jocului Simonei. Acesta a trecut prin multe etape de-a lungul anilor și am discutat evoluția sa. De asemenea, am încercat să rezolvăm definitiv dilema care ne-a frământat și pe noi în redacție, și pe voi, în comentarii: este Simona la bază o jucătoare ofensivă sau defensivă?
De aici trecem la analiza jocului ei, care, crede Daniel Dobre, mai are mult potențial de creștere. ”Simona este un talent remarcabil, și încă nu și-l folosește în întregime.” Ce o împiedică? Pe de o parte, perfecționistul și standardele foarte înalte pe care le pretinde de la ea. E ironic, dar adevărat. Apoi, condițiile de la antrenament, unde joacă fantastic, sunt diferite de cele din meciuri, unde intervin emoțiile mizei și crisparea. O anecdotă interesantă este turneul de la Wuhan din toamna trecută: toată echipa, inclusiv Simona, a fost atât de afectată de schimbarea de fus orar că nu au putut să doarmă deloc. ”Simona intra pe teren cu trei ore dormite pe noapte și cinci minute de tenis. Și a jucat fantastic. Era pe pilot automat, numai instinct.” Instinctul este, de fapt, calitatea ei de căpătâi, arma principală peste care nu trebuie să te bagi. ”Simte foarte bine jocul, și din partea ei, și din partea adversarei și nu trebuie s-o încorsetezi, să-i spui ”asta ai voie, asta n-ai voie să faci”. Cahill a înțeles foarte bine acest lucru: ”Este un tip foarte adaptabil, care știe să zică exact ce are nevoie jucătoarea să audă la acel moment.”
Simona a revenit la Indian Wells după o lună de pauză pentru refacerea tendinitei de la genunchi, accidentare pe care o poartă după ea de la Singapore de anul trecut. Este o situație nouă pentru ea aceasta, de a fi nevoită să facă o pauză atât de mare din cauza unei probleme fizice. ”Nu a mai fost până acum accidentată serios și te sperii”, ne-a spus Daniel Dobre. Este normal să reacționezi așa, într-o situație nouă, în care nu știi cât e de grav, cât va dura, și până unde poți juca cu durere. După ce a tratat local problema, următorul pas, ne-a spus el, este ca echipa ei medicală să depisteze cauza rădăcină și să prevină reapariția ei – acest lucru se încearcă acum.
Una dintre ipoteze este că această tendinită este o accidentare ”de compensare”, cauzată de faptul că Simona a încercat, un timp, să-și protejeze glezna sucită la meciul de Fed Cup cu Germania. Sunt foarte frecvente acest gen de probleme ”în lanț”, pentru că atletul încearcă să-și protejeze o parte a corpului, punând astfel mai multă presiune pe alte părți ale corpului. Atunci, problema a fost agravată și de faptul că Simona a intrat a doua zi pe teren și a jucat din nou, lucru pe care nu l-ar fi făcut dacă ar fi fost un turneu obișnuit și nu Fed Cup. ”Lumea nu înțelege cât e de greu să câștigi un meci de Fed Cup, chiar și cu jucătoare mai slabe. Valorile jucătoarelor se egalizează și e multă presiune.”
Fed Cup este un subiect complex: așteptările sunt atât de mari și jucătoarele vor să câștige atât de mult încât sunt dispuse să-și riște sănătatea, ca Simona, pentru a intra pe teren. Însă cu ce costuri pentru cariera lor pe termen lung? Cu toate astea, Dobre ne spune că pentru Simona câștigarea Fed Cup este un obiectiv major, ”cu ea sau fără ea în echipă, nu contează.” Pe undeva, se simte că Simona Halep a luat deja o hotărâre: indiferent de costurile asupra corpului și timpului ei, este ”all in” când vine vorba de România. La ultima întâlnire contra Belgiei la București, chiar dacă indisponibilă pentru joc, a fost pe marginea terenului ore în șir susținându-și coechipierele de-a lungul meciurilor epuizante din cele două zile.
Ar fi mai bine dacă nu s-ar mai face atâta caz de Fed Cup și de câștigarea ei, dacă lumea n-ar mai pune atâta presiune și s-ar mai relaxa un pic? Da, cum să nu, într-o lume ideală. O lumea ideală unde ”gura lumii” n-ar fi atât de activă ca la noi. În podcast, vorbim și despre acest aspect, unde lucrurile spuse de unul și de altul ajung până la urechile jucătoarei sau a familiei sale. Din fericire, Simona a învățat să ia viața un pic mai relaxat de când l-a adus pe Cahill în echipă. Australienii și vesticii în general au o perspectivă mai echilibrată asupra vieții decât noi românii: când muncești, muncești, dar trebuie să te și relaxezi și să crești ca om. Dobre spune că este unul din aspectele la care Darren a contribuit foarte mult: o învață pe Simona să se deschidă și să aibă experiențe diverse off-court. Să fie mai tolerantă cu ea însăși, mai generoasă și răbdătoare, iar acestea se vor translata și pe teren.
Pe lângă gestionarea accidentărilor și menținerea unei stări de sănătate bune, care este obiectivul pentru acest an? ”Câștigarea unui Slam”, răspunde fără ezitare Daniel Dobre. Trebuie să recunosc că m-a bucurat hotărârea cu care a spus-o, pentru că este un ecou al hotărârii întregii echipe, în frunte cu Simona. ”Restul obiectivelor și le-a cam atins. Are 14 titluri, Indian Wells, Madrid – sunt jucătoare care au fost numărul 1 și n-au 14 titluri.” Simona este, deci, concentrată acum pe câștigarea unui Slam – ”sau cel puțin unul”, adaugă Dobre. ”Are șansa ei, pentru că joacă bine”, spune el, simplu. Este adevărat, uneori tindem să uităm acest lucru de bază: Simona Halep joacă tenis bine.
Și dincolo de tenis? ”Să se bucure de viață.”
Ascultă aici prima parte:
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română