Filmul unei zile oribile. Faptele, apoi concluziile scandalului din meciul de Fed Cup de la Mamaia
Adrian Țoca | 22 aprilie 2017Șirul evenimentelor e, în egală măsură, simplu și greu de navigat. Concluzia e că pierdem incredibil la capitolul imagine.
S-o luăm de la capăt, pentru că e weekend, sunt mai multe planuri ale acestei discuții, sunt nuanțe, evenimentele s-au succedat cu repeziciune și la un moment dat, e foarte ușor ca firul să se rupă.
FAPTELE. Ce s-a întâmplat, pas cu pas
Tragerea la sorți a unui meci de Fed Cup, în special unul de baraj în grupa a 2-a, e un eveniment banal, fără nicio miză reală. Se fac niște poze, se trage la sorți ordinea meciurilor, se schimbă amabilități, se pleacă la hotel. Nu și acum. Într-un rând de evenimente explicat detaliat în articolul anterior, lucrurile au degenerat după ce Ilie Năstase a lăsat mai întâi să-i scape în microfon o remarcă deplasată la adresa Serenei Williams, în timp ce Simona Halep era întrebată despre sarcina acesteia. Indiferent cum o interpretezi, remarca nu-și avea locul aici. Nu jurnaliștii români au dat musai știrea, cu scopul de a căuta scandal, ci rezonanța fonetică a cuvântului “ciocolată”, destul de apropiată cu pronunția în engleză, a atras atenția jurnaliștilor britanici, prezenți destui la Mamaia, în frunte cu corespondentul BBC, un tip care chiar se pricepe la tenis și la specificul lui. Legătura a fost făcută imediat, în contextul discuției despre Serena, iar subiectul a fost ulterior dezvoltat.
După remarca de la conferință, dl. Năstase a avut un șir de aluzii regretabile la adresa Annei Keothavong, căpitanul nejucător al Marii Britanii. S-a întrebat în gura mare “eu nu fac nimic cu căpitanul lor?”, i-a cerut numărul camerei și i-a spus că el și ea sunt “atrași” unul de altul. Din nou, și această mostră de comportament a ajuns rapid în presa internațională.
***
La această oră, scandalul era încă decent, foarte aproape de a fi cumințit, pe modelul “sunt fake news dacă nu ne convin nouă”. În vreme ce ITF a anunțat o investigație urgentă, Federația Română de Tenis a anunțat, solicitată de 30-0, că-și amână o poziție publică pentru după încheierea weekendului de la Mamaia. Dar, între timp, președintele FRT George Cosac a declarat la DolceSport: „Vom da răspunsuri dacă va fi cazul. Dar cu regret o spun că dacă cei din presa britanică nu îl cunosc pe Ilie Năstase ajuns la vârsta de 71 de ani cu glumele pe care le face și cu felul său spontan și cu tot ceea ce face, înseamnă că nu au cultură. N-a fost nicio rea intenție, a zis-o foarte în glumă, e exclus ceea ce insinuează presa britanică”.
În marea ei majoritate, media din România a tratat subiectul consemnând declarațiile făcute de partea română, fără să ia în calcul imaginile existente pe cameră, care de fapt confirmă articolele englezești de peste noapte. Au fost consemnate declarațiile lui George Cosac și ale lui Ilie Năstase, în vreme ce analiști faimoși au aruncat totul în derâdere, punând scandalul pe seama glumelor obișnuite ale lui Ilie Năstase.
***
Dar, de dimineață, lucrurile au degenerat din nou la Mamaia. Furios, Ilie Năstase a intrat în centrul de presă, căutând-o și abuzând-o verbal pe jurnalista care a pornit seria articolelor, Eleanor Crooks. Conform acesteia, Năstase i-a strigat: “De ce ai scris asta? Ești o idioată, o idioată!”
Seems Nastase's job could be on the line. He's just come into the press room and repeatedly called me stupid
— Eleanor Crooks (@EleanorcrooksPA) April 22, 2017
Natural, reacția lui prinde iar viteză în presa britanică.
***
Suntem salvați cu toții de începutul meciurilor. După un start echilibrat, Simona Halep câștigă clar cu Heather Watson. 1-0 pentru România. Intrată în locul Irinei Begu, accidentată, Sorana Cîrstea o întâlnește apoi pe Johanna Konta, numărul 1 al echipei britanice. Konta joacă excelent în primul set, 6-2, apoi, ajutată și de public, Sorana se mobilizează foarte bine în debutul setului doi. Într-un game lung, salvează mingi de break cu serviciul, și-și face serva pentru 2-1. Într-unul dintre punctele acestui game lung, se aude clar o intervenție sonoră din tribune. După finalul punctului, Anne Keothavong și Johanna Konta se plâng arbitrului de scaun, cerând să asigure liniștea în timpul punctului. Un lucru normal la toate turneele de tenis.
Reacția lui Ilie Năstase, până la un punct, a fost de asemenea normală. E normal să aperi punctul de vedere al echipei tale și să intervii în discuția cu arbitrul, fie și numai ca să asculți ce se cere din partea adversă, ce se discută. E perfect normal. Folosite și ca tactici de presiune, uneori, fac parte din sport. Ce nu fac parte din sport sunt înjurăturile repetate pe care Ilie Năstase, brusc scos din pepeni, a început să le adreseze celor două femei britanice. I s-a adresat în aceeași manieră și arbitrului de scaun.
Nastase "fucking asshole" to match ref, Konta "he called me a fucking bitch" pic.twitter.com/wG6kpj9yUu
— Vikhlyantclayva (@lobwinners) April 22, 2017
He said "what's your —-ing problem" to the umpires. Then "—-ing bitches" twice to Anne and Jo Konta
— Simon Briggs (@simonrbriggs) April 22, 2017
Anne Keothavong: What he said to Jo and myself not something I'm going to repeat. Not appropriate to speak to any human in that way.
— Martha Kelner (@marthakelner) April 22, 2017
Keothavong on Nastase asking for hotel room number: Put in a very awkward situation. No woman should be expected to listen to what I had to.
— Martha Kelner (@marthakelner) April 22, 2017
"In circumstances that are flagrant & particularly injurious…Referee shall have authority to declare a default for a single violation."
— Victoria Chiesa (@vrcsports) April 22, 2017
***
Ajuns de urgență pe teren, arbitrul oficial al confruntării, cel care are ultima decizie în orice ține de organizarea meciului, a decis după ascultarea părților să-l excludă de pe bancă pe Ilie Năstase. În primă fază, Năstase a refuzat să iasă. Din tribune, Alina Tecșor, parte din staff și fostul căpitan al echipei, a fost auzită strigându-l: “Ilie, hai că vine Monica pe bancă. Dacă nu, ne scot echipa de pe teren”. Ilie refuză în primă fază, parlamentările continuă, e chemată Simona Halep, care dădea autografe într-un alt colț. Monica intră pe teren, Năstase iese într-un final în tribune. Apoi, la insistențele oficialilor, iese și din tribune. Publicul huiduie și îi scandează numele. Conform regulamentului, Andreas Egli, arbitrul oficial, i-a cerut să părăsească incinta pentru două avertismente primite în timpul altercației verbale cu cele două britanice. E important de precizat: a fost avertizat căpitanul, nu publicul.
Partisan crowd (sect. 18) speaks to a default for clear/egregious violation. Section 39b, however, in regards to captain's conduct: pic.twitter.com/V7LYDSAv42
— Victoria Chiesa (@vrcsports) April 22, 2017
So essentially, Nastase got two warnings, was tossed as per, and then Egli (presumably) made his recommendation to invoke section 39c.
— Victoria Chiesa (@vrcsports) April 22, 2017
Meciul se reia, Sorana face break, 3-1. Din tribune lui Konta i se strigă ceva. Încep momente ciudate, Konta plânge și se duce spre bancă. Reapare supervizorul.
Konta: "I think the crowd took initiative from the Romanian captain’s behaviour, the abusive language of everybody, it just snowballed"
— Simon Briggs (@simonrbriggs) April 22, 2017
Supervizorul decide, după o scurtă discuție cu arbitrul de scaun, întreruperea meciului. Sorana și celelalte românce protestează. După ce se anunță Play is Suspended, Johanna Konta și Anne Keothavong părăsesc terenul, în timp ce arbitrul de scaun adună mingile, iar Sorana și Monica protestează la fileu.
După o pauză de peste 15 minute, meciul se reia apoi, dar se termină repede, cu cinci game-uri la rând ale britanicei. Marea Britanie, egalează, 1-1.
IATĂ SERIA MOMENTELOR VIDEO
***
După meci, încep să apară tot mai multe detalii. Ilie Năstase este scos cu forța din incintă, apoi evacuat cu ajutorul bodyguarzilor. Filmat de jurnalista britanică, Năstase ia foc și încearcă să se apropie amenințător de aceasta. Cuvintele folosite spun tot ce contează, de fapt.
Nastase escorted back to the locker rooms pic.twitter.com/4M9Ck4Frng
— Eleanor Crooks (@EleanorcrooksPA) April 22, 2017
My second run-in with Ilie Nastase. He then called me ugly off camera, just for good measure pic.twitter.com/pt2begOpTx
— Eleanor Crooks (@EleanorcrooksPA) April 22, 2017
*
ITF revine cu un comunicat oficial, urmat de poziția președintelui său. Anunță că prezența lui Ilie Năstase nu mai este permisă pentru restul manșei. Regulile sunt că România nu va avea dreptul la căpitan pentru restul manșei, dar va fi obligatorie prezența unei jucătoare pe bancă.
„Domnului Năstase i s-a cerut să părăsească terenul de către arbitrul ITF Andreas Egli pentru comportament nesportiv, după ce primise în prealabil două avertismente. De asemenea, domnul Năstase a fost scos din arenă din cauza abaterilor grave de comportament”, se arată în comunicat. ITF a confirmat și începerea unei noi anchete pe această temă, care se adaugă celei începute vineri seară, după conferința de presă.
The ITF has issued the following statement regarding Ilie Nastase pic.twitter.com/yiYP1DycCz
— ITF (@ITF_Tennis) April 22, 2017
ITF President David Haggerty has released this statement following the actions of Ilie Nastase at the @FedCup tie in Romania pic.twitter.com/vqPEBApMLt
— ITF (@ITF_Tennis) April 22, 2017
*
Conferința Soranei este incandescentă. Nu e clar dacă Sorana a văzut imaginile sau a auzit exact ce anume a auzit Konta și ce se aude pe imagini. Dar iată ce a avut de spus – sursă Gazeta Sporturilor:
„Bun, la 2-1 a fost eliminat Ilie, dar Johanna de ce a început să plângă la 3-1. Și de ce a fost oprit meciul? Scrie undeva în regulament așa ceva? Cum că dacă plângi trebuie oprit meciul?
Mie nu mi-a zis nimeni nimic. M-am dus la supervizor și l-am întrebat cât de lungă e pauza, dacă să rămân sau nu pe teren și mi-a zis că el nu știe. În acel moment mai exista doar echipa Marii Britanii, noi nu mai existam. Johanna a venit apoi și mi-a zis că-i pare rău, dar s-a simțit amenințată.
Supervizorul mi-a zis că din cauza celor spuse de Ilie, dar ea a susținut că oamenii din public i-au adresat cuvinte injurioase. Eu am jucat peste tot în lume, am fost făcută țigancă, s-au aruncat cu obiecte în teren, spectatorii mi-au făcut semne că îmi vor tăia gâtul și chiar erau pregătiți să intre pe teren.
Dar niciodată n-am început să plâng. Nu mi se pare normal, mai ales că publicul a fost fair-play. Ce să-i faci, suntem o națiune mică, iar sediul ITF este la Londra. Au venit aici porniți pe chestia asta, iar noi suntem obișnuiți să fim persecutați. Dacă tot voiau să oprească meciul, de ce nu au făcut-o la 2-1 ci la 3-1, când făcusem break?”.
Sorana Cirstea accusing British team of gamesmanship – suggests Konta was exaggerating crying in order to get match suspended at 3-1.
— Martha Kelner (@marthakelner) April 22, 2017
***
Conferința britanicelor:
Anne Keothavong: “Nu știu unde erați în tribune. Evident că ne așteptam ca suporterii să-și susțină echipa, înțelegem asta, dar cuvintele care ne-au fost adresate nu pot fi repetate la conferința de presă. A fost un abuz pe care nu îl merită nimeni. Iar publicul nu trebuie să preia comportamentul căpitanului. Cumva sunt de felicitat oamenii care au taxat și ei comportamentul căpătanului României”.
Ea s-a referit și la momentele de vineri: “Am fost pusă într-o situație foarte neplăcută, cred că multe femei pot înțelege lucrul ăsta.”
*** *** ***
OPINIILE. Cu ce rămânem de aici?
1. ”Glumele” lui Ilie Năstase de la ceremonie nu sunt scuzabile. Din toate punctele de vedere, sportiv, uman, e un comportament eronat, fie el și gândit drept o glumă. Fie și gazde, nu putem pretinde că avem drept asupra microfoanelor jurnaliștilor străini, nu le putem interzice să scrie ce văd și ce aud, doar pentru că ne aparține încăperea în care s-a petrecut evenimentul. Seria de întâmplări de ieri și materialele publicate peste noapte au pregătit terenul pentru punctul culminant de azi. Întrebarea „de ce au scris” e caraghioasă. Mai bine ne întrebăm de ce au avut ce să scrie. Totul a fost nenecesar.
2. Reacția lui Ilie Năstase din timpul setului doi a fost complet deplasată, scăpată de sub control, atât sportiv, cât și uman. A periclitat întreaga echipă, adică exact ce nu face un căpitan, pentru că puteam fi descalificați pe loc. Într-un final, am pierdut din cauza asta.
3. Ideea de a-i arunca în spinare Johannei Konta întreaga responsabilitate a întreruperii meciului. Înjurată în timp ce își reprezenta țara, Konta, o jucătoare de Top 10 cu o imagine bună în circuit, a izbucnit. Din imaginile de mai sus nu rezultă că a ieșit de capul ei de pe teren, ci doar după ce meciul a fost suspendat de drept. Plânsul ei a declanșat pauza. Să fi fost un tertip? Să ne oprim o secundă și să ne gândim. Cum poate reacționa o femeie când este înjurată în față, căreia i se aruncă cuvântul folosit de Năstase? E așa de inexplicabil că a început să plângă?
Arbitrul oficial a decis, după seria de injurii și restul incidentelor de la evacuarea lui Ilie Năstase, apoi strigătul din tribune, oprirea meciului – era îndreptățit, vezi regulile atașate mai sus.
Partea română – Sorana și restul fetelor – au rămas pe teren să acuze, pe bună dreptate din punctul lor de vedere și cu informațiile avute la dispoziție atunci, că întreruperea meciului le face un defavor. Și le-a făcut. Sorana a fost cea mai afectată; și-a pierdut momentumul bun, apoi a pierdut meciul. Reacțiile ei sunt cele de mai sus.
Dar de aceea spuneam că-s două planuri diferite. E foarte posibil ca, simultan, și Sorana și Johanna să aibă dreptate, fiecare dintr-o altă perspectivă. Iar, într-un final, regulile sunt reguli, iar ancheta ITF va anunța ce anume l-a motivat pe arbitru să pună capăt meciului, în momentul în care l-a pus.
Iar dacă o jucătoare din România era în locul Johannei Konta, abuzată verbal cu virulență într-un meci din deplasare, am fi cerut răspicat să i se facă dreptate. Așa cum am cerut în cazul imaginar Begu-Garcia, când internetul românesc a invadat cu insulte rasiste pagina de Facebook a jucătoarei din Franța fără să mai aștepte să vadă dacă e adevărat ce era acuzată aceasta. Așa cum ne-am supărat când Bouchard nu i-a dat mâna Alexandrei Dulgheru.
Fetele noastre nu pot fi acuzate că-și apără echipa, chiar și căpitanul – au făcut și au comentat din perspectiva echipei, din perspectiva jucătorului oprit la a mai juca. E simplu de judecat, dar mai trebuie să ținem cont și de poziția din care sunt. Ca jucătoare active, aflate sub comanda unui căpitan nejucător încă în funcție, ele vin, pe de o parte, cu emoțiile luptei din teren. Nu știm dacă e bine sau e rău ce a zis Sorana la conferință. Știm cu certitudine că nu e vina ei pentru originea scandalului.
Apoi, mai important: nu jucătoarele sunt în măsură să-i dea brânciul final lui Ilie Năstase. Poate că nu ele sunt, sau nu-și doresc să fie, în postura de a-l judeca (la acest moment, cel puțin) pe Ilie Năstase. Nu ele au greșit în primă fază, deși ele plătesc acum vasele sparte. Măcar ele sunt pentru echipă până la capăt. De ce le-am cere totul TOT LOR?
În același timp. Oprirea meciului nu ar trebui să fie interpretat ca un abuz îndreptat împotriva echipei României. Responsabilitatea, din păcate, îi aparține în întregime căpitanului nostru. Ideea că suntem o țară mică și dezavantajată la tenis poate fi demontată în varii feluri: inclusiv cu două victorii mâine.
Iar credința noastră, în vreme ce evident că regretăm dezavantajul Soranei – firește că a fost dezavantajată de pauză – respectiv regretăm înfrângerea echipei României, e că discuțiile trebuie separate. Și că oricine ar discuta pe baza imaginilor despre reacția domnului Năstase, chiar și apărătorii lui, ar admite că gesturile sale nu pot fi apărate. Și că orice discuție rezonabilă se oprește la acele înjurături aproape viscerale. E, pur și simplu, urât.
4. Din acest punct de vedere, reacțiile FRT făcute la cald au fost cum au fost. Președintele FRT, George Cosac, pentru DolceSport: “Când suntem mai mici, în opinia lor, trebuie să plecăm capul. Dar din păcate pentru ei, nu vom pleca capul şi vom lupta mai departe să câştigăm. Au spus că atunci când l-au dat afară pe domnul Năstase, el ar fi zis ceva nelalocul lui şi ea (n.a. Konta) a rămas afectată. Arbitrul principal mi-a zis că Năstase a zis ceva când a ieşit din teren”.
E drept, domnul Cosac s-ar putea să nu fi apucat să vadă încă imaginile de la Dolce, care l-au arătat pe Ilie Năstase înjurându-le foarte clar pe cele două adversare, ca ultim gest la ieșirea de pe teren.
Federația, în apărarea ei, e pusă acum într-o situație pentru care s-ar putea să nu aibă expertiză. Deja cu destule pe cap și cu orizontul unor alegeri în viitorul foarte apropiat, FRT trebuie să gestioneze o situație care a escaladat deja granițele unui meci de Fed Cup și care are – și va avea – consecințe pe tot soiul de planuri. Cum iei o decizie care să fie mulțumitoare? Poți să o iei? Rămâne de văzut în zilele următoare.
5. Restul secvențelor – cu Năstase în stradă, amenințând-o pe jurnalistă, făcând ocolul lumii în câteva minute pe toate site-urile mari de știri – sunt pur și simplu triste. El nu va mai fi pe bancă mâine, dar acele imagini pot avea consecințe asupra imaginii tuturor fetelor și a tenisului românesc. Adică o imagine impecabilă, exact ce ele – și tenisul – avea mai de preț.
6. Concluzia? Nu poate exista un adevăr mulțumitor pentru toată lumea. Trebuie să admitem că sunt mai multe detalii care au condus la această erupție finală de nervi. Fiecare a avut câte ceva de pierdut – Ilie Năstase, cel mai mult, dar din vina lui. Celelalte fete, românce sau britanice, au avut de pierdut din cauze externe lor. Publicul a avut de pierdut pentru că i s-a aplicat direct o etichetă probabil nemeritată, exceptându-i pe cei care au înjurat-o pe Konta. Imaginea României – nu e clișeu – are serios de pierdut, după o zi de heavy rotation la Breaking News-urile din întreaga lumea. Astea-s fapte.
Fotografii: Claboo Media
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română