Excelent și horror, în seturi consecutive. Irina pierde cu Sharapova la Madrid
Codruț Baciu | 7 mai 2018Irina Begu a pierdut în turul doi la Madrid cu Maria Sharapova, 7-5, 6-1, în ciuda unui început promițător. A fost un prim set care s-a încăpățânat să nu intre în tiebreak și un al doilea pe care îl pornise cu break, dar l-a terminat fără idei
Irina a început foarte bine meciul, însă l-a terminat cu o serie aproape neverosimilă de puncte pierdute. Cu o viteză în plus față de Mihaela Buzărnescu, care doar pe alocuri a lăsat impresia că o poate domina pe Sharapova, Irina a arătat astăzi că poate fi o pretendentă. Întrebarea este ”pretendentă la ce?”. Dacă vorbim de turneele mari și foarte mari, cele care ne interesează în primul rând, Irina probabil că trebuie să mai lucreze la adaptabilitate. Nu curajul îi lipsește, nu valoarea de le bate pe cele mai bune, și nici execuția în momentele cheie. Jocul de șah numit tenis este acțiune și reacțiune, iar ”a-ți face jocul” uneori este pur și simplu insuficient. Mai ales dacă de partea cealaltă a fileului ai pe cineva care a câștigat câteva Grand Slamuri la viața ei.
Primul set s-a dus în dreptul rusoaicei, dar scorul și jocul au fost atât de echilibrate încât putea la fel de bine să ajungă la Irina. Mingile trimise lung, uneori cu riscuri greu de înțeles de noi, care ne pricepem la scris și mai puțin la joc, sunt trademarkul Sharapovei. Alături, desigur, de gemetele și zbieretele care ne scot din sărite când le auzim în meciurile cu fetele noastre. Însă Irina a pregătit bine meciul. Poate ședințele tactice de dinaintea meciurilor nu sunt la fel de lungi în tenis cum sunt în fotbal, dar când o ai pe traseu pe Maria, dialogul și analiza nu pot lipsi. Iar asta s-a văzut. Irina a știut să aplice acel trademark chiar mai bine decât Sharapova, în unele momente, iar forehandurile sale ajungeau în picioarele adversarei. Așa a luat un avans solid de 3-1 și a lăsat impresia că nu degeaba poate fi considerată una dintre acele ”dark horses” la Roland Garros, despre care presa de specialitate vorbește cu entuziasm înaintea fiecărui turneu de mare șlem.
La 2-1, Sharapova și-a chemat antrenorul. Disciplinată, a ascultat cu atenție notițele acestuia despre ”staying in every point” și ”a little bit more angle”. Maria are și ceva background de business, așa că nu e de mirare că tratează sfaturile lui Hogstedt ca pe un bun valoros, pe care, dacă tot dă banii, o să-l folosească la maximum. Irina a reușit să-și păstreze serviciul în game-ul următor, însă le-a pierdut pe următoarele două și s-a mers cap la cap cu restul.
Ca o paranteză, nu pot spune că mi-a plăcut prea mult atitudinea lui Kader Nouni astăzi. La un out al Irinei, i-a spus că va coborî de data asta ca să verifice urma, dar că data viitoare nu mai coboară pentru același gen de out. Ok, nu era unul milimetric, însă era începutul meciului, iar Irina chiar nu abuzase de amabilitatea lui de a coborî. Apoi, i-a luat mai bine de o oră să-i dea un ”time violation” Sharapovei, uitând că nu e singurul de pe Terra care are acces la un cronometru, deci chestiile astea se pot verifica. Poate că e doar impresia mea de #ROU fanboy (și atunci sorry că-mi aduc aici bagajul), dar atitudinea sa laxă în ceea ce o privește pe rusoaică este destul de evidentă uneori.
Dacă după primele 5 game-uri și jumătate Irina nu avea decât două greșeli neforțate, numărul lor a crescut până la finalul setului. Însă una singură a contat, una singură probabil îi va rămâne în minte Irinei pentru restul săptămânii. Acea dreaptă în fileu, de la 6-5, cu tot terenul liber în față, care ar fi dus setul în tie-break. A rămas o clipă cu mâinile în șold, uluită că așa ceva i se poate întâmpla, apoi a mai luptat un pic și dus a fost setul. Efectul Sharapova, care chiar și când nu dă tare în minge țipă de zici că vine peste tine să-ți facă rău, a fost resimțit de Irina exact când nu trebuia.
În rest, setul a fost atât de echilibrat, încât chiar merita un tie-break! A avut, în total, 84 de puncte, din care Sharapova a câștigat 42. Deci, hai Kader, fă tu socoteala. Meciul m-a făcut un pic țâfnos, recunosc. Mai ales că setul 2 a fost cum nu se poate mai frustrant. Știți cum filmele americane cu doctori ne învață că familia și prietenii apropiați n-au ce căuta în vecinătatea pacienților când aceștia sunt pregătiți de operație? Așa ar trebui să facem și noi cu cronicile și jucătorii preferați. Simți că nu judeci limpede? ÎNDEPĂRTEAZĂ-TE DE TASTATURA! Prea târziu pentru mine, dar hai că mai avem un pic.
După ce a făcut break în debutul setului secund, Irina nu a mai contat în meci, practic. Returul a dispărut complet, deplasarea a căpătat o rigiditate pe care a aceptat-o un pic prea senin, iar serviciul nu a mai pus nicio problemă adversarei. Iar finalul a fost de-a dreptul horror, cu 3 game-uri pierdute la zero și 19 puncte consecutive cedate. Un backhand în lung de linie a stopat hemoragia chiar la minge de meci, însă soarta acestuia nu s-a schimbat în niciun fel.
Irina rămâne cu un meci entuziasmant împotriva Jelenei Ostapenko și cu un set foarte bun făcut cu Sharapova. Am fi putut trage niște concluzii mai zdravene dacă setul doi n-ar fi fost așa cum a fost, dar sezonul de zgură este departe de a-și fi atins punctul culminant, așa că, per total, Begu are motive de optimsm.
***
„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei, ofertă valabilă un timp limitat!
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!
Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română