Drum oprit: Andreea Mitu pierde cu Van Uytvanck, rămâne cu cele mai frumoase amintiri ale carierei
Camelia Butuligă | 1 iunie 2015Andreea Mitu a fost învinsă, 6-1, 6-3, de belgianca Alison Van Uytvanck, în optimile de finală ale turneului feminin de la Roland Garros.
Într-un meci așteptat cu multă emoție în țară, Andreea Mitu nu a reușit să repete meciurile foarte bune din tururile anterioare și a cedat în două seturi scurte cu Alison Van Uytvanck, în optimile de finală de la Paris. Jucătoarea noastră rămâne însă cu cea mai bună performanță a carierei, aproape nesperată la începutul turneului, și cu un career high de lunea viitoare, undeva în zona locurilor 67-70. La prima participare pe tabloul de la Roland Garros, Andreea le-a învins pe Alize Lim, Karolina Pliskova și Francesca Schiavone.
Wow, s-a terminat repede meciul ăsta. Primul set a durat 25 de minute, tot meciul, vreo 68 de minute. Din 62 de puncte jucate din spate, 53 au avut sub 4 lovituri. Iar dintre ele, Van Uytvanck a câştigat 39. Luând în considerare stilurile de joc ale amândurora, rapide şi furioase, cred că nimeni nu se aştepta la un tenis de anduranţă. Meciul avea să fie „first strike tennis”, iar cea care a lovit prima a fost cel mai adesea belgianca.
Începând cu serviciul, unde a avut 8 aşi şi nicio dublă (faţă de 3 aşi şi 4 duble Andreea), continuând cu numărul de winners (28 Van Uytvanck, 17 Andreea), belgianca a condus de la început la sfârşit la capitolul agresivitate. Andreea a fost obligată tot timpul să reacţioneze mai degrabă decât să acţioneze. A avut momente în care şi-a etalat loviturile precise şi puternice, dar rareori a putut să lege mai mult de două consecutiv. Belgianca a fost acolo pentru a o întrerupe cu un as sau cu un forehand năpraznic, sau Andreea s-a întrerupt singură cu o neforţată. Meciul, de atlfel, a şi dat impresia de fragmentat din acest motiv.
Aceste optimi i-au pus Andreei o problemă pe care sperăm să o mai aibă de acum înainte de multe ori (şi să o rezolve cu succes): ce faci contra unei adversare gen tăvălug? Cum o stopezi, cum o scoţi din ritm? În acest meci, Andreea ar fi avut poate nevoie de un strop de defensivă sau de viclenie în joc. A pus câteva scurte cu succes în setul doi, poate ar fi fost o tactică de folosit mai des? În orice caz, în acest meci a fost vorba despre propriul tenis, dar şi despre gestionarea jocului adversarului.
Acum, după ce s-a lăsat cortina, trebuie totuşi să realizăm cât de mare este performanţa Andreei. Acest meci a fost doar a cincea ocazie când două fete clasate mai jos de locul 90 s-au întâlnit într-o optime de Slam. Ultima dată când s-a întâmplat ceva similar la RG a fost acum 10 ani!
Acest parcurs are două consecinţe imediate pentru Andreea: prima este un salt în clasament care îi va da posibilitatea să se apropie de accesul direct pe tablourile principale ale turneelor. A doua este că lumea a aflat de ea. Intrarea în a doua săptămână la un Slam este echivalentul ieşirii din anonimat, cu tot ce presupune acest lucru, şi bune şi rele. Sperăm că Andreea va capitaliza acest moment şi îl va folosi ca pe o trambulină către sezonul de iarbă şi hardcourt, la care jocul ei de atac ar trebui să fie bine adaptat. Acest Roland Garros este o oportunitate care nu trebuie ratată: o binemeritată injecţie de capital, puncte, încredere şi experienţă. Îi urăm Andreei să le folosească cât mai bine şi să ducă acest moment favorabil mai departe în restul anului. Bravo şi mulţumim!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română