Drop Shots | Cupa Davis se strecoară în program. Plus: despre cazul Cilic
Adrian Țoca | 14 septembrie 2013La doar câteva zile după finala de la US Open, Novak Djokovic și Rafael Nadal s-au reîntors pe teren. Pe zgură, de data asta.
Motivația lui Nole: un nou trofeu în Cupa Davis
La doar câteva zile după finalul US Open, starurile tenisului masculin s-au întors rapid pe teren, pentru meciurile din Cupa Davis. În fapt, Novak Djokovic, spre exemplu, era deja pe terenul de antrenament la nici 24 de ore după eșecul atât de comentat din finala cu Rafa, el încercând să se acomodeze cu zgura de la Belgrad după sezonul de outdoor hard. [Nu că ar mai fi avut nevoie de acomodare, potrivit acestui GIF.]
Intermezzo-ul de Cupa Davis (semifinale + barajul de promovare) se bucură de multe meciuri tari și prezențe notabile. Trei dintre membrii Big Four sunt la treabă în acest weekend, Federer fiind singurul care lipsește de la apel. Cu alte cuvinte, vești bune pentru venerabila competiție, despre care s-au scris și s-au propus multe potențiale idei de schimbare, dar care continuă să meargă mai departe în același format și să atragă un interes susținut. În fapt, singurul neajuns major al formatului actual îl reprezintă pauzele (prea) mari între etape, care pierd un pic din așa numitul momentum, din entuziasmul fanilor sau din forma de moment a unor jucători și echipe. E cumva greu să te reancorezi în realitatea Cupei Davis atât de repede după o finală de Slam (mai ales una mutată lunea) și la fel de greu pentru țările participante să-și aducă jucătorii importanți la start. Și cu atât mai remarcabil faptul că în acest weekend lucrul acesta a fost posibil.
Dintre cei trei jucători menționați, Novak Djokovic e singurul în cărți pentru titlu. El joacă pentru Serbia în semifinala cu Canada și are planuri mari vizavi de trofeul pe care l-a mai câștigat o dată în 2010. Acel succes a fost considerat, de altfel, punctul de plecare pentru fabuloasa serie a lui Nole din 2011.
Nole a câștigat primul meci, cel cu Pospisil, însă Serbia și Canada sunt la egalitate după prima zi, asta pentru că Milos Raonic a câștigat, dramatic, în cinci seturi, meciul cu Tipsarevic (10-8 în decisiv, după ce canadianul a salvat și o minge de meci).
E, cumva, lesne de înțeles motivația lui Djokovic. Încă un trofeu în Cupa Davis, trofeu de care îl mai despart doar două întâlniri câștigate, i-ar crește și mai mult prestigiul. În plus, liderul mondial a făcut eforturi uriașe în meciul anterior (câștigat cu SUA), când a jucat accidentat și a câștigat meciul, în pofida unei căzături urâte. Când îți asumi un risc precum acela, e limpede că ai Cupa Davis printre priorități. Iar câștigarea ei pentru Serbia ar face în mod sigur uitată orice altă neîmplinire din restul sezonului, mai ales pentru un tip atât de patriot precum este Nole.
Rafa Nadal a revenit în echipa Spaniei pentru barajul cu Ucraina și l-a spulberat pe Stakhovski în prima zi, 6-0, 6-0, 6-4. Ibericii conduc cu 2-0 în întâlnirea care se dispută la Caja Magica și, după toate probabilitățile, Rafa va fi menajat pentru ziua a 3-a.
Iar Andy Murray trudește pentru Marea Britanie, pe care încearcă să o readucă în Grupa Mondială, după ani buni petrecuți în Grupa a 2-a EuroAfricană. Britanicii joacă în Croația, iar gazdele i-au dat o șansă imensă tânărului Borna Coric, titularizându-l la 16 ani. Borna este un junior de mare perspectivă, care a câștigat zilele trecute US Open-ul la juniori și care ocupă, momentan, locul 525 în clasamentul ATP. Murray a câștigat, evident, în trei seturi, dar mai interesant va fi de văzut un meci între cei doi peste 5 ani. Jocul a început cu un rally chiar mai mare decât cel dintre Nadal și Djokovic, de la US Open: 57 de mingi! (video, mai jos)
Altfel, interesantă o declarație a lui Murray, cel care a spus că, din punctul lui de vedere, Cupa Davis ar trebui să fie obligatorie. Croația și Marea Britanie sunt la egalitate după prima zi.
În Cehia, Berdych și Stepanek au adus primele două puncte pentru deținătoarea trofeului în meciul cu o Argentina lipsită de Del Potro, iar gazdele mai au nevoie de o victorie pentru a ajunge în finală și să-și apere trofeul. Fără Federer, Elveția are 2-0 cu Ecuador, iar Australia conduce cu 2-0 Polonia lipsită de Janowicz. Iar imaginea de mai jos spune câte ceva despre farmecul Cupei Davis: proaspăt accidentat, David Goffin a rămas să le facă galerie colegilor săi din echipa Belgiei.
Later Update: Serbia – Cehia va fi finala Cupei Davis
Sârbii au recuperat de la 1-2 și au întors Canada, grație victoriilor lui Djokovic cu Raonic, respectiv Tipsarevic cu Pospisil. Novak și Janko au câștigat fiecare în minimum de seturi.
Cehia a învins Argentina cu 3-2, dar manșa era decisă încă de sâmbătă, de la meciul de dublu, astfel că ultimele două meciuri s-au jucat doar pentru palmares.
Serbia și Cehia au ceva istorie în ultimii ani în Cupa Davis. În semifinala din 2010, Serbia a întors acasă de la 1-2, punctul decisiv fiind adus atunci tot de Janko Tipsarevic, ca și acum cu Canada. Cehia lui Berdych și-a luat revanșa în 2012, în sferturile de finală, când s-a impus acasă cu 4-1. Finala din acest an va avea loc între 15-17 noiembrie, pe terenul sârbilor.
În meciurile de baraj pentru promovarea/menținerea în Grupa Mondială, Spania a trecut de Ucraina cu 5-0, păstrându-și locul, la fel ca și Elveția (4-1 cu Ecuador). A mai promovat în Grupa Mondială și Marea Britanie lui Andy Murray, care a învins cu 4-1 Croația. Celelalte rezultate din acest weekend: Olanda – Austria 5-0, Germania – Brazilia 4-1, Polonia – Australia 1-4, Belgia – Israel 3-2, Japonia – Columbia 3-2.
Asta înseamnă că la anul îi vom avea în premieră în Grupa Mondială pe Djokovic, Nadal, Murray și Federer (în eventualitatea în care vor și participa, bineînțeles).
Mai există și niște consecințe minore în ce privește clasamentul ATP după meciurile din acest weekend: Djokovic a mai adăugat câteva puncte la avansul vizavi de Nadal (situația este acum 11.120 – 10.860), iar Federer a revenit pe locul 5 fără să joace (a coborât Berdych, care a jucat un singur meci în acest weekend). Victor Hănescu va coborî, de luni, 11 locuri, până pe poziția a 63-a.
Murray, despre cazul Cilic: Să se facă lumină!
În vreme ce Andy este în Croația, cu treabă, numărul 1 al croaților, Marin Cilic, este în … Marea Britanie. Pentru o audiere. Evident, nu-și poate ajuta cu nimic țara în Cupa Davis, în urma complicatului caz de dopaj în care este implicat. “Complicat“, pentru că ITF a manageriat dubios situația croatului, care lipsește din competiții de câteva luni bune, după ce n-a trecut de un test antidoping din mai, la Munchen, când i s-a descoperit un nivel foarte ridicat de glucoză. La audierea de la Londra, apărarea jucătorului a constat într-o declarație cum că mama sa a fost cea care a cumpărat, în necunoștință de cauză, suplimentul alimentar cu pricina (susține presa britanică).
În ultimele luni, Cilic n-a scos o vorbă, iar ITF, fidelă politicii ei conform căreia nu comentează un potențial caz de dopaj până când investigația/decizia nu e finală, nici atât. În situația asta, despre Marin circulă tot soiul de variante (zilele trecute se spunea pe net că nici măcar oamenii de la Federația Croată nu mai dau de el), și bineînțeles că situația dă apă la moară teoriilor conspirației, printre care și teoria silent ban-ului, pentru o presupusă colaborare cu ITF. Singurul care a vorbit deschis despre situația lui a fost fostul său antrenor, Bob Brett, care a declarat în presa croată, cea care a și dezvăluit problema, că Marin i-a confirmat personal rezultatul testului.
Cilic n-a mai jucat tenis de când s-a retras de la Wimbledon, din turul 2, acuzând o accidentare la genunchi, iar absența oricăror informații reale despre situația lui nu face bine nimănui. Spre exemplu, crește riscul ca oricare “retragere” din turneele viitoare a unui jucător, fără ca ea să se verifice imediat din punct de vedere medical, să fie privită cu mult scepticism de către public.
De aceeași părere este și Murray, unul dintre cei mai vocali tenismani când vine vorba de îmbunătățirea luptei împotriva dopajului: “Cred că e momentul să afle toată lumea ce se petrece. Toți vorbesc despre el și e destul de evident că n-a trecut de acel test. Nu înțeleg de ce pur și simplu nu se anunță asta. Nu e ca și cum ar fi accidentat. A trecut prea mult timp, iar el nu joacă. Nu pricep de ce nu se clarifică totul”, a declarat britanicul la Umag.
Dacă se va dovedi oficial (iar asta e o exprimare mai degrabă formală, care ține cont de prezumția de nevinovăție), Cilic e al doilea caz de jucător important depistat la un control antidoping, după Viktor Troicki, despre care am scris aici.
Altele, pe scurt
Cum îl poate ajunge Rafa pe Fed. Simplu, scrie aici Jeff Sackman. Contează mai puțin ce face la restul Slamurilor. E suficient să-și facă norma la Roland Garros. “Fiecare sezon de zgură cu Rafa sănătos înseamnă, cel mai probabil, un nou titlu pentru el la Paris. E ușor să ni-l imaginăm pe Nadal câștigând alte patru titluri la RG până la 31 de ani, în condițiile în care există acest întreg trend în care jucătorii aflați în preajma bornei de 30 de ani continuă să obțină performanțe. Sau chiar șapte titluri. Dacă e sănătos, depinde totul numai de el”, spune autorul, care arată că și tendințele altor mari campioni și numărul de Slamuri câștigate de ei după 27 de ani constituie alte motive serioase de speranță pentru Rafa, care va împlini 28 vara viitoare. Spre exemplu, Federer a câștigat 4 GS-uri după 27 de ani, Sampras – 3, Lendl – 3, Connors și Agassi – câte 5.
„Vârsta” reală a lui Fed. Alt articol interesant din numeroasele apărute pe marginea discuției GOAT-Federer-Nadal, despre care am scris (iar voi ați comentat) aici, pune lucrurile într-o perspectivă diferită. Deși Federer a intrat la US Open fiind doar unul dintre cei 11 jucători trecuți de 32 de ani, în realitate el este cel care a jucat cele mai multe meciuri dintre toți. Cel mai bătrân în termen de efort depus pe teren, cu alte cuvinte. Fed avea 1.119 meciuri ATP înainte de USO (câștigând 910 dintre ele) și un total de 1.177 de meciuri, incluzându-le și pe cele din eșaloanele inferioare.
Cel mai în vârstă jucător de pe tablou, Tommy Haas, cu 3 ani și 4 luni mai mare decât Federer, n-a adunat “decât” 883 de meciuri, iar Hewitt, al cărui vârf și declin a venit mult mai rapid, a acumulat 862 de meciuri. De unde concluzia că vârsta e mai puțin relevantă, cât efortul real depus de-a lungul anilor din circuit. Articolul menționează însă și o serie de motive pentru care Federer poate fi considerat mai „tânăr” de 32 de ani.
Turneul din America de Sud. Că tot am ajuns la Federer: elvețianul le-a făcut o surpriză chinezilor, pentru că va participa la turneul de dublu de la Shanghai, alături de cel mai bine clasat jucător chinez, Zhang Ze. Ideea e menită să ajute la promovarea tenisului în China. Mastersul de la Shanghai începe pe 6 octombrie. În schimb, turneul demonstrativ sud-american al lui Federer a fost anulat de către jucător. Inițial, elvețianul avea programate opriri în Chile și Argentina, fiind trecute în program două meciuri cu Del Potro. Federer va începe 2014 la Brisbane. Nadal și Djokovic au însă confirmate meciuri demonstrative în America de Sud, în această iarnă.
Sharapova mai așteaptă. După ce a ratat US Open, Maria Sharapova ar putea reveni la Turneul Campioanelor, rusoaica declarând că acesta este singurul ei obiectiv pe acest sezon. Rusoaica de 26 de ani are nevoie de câteva luni de pauză ca umărul ei să se vindece. În altă ordine de idei, tot la capitolul rusoaice, Anna Chakvetadze și-a anunțat oficial retragerea din tenis, tot la 26 de ani. Anna a fost pe locul 5 în lume și are 8 titluri în cont, însă problemele cronice la spate au afectat-o în partea a doua a carierei ei, după o pauză pe care și-a luat-o ca să depășească problemele emoționale grave prin care a trecut în 2007, când a fost victima unui jaf armat, și despre care am scris anul trecut aici.
Alte lecturi interesante: Despre problemele tenisului american | Serena vs Vika | Tenisul are o problemă cu cifrele | Tignor, despre căderea lui Fed | Despre Wojtek Fibak, ultima 'achiziție' a lui Nole | Cum vede Rod Laver tenisul din ziua de azi
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română