Jucătorul sârb a refuzat un test de sânge la Monte Carlo. Acum va lipsi până în 2015 din tenisul profesionist. Printre altele, Troicki a făcut anul acesta sferturi la București.
ITF a anunțat joi seara că jucătorul sârb Viktor Troicki, locul 53 mondial în această săptămână, a fost suspendat din competițiile internaționale de tenis pe o durată de 18 luni, după ce a încălcat regulamentul anti-doping, refuzând să dea o probă de sânge la turneul de la Monte Carlo.
Un tribunal independent a decis că Troicki, în vârstă de 27 de ani, a încălcat articolul 2.3 din regulamentul anti-doping (refuzul sau incapacitatea nejustificată de a da un eșantion atunci când i se cere). Dar circumstanțele acestui caz sunt relativ neclare, sau lasă locul unor potențiale interpretări. Troicki a fost notificat pe 15 aprilie că a fost selectat să dea un eșantion de urină și un altul de sânge. Sârbul l-a dat pe primul, dar nu și proba de sânge. În apărarea sa, Troicki a spus că s-a simțit rău la acel moment, că i-a fost teamă să nu i se facă și mai rău (așa cum, spune el, pățește mereu când dă sânge) și că i-a comunicat acest lucru ofițerului anti-doping însărcinat să recolteze probele. Acesta i-ar fi spus că e în regulă și că i se permite să nu dea sângele dacă nu se simte bine.
Ulterior însă, ofițerul cu pricina, o femeie, a avut o cu totul altă poziție. Ea a negat că l-ar fi asigurat pe jucător că i se permite o excepție, din simplul motiv că n-avea cum să verifice justețea spuselor sârbului. La rândul său, ITF susține că ofițerul n-avea autoritatea de a-l scăpa pe Troicki de control. Ca atare, tribunalul a încadrat acțiunea lui Troicki drept o încălcare a regulamentului, decizând suspendarea lui pentru un an și jumătate, precum și retragerea punctelor, respectiv a premiului primit la Mastersul de la Monte Carlo. Interdicția lui Troicki o să expire pe 24 ianuarie 2015.
Explicația întregului incident, care seamănă mai mult cu o comunicare defectuoasă, un caz de „cuvântul lui contra cuvântului ei”, este de citit în comunicatul oficial al ITF.
This didn't take long. Troicki: „The doctor in charge of the testing told me..I could skip the test if I wrote an explanation letter to ITF”
— Jon Wertheim (@jon_wertheim) July 25, 2013
Însă chiar dacă nu s-a întâmplat nimic necurat, iar Troicki are dreptate, el a făcut o greșeală copilărească și de neexplicat acceptând să se pună într-o astfel de situație fără să nu se asigure de o dovadă palpabilă, fără să verifice la ITF că e în regulă, fără nimic clar care să-i dovedească ulterior nevinovăția. Pe de altă parte, e greu de crezut că un ofițer care știe exact care este procedura și ce trebuie să facă în astfel de situații i-ar spune unui jucător profesionist că e ok să dea doar proba de urină, și nu și pe cea de sânge. Treaba unui ofițer venit să recolteze nu este să dea sfaturi sau să evalueze starea fizică a jucătorului, ci doar să constate. După cum e greu de crezut că Troicki nu știa care sunt regulile în astfel de situații. Dacă nu, atunci cu atât mai rău: e obligat să știe astfel de lucruri.
În cele din urmă, Troicki a făcut și testul de sânge a doua zi dimineață, rezultatul fiind negativ. Însă asta are prea puțină relevanță, știindu-se cât de repede dispar din corp unele substanțe interzise.
E foarte posibil însă ca acest caz să aibă alt gen de urmări: cumva, în funcție și de apărarea și de acțiunile viitoare ale lui Troicki, e posibil ca valurile create să aibă un impact mult mai mare asupra sistemului în general, în condițiile în care lupta antidoping din tenis este văzută de majoritatea dacă nu neconvingătoare, atunci măcar insuficient de bine pusă la punct.
Ce rezultate a avut Troicki post-Monte Carlo
La Monte Carlo, Troicki n-a obținut vreo performanță ieșită din comun, fiind învins de Jarkko Nieminen în primul tur, 6-1, 6-2, un scor care mai degrabă validează apărarea lui Troicki referitoare la starea lui de sănătate la acel moment. Nici restul sezonului nu e unul strălucit pentru jucătorul sârb, altminteri într-o pană prelungită de formă în ultimele sezoane. Ulterior turneului de la Monte Carlo, Viktor a venit la București, unde a ajuns în sferturile de finală (eliminat de ulteriorul campion, Lukas Rosol). Apoi alt sfert de finală la Munchen (învins de Kohlschreiber), turul 2 la Madrid (eliminat de Nishikori), turul 2 la Roma (1-6, 1-6 cu Gulbis), unde a fost protagonistul faimosului incident „There's no space!”. În continuare, un sfert la Dusseldorf (învins de Guido Pella) și, apoi, poate cel mai bun rezultat al anului, turul 4 la Roland Garros (i-a scos pe Blake, Gimeno-Traver și Cilic, eliminat de Tsonga). Au urmat turul 1 la Eastbourne (bătut de Klizan), turul 3 la Wimbledon (scos de Youzhny), turul 2 la Bastad (învins de De Bakker) și Umag, unde a pierdut în seara aceasta în turul 2 cu Tommy Robredo (0-6, 4-6). Cu alte cuvinte, nimic ieșit din comun.
| Update: Aici e transcriptul audierii lui Troicki, publicat de ITF
Ce spune Troicki?
Prima reacție a lui Troicki, în conferința de presă de la Umag (foto jos), a fost una elocventă: „E cel mai greu moment al carierei mele. N-am luat niciodată o substanță interzisă! Sunt nevinovat. Sunt în stare de șoc, nu știu ce să spun. Nu înțeleg de ce mă tratează așa”.
Ulterior, el a completat: „Mi s-a spus de către ofițer că pot să sar testul dacă scriu o scrisoare către ITF. Antrenorul meu a fost prezent la mare parte din discuție. Am făcut testul a doua zi dimineață și a ieșit curat. Am susținerea jucătorilor. Nu m-am dopat în viața mea. Regulile controalelor anti-doping din tenis sunt și trebuie să rămână foarte stricte, însă, în cazul meu, este cu siguranță o greșeală a ofițerului de la Monte Carlo. Sunt epuizat și distrus. Mi s-a dictat chiar de către ofițerul însărcinat cu recoltarea probelor ce să scriu în scrisoarea către ITF. E greșeala ei. Mi-a spus ce să scriu, apoi mi s-a dat undă verde că pot pleca. După părerea mea, probabil că și-a dat seama ulterior că a făcut o greșeală mare, și-a dat seama că nu a respectat procedurile organizației ei, așa că a dat toată vina pe mine”.
Viktor a povestit și ce a discutat pe acest subiect cu Novak Djokovic, bunul său amic, dar a cărui reacție, în calitate de lider ATP, are o valoare dublă. „Nole mi-a spus că e sigur că totul se va termina cu bine, pentru că sunt nevinovat, și că ATP ar trebui să mă susțină în toată povestea asta”.
Sârbul a anunțat deja că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Declarațiile managerului lui Troicki: „Pe 15 aprilie, Viktor s-a trezit simțindu-se rău. A servit un dejun frugal, apoi a continuat să dea semne de oboseală în restul zilei. A jucat, totuși, meciul cu Nieminen și a pierdut, 6-1, 6-2. La sfârșitul meciului a fost chemat să dea eșantioane de urină și sânge. S-a simțit foarte rău. S-a dus la centrul anti-doping, unde a găsit un doctor înțelegător, care i-a dat ok-ul să facă testul de sânge a doua zi, urmând să explice asta în scris către ITF. Din fericire, antrenorul său a intrat în camera respectivă la acel moment și a fost martor la această conversație”.
Cea mai bună clasare a carierei lui Troicki este locul 12, atins pe 6 iunie 2011. Are în palmares cinci finale, dintre care a câștigat una singură, în 2010 la Moscova. Momentul de vârf al carierei lui ar putea fi însă declarat mai degrabă succesul avut în Cupa Davis cu Serbia, el având onoarea de a juca meciul decisiv al finalei cu Franța, pe care l-a câștigat 6-2, 6-2, 6-3 contra lui Llodra.
The Anti-Doping system in tennis is broken. Plain and simple.
— Devin Britton (@DevinBritton) July 25, 2013
Would be shocked if Troicki accepts this without mounting a rigorous defense and pr campaign. very strange set of circumstances.
— Jon Wertheim (@jon_wertheim) July 25, 2013
ITF Agent: Okay Viktor, we just need to find a spot on your arm to draw blood from. Troicki: THERE IS NO SPACE
— Colin Davy (@AdjBaseline) July 25, 2013
#Epic RT @KelseyOAnderson: .@RD_Tennistalk you can see it from the space that refusing a blood test would have some epic consequences…
— Ali (@AAlasfoor10) July 25, 2013
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română