Ca de obicei, oferta este foarte bogată la capitolul faze memorabile. Pe lângă clienții obișnuiți ai unor astfel de topuri, precum Federer, Monfils Dimitrov sau Radwanska, anul acesta au intrat pe listă și alte nume, în frunte cu Simona Halep. Să le vedem pe cele mai interesante
WTA
Alize Cornet vs Serena Williams, în Dubai
Cum a reușit să o bată Alize pe Serena de trei ori din tot atâtea meciuri în 2014? Agățându-se de orice minge precum în schimbul de aici, în care reușește să răspundă la un lob cu un alt lob dintr-o poziție pretențioasă.
Agnieszka Radwanska vs Caroline Wozniacki la Singapore
Primul dintr-o listă lungă de Aga-isme. Nonșalanța cu care execută Radwanska astfel de pick-ups? Nu e întrecută decât de aerul indiferent cu care tratează momentul imediat următor. Teribil.
Simona Halep vs Agnieszka Radwanska la Indian Wells
Însă, uneori, până și Aga este depășită prin mijloace Aga-tastice. În ceea ce seamănă cu un antrenament cu o țintă mișcătoare, Simona o plimbă preț de 25 de lovituri pe poloneză atacând de fiecare dată colțurile (și cu un atac reținut la fileu, ce-i drept), până când un drop-shot ucide punctul.
Caroline Wozniacki vs Serena Williams, în Singapore
Unul dintre meciurile anului merita unul dintre punctele anului. La minge de meci, Caroline și-a păstrat fantastic sângele rece, executând minunat un atac care a zădărnicit sprinturile ireale ale Serenei. Caro a pierdut până la urmă meciul, dar zâmbetul de după acest punct a arătat că daneza e într-un loc bun acum. Și atmosfera, ce atmosferă!
Petra Kvitova vs Angelique Kerber, în Fed Cup
Angelique are un talent neașteptat de a se implica în astfel de rally-uri monumentale ca efort, dar aici e Petra cea care face toată munca grea, numai pentru a se vedea răpusă la final. Lovitura fatală a lui Kerber de la finalul rally-ului are ceva din aerul unui război în toată regula. Kvitova a avut de câștigat până la urmă.
Agnieszka Radwanska vs Victoria Azarenka la Australian Open
Începutul de an i-a dat ceva satisfacție Radwanskăi, ea reușind să învingă una dintre jucătoarele în fața căreia a suferit mult în ultimii ani. Aici avem o colecție fantastică de puncte în care vedem la lucru întregul arsenal desfășurat de Radwanska pe terenul de tenis.
Maria Sharapova vs Caroline Wozniacki în Singapore
Un slice de rever direct câștigător de la Maria? Ok.
Angelique Kerber vs Jelena Jankovic în Doha
Considerat de mulți punctul anului. Spațiul de teren acoperit de Kerber, unghiurile Jelenei și efortul sublim de final al jucătoarei germane, toate astea taie răsuflarea.
Agnieszka Radwanska vs Petra Kvitova în Singapore
Într-o seară în care i-a ieșit totul, Agnieszka pleacă de undeva din centrul orașului, ajunge în timp util la fileu și prinde mingea exact înainte să cadă a doua oară, lovind-o exact atât cât trebuia pentru lobul perfect.
Caroline Wozniacki vs Maria Sharapova la US Open
Nu te pui cu o maratonistă, sau, în orice caz, nu-i dai o nouă șansă cu un volley precum cel executat de Masha aici. Caroline vine din urmă și ia punctul cu care rupe echilibrul în acest meci.
Ana Ivanovic vs Maria Sharapova, la Cincinnati
E meciul cu faimosul episod „Check her blood pressure”. Într-o seară cu multă, foarte multă dramă, Ana câștigă punctul meciului cu un running forehand impresionant, ținând cont de faptul că mingea nu avea mai deloc înălțime, iar ca să treacă, a trebuit să o facă pe partea înaltă a fileului.
Simona Halep vs Maria Sharapova la Roland Garros
La 4-4 și 40-40 în setul doi, Simona se apără dumnezeiește, dar depune pentru asta un efort care smulge oftaturi din tribunele de pe Chatrier. Însă exact acest efort ireal, transformat într-un punct care a întors momentumul în setul doi, a făcut-o preferata francezilor. Asta, plus unghiurile găsite, plus intuiția, plus zâmbetul de la final. De revăzut și de revăzut.
Agnieszka Radwanska vs Dominika Cibulkova la Miami
Am trecut de fiecare dată câștigătoarea punctului prima, dar aici punctul e câștigat de Cibulkova. Moral însă, hot-shot-ul e al Agnieszkăi.
Agnieszka Radwanska vs Ekaterina Makarova la Montreal
La 5-4 în setul doi, dar cu o minge de break de salvat, Aga lovește ceea ce WTA a desemnat punctul anului, un smash de rever specialitatea casei.
ATP
Gael Monfils vs Jan-Lennard Struff, la Roland Garros
This is the Gael Show! Când joacă la Roland Garros Monfils se transformă de fiecare dată: e și mai nebun decât în rest. Într-atât de mult încât să plonjeze complet inutil precum aici. Înălțimea pe care o obține la săritură, în pofida schimbării de direcție, e impresionantă.
Gael Monfils vs Lukas Rosol, în Cupa Davis
Aceeași locație, dar de data aceasta în Cupa Davis, unde Gael lovește un hotdog ca toți hotdogii, nimic ieșit din comun, doar pentru că poate. Amuzant cum, la reluare, pe chipul arbitrului de linie din spate se citește un început de uluială. Gael se oprește apoi, bineînțeles, ca să absoarbă scandările tribunei și să se bucure de ele de parcă făcea parte din galerie. Magic.
Rafa Nadal vs Djokovic în Miami
Smash-ul n-a fost niciodată specialitatea casei la Djokovic, dar asta nu face mai puțin impresionant virulentul răspuns al lui Rafa, care se repliază extrem de repede și bubuie un forehand contestat inutil de sârb.
Federer vs Djokovic, în Monte Carlo
Un meci care a fost mai echilibrat decât se mai ține minte acum, cel puțin în primul set. Într-un game greu pe serviciu și cu riscul pierderii primului set, Federer dezlănțuie un atac teribil, care-l îngenunchează pe Novak. De remarcat și schimbul de priviri de după.
Feliciano Lopez vs Youzhny în Shanghai
Finețe între doi veterani. Feliciano a avut cel mai bun sezon al carierei la 33 de ani, iar passingul de aici merită revăzut.
Thiem vs Murray în Rotterdam
Una dintre fazele care i-au confirmat capacitățile tehnice ale austriacului de la care se așteaptă lucruri mari în viitor. Deși depășit cu totul, Thiem găsește resurse să câștige cumva punctul.
Dolgopolov vs Nadal la Indian Wells
Într-o seară în care i-a mers totul, Dolgopolov îl supune pe Rafa cu acest atac susținut, o strategie căreia ucraineanul i-a rămas fidel tot meciul. Recompensa a venit sub forma unei victorii care a făcut ceva valuri la momentul respectiv.
Nadal vs Brown la Halle
Dustin Brown e o pată de culoare, dar entuziasmul prea mare l-a costat aici. Deși înghesuit, Rafa se apără fantastic, anticipând smash-ul sclipicios al germanului de origine jamaicană. Într-un final, Brown a câștigat meciul.
Monfils vs Gonzalez la US Open
Unul dintre forehand-urile anului. Boom! Și reacția comentatorilor.
Nadal vs Kukushkin la Wimbledon
Incredibilă replierea lui Rafa. Forehandul ca forehandul, dar deplasarea? E ca și cum, pentru o fracțiune de secundă, video-ul e pe fast-forward.
Djokovic vs Nadal la Miami
Final apoteotic pentru Djokovic, care încheie finala cu Rafa de la Miami cu un super punct. Superioritatea sârbului în acea zi a fost totală.
Federer vs Becker la Dubai
Dubai a fost turneul de regenerare pentru Federer, locul unde s-a vindecat pe de-a întregul de 2013. Un tweener-lob cu Benjamin Becker a ajutat la moral.
Haas vs Federer la Indian Wells La Indian Wells, însă, Federer a atacat cu prea multă larghețe, ceea ce i-a permis lui Tommy Haas să transforme o defensivă impresionantă într-un passing breathtaking. Federer știe că e vina lui, rictusul de după îi trădează nemulțumirea pentru abuzul de drăgălășenie.
Wawrinka vs Federer la Monte Carlo Alt meci, alt prieten care reușește un hot-shot pe spinarea lui Federer. Stan Wawrinka plasează un smash de rever cu precizie chirugicală într-un punct mort.
Dimitrov vs Murray în Acapulco Numai privind acest rally și îți vine să-ți reglezi instinctiv respirația sau să iei o gură de aer. I-r-e-a-l! Un schimb imposibil, care ne readuce aminte de Djokovic – Nadal, finala US Open 2011, poate finala cu cele mai dure rally-uri văzute vreodată în tenis.
Djokovic vs Tsonga la Wimbledon
Returul anului? Posibil. La minge de meci, Djokovic răspunde cu un trasor care îl face groggy pe Tsonga. Confuzia de după îi strică puțin momentul sârbului, dar execuția rămâne.
Federer vs Groth, la US Open
Sau poate acesta e returul anului: Federer răspunde cu un rever câștigător la o bombă de 229 de kilometri. Ca și cum n-ar fi fost.
Wawrinka vs Djokovic la Australian Open
Meciul care l-a făcut mare pe Stan. Convingerea din fiecare lovitură prevestește marea victorie ce urma să se producă. După două thrillere pierdute cu Nole, Wawrinka se impune în Australia, punând capăt domniei sârbului. Reverul de aici e apoteotic.
Federer vs Murray, la Turneul Campionilor
Punctul acesta e potrivit ca să ilustreze diferența de gabarit dintre cei doi în acea seară. Era ca și cum Federer juca împotriva unui domn din tribune. Aici e de urmărit însă și ușurința cu care elvețianul se așază la minge pentru forehand.
Kyrgios vs Paire la Australian Open
Explozivul Kyrgios s-a anunțat mai întâi la Australian Open…
Kyrgios vs Nadal, la Wimbledon
… apoi produce această neobrăzare la Wimbledon.
Federer vs Djokovic la Dubai
La minge de set pentru Novak, Federer produce o defensivă entuziasmantă, câștigând punctul după 26 de lovituri. Avea să piardă totuși setul, dar urma revenirea și victoria în trei seturi.
Djokovic vs Federer la Wimbledon
Ceva mai târziu, lucrurile aveau să se răstoarne. Djokovic n-a mai lăsat punctul meciului din mână și, în ciuda unei reveniri incredibile în setul 4, Federer avea să cedeze finala în fața rivalului său.
F. Lopez vs Federer la Montreal
Un punct inclus special pentru amuzament. Federer face un efort, ajunge mingea, execută un tweener, apoi o trântește cu sete în afara arenei. Reacția comentatorilor e delicioasă.
Grigor Dimitrov vs Jack Sock la Stockholm
Serios, cine lovește astfel de mingi la rând? Grigor Dimitrov, firește. Credit lui Jack Sock pentru că n-a vrut să strice show-ul la punctul al doilea.
Dennis Istomin vs Novak Djokovic la Australian Open
Aici nu-i doar un punct, e un game întreg. Dovadă că orice jucător din Top 100 e în stare să producă clipe de magie, diferența vine din frecvența cu care repetă. Game-ul lui Istomin aduce aminte un pic de cel reușit de Llodra cu Murray, tot la AO, în 2012. Și tot același deznodământ final, cu favoritul câștigând meciul.
Frații Bryan vs Kubot/Lindstedt la Turneul Campionilor
Dublul a salvat show-ul la Londra. Iată-i pe frații Bryan câștigând acest test de îndemânare în preajma fileului.
Frații Bryan vs Dodig/Melo la Turneul Campionilor
Dar nimic din ce-am văzut în turneul de dublu de la Londra nu se compară cu acest punct. Tweener la care se răspunde cu un alt tweener? Iată:
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română