ATP World Tour Finals: câteva întrebări și răspunsuri înainte de startul ultimului turneu masculin al anului
Camelia Butuligă | 12 noiembrie 2016Turneul Campionilor începe cu un meci care intrigă: în paralel cu speranța că va reveni pe primul loc, Novak Djokovic caută al cincilea titlu la rând la Londra și să egaleze recordul de titluri al lui Federer, cu șase în total. Dominic Thiem debutează la O2. Monfils și Raonic se întâlnesc în celălalt meci al grupei Lendl. Turneul de dublu nu-i are, din păcate, la start pe campionii en-titre, Horia Tecău și Jean Julien Rojer
Avem un Turneu al Campionilor care reflectă turbulentul an 2016: fără Federer și Nadal, cu Murray în neașteptata poziție de a-și apăra (!) recent câștigata poziție de lider în fața unui Novak Djokovic debusolat și cu doi debutanți la acest nivel, unul întârziat (Monfils), altul din noua generație (Thiem). Lesne de înțeles, am mai multe întrebări decât răspunsuri înaintea meciurilor din grupa Ivan Lendl, care încep duminică.
Prima întrebare este aceasta: cât de ironic e că Murray nu este în grupa Lendl, ci în în grupa John McEnroe? Sorții în tenis au, ca de obiei, un simț al umorului fără egal. Dincolo de faptul că l-au pus în grupa celui mai amarnic adversar al antrenorului său, aceștia i-au mai făcut cadou lui Andy și niște colegi unul și unul. Pe lângă faptul că Murray nu are de obicei niște performanțe nemaipomenite la Londra (n-a mai ieșit din grupe din 2012, iar semifinala este cel mai bun rezultat al lui), anul acesta are și niște adversari dificili: Wawrinka, Cilic, Nishikori.
E adevărat, 2016 este cel mai bun an al carierei pentru Murray și din punct de vedere al constanței, nu numai al performanțelor: 73 de victorii, opt titluri (dintre care trei Mastersuri), un Slam și o medalie olimpică de aur. Însă și adversarii săi au avut un an bunicel, mai ales în ultima parte. Toți trei joacă un tenis de atac – Wawrinka și Cilic pot dezlănțui lovituri feroce, iar Nishikori poate sufoca prin rapiditatea cu care ia mingea. Deși Andy este favorit și h2h-urile înclină în favoarea lui, în meciurile din ultimul timp are înfrângeri la toți. Suprafața, despre care jucătorii spun că e puțin mai rapidă decât anul trecut, poate juca și ea un rol, avantajându-i pe atacanți. Andy va trebui să alerge serios și să fie pregătit pentru efort dacă adversarii săi vor intra pe teren cu gând să lovească tot ce mișcă.
Pe lângă asta, trebuie să ne întrebăm cum va răspunde Murray noii poziții în care se află: în fruntea clasamentului, dar nu cu mult, în pericol de a pierde locul 1 dacă Novak Djokovic evoluează mai bine decât el. Toate astea în fața compatrioților săi, la un turneu unde nu are niște rezultate grozave. No pressure.
Restul grupei McEnroe se anunță la fel de exploziv ca cel care i-a dat numele. Stan a făcut semifinale toți cei trei ani anteriori, Nishikori are semifinală în 2014, iar Cilic zice că e mai avizat acum decât în 2014, când s-a trezit la Londra cam pe nepusă masă și a pierdut toate meciurile din grupă. E dificil să dai pronsticuri; nici măcar Murray nu mi se pare că are locul în semi asigurat. Dacă toți ajung în ziua meciului in formă fizică decentă, vor fi niște întâlniri trăznet: luni Murray deschide cu Cilic și Wawrinka cu Nishikori. Dacă ar fi după mine, i-aș califica pe toți.
Cum rămâne cu grupa Lendl atunci? Djokovic nu a pierdut niciodată la niciunul din adversarii săi: Thiem nu i-a luat niciun set in cele trei meciuri pierdute, iar Raonic a reușit doar unul în șapte meciuri. Monfils, deși are 13 înfrângeri, a reușit să-I ia câteva seturi, cel mai recent la US Open. Dar acel set a fost câștigat cu tactici de guerrillă și tot felul de manevre la limita sportivității, după ce, la începutul meciului, La Monf fusese surclasat. Dacă e să ne luăm după scorul întâlnirilor directe, Djokovic ar trebui să defileze.
Însă va defila? După aceste ultime luni pline de meciuri chinuite și comportament bizar care contrazic declarațiile senine din interviuri? Novak a continuat și la Londra să suțină că motivația sa e mai puternică decât oricând, că adoră tenisul și competiția și că mai are mulți ani de carieră la acest nivel. Eu aștept însă primul meci de mâine, contra lui Thiem, și cred că la fel de interesați de acest meci sunt și restul colegilor. În ciuda palmaresului zdrobitor și a declarațiilor sale super-optimiste, lumea știe că Djokovic trece printr-o perioadă vulnerabilă și e cu ochii pe el. De aceea, cred că este crucial să câștige contra lui Thiem, dacă se poate, cât mai autoritar, pentru a transmite un mesaj. Altfel, dacă dă semne că deruta pe teren continuă, adversarii vor căpăta încredere și curaj că-l pot înfrânge și Grupa Lendl, teroretic atât de clar dezechilibrată, se poate echilibra și deveni interesantă.
???? 2016 #MoetATPAwards Honour Roll: #Cilic #delPotro #Federer #Fritz #Norman #Pouille. ????
Read/Watch: https://t.co/zvASPBlmdr #ATP #tennis pic.twitter.com/sAgPSYHc85— ATP World Tour (@ATPWorldTour) November 11, 2016
Four men battling to end year at No. 3: @StanWawrinka, @MilosRaonic, @KeiNishikori & @Gael_Monfils. Raonic, Nishikori & Monfils never No. 3.
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) November 10, 2016
Since Aug. 13, 2007, only 6 players have been No. 3: @Andy_Murray, @DjokerNole, @RafaelNadal, @RogerFederer, @StanWawrinka & @DavidFerrer87.
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) November 10, 2016
Since May 1, @Andy_Murray is 60-5 with 8 titles in 11 finals. Only tournament loss before final came vs. @KeiNishikori in 5-set @USOpen QF.
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) November 6, 2016
Entering #ATPFinals, @Andy_Murray leads @DjokerNole by 405 points in race for year-end No. 1. Champion in London earns maximum 1,500 points.
— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) November 6, 2016
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română