A jucat cu poftă: Simona Halep continuă seria victoriilor, o învinge pe Pennetta, sferturi la Miami!
Adrian Țoca | 31 martie 2015Simona Halep își ridică seria victoriilor consecutive la 13, va juca pentru prima dată în sferturi la Miami.
Simona Halep a reușit o victorie mai mult decât convingătoare în optimile de finală de la Miami: 6-3, 7-5 într-un meci superb cu italianca Flavia Pennetta. Este primul succes direct al româncei în meciurile cu Pennetta. Simona, care ajunge la 23 de victorii în circuitul WTA (cele mai multe din acest sezon, la egalitate cu Pliskova), va juca în sferturile de finală cu Sloane Stephens, cea care a eliminat-o pe Belinda Bencic. Va fi a 5-a întâlnire directă cu Sloane Stephens (2-2), Simo câștigând-o pe cea mai recentă, anul trecut, la Roland Garros (6-4, 6-3). Halep are șansa unei zile de pauză, pentru că meciul are loc miercuri.
Poate că frustrările și angoasele Simonei din primele două tururi erau cauzate de stilul de joc al adversarelor. Eliberată de stresul întâlnirilor cu big hitterele Vaidisova și Giorgi, meciuri în care i-a lipsit ritmul și a trebuit să facă o mulțime de ajustări tactice, Simona a părut descătușată în meciul cu Flavia Pennetta. S-a simțit în largul ei pe teren cu o adversară care joacă un tenis care-i place numărului trei mondial, care o hrănește cu energie, iar asta s-a simțit de la primele mingi; invariabil, tenisul ei s-a schimbat complet la față, iar românca a produs unul dintre cele mai bune meciuri ale anului.
Dar mai e un detaliu care a contribuit la motivația nebunească pe care a arătat-o ea pe teren: știm deja că Simona uită greu înfrângerile importante și aproape niciodată nu le lasă nepedepsite. Flavia era încercuită pe lista româncei încă din 2013, de la acel eșec dureros la US Open. Dar cele două nu s-au văzut la față până azi, când, inspirat plasate în ultimul meci al sesiunii de seară, au produs împreună un meci în ritm drăcesc.
Și asta, fără introducere, fără menajamente, fără rețineri. Aproape fiecare raliu a avut o poveste. Poate intensitatea deosebită, sau poate schimbările de direcție și exploziile de pe ambele părți ale terenului. Sau unghiurile desenate în schimburi, trasoarele stânga-dreapta, deplasarea excelentă de ambele părți și efortul depus în defensivă. S-a mers cap la cap cu serviciul în primele game-uri, nu fără emoții de ambele părți. La 2-1, într-unul dintre schimburile de o intensitate feroce, Simona a țintit de șase sau de șapte ori la rând spre forehandul Flaviei, și bine a făcut, pentru că l-a spart în cele din urmă, obținând o minge de break. Dar momentul a coincis, simbolic, cu trezirea la viață a reverului italiencei, cu care aceasta a făcut ravagii în restul serii. De altfel, tot cu un rever executat în lung de linie, din full stretch, s-a și extras Pennetta din game-ul cu pricina.
Dar Simona a răspuns cu un hold confortabil la zero și presiunea s-a mutat din nou pe serviciul Flaviei. Întâi, un alt rally epuizant, terminat cu o scurtă de avarie în fileu, aleasă de Flavia pentru a încerca scurtarea lui, în disperare de cauză. Stoarsă de schimbul cu pricina, italianca a făcut imediat o dublă greșeală, iar Simona a profitat de moment și a făcut break-ul cu un drive-volley de la fileu. Zonă de unde, ce schimbare față de meciul din 2013, Halep a arătat mult mai multă siguranță și a făcut puncte importante.
Românca și-a consolidat break-ul cu un alt serviciu foarte solid, accentuat cu două lovituri direct câștigătoare în lung de linie, una pe forehand, alta pe rever: 5-2. Testată în continuare în fiecare dintre următoarele două game-uri, Simo a reușit să închidă setul de la primul set point, pe care și l-a oferit cu un serviciu bine plasat, mult în exterior, completat apoi de un contre-pied isteț.
Dar Pennetta nu avea de gând să plece nicăieri. Italianca a tras linie și a început setul al doilea cu un game pe serviciu foarte bun, un game în care Simona a returnat prost toate punctele. A deranjat-o teribil asta și a luat cu ea nervii și în game-ul următor, primul serviciu pe care l-a cedat în meci. A urmat un scurt dans al break-urilor, românca reușind să se păstreze foarte agresivă pe retur. În același timp, ea și-a rătăcit ritmul la serviciu, pe care l-a pierdut de trei ori la rând, ultima oară cu două duble greșeli consecutive.
Odată cu serviciul, Simona și-a pierdut un pic atât busola, cât și liniștea. Modul în care ea a survolat această mică panică de la mijlocul setului a fost, însă, cheia întregii seri. În vreme ce Flavia a continuat să lumineze terenul cu revere lovite din toate pozițiile, lăsând impresia că decisivul e o chestiune inevitabilă, Simona a avut una dintre acele discuții oneste cu ea însăși, în changeover-ul de la 2-5: „Mi-am zis că joc foarte prost în acel moment și că întâi trebuie să mă calmez. Am început să lovesc mai agresiv și să lovesc mingea mai lung și am reușit asta când am revenit pe teren”.
Altă viață. Întâi, Simona și-a calmat cu totul limbajul corpului și expresiile feței. Din foarte agitată, a devenit teribil de liniștită. Apoi a redus și sonorul. Și la capitolul care conta cel mai mult, a găsit un hold sigur pentru 3-5. Calmul brusc al Simonei a băgat-o la idei pe Flavia, care a devenit ea stresată. Curând, nu doar liniștea interioară a italiencei s-a dus în cap, ci și reverul, piesa ei de rezistență de până atunci.
Așa că meciul s-a schimbat brusc cu 180 de grade. Mânată din spate de încrederea pe care ți-o dau zecile de victorii, Simona a dat drumul la braț, și-a regăsit poziționarea și timingul și a început să lovească cu sete. Au urmate alte puncte excelente, câteva dintre ele, finalizate de Simona cu lovituri cu năduf. Șocul a fost puternic pentru Pennetta, care a scăpat cu totul lucrurile de sub control. O serie de 12 puncte din 13, însoțită de un puternic aer de inevitabil, a adus-o pe Simona în postura de a servi pentru meci. Ceea ce numărul 3 mondial a făcut, convertind mingea de meci cu multă autoritate, aducându-și cadou a 13-a victorie consecutivă.
A fost și una dintre cele mai convingătoare reușite de ea din toată această serie de succese care tinde să devină una istorică. Reenergizată, Simona lasă impresia că, pentru ea, abia acum a început turneul cu adevărat. Jocul ei inspirat din meciul de azi e încă o dovadă că jucătoarea noastră e într-o zonă excepțională, pe care noi toți încă nu am reușit să o descifrăm și să o apreciem în mod corect. O zonă în care nu e nevoie să-și scoată jocul cel mai bun la fiecare meci ca să câștige, ca să fie convingătoare. O zonă în care rezolvă, rând pe rând, match-up-uri dintre cele mai solicitante și complicate, dar mai ales variate, diferite. O zonă în care poate cere și sfaturi (și le primește pe măsură), dar poate să-și dea și singură pornirea, găsind putere să revină din situații aparent compromise. O zonă în care găsește motivație meci de meci, pentru că, pur și simplu, “acum vreau să le câștig pe toate”.
Iar apropo de motivație, urmează Sloane Stephens, jucătoare care adună, în tăcere, rezultat bun după rezultat bun. De când a mai ieșit un pic de sub radar, Sloane a făcut progrese în acest an, în special la nivel de atitudine, de altfel capitolul la care a avut cel mai mult de pierdut anul trecut. Chit că e încă work in progress, Sloane nu trebuie subestimată nicio secundă, dar Simona va fi gata pentru ceea ce se anunță un alt meci foarte intens. Undeva, în mintea Simonei posibil să mai fi rămas amintirea acelor declarații făcute neinspirat de Sloane anul trecut, fix înaintea meciului de la Roland Garros, conform cărora “românca a câștigat niște turnee mici, eu am avut traseele mai lungi la Slamuri”. Între timp, s-a rezolvat și acest aspect.
Dar motivația cea mai mare a Simonei va fi, fără îndoială, ceea ce ar putea urma în semifinale. Simo și-a dorit mult meciul cu Serena la Indian Wells, și nu s-a putut. O victorie a ei și una a Serenei, iar problema se va rezolva la Miami, tot într-o semifinală. Dar toate la timpul lor, one match at a time, expresia de căpătâi a știm-noi-cui. S-o credem pe Simona, că știe ce face.
I just love watching Halep’s footwork. Just watch her feet. It’s mesmerizing. They should have an iso-cam on them.
— Courtney Nguyen (@FortyDeuceTwits) March 31, 2015
Sferturile: Serena – Lisicki, Simona Halep – Sloane Stephens (ambele, miercuri), Suarez Navarro – Venus Williams, Petkovic -Pliskova (marți)
— Treizecizero.ro (@treizecizero) March 31, 2015
„Non e umana. Non e umana. Granitica!” Simona: https://t.co/3xuwkFAUon
— Treizecizero.ro (@treizecizero) March 31, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română