Ca părinte, scopul principal este acela de a face ceea ce e mai bine pentru copil. Astfel,va trebui să vă răspundeți singur la întrebări dificile, de genul Ce este cu adevărat în beneficiul copilului meu când vine vorba de tenis? sau Nu cumva îl forţez să joace pentru mine? Chiar dacă din răspunsuri reiese că n-aţi fi luat deciziile ideale, nu e prea târziu să cotiţi pe drumul cel mai bun.
Departe de ideea de a propune o reţetă magică, universal valabilă, privind modul în care părinţii tinerilor jucători ar trebui să-şi îndrume copiii, venim în sprijinul celor care îşi propun să-şi conducă fiii sau fiicele pe un teren de tenis şi doresc apoi să pătrundă, pas cu pas, în lumea fascinantă, dar în acelaşi timp plină de obstacole, a sportului alb.
Lansăm articolul ce urmează cu rol de suport, pe baza unor sfaturi oferite de diverşi specialişti din tenisul românesc, fără a pretinde că ştim răspunsul ideal la întrebarea tipică zilelor noastre: care sunt paşii spre mixul ideal - succes, performanţă, fericire. I-am formulat-o lui Silviu Zancu, specialist în mental-coaching, totodată comentator TV de tenis. Şi am primit următoarea observaţie: Nu părintele "îşi dezvoltă copilul", aşa cum nu grădinarul îşi dezvoltă plantele. Grădinarul este atent la cum cresc plantele şi le oferă ce au nevoie şi, mai ales, când au nevoie, adică la momentul potrivit. Dacă udă prea mult sau la momentul nepotrivit, plantele suferă. La fel şi cu "dezvoltarea copiilor". Părinţii, ca şi antrenorii, pot fi atenţi la creşterea copiilor şi la nevoile acestora. Iar când fac acest lucru, pot avea atitudini diferite: pot fi în contact cu iubirea, afecţiunea şi respectul sau pot crede că lucrul cel mai important pe lumea asta este să câştigi şi să cultive ambiţia şi motivaţia spre succes sugerând că ai "valoare" numai dacă reuşeşti. Dacă nu, e groaznic!".
Spre deosebire de alte sporturi, se recomandă ca în tenis să nu se înceapă foarte de timpuriu şi eventual, în paralel cu un sport complementar, ca înotul. Dacă îl veţi duce pe teren de pe la 3-4 ani, ați putea avea surpriza că se aşează cu fundul pe teren şi face castele de zgură. E o formă de a spune, dar interesul nu apare din prima. Totodată, nu-l îndreptaţi forţat spre tenis, dacă nu îşi doreşte, dacă atitudinea lui inspiră repulsie față de antrenamente. "Îi spui să intre pe teren, să servească timp de două ore singur şi apoi să vină să-ţi spună de câte ori a trimis în teren. Dacă începe să îţi pună întrebări, de genul Cum să fac asta?Nu pot să stau decât o oră, înseamnă că nu e aşa de hotărât. Dacă nu îşi doreşte să facă tenis, poate să aibă cele mai bune calităţi fizice, cea mai mare uşurinţă de a lovi mingea, cea mai bună minte în teren, nu ai ce să-i faci! Nu-ţi poţi dori tu în locul lui. Şi atunci e o bătălie pierdută", a atras atenţia Marius Comănescu, tehnicianul de numele căruia se leagă cele mai importante rezultate din cariera Irinei Begu.
Aşa că "dacă juniorul nu îşi doreşte cu adevărat să fie pe teren, degeaba mai primeşte impulsuri din partea familiei, finalul va fi acelaşi, poate doar cu un gust amar pe buze", după cum spune Victor Hănescu.
Ca părinte, e bine să rămâneţi în permanenţă cu picioarele pe pământ, să nu vă lăsaţi împinşi excesiv de mirajul gloriei şi al banilor. Aşa cum arătam şi în episoadele anterioare, să nu forţaţi mâna copilului, la propriu şi la figurat. "Sunt foarte mulţi părinţi care, din prea multe intenții bune, ajung să-i chinuie pe cei mici. În multe cazuri, inutil. Pentru că Nadal e unul, Federer e unul şi sunt alţi zeci de mii care au încercat să ajungă acolo şi au terminat prin a li se reproşa, prin a fi poate bătuţi. Şi nu-şi are rostul", spune antrenoarea Daianne Samungi.
Este, aşadar, vital ca unui copil nu doar să i se pună racheta în mână, ci să şi găsească plăcere, bucurie, pentru a-l fideliza ulterior. Ideea de competiţie trebuie insuflată de timpuriu, dar sub formă de joacă, de divertisment. În acest scop, la nivel mondial, International Tennis Federation (ITF) a demarat în urmă cu câţiva ani campania Play+Stay, prezentată drept modul ideal de dezvoltare în tenis pentru copiii cu vârsta până în zece ani. Principiile programului Tennis10s (Tenis 10), parte a campaniei Play+Stay au fost însuşite de numeroase federaţii naţionale printre care şi cea română. Pentru a le fi mai uşor copiilor să practice tenisul, să deprindă o tehnică şi o tactică bune şi pentru a îndrăgi sportul, în Tenis 10 se folosesc terenuri mai mici, rachete şi mingi mai uşoare decât cele clasice – Roşii, Portocalii şi Verzi, corespunzătoare celor trei stadii, cu aceleaşi denumiri – iar formatele competiţionale sunt mai scurte, mai simple şi mai variate. Astfel, toţi copiii de 10 ani sau mai puţin devin încurajaţi să servească, să ţină mingea în teren şi să puncteze încă de la primul contact cu terenul de tenis.
Tenis 10 declanşează bucuria jocului, iar, în unele cazuri, poate şterge impresiile negative provocate de înfrângeri, de presiunea unei mize exagerate. "Anul acesta, tot văzând că pierde în primul tur şi începe să fie trist, am zis să îl duc undeva unde îşi poate recăpăta încrederea", a spus mama lui Andrei Juncu, cel care a câştigat în 2013 toate cele trei turnee Tenis 10 la care a participat, la categoria Verde. Antrenorul Bogdan Dragomirescu exemplifică, la rându-i. "Am avut un elev care nu putea să câştige turnee la FRT, mereu ajungea în semifinale şi acolo claca. L-am băgat în Tenis 10, a câştigat şi de-atunci a dobândit încredere. Aşa a reuşit". Sistemul tenisului progresiv, prietenos, unde copilul nu iese din competiţie odată ce a pierdut, a constituit o rampă de lansare şi în cazul lui Eleni Ioannidis Damian, care, după trei sezoane în Tenis 10, a făcut cu succes trecerea în competiţiile sub egida federaţiei, ajungând apoi, din primul an, între primele 20 de jucătoare din ţară la categoria 10 ani. "I-a plăcut foarte mult, mai ales că toţi primeau mici cadouri. Era foarte încântată. Încet-încet, a urcat în categorie, de la roşu, la portocaliu, apoi la verde. A contat foarte mult. Şi-a legat şi prietenii", a remarcat mama fetiţei referitor la Tenis10.
Majoritatea tehnicienilor crede în metoda unei aruncări rapide în focul competiţiilor, astfel încât copiilor să le intre în sânge atmosfera de concurs. "De pe la şapte-opt ani, e bine să joace cât mai multe turnee, să se rodeze nervii şi să se solidifice caracterul, să scape de teamă. Înaintea trecerii la categoria 12 ani, când ataci o poziţie pe podiumul campionatului naţional, trebuie foarte bine alese turneele, ca să poți strânge un număr de puncte, să fii cât mai bine clasat, dar şi ca să îi poți studia pe adversari", crede Mihail Allan, antrenorul lui Eleni, dar şi al campioanei naţionale de la 10 ani, Alexandra Moglan.
L-aş lăsa să se bată de mic cu cei mai buni de vârsta lui, chiar dacă pierde.
Dar ce trebuie urmărit înainte de începutul de sezon, dar şi pe parcurs, atunci când se stabileşte şi, eventual, se revizuieşte calendarul de turnee? Nivelul copilului reprezintă un indicator ce trebuie permanent luat în seamă. "Orientaţi-vă astfel încât raportul dintre meciurile câştigate şi cele pierdute să fie de minim 2, dacă nu 3 la 1!", este sfatul lui Claudiu Munteanu, oarecum contrazis de antrenorul federal Alina Tecşor. "L-aş lăsa să se bată de mic cu cei mai buni de vârsta lui, chiar dacă pierde. Şi i-aş face un program variat între antrenamente şi turnee. Două-trei săptămâni de pregătire, apoi două turnee, apoi iarăşi pregătire. Cam aşa aş merge pe la 13-14 ani", afirmă Tecşor, scoţând în evidenţă plaja largă de competiţii din care puteţi alege. "Faţă de alţi ani, acum sunt mult mai multe turnee. Cu un plan managerial bine făcut, poţi să aduni multe puncte. Ai posibilitatea să alegi să joci mai departe, unde sunt turnee mai slabe, iar apoi să treci către cele mai importante, ca să-ți testezi valoarea. Important este să stai acolo, să te baţi cu cei mai buni, să nu te amăgeşti, să nu crezi că dacă eşti numărul 10, ai automat şi valoare de 10".
Alegerile sunt condiţionate şi de bugetul disponibil. Cu bani, teoretic, sunt şanse în plus să acumulezi mai uşor puncte. "Una e să joci un turneu în Egipt, în Israel sau în Albania, şi alta să mergi la unul de aceeaşi categorie în Croaţia, în Slovacia sau în Slovenia, în Franţa sau în Italia, unde jucătorii care vin sunt mult mai tari. Depinde de cât poţi să investeşti. Noi, în general, participăm la două turnee internaţionale pe lună", spune Ionuţ Roşca, tatăl Andreei Roşca.
O viziune echilibrată şi completă ar putea suna şi aşa: "Este foarte important să nu alegi turnee foarte puternice, unde te duci şi nu te simţi foarte bine, pentru că simţi că nu ţi-e locul acolo, dar nici turnee unde eşti superior celorlalți, câştigi ușor şi ajungi să crezi că eşti bun, dar nu îţi cunoşti nivelul real. Ca atare, joacă la un nivel echilibrat, poate un pic mai sus decât nivelul tău, ca să poţi progresa! Degeaba vreau eu, ca antrenor, să merg la un turneu foarte puternic, dacă am convingerea că elevul meu incă nu e suficient pregătit şi nu ar putea să facă faţă, nici tehnic, nici fizic, nici mental. Cu cât urci în clasament şi ca valoare, tenisul devine mai complex", spune antrenorul Răzvan Bănică.
În afara concursurilor, nu vă lăsaţi copilul să se antreneze într-un mediu care nu favorizează performanţa, chiar dacă va trebui să bateţi din poartă în poartă pentru a evita acest lucru. Un astfel de mediu poate fi provocat de cauze precum izolarea sau gradul scăzut al concurenţei. Fiţi în permanenţă la curent cu locul şi modul în care se pregătesc cei mai valoroşi jucători ai categoriei şi căutaţi să-l îndrumaţi într-acolo, chit că de multe ori vă veţi vedea nevoit să faceţi sacrificii în acest scop. Dar nu vă complaceţi pe "terenul din spatele casei", ci plecaţi spre miezul performanţei. Este foarte important ca, pe lângă un antrenor de calitate, copilul să poată beneficia şi de sparring-parteneri valoroşi.
E ideea pe care a urmat-o în permanenţă Adrian Olaru, tatăl Ralucăi, potrivit căruia o parte a explicaţiei succesului fiicei sale la profesionişti vine din perioada copilăriei şi a junioratului, când Raluca le-a avut la antrenamente, de partea cealaltă a fileului, pe Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru, ba chiar a lovit şi cu băieţi.