Generaţiile următoare: Cât de mult rodeşte pepiniera tenisului românesc în prezent?
Cum arată tenisul juvenil în România,
de la copiii care n-au împlinit încă zece ani,
până la juniorii mari

de Valentin Lupu

Odată descifrat succesul actualei generaţii de seniori, se impune o vedere de ansamblu asupra următorului val de jucători şi jucătoare. Analizăm harta prezentă a tenisului juvenil românesc şi încercăm să descoperim numele alături de care am putea călători cu succes mai departe. Cine va fi viitoarea Simona? Dar viitorul Victor?

Aproape fără excepţie, performerii din tenisul profesionist de astăzi au trecut prin numeroase stadii competiţionale intermediare care i-au clădit şi i-au ridicat. Mai toţi au ieșit la liman după ani în şir de meciuri în circuitele de juniori, de la turnee minore de categoria a doua undeva prin ţară, până la primele puncte în ATP, respectiv WTA. Au început cu circuitul naţional, apoi au trecut la Tennis Europe, până în ITF. Pentru a cântări corect fiecare etapă din calea spre profesionism, se cade să definim nivelurile pre-existente în organismele continentale şi internaţionale din sportul alb.

Fosta federaţie europeană, cunoscută din 1975 sub denumirea de Tennis Europe, se poziţionează sub tutela ITF, însă organizează un circuit distinct, cu aproximativ 1.000 de turnee anual (Tennis Europe Junior Tour), plus alte competiţii independente de Federaţia Internaţională: Campionatele Europene de Juniori, European Summer Cups, Tennis Europe Winter Cups, Tennis Europe Nations Challenge sau Tennis Europe Junior Masters. Tennis Europe Junior Tour s-a dovedit de-a lungul anilor platforma unor sportivi de top, de la Justine Henin la Roger Federer, de la Caroline Wozniacki la Andy Murray, de la Jo-Wilfried Tsonga la Maria Sharapova. Din multe puncte de vedere o anticameră a carierei profesioniste, circuitul european include clasamente săptămânale, la categoriile sub 14 şi sub 16 ani, în vreme ce categoria sub 12 ani nu include o ierarhizare a jucătorilor în funcţie de rezultatele din turnee.

Cu experienţa şi punctele adunate la nivel european, majoritatea jucătorilor păşeşte odată cu adolescenţa către competiţiile din circuitul ITF Junior Tour. Acesta are turnee eşalonate în funcţie de numărul de puncte acordate: de la cele Grade 5 la cele Grade A: turneele de Grand Slam (aceleaşi ca la seniori şi singurele care acordă premii în bani juniorilor), plus alte 5, în ordinea calendarului ele fiind Casablanca Cup, Gerdau Open, Italian Open, Osaka Mayor's Cup și Orange Bowl. Abia ulterior, de regulă după vârsta de 15 la fete, respectiv 16 ani la băieţi, se întâmplă pasul către adevăratul profesionism, în ITF Pro Tour, prin turneele Futures, de 10.000 de dolari.

Cealaltă faţă a monedei

Fără a constitui o condiţie în trecerea către tenisul mare, treptele enunţate mai sus au darul de a propulsa o parte din tinerii tenismeni care ţintesc marea performanţă. Însă, atenţie, doar o mică parte! Pentru că sita, şi aşa deasă, cerne ulterior şi mai intens. "Dacă eşti foarte bun la juniori, nu înseamnă că ai un paşaport de jucător foarte bun la seniori. De foarte multe ori, e o capcană în care pică atât jucătorii, cât şi anturajul lor, iar foarte mulţi se pierd în consecinţă", atrage atenţia antrenorul Marius Comănescu. De notorietate este experienţa lui Petru-Alexandru Luncanu, fost câştigător de Orange Bowl, care a ajuns, la 24 de ani, într-un anonimat total. În cele câteva sezoane la profesionişti n-a reuşit mai mult decât să pătrundă între primii 400 de jucători ai lumii. Acum a căzut până aproape de locul 800 ATP.

Un caz mai puţin cunoscut, înscris în categoria carierelor ratate, este cel al Alexandrei Damaschin, fiica fostului fotbalist dinamovist Marian Damaschin. În urmă cu patru-cinci ani, Alexandra se bătea de la egal la egal cu vârfurile generaţiei de junioare, Sorana Cîrstea sau Alexandra Cadanţu. La Challenger-ul cu premii de 50.000 de dolari disputat în 2008 la Bucureşti, ea ceda la mare luptă contra Soranei, în tie-break-ul setului decisiv (0-6, 7-5, 6-7/4), iar în aceeaşi perioadă trecea de două ori de Cadanţu, ultima oară în sferturile de finală ale unui Futures la Craiova (7-5, 6-3). La un moment dat între primele 25 de junioare ale lumii, Damaschin a intrat în primul an de seniorat de pe poziţia 539 WTA. Iar mulţi îi prevedeau o carieră reuşită. De-aici însă, traiectoriile ei şi ale colegelor de generaţie s-au separat în mod dramatic. Alexandra Damaschin a terminat sezonul 2010 abia pe 683 WTA, iar declinul a devenit ireparabil. Cel puţin până astăzi (în prezent nu figurează între primele 1.000 de jucătoare ale lumii).

Explicaţia rezidă, conform unor surse din lumea tenisului, nu în probleme de ordin financiar, cum s-ar putea crede, ci într-o influenţă nefastă a părinţilor: "Fetiţa era medicament, extrem de talentată. Dar la ei acolo era o căpoşenie. Tatăl crea o presiune fantastică. Şi ea a cedat. Nu s-a legat nimic, nicăieri. A schimbat nu ştiu câţi antrenori, nu ştiu câte cluburi. Fata, nestăpânită la un moment dat, ajunsese să-şi iasă din fire, să înjure pe la meciuri. Dacă ar fi rămas la un club în care antrenorii să o clădească după o idee, ar fi ajuns la rându-i în prima sută, la ce calităţi are. Şi acum se chinuie săraca. E frustrant...", ne este descrisă situația ei.

Cine bate acum la porţile performanţei?

În ciuda unor contraexemple precum cele de mai sus, un parcurs plin de rezultate în vremea junioratului reprezintă de cele mai multe ori punctul de pornire al unui seniorat pe măsură. "Dacă eşti zece ani între primii în circuitul de juniori, şansele să ajungi sus sunt foarte mari. Pentru că deja eşti familiarizat cu nivelul, vezi ce-ţi trebuie, tot timpul te compari cu cei mai buni. Nu cred în excepţiile în care sari direct la seniori", consideră antrenorul federal Alina Tecşor.

După cum am reliefat în episodul nostru anterior, mijlocul anilor 2000 aducea trofee şi finale cu duiumul în competiţii de juniori de cel mai înalt grad. Cu precădere în circuitul feminin, performanţele de calibru deveniseră obişnuinţă. Pe atunci, să câştigi Orange Bowl, Roland Garros sau alte turnee cotate cu Grade A în calendarul ITF era la ordinea zilei. Acum însă, rezultatele generaţiei actuale se lasă aşteptate. Dintre puţinii juniori mari care avansează spre vârf, şi mai puţini ajung pe tablouri în fazele superioare. Apariţiile sporadice în competiţiile cu greutate şi orientarea către niveluri inferioare, cu succese preponderente la cele de la Grade 3 în jos, vorbesc, per ansamblu, de un evident declin valoric. Nici măcar vârfurile de la 15-16-17 ani nu pătrund acolo unde altădată românii împânzeau tablourile!

Statistica de mai jos reprezintă evoluția clasărilor româneşti de top 100 în ITF Juniors la final de an, începând cu 2004, de când Federaţia Internaţională a introdus clasamentul combinat.
  • 2005

    Feminin

    6. Raluca OLARU
    7. Alexandra DULGHERU
    10. Mihaela BUZĂRNESCU
    17. Sorana CÎRSTEA
    57. Bianca-Ioana BONIFATE
    64. Agnes SZATMARI

    Masculin

    -

    2006

    Feminin

    9. Sorana CÎRSTEA
    18. Raluca OLARU
    22. Alexandra DULGHERU
    83. Irina-Alexandra PARASCHIV

    Masculin

    5. Petru-Alexandra LUNCANU

    2007

    Feminin

    22. Irina-Camelia BEGU
    23. Simona HALEP
    41. Alexandra DAMASCHIN
    45. Ioana IVAN

    Masculin

    55. Dragoş-Cristian MIRTEA
    95. Alin-Mihai CONSTANTIN

    2008

    Feminin

    3. Simona HALEP
    4. Elena BOGDAN
    6. Ana BOGDAN
    22. Alexandra DAMASCHIN
    72. Diana MARCU

    Masculin

    -
  • 2009

    Feminin

    25. Ana BOGDAN
    43. Elena BOGDAN
    57. Ilinca STOICA

    Masculin

    -

    2010

    Feminin

    18. Cristina DINU

    Masculin

    -

    2011

    Feminin

    49. Elena-Teodora CADAR

    Masculin

    -

    2012

    Feminin

    31. Ilka CSOREGI
    45. Ioana-Loredana ROŞCA

    Masculin

    -
  • 2013

    Feminin

    37. Ioana DUCU
    59. Ioana-Loredana ROŞCA
    71. Ilka CSOREGI
    99. Elena-Gabriela RUSE

    Masculin

    77. George-Luca TATOMIR

Cifrele lasă să se desprindă câteva concluzii importante:

În intervalul 2004- 2010, 50% dintre jucătoarele clasate în prima sută la junioare au confirmat apoi cu adevărat la senioare.

Cine sunt juniorii momentului?

Treizecizero.ro vă face cunoştinţă cu cei mai promiţători copii şi juniori români, punctând performanţele lor oficiale de vârf, la nivel naţional, european şi mondial, la toate categoriile de vârstă. O amplă analiză a parcursului lor din întreg sezonul 2013 și din începutul sezonului 2014, în cele ce urmează.

"Stelele" aparţin redacţiei şi reprezintă o estimare generală și facultativă a şanselor fiecăruia de a atinge marea performanţă într-o viitoare carieră profesionistă. Evaluarea este făcută numai cu scopul de a-i ajuta pe cititori să îi cunoască mai bine pe juniori și este bazată pe factori precum rezultatele din competițiile importante, aprecierile antrenorilor și evaluările celor care cunosc amănunţit fenomenul tenisului juvenil.

U 18

Jaqueline Adina CRISTIAN

15 ani (05.06.1998), Bucureşti
rating
Clasamente:
4 Naţional U16
2 Naţional U18
30 Naţional senioare
19 Tennis Europe All
39 ITF
1064 WTA

2013

Campioana prestigiosului Les Petits As în 2012, Jaqueline contrazice teoria maturităţii la vârf din tenisul mondial al ultimilor ani. Abia împlinise 15 ani când a câştigat primul titlu la profesionişti, la Futures-ul de 10.000 de dolari de la Balş, în echipă cu Raluca Platon. La începutul verii a urcat până în semifinale la Sharm El Sheikh (Egipt), când a fost însă nevoită să abandoneze după numai două game-uri.

La junioare, Jaqueline şi-a făcut loc până în fazele avansate pe tablouri din concursuri ITF, în compania unor fete până şi cu doi-trei ani mai mari. Se disting trofeul Pilsen Wilson Cup (Grade 3), de la Plzen Cehia, dobândit în iulie, finala de la Novi Sad (Serbia), din septembrie, în care a pătruns după o victorie cu 6-4, 6-2 contra Ilkăi Csoregi, o semifinală, în august, la Budaors Cup (Ungaria, Grade 2) şi două sferturi: primul la Timişoara, în iulie, la Wilson Tivoli Trophy (Grade 3), al doilea la Pancevo (Serbia, Grade 2), în septembrie.

Mai presus de toate a venit însă semifinala de la început de decembrie, de la Eddie Herr International (Bradenton, Florida), concurs de Grade 1. Deloc de neglijat, tot pe final de an, este parcursul de la Orange Bowl (Grade A), unde a trecut două tururi la simplu, iar la dublu a disputat semifinalele.

2014

Noul sezon a găsit-o pe Jaqueline în America de Sud, abordând exclusiv turnee de Grade 1. A trecut, în ianuarie, câte un tur în Costa Rica şi în Columbia (aici a jucat şi finala probei de dublu) şi a atins sferturile de finală la Copa Gatorade 2014, de la Caracas (Venezuela).

Elena Gabriela RUSE

16 ani (06.11.1997), Bucureşti
rating
Clasamente:
3 Naţional U18
18 Naţional senioare
86 ITF

2013

Campioană naţională en-titre U16 (6-3, 6-3 în finală din mai, de la Slobozia, cu Iulia Ivaşcu), Elena Gabriela Ruse a avansat către junioarele mari, disputând în aceeaşi lună semifinala Campionatelor Naţionale de vară U18, de la Sibiu.

În Tennis Europe a atins, în iulie, optimile Campionatelor Europene de Juniori de la Moscova, în vreme ce în ITF Junior Tour s-a încununat pe final de octombrie campioană la Sanxenxo Internacional Junior de Pontevedra (Spania, Grade 3), având şi două finale la activ în prima parte a sezonului, la Trofeul Dimitrie Sturdza, de la Chişinău (Grade 2) şi la Plovdiv Cup (Grade 3). În decembrie a trecut Atlanticul, pentru Eddie Herr International, de la Bradenton (Florida), unde a reuşit să urce până în sferturile de finală, însă s-a retras în primul tur al Orange Bowl, din cauza unor probleme medicale.

În ITF Pro Tour, în iunie, la Futures-ul de 10.000 de dolari de la Bucureşti, posesoare a unui wild-card, şi-a stabilit primul reper ca profesionistă, pătrunzând până în faza sferturilor de finală.

2014

Elena a început cu un sfert de finală la Internaţionalele de Juniori ale Cehiei, de la Prerov (Grade 1), pe tabloul de dublu al aceleiaşi competiţii atingând semifinalele.

În februarie, la unul din turneele de 10.000 de dolari din Antalya, a trecut de calificări, însă a cedat din prima pe tabloul principal.

Karola Patricia BEJENARU

16 ani (29.06.1997), Brăila
rating
Clasamente:
200 ITF

2013

Fără apariţii în 2013 pe plan intern, Patricia Bejenaru s-a axat pe disputarea de competiţii ITF de juniori în Marea Britanie. De aici au venit şi rezultate consistente: două titluri în turnee de Grade 5: Edinburgh şi Dublin (ambele în iulie), plus o finală la Newcastle şi o semifinală la Nottingham (ambele de Grade 4). La scurt timp a câştigat şi la Belfast, în Irlanda de Nord. A mai atins fazele superioare la San Michel International Tournament de la Kordin (Malta, Grade 5), semifinală (în aprilie) şi Talentum Cup (Budapesta, Grade 3), sferturi (în august), din postura de Lucky Loser.

2014

Noul sezon a început promiţător pentru tânăra speranţă din Brăila. A abordat în ianuarie primele turnee de Grade 1 şi, dacă în Slovacia s-a oprit în turul secund, în săptămâna următoare, la Internaţionalele Cehiei, a urcat până în optimile de finală.

Andreea GHIŢESCU

16 ani (10.03.1997), Corbeanca
rating
Clasamente:
5 Naţional U18
80 Naţional Senioare
243 ITF

2013

Pe eleva antrenorului Gabriel Moraru o recomandă în ITF Juniors 2013 cele două sferturi de finală din Uzbekistan, din martie, la Taşkent (Grade 2) şi Namangam (Grade 3), plus o altă clasare între primele opt, în iulie, la Timişoara Wilson Tivoli Trophy (Grade 3).

La Orange Bowl-ul din decembrie trecut, a înregistrat nu mai puţin de patru victorii, trecând de calificări şi avansând până în turul secund, între cele mai valoroase 32 de junioare de pe tabloul "Mondialelor" de juniori. În ITF Pro Tour a depăşit în trei rânduri turul inaugural în competiţii Futures de 10.000 de dolari: în mai, la Timişoara (învinsă, 1-6, 1-6, de Alexandra Damaschin), în iunie, la Bucureşti şi în Antalya, în octombrie, când a avut de trecut şi prin purgatoriul calificărilor.

2014

La botezul în circuitul profesionist pe 2014, Andreea Ghiţescu a zburat spre Antalya în februarie, înscriindu-se la turnee Futures cu premii de 10.000 de dolari. Nu a înregistrat deocamdată decât o victorie, şi aceea în calificări.

Ana-Bianca MIHĂILĂ

17 ani (05.10.1996), Roman
rating
Clasamente:
8 Naţional U18
31 Naţional Senioare
310 ITF
1055 WTA

2013

Din iunie s-a axat pe turnee de 10.000 de dolari din ITF Pro Tour, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Deja a colecţionat două trofee, la dublu, câştigând în iunie la Sarajevo (Bosnia) şi în decembrie la Bol (Croaţia). Tot la dublu, a disputat alte două finale, la Arad, în august şi la Budva (Muntenegru), în septembrie, plus patru semifinale, la Balş, în iunie, de două ori la Bol şi la Duino Aurisina (Italia). La simplu, cel mai valoros apare sfertul de finală de la Budva, din septembrie. Tot printre senioare, a mai trecut un tur la Iaşi, în iulie, Vrnjacka Banja (Cehia), în septembrie şi la Burgas, în octombrie (învinsă de bulgăroaica Evtimova, cândva în Top 150 WTA). În august, la un futures de la Bucureşti, a trecut de calificări, fiind învinsă la apariţia pe tabloul principal, în trei seturi, de Alexandra Damaschin.

În ITF Juniors, a atins finala turneului de Grade 4 Safina Cup, de la Praga, în ianuarie şi sferturile la Trofeul D. Sturdza, de la Chişinău, din februarie (Grade 2). La alte turnee de aceeaşi categorie s-a oprit cel mai sus în optimi, la Florenţa (venită din calificări), Cap D'Ail, Istres şi pe iarba de la Halle.

2014

La concursul ITF Grade 2 de la Bratislava, Ana-Bianca a depăşit cu brio calificările, pentru a se opri în turul al doilea.

Ioana Loredana ROŞCA

17 ani (20.09.1996), Craiova
rating
Clasamente:
4 Naţional U18
19 Naţional senioare
60 ITF
721 WTA

2013

Ca şi Ioana Ducu, Loredana Roşca a trecut Canalul Mânecii în luna iulie, jucând pe iarba londoneză, cot la cot cu performerii din ATP şi WTA. S-a oprit la Wimbledon tot în turul secund. Cele două fuseseră adversare, în finala Transgaz Mediaş Junior (Grade 2), victoria revenindu-i Ioanei Ducu, 7-6/5, 6-4. Într-un alt turneu de aceeaşi categorie, Slovakia Cup, de la Piestany, Loredana a avansat până în semifinale. O altă similitudine cu prietena şi colega ei de generaţie datează din iulie, de la Campionatele Europene de Juniori, desfăşurate în Elveţia, la Klosters, unde amândouă au ajuns până în faza optimilor de finală. Şi Roşca a cucerit un titlu important în 2013, aproape de Valencia, la Benicarlo (Grade 3).

În circuitul profesionist, a colecţionat un trofeu, e drept, la dublu, la Futures-ul de 10.000 de dolari de la Bucureşti, din luna august, impunându-se alături de Irina Bara, într-o finală câştigată cu 6-4, 6-4 în faţa mai consacratelor Raluca Platon şi Patricia Tig. O lună mai devreme, la un turneu similar, atinsese semifinalele, fază în care a fost nevoită să abandoneze după numai un game, în întâlnirea cu Laura Andrei. Şi tot până în semifinale la Futures-uri de 10.000 de dolari a mai ajuns în Antalya, la finele lui 2012 (venită din calificări), dar şi la Arad, în luna august a anului trecut.

2014

În începutul de sezon, Ioana-Loredana Roşca a lăsat complet la o parte turneele de juniori, atacându-le cu curaj numai pe cele profesioniste, cu premii de 10.000 de dolari. Chiar la primul din noul an, la Tinajo (Lanzarote, Spania), a ajuns până în semifinale, stopată de o jucătoare aflată nu demult în Top 100 WTA, Laura Pous Tio. În acelaşi loc, dar o săptămână mai tărziu, avea să cucerească trofeul la dublu, alături de o parteneră japoneză.

Nu mai departe de săptămâna trecută, în Franţa, la Macon, a pătruns din nou până în semifinale, atât la simplu, cât şi la dublu.

Ioana DUCU

17 ani (18.04.1996), Bucureşti
rating
Clasamente:
1 Naţional U18
21 Naţional senioare
15 ITF
847 WTA

2013

Campioană naţională de juniori, titlu obţinut în mai, la Sibiu, Ioana Ducu a atacat în sezonul trecut turnee de categoria Grade A, ajungând în optimi la Trofeo Bonfiglio, de la Milano şi depăşind turul inaugural pe tablourile de juniori de la Wimbledon şi US Open. În palmaresul internaţional din 2013 figurează, printre altele, un trofeu la Transgaz Mediaş Junior (Grade 2), tot în luna mai, două sferturi de finală, la Umag (Croaţia) şi Beaulieu sur Mer (Franţa), în martie, respectiv aprilie şi o semifinală, în iulie, în Austria, la Linz – toate trei turnee de Grade 1.

Însă de notorietate, şi ca dovadă a ascensiunii Ioanei, rămâne semifinala "mondialului" Orange Bowl, pe care a ajuns să o dispute înainte de Crăciun, în urma a patru victorii pe tabloul principal. Rezultatul a propulsat-o între primele 20 de junioare ale lumii.

În paralel, Ioana Ducu a păşit către seniorat, disputând deja o finală de Futures la începutul anului, în Antalya (Turcia), plus două sferturi de finală, de asemenea în competiţii cu premii de 10.000 de dolari, în iunie, la Bucureşti şi în iulie, la Iaşi. A participat şi la Naţionalele de senioare de la începutul lui octombrie, avansând până în faza sferturilor de finală.

2014

O finală ITF Juniors, e drept, de dublu, însă la un turneu de Grade 1, de la Casablanca (Maroc), chiar luna aceasta, stă mărturie a potenţialului Ioanei.

Ilka CSOREGI

17 ani (12.04.1996), Cluj-Napoca
rating
Clasamente:
70 ITF
826 WTA

2013

Un rezultat notabil al clujencei legitimate la Winners Tennis Club datează din octombrie, de la Osaka Mayor's Cup (Japonia). La turneul Grade A sub titulatura World Super Tennis Championships, Ilka Csoregi a trecut două tururi pe tabloul de simplu, fiind învinsă în optimi, pentru ca la dublu să ajungă între primele opt echipe. Pe final de an, a trecut câte un tur atât la Eddie Herr, cât şi Orange Bowl. La celelalte competiţii majore ale junioarelor, a avansat până în turul al treilea la Roland Garros, în iunie, a trecut un tur la Trofeo Bonfiglio de la Milano, în mai, însă a părăsit din prima competiţia de simplu de la Australian Open, în ianuarie. Totuşi, de la Melbourne se poate lăuda cu un sfert de finală în competiţia de dublu. În dreptul activităţii ei din ITF Juniors mai figurează două semifinale: la Talentum Cup (Grade 3), de la Budapesta, din august (venită din calificări) şi la Novi Sad (Grade 2), în septembrie, unde a fost învinsă, 4-6, 2-6, de Jaqueline Cristian. Deţine şi un titlu, de dublu, la Dunlop Japan Open (Grade 2), de la Tokyo, turneu la care, pe tabloul de simplu a avansat până în sferturi. La turneele Futures de 10.000 de dolari, a cucerit de asemenea un trofeu, tot la dublu, la Sharm El Sjeikh, în martie. Tot din Egipt s-a întors atunci şi cu o semifinală la simplu.

2014

-

Bogdan BORZA

16 ani (05.04.1997), Cugir
rating
Clasamente:
3 Naţional U18
58 Naţional seniori
68 Tennis Europe
198 ITF

2013

ÎÎn careul de aşi de la Moscova, odată cu accederea în semifinalele Campionatelor Europene de Juniori 16&U, din iulie, Bogdan Borza a anunţat un reviriment al tenisului românesc la masculin. Alte dovezi: titlul Neocom Open şi finala As Open, de la Skopje, din august (ambele concursuri ITF Juniors). Unde mai pui că nu i-a lăsat niciun game lui Alex Grigorescu, adversarul din finala Naţionalelor U16 de la Slobozia. Locul 2 la Naţionalele U16 de iarnă (învins de Nicolae Frunză), locul 3 la Naţionalele de vară U18 de la Sibiu (învins de Bogdan Apostol), precum şi finala de seniori de la Cupa Galaxy completează panoul performanţelor lui Bogdan în 2013.

2014

La finele lui ianuarie, Bogdan Borza a luat calea Africii, pentru două turnee de Grade 2 în Tunisia. Cel mai bine a mers la Sousse, sferturi de finală.

Nicolae FRUNZĂ

16 ani (15.11.1997), Bucureşti
rating
Clasamente:
2 Naţional U18
38 Naţional seniori
84 ITF
2103 ATP

2013

Printre cei mai talentaţi puşti cu care tenisul masculin românesc s-ar putea mândri în anii ce vin, Nicolae Frunză a devenit anul trecut campion naţional U16 de iarnă, în ianuarie, la Bucureşti, când l-a învins pe Bogdan Borza (7-5, 4-6, 6-4). La Naţionalele de vară de la Slobozia din luna mai, Borza şi-a luat însă revanşa, iar Frunză a trebuit să fie mulţumit cu un loc 3. La categoria superioară de vârstă a avansat o poziţie, graţie finalei de la Sibiu (învins atunci de Bogdan Apostol), iar la Seniori s-a făcut deja cunoscut, odată cu titlul de la Cupa de Iarnă Mircea Eliade, din februarie.

La Europenele de juniori de la Moscova, din iulie, a avansat până în turul al patrulea, urmând ca partea a doua a sezonului să şi-o rezerve unor prezenţe remarcabile în ITF Juniors Tour: finală la Wilson Tivoli Trophy, de la Timişoara şi sferturi la Budaors Cup, Talentum Cup (ambele în Ungaria) şi Pancevo International (Serbia). Pe final de an, a trecut un tur la Orange Bowl.

2014

La Trofeul Dimitrie Sturdza (Grade 2), de la Chişinău, Frunză a avansat, ca şi Apostol, până în penultimul act la simplu, ridicând apoi, împreună cu el, trofeul probei de dublu.

Valentin VANŢĂ

16 ani (28.09.1997), Bucureşti
rating
Clasamente:
13 Naţional U18
100 Naţional seniori
790 ITF

2013

Printre tinerii jucători calificaţi la Masters-ul Tennis Europe de la Reggio Calabria din octombrie, Valentin Vanţă a deschis vara trecută anticamera tenisului mare, cu trei finale: Mamaia IDU Junior Championships, Haskovo Cup şi Argeş Cup; o semifinală, la Jugend Cup (Rutesheim, Germania) şi sfertul de finală de la Internaţionalele 16&U de la Foligno (Italia). În ITF Juniors, a pătruns pe final de august până în semifinale la Mostar (Bosnia).

Anterior, se remarcase în concursurile naţionale: o semifinală pe tabloul de seniori de la Cupa Pro Tenis, în martie, la Bucureşti, sferturi de finală la Naţionalele U16 de vară de la Slobozia, în luna mai (învins de Borza), turul 2 la Naţionalele U18 de vară de la Sibiu (învins de Frunză), plus două finale la concursuri FRT de categoria 1, în februarie - Cupa Galaxy şi Cupa Dinamo -Babolat.

2014

Un sfert de finală în Egipt, la Cairo, la începutul lui februarie (Grade 5), îi deschide drumul lui Valentin spre un sezon cât mai reuşit în ITF Juniors.

Dragoş-Nicolae MĂDĂRAŞ

16 ani (12.09.1997), Bucureşti
rating
Clasamente:
175 ITF

2013

Fără clasament naţional deoarece nu a participat la nicio competiţie din calendarul intern FRT în perioada de referinţă, lui Dragoş îi prieşte aerul nordic. În special cel din Suedia, de la Kramfors, de unde s-a întors, în august trecut, cu două titluri, la simplu şi dublu, din competiţii de Grade 5, iar în martie cu o finală (a intrat pe tablou cu wild-card) şi un sfert de finală (în săptămâna precedentă, avansând din calificări), ambele la simplu, în turnee de Grade 4. Mai are în palmares un alt trofeu la simplu, datând din septembrie, de la Balş (Grade 5) – 7-6/1, 0-6, 6-3 în finala cu Bucur. La Balş avea să se impună şi la dublu. Ar mai fi de menţionat semifinalele de la Varnamo, Suedia, din mai (Grade 4) şi de la Timişoara, diu iulie (Grade 3), ambele la dublu.

2014

La început de sezon, Dragoş a reluat una din desele călătorii în Suedia, câştigând, în ianuarie, concursul de Grade 4 de la Bromma, iar în februarie a mai făcut o escală în Danemarca, la Copenhaga, tot într-un turneu de Grade 4, unde s-a oprit în semifinale.

Sergiu-Ioan BUCUR

16 ani (11.04.1997), Bucureşti
rating
Clasamente:
4 Naţional U18
51 Naţional seniori
418 ITF

2013

Finalistul Masters-ului Naţional U18 desfăşurat la Bucureşti, în decembrie (învins de Călin Manda), Sergiu-Ioan Bucur reprezintă un nume demn de luat în seamă şi la nivel internaţional. În concursurile ITF Juniors de Grade 5 la care a participat în sezonul precedent a colecţionat două finale la simplu, la Neocom Open de la Skopje (învins de Borza, 4-6, 0-6; a ajuns şi în fnala de dublu), în august şi la Balş, în septembrie (învins de Dragoş Mădăraş, 6-7/1, 6-0, 3-6), o semifinală, la AS Open de la Skopje, în august. În aceeaşi lună, a mai disputat sferturile la Dema Cup, de la Sofia. În aceeaşi fază pătrunsese şi în iunie, la Chişinău.

2014

-

Bogdan Ionuţ APOSTOL

18 ani (17.01.1996), Iași
rating
Clasamente:
1 Naţional U18
14 Naţional seniori
97 ITF
1083 ATP

2013

Campion naţional de juniori în luna mai, la Sibiu, Bogdan Ionuţ Apostol a trecut în finală de o altă speranţă a tenisului masculin românesc, Nicolae Frunză, pe care l-a învins cu 5-7, 7-5, 6-4. În cicuitul mondial al juniorilor, a strâns în sezonul 2013 trei semifinale: la Chişinău (Grade 2), în februarie, la Mediaş (Grade 2), în mai şi la Timişoara (Grade 3), în iulie. Pe plan continental, a acces între primii 16 la Campionatele Europene de Juniori de la Klosters (Elveţia). Mai rar în ultima vreme pentru băieţii români, Bogdan Apostol a figurat de la 17 ani în clasamentul ATP, graţie celor 8 puncte adunate cu precădere în vară, prin calificarea în sferturile Futures-urilor de 10.000 de dolari de la Piteşti (a avansat din calificări) şi Iaşi (învins de Victor Crivoi 2-6, 1-6), optimile turneelor echivalente, de la Bacău, Cluj şi Sibiu (în ultimul a cedat din nou în faţa lui Crivoi, 6-7/0, 3-6), dar şi al Sibiu Challenger, din luna septembrie.

2014

În februarie, încă junior, a repetat performanţa din urmă cu un an, semifinală la Trofeul Dimitrie Sturdza (Grade 2), câştigând în schimb competiţia de dublu, în echipă cu Nicolae Frunză.

U 16

Gabriela TĂTĂRUŞ

14 ani (10.11.1999), Bucureşti
rating
Clasamente:
9 Naţional U16
25 Naţional U18
59 Naţional Senioare
355 Tennis Europe

2013

Colega de generaţie Andreea Roşca s-a impus în meciurile directe cu Gabriela, la Naţionalele de iarnă (6-3, 6-2) şi în sferturile Tennis Europe - Dr. Oetker Junior Trophy, din iunie, de la Bucureşti (7-6/3, 6-4), pentru ca rezultatul să se inverseze în finala din Circuitul Naţional FRT – Cupa Daimon (aici Andreea a abandonat la 2-2, în primul set).

Alte patru turnee interne la categorii superioare de vârstă figurează în palmaresul locurilor 1 pentru Gabriela Tătăruş: Trofeul Sportul Studenţesc – Babolat, în aprilie, Cupa Unicredit Ţiriac, în iunie, Campionatele Municipale Individuale, în iulie – toate trei U16, plus Cupa de Vară Tache Caralulis, tot în iulie, la categoria U18. De asemenea, două semifinale în Tennis Europe, la Campionatele Internaţionale de la Bucureşti, din februarie (U14) şi Argeş Cup, din iulie (U16) – învinsă de Miriam Bulgaru, 2-6, 0-6.

În turneele ITF, Gabriela a început să participe încă de la 13 ani, trecând de calificări la Wilson Tivoli Trophy, de la Timişoara, din iulie (Grade 3) şi avansând în turul al doilea pe tabloul principal al Neocom Open de la Skopje (Grade 5), în august.

2014

-

Georgia CRĂCIUN

14 ani (14.07.1999), Brăila
rating
Clasamente:
8 Naţional U16
42 Naţional U18
436 Tennis Europe

2013

Cu un bagaj de cinci trofee în turnee de categoria 1 din circuitul FRT la U16, Georgia Crăciun a surprins la Masters-ul din decembrie trecut, de la Bucureşti, când a trecut de Andrada Şurdeanu în semifinale (6-2, 2-6, 7-5) şi a jucat de la egal la egal cu Oana Gavrilă în finală (6-7/3, 3-6).

În cadrul Tennis Europe, pe când încă juca la U14, a câştigat Internaţionalele României din februarie trecut, de la Bucureşti, iar în iunie a ajuns până în sferturi la Dr. Oetker Junior Trophy, tot din Capitală. La U16, la Argeş Cup din iulie, de la Curtea de Argeş, s-a clasat iarăşi între primele opt, fiind învinsă în meciul pentru calificarea în semifinale de Andrada Şurdeanu, 4-6, 2-6.

2014

Georgia Crăciun a început noul sezon în forţă, devenind vicecampioană naţională de iarnă, rezultat obţinut la Bucureşti, în ianuarie, când a trecut în sferturi de Iulia Ivaşcu, iar în semifinale de Oana Gavrilă, pentru a pierde într-un ultim act dramatic cu Andreea Roşca, după ce câştigase primul set (6-3, 5-7, 0-6).

Andreea Amalia ROŞCA

14 ani (20.03.1999), Bucureşti
rating
Clasamente:
7 Naţional U16
14 Naţional U18
39 Naţional senioare
120 Tennis Europe
467 ITF

2013

Un nume deja de referinţă printre tinerele de mare perspectivă, Andreea Roşca a ajuns la începutul sezonului trecut până în finala prestigiosului Les Petits As, de la Tarbes (Franţa). Tot în acea perioadă a devenit campioană naţională de iarnă, câştigând pe Green Set-ul de la Bucureşti cu un sever 6-1, 6-0 în faţa Mihaelei Mărculescu. Mai apoi, la Naţionalele de vară a disputat finala la categoria U14 (învinsă de Gună – 3-6, 2-6), respectiv semifinala la U16 (învinsă de Iulia Ivaşcu 1-6, 2-6). Tot pe plan intern, a jucat pe final de septembrie în ultimul act al Nike Masters de la Bucureşti, cedând în două seturi, ambele la tie-break, în faţa Ioanei Gună.

La nivel continental, pe lângă finala Les Petits As, a prins ultimul act şi la Dr. Oetker Junior Trophy, în iunie (6-4, 4-6, 4-6 cu Gună). În echipa României de la Summer Cup din iulie (Loano, Italia), Andreea Roşca a înregistrat două victorii la simplu. O altă performanţă importantă datează din aceeaşi lună, când a câştigat trei meciuri la Europenele de Juniori de la Pilzen, oprindu-se în faza sferturilor de finală. Pe treapta următoare, în ITF, i-a priit fosta Iugoslavie, de unde s-a întors cu două trofee în turnee de Grade 5: Belgrade Open (a venit din calificări şi nu a pierdut niciun set până la final) şi Neocom Open, de la Skopje. În plus, a urcat până în semifinale la Dema Cup de la Sofia (Grade 5), fiind eliminată de o jucătoare mai mare cu doi ani şi jumătate, Andrada Şurdeanu. La Alfa TS Cup din noiembrie, de la Budapesta (Grade 4), a ajuns până în sferturi la simplu şi a jucat finala de dublu, în echipă cu Iulia Ivaşcu. Remarcabilă pentru vârsta ei este şi pătrunderea în premieră pe tabloul unui Futures de 10.000 de dolari, în iunie, la Bucureşti, când a ieşit în turul inaugural, după ce trecuse de calificări.

2014

Anul a început cum nu se putea mai bine pentru bucureşteanca de nici 15 ani. Chiar dacă abia urcată în categorie, la U16, Andreea a devenit, în ianuarie, campioană naţională de iarnă, impunându-se în finala de la Bucureşti, din ianuarie, 3-6, 7-5, 6-0 cu Georgia Crăciun.

Ioana GUNĂ

15 ani (13.02.1999), Craiova
rating
Clasamente:
3 Naţional U16
18 Naţional U18
91 Naţional Senioare
20 Tennis Europe
869 ITF

2013

Lider al clasamentului intern la 14 ani, Ioana Gună a cucerit titlul naţional al categoriei, în mai, la Mamaia, printr-o victorie în faţa rivalei Andreea Roşca (6-3, 6-2), cea care o învinsese în turul secund al Naţionalelor de iarnă U16 cu un drastic 6-0, 6-1. Tot la Naţionale, dar la categoria superioară de vârstă, Ioana Gună a terminat pe poziţia a treia. S-a impus din nou în faţa Andreei Roşca,7-6/4, 7-6/5, în finala Nike Masters, de la Bucureşti, din final de septembrie.

Cu patru trofee în Tennis Europe, două la U14 (TEJT U14 Akademik Cup de la Kosice şi Dr. Oetker Junior Trophy – 4-6, 6-4, 6-4 în finală cu Andreea Roşca), două la U16 (Pecin Memorial 2013 – Pancevo, Serbia, Open RCT Sarajevo, Bosnia), Ioana Gună a arătat deja greu de învins. La Campionatele Europene de Juniori de la Pilzen (Cehia), din iulie, a ajuns până în optimile de finală, alte rezultate notabile venind la U16 – două semifinale, în aprilie la Yason Cup de la Novi Sad (învinsă de Miriam Bulgaru) şi în iunie, la Mamaia IDU Junior Championships (învinsă de Cristiana Tudor). La Masters-ul de juniori de la Reggio Calabria, din octombrie, a terminat pe locul 7 (Oana Gavrilă a învins-o cu 6-1, 6-1, într-un meci pentru locurile 5-8).

A făcut şi pasul către ITF Juniors, cu o finală la Instrig Cup U18, turneu de Grade 5 desfăşurat în septembrie, la Balş.

2014

La început de an, Ioana Gună a urcat în categorie. La Naţionalele de iarnă U16 de la Bucureşti a ajuns până în sferturi, fază în care a pierdut meciul cu Andreea Roşca fără să câştige niciun game.

Miriam Bianca BULGARU

15 ani (08.10.1998), Alba-Iulia
rating
Clasamente:
6 Naţional U16
19 Naţional U18
53 Naţional Senioare
54 Tennis Europe

2013

Sfert-finalistă la Naţionalele din mai, de la Slobozia, când a pierdut contra campioanei Elena Gabriela Ruse, Miriam Bulgaru a apărut cu rezultate promiţătoare în Tennis Europe: a cucerit, în iulie, trofeul Argeş Cup (6-3, 6-4 în finala cu Oana Gavrilă) şi a disputat două finale, Yason Cup de la Novi Sad (Serbia), în aprilie şi OTV Europe Junior Tour 16&U, de la Zell am See (Austria), în august. De asemenea, o semifinală la Aegon Junior Open, de la Cluj-Napoca, pierdută cu Andrada Şurdeanu (6-7/3, 4-6). A revenit pe final de sezon în întrecerile interne, cu o valoroasă finală la Masters-ul naţional din decembrie, de la Bucureşti, pe tabloul U18 (6-3, 2-6, 3-6 cu Iulia Ivaşcu).

2014

Miriam Bulgaru a început sezonul cu un loc 4 la Naţionalele de iarnă de la Bucureşti, după ce a trecut în sferturi de Ioana Mincă, dar a fost învinsă atât în semifinale, de Andreea Roşca, 3-6, 2-6, cât şi în finala mică, 4-6, 3-6 cu Oana Gavrilă.

Ioana MINCĂ

15 ani (27.09.1998), Piteşti
rating
Clasamente:
2 Naţional U16
12 Naţional U18
6 Tennis Europe
411 ITF

2013

La 15 ani, Ioana Mincă a dat măsura talentului, câştigând în octombrie Tennis Europe Junior Masters 2013, desfăşurat în Italia, la Reggio Calabria. În dreptul ei figurează alte patru trofee în competiţii Tennis Europe: Mamaia IDU Junior Championships, în iunie (6-2, 6-2 în finala cu Cristiana Tudor), Aegon Junior Open de la Cluj-Napoca, în august (6-0, 6-0 în finala cu Andrada Şurdeanu), As Open 2013 şi Neotel Open, ambele în Macedonia, la Skopje, în luna august.

În două rânduri, a cedat în fazele superioare împotriva colegei de generaţie, Oana Gavrilă (1-6, 6-2, 0-6, în finala Talentum Cup de la Budapesta, din aprilie şi 3-6, 2-6 în semifinalele Dema Cup, de la Sofia, din iulie).

În septembrie, la Balş, a cucerit turneul ITF de juniori Instrig Cup, după o finală câştigată în dauna campioanei naţionale de la 14 ani, Ioana Gună, scor 6-1, 6-4. Avea astfel să-şi ia o revanşă, după înfrângerea la limită, din sferturile Campionatelor Naţionale U16, de la Slobozia, din mai (Mincă ceda atunci, 7-5, 4-6, 5-7). Au urmat alte două titluri, tot în turnee cotate Grade 5, dar dincolo de graniţe, în luna noiembrie, la Esch-sur-Alzette (Luxemburg) şi Algiers (Algeria).

2014

În startul noului sezon, Ioana Mincă a avut deocamdată o singură apariţie oficială, la Naţionalele de iarnă U16 de la Bucureşti, unde, chiar dacă era cotată cu a doua şansă la câştigarea turneului, s-a oprit în turul al treilea, învinsă de Miriam Bulgaru, 5-7, 6-7/3.

Oana GAVRILĂ

15 ani (19.04.1998), Craiova
rating
Clasamente:
1 Naţional U16
10 Naţional U18
10 Tennis Europe
421 ITF

2013

Locul 5 la Tennis Europe Junior Masters de la Reggio Calabria, Oana s-a făcut remarcată în Tennis Europe, impunându-se în nu mai puţin de patru turnee din 2013: Talentum Cup, din aprilie, de la Budapesta (6-1, 2-6, 6-0 în finala cu Ioana Mincă), plus alte trei în iulie, în Bulgaria – Dema Cup, Haskovo Cup şi Sport Palace Cup. Tot în circuitul continental şi tot în luna iulie a avansat până în finala Argeş Cup, când a fost învinsă de una dintre colegele de generaţie, Miriam Bulgaru (3-6, 4-6). Spre sfârşitul sezonului a atacat şi turneele ITF rezervate juniorilor, în septembrie disputând finala Neocom Open de la Skopje (Macedonia, Grade 5) împotriva Loredanei Roşca (1-6, 3-6), pentru ca la început de noiembrie să înregistrze cel mai prestigios rezultat al ei: titlul Alfa TS Cup de la Budapesta (Grade 4). O lună mai târziu avea să ajungă până în sferturi într-o competiţie de categorie similară, Junior Zagreb Cup (Croaţia).

Pe plan intern, a încheiat anul cu un triumf pe Greenset-ul de la Centrul Naţional din Bucureşti, în finala Masters-ului U16, 7-6/3, 6-3 cu Georgia Crăciun.

2014

Locul 3 la Naţionalele de iarnă U16 de la Bucureşti (învinsă dramatic de Georgia Crăciun 6-1, 6-7/3, 3/6, victorie cu Miriam Bulgaru, 6-4, 6-3) reprezintă rezultatul cu care Oana Gavrilă a păşit în noul sezon.

Ioana Diana PIETROIU

16 ani (16.02.1998), Bucureşti
rating
Clasamente:
51 Tennis Europe
146 ITF

2013

În dreptul Ioanei Pietroiu nu figurează nicio apariţie internă, accentul fiind pus pe participări în ITF Juniors, unde a abordat progresiv turnee de categorie din ce în ce mai înaltă. A câştigat două titluri de Grade 4, în ianuarie şi februarie trecut, Magnolia Cup, de la Szczecin (Polonia), respectiv Almere (Olanda). Aici a revenit în octombrie şi a disputat finala, plus semifinal probei de dublu. O altă semifinală a prins în noiembrie, la un concurs de Grade 3, Saint Cyprien (Franţa). La singurul turneu din calendarul Tennis Europe la care a participat în 2013, Tomaszewski Cup, din septembrie, de la Varşovia, a urcat, din faza calificărilor, până în semifinale.

2014

Un sfert de finală la Prerov (Cehia) – Grade 1, în ianuarie şi o semifinală la Trofeul Dimitrie Sturdza, din februarie, de la Chişinău sunt rezultatele semnificative la simplu ale Ioanei în prima parte a noului sezon. Tot la Chişinău a jucat şi finala probei de dublu, în echipă cu Andrada Şurdeanu, pierzând prin neprezentare.

Iulia Maria IVAŞCU

16 ani (06.02.1998), Târgovişte
rating
Clasamente:
10 Naţional U16
6 Naţional U18
34 Naţionale senioare
272 ITF

2013

Actuala vicecampioană naţională U16 s-a concentrat pe turnee în ţară mai mult decât colegele de generaţie. La categoria ei de vârstă, Iulia Ivaşcu a câştigat două competiţii în balon, la Bucureşti (Cupa Micris 4 şi Cupa Galaxy), a obţinut locul 3 la Naţionalele de iarnă (învinsă, ca şi în finala celor de vară, de Elena Gabriela Ruse), însă de subliniat sunt mai curând două rezultate în turnee naţionale de seniori – finalele de la Cupa Pro Tenis şi Trofeul Sportul Studenţesc, din martie, respectiv aprilie. În plus, a triumfat la Masters-ul din decembrie de la Bucureşti pe tabloul U18, după o finală cu Miriam Bulgaru.

Cu excepţia Europenelor de juniori, unde nu a impresionat, nu are apariţii în Tennis Europe în 2013. În schimb, în competiţii ITF de Grade 5, nu sunt deloc de neglijat trofeul As Open 2013, cucerit la Skopje, în luna august, după 7-5, 4-6, 7-5 în finala cu Andrada Şurdeanu şi semifinalele de la Head Cup (Chişinău), Instrig Cup (Balş), învinsă, 4-6, 6-1, 0-6 cu Ioana Mincă şi Alfa TS Cup de la Budapesta (Grade 4).

2014

Două sferturi de finală a atins Iulia Ivaşcu până acum în 2014, la Naţionalele de iarnă din ianuarie, de la Bucureşti (învinsă de Georgia Crăciun 7-6/1, 2/6, 2/6) şi o lună mai târziu, la concursul ITF de Grade 2 de la Chişinău.

Andrada Ioana ŞURDEANU

16 ani (06.11.1997), Constanţa
rating
Clasamente:
5 Naţional U16
9 Naţional U18
37 Tennis Europe
323 ITF

2013

Pleiada de tinere de perspectivă de 15-16 ani s-a completat cu constănţeanca Andrada Şurdeanu. În ciuda faptului că la Campionatele Naţionale de vară n-a impresionat (a trecut doar un tur, atât la cele U18, cât şi la cele U16), în circuitul continental a avansat des în fazele superioare: finală la Aegon Junior Open de la Cluj-Napoca, în august (0-6, 0-6 cu Ioana Mincă) – turneu înscris şi în calendarul ITF, semifinale la Argeş Cup (Curtea de Argeş), în iulie (3-6, 3-6 cu Oana Gavrilă) şi Mamaia IDU Junior Championships, în iunie (6-1, 6-7/3, 4-6 cu Ioana Mincă), sferturi la Pecin Memorial (Pancevo, Serbia), în aprilie şi Dema Cup (Sofia), în iulie.

În ITF a colecţionat alte două finale, ambele în luna august: Dema Cup (Grade 5), după victorii în trei seturi cu Oana Gavrilă şi Andreea Roşca în sferturi, respectiv semifinale, As Open (Skopje, Grade 5), învinsă de Iulia Ivaşcu (5-7, 6-4, 5-7). Plus două semifinale în alte competiţii de categorie Grade 5: Podgorica Open, în mai şi Instrig Cup, de la Balş, în septembrie (a abandonat în meciul cu Ioana Gună, la 2-4, în primul set). Din nou a abandonat în Israel, pe final de noiembrie, la Kiryat Shmona (Grade 3), după un prim set pierdut la 0 în sferturile de finală. Avea să revină în decembrie, la Masters-ul U16 de la Bucureşti, cu o calificare în semifinale (învinsă de Georgia Crăciun 2-6, 6-2, 5-7).

2014

Două rezultate notabile a înregistrat Andrada în primele două luni ale anului: sferturi de finală la Naţionalele de iarnă U16 de la Bucureşti (învinsă categoric de Oana Gavrilă, 0-6, 1-6) şi finala de dublu în concursul ITF Juniors de Grade 2 Trofeul D. Sturdza de la Chişinău (pierdută prin neprezentare, în echipă cu Ioana Pietroiu).

Edris FETIŞLEAM

14 ani (25.07.1999), Constanţa
rating
Clasamente:
13 Naţional U16
121 Tennis Europe

2013

Constănţeanul Edris Fetişleam s-a dovedit invincibil în cele mai importante competiţii interne din 2013 la care a participat la categoria U14. Deţine atât titlul Naţional de iarnă, de la Bucureşti, cucerit după o finală cu Luca Vidan, fiind în acelaşi timp campion naţional în aer liber, trofeu dobândit în mai, la Mamaia (7-6/2, 4-6, 6-1 în finala cu Vlad Dancu). Totodată, s-a impus şi la Selecţia naţională U14 din aprilie, de la Bucureşti. În septembrie, la ultima apariţie la U14, a fost al treilea la Masters-ul Nike de la Bucureşti (învins de Valentin Popescu, 3-6, 1-6).

La vechea categorie de vârstă, s-a remarcat în Tennis Europe datorită victoriilor de la Internaţionalele României, din februarie şi TEJT U14 Akademik Cup, de la Kosice, în martie, când l-a învins din nou pe Luca Vidan. În dreptul lui mai figurează o semifinală, la Dr. Oetker Junior Trophy, din iunie, de la Bucureşti, pierdută contra lui Valentin Popescu, un tur 3 la Europenele de Juniori de la Pilzen, din iulie, dar şi două sferturi de finală la categoria U16: Mamaia IDU Junior Championships, în luna iunie şi Sport Palace Cup (Bulgaria), în iulie.

2014

-

Florian ALDICĂ

14 ani (17.07.1999), Câmpina
rating
Clasamente:
9 Naţional U16
203 Tennis Europe

2013

Trei trofee cucerite în 2013, la categoria actuală de vârstă, U16 – Cupa AMP Gold, de la Ploieşti, în august, Cupa Lechner Tennis School de la Braşov şi Cupa Libra 9, de la Bucureşti, ultimele două în decembrie, reprezintă cele mai valoroase rezultate interne al lui Florian Aldică. În Tennis Europe a făcut paşi importanţi, odată cu calificarea în semifinale la Belgrade Christmas Open, TEJT U14 Akademik Cup de la Kosice (învins de Fetişleam) şi Dr. Oetker Junior Trophy (învins de Prăjescu). În plus, la TEJT U16 de la Michalovce Cup (Slovacia), a avansat până în sferturi.

2014

-

Alexandru Dan TOMESCU

14 ani (30.03.1999), Domneşti
rating
Clasamente:
8 Naţional U16
52 Naţional U18
161 Naţional Seniori
194 Tennis Europe

2013

Prima jumătate a sezonului 2013 i-a adus rezultate notabile lui Alexandru Tomescu la U14: câte un trofeu pe lună, începând din ianuarie, la Cupa de iarnă Politehnica, Cupa Dinamo – Babolat şi Cupa de Cristal Tache Caralulis şi o finală în turneul de la Sibiu din cadrul Circuitului Naţional FRT, în februarie. La Naţionalele de vară de la Mamaia, din mai, a fost eliminat de Luca Vidan, în sferturi. Mai apoi, în iulie, a ajuns până în semifinale pe tabloul de juniori mari al Cupei Asics, de la Bucureşti. În septembrie, la Masters-ul Nike de la Centrul Naţional, a terminat pe locul 4, cu înfrângeri în trei seturi, în semifinala cu Vlad Dancu şi în meciul pentru locul 3, cu Edris Fetişleam.

Nimic nu valorează însă mai mult decât trofeul din Tennis Europe, cucerit la Intesa San Paolo Cup de la Giroc, în septembrie, când şi-a luat revanşa în faţa lui Luca Vidan. Până atunci, cel mai prestigios rezultat european îl stabilise în aprilie, în Croaţia, la Vikovci: semifinală la Zaba Cup.

2014

O primă apariţie la noua categorie, U16, şi deja un rezultat de luat în seamă: sferturi de finală, în ianuarie, la Naţionalele de iarnă, 5-7, 3-6 cu favoritul principal, Răzvan Codescu.

Vlad DANCU

14 ani (08.03.1999), Bucureşti
rating
Clasamente:
12 Naţional U16
18 Naţional U18
123 Naţional Seniori
194 Tennis Europe

2013

Finalist la Naţionalele U14 de la Mamaia (învins în trei seturi de Edris Fetişleam) şi locul 3 la Naţionalele de iarnă şi Selecţia naţională U14, Vlad Dancu nu se impusese în nicio competiţie majoră internă la categoria lui de vârstă în 2013 (a câştigat doar Cupa Pro Tenis, de la Bucureşti). În schimb, la U16 cucerise trofeul în turneul din cadrul Circuitului Naţional FRT, din august, de la Bucureşti. Pe final de septembrie însă, a triumfat la Masters-ul Nike de la Centrul Naţional, 4-6, 6-4, 6-3 în finala cu Valentin Popescu.

În Tennis Europe, cele mai valoroase rezultate au fost patru sferturi de finală: Zaba Cup, Dr. Oetker Junior Trophy (învins de Vidan), Intesa San Paolo Cup (învins de Tomescu) şi Aegon Junior Open de la Cluj, din august, ultima, la U16.

2014

În chiar săptămâna precedentă, Vlad s-a făcut remarcat în Olanda, la Zoetermeer, cu o semifinală pe tabloul de simplu U16.

Marian Petre PRĂJESCU

15 ani (24.02.1999), Roman
rating
Clasamente:
10 Naţional U16
95 Tennis Europe

2013

Anul trecut între cei mai valoroşi 25 de jucători sub 14 ani ai Europei, Marian Prăjescu deţine două trofee continentale la vechea categorie de vârstă (Dr. Oetker Junior Trophy, după 6-0, 6-1 în finala cu Luca Vidan şi Fibec Cup). De alte două ori a ajuns până în semifinale, la Belgrade Christmas Open 2013 şi Wilson Cup de la Rakovnik (Cehia), ultimul rezultat important fiind sfertul de finală de la Windmill Cup (Velp, Olanda). La nivel naţional, în 2013 a câştigat patru turnee de categoria 1: Circuitul Naţional FRT – Iaşi, Cupa de primăvară, de la Comăneşti, Cupa Moldosport, de la Bacău şi Cupa Muşat, de la Roman (ultimele două pe tablouri U16).

2014

-

Valentin POPESCU

15 ani (25.01.1999), Bucureşti
rating
Clasamente:
7 Naţional U16
74 Naţional U18
164 Naţional Seniori
179 Tennis Europe

2013

La U14, pe locul al treilea în mai, la Naţionalele de vară de la Mamaia, când a cedat contra lui Edris Fetişleam, dar a câştigat meciul pentru podium cu Luca Vidan,Valentin Popescu mai deţine, în palmaresul pe 2013, o finală în Circuitul Naţional FRT – Cupa Daimon, jucată în aprilie la Bucureşti şi pierdută în faţa lui Luca Vidan şi un trofeu, la Cupa Micris, dobândit în februarie, tot la Bucureşti. În plus, la U16, a ajuns, în iulie, până în semifinalele Campionatelor Municipale Individuale.

În Tennis Europe, la U14, a punctat în special datorită a două semifinale, la Internaţionalele U14 ale României, din februarie şi la Dr. Oetker Junior Trophy, din iunie (învins de Luca Vidan). În alte trei rânduri s-a oprit în sferturile de finală, la Aaron Krickstein Tournament, de la Tel Aviv şi Morris Goldsmith Memorial, de la Ierusalim, ambele în martie, în Israel, precum şi la Haskovo Cup, din Bulgaria, în iulie (competiţie U16).

2014

O semifinală în ianuarie, la Internaţionalele Cehiei U16, alături de Luca Vidan, reprezintă deocamdată singurul rezultat de luat în seamă în noul sezon.

Ioan Luca VIDAN

15 ani (05.01.1999), Bucureşti
rating
Clasamente:
6 Naţional U16
44 Naţional U18
73 Tennis Europe

2013

Elevul antrenorului Mihai Negulescu a urcat mereu până în fazele superioare ale concursurilor interne la care a participat la categoria U14, fiind mult timp lider pe plan intern. De notat sunt finalele de la Naţionalele de iarnă (învins de Edris Fetişleam) şi de la Selecţia U14, câştigarea Cupei Daimon, din cadrul Circuitului Naţional FRT (victorie contra lui Valentin Popescu) şi locul 4 pe care s-a clasat la Naţionalele de vară de la Mamaia (învins de Vlad Dancu şi Valentin Popescu, în finala mică). La categoria U16, a strâns în cartea de vizită un sfert de finală (Circuitul Naţional FRT – Bucureşti), o semifinală (Cupa de iarnă Mircea Eliade) şi un titlu (Cupa Micris 4 – Bucureşti). În finalul sezonului trecut a câştigat şi un concurs U18, tot la Bucureşti, dotat cu Trofeul Demolay.

Din faza calificărilor, a mers până în turul secund la Les Petits As, de la Tarbes (Franţa), în ianuarie, iar în alte turnee Tennis Europe a ajuns în patru rânduri până în finală, însă a pierdut de fiecare dată: TEJT U14 Akademik Cup de la Kosice (Slovacia) – învins de Fetişleam, Dr. Oetker Junior Trophy de la Bucureşti – învins de Marian Prăjescu, Intesa San Paolo Cup de la Giroc – învins de Dan Tomescu şi Aridea Cup (Grecia), ultimul la categoria U16. La Europenele de Juniori de la Pilzen (Cehia), a beneficiat de un prim tur liber, fiind cotat printre favoriţi, însă a cedat apoi încă de la primul meci.

2014

În ianuarie, la Internaţionalele Cehiei de Juniori U16, de la Milovice, a reuşit să pătrundă până în faza sferturilor de finală pe tabloul de simplu, respectiv până în semifinale, la dublu (în echipă cu Valentin Popescu).

Alexandru Vasile MANOLE

15 ani (21.09.1998), Bacău
rating
Clasamente:
3 Naţional U16
54 Naţional U18
59 Naţional Seniori
29 Tennis Europe
1798 ITF

2013

Trei rezultate convingătoare l-au propulsat pe Alexandru Manole printre tinerii jucători europeni despre care sunt toate şansele să se vorbească pe viitor: trofeul International BMW Junior Open, câştigat în Germania, la Regensburg, victoria de la Mamaia IDU Junior Championships (6-0, 6-2 în finala cu Valentin Popescu, unul dintre cei mai valoroşi jucători români ai generaţiei U14), plus semifinala Realsport Open de la Mlada Boleslav, Cehia. La nivel intern, s-a impus spre finalul sezonului trecut pe tabloul de U18 al Trofeului Sportul Studenţesc, turneu de categorie 1 din circuitul FRT.

2014

Un loc 3 la Naţionalele de iarnă din ianuarie, de la Centrul Naţional din Capitală (învins de Daniel Cozma, 2-6, 1-6, victorie în finala mică în faţa lui Răzvan Codescu, 4-6, 6-3, 6-4) l-a dus pe Vasile Manole pe podiumul intern al categoriei U16.

Răzvan Marius CODESCU

15 ani (14.08.1998), Bucureşti
rating
Clasamente:
1 Naţional U16
16 Naţional U18
18 Naţional Seniori
69 Tennis Europe
1490 ITF

2013

Patru titluri în circuitul FRT (trei la U16 – Cupa Galaxy, Cupa Asics şi Cupa Unicredit Ţiriac şi unul la U18 – Cupa Micris 1), toate la Bucureşti i-au deschis calea lui Răzvan Codescu spre primele performanţe la nivel internaţional, în Tennis Europe. A câştigat Aegon Junior Open de la Cluj, după o finală cu Cristian Moldovan şi s-a oprit în două rânduri în penultimul act, la Curtea de Argeş (învins de Vanţă, 1-6, 2-6) şi Haskovo.

La final de an, în decembrie, a disputat finala Masters-ului naţional U16 de la Bucureşti, fiind învins de Alex Grigorescu, 1-6, 1-6.

2014

În primul concurs important din noul sezon, CN U16 de iarnă de la Bucureşti, din postura de cap de serie numărul 1, Răzvan Codescu a urcat până în semifinale, fază în care a fost învins de Călin Manda (3-6, 3-6).

Cristian Ştefan MOLDOVAN

15 ani (25.04.1998), Târgu-Mureş
rating
Clasamente:
2 Naţional U16
11 Naţional U18
64 Tennis Europe
1233 ITF

2013

Cristian Ştefan Moldovan a punctat pe plan intern la categoria lui de vârstă cu precădere datorită titlului din Circuitul Naţional FRT, dobândit la Hunedoara, în luna iulie. O lună mai devreme se impusese şi la U18, în Cupa Winners 1, de la Cluj-Napoca. Cu prilejul participărilor în Tennis Europe, a revenit la Cluj în august şi a atins finala Aegon Junior Open (învins de Codescu), pătrunzând în ultimul act şi la Trnava (Slovacia). Tot din Slovacia s-a întors şi cu un loc 1, la Tejt Michalovce Cup. În ITF Juniors, cel mai important rezultat l-a realizat în septembrie, la Instrig Cup U18 de la Balş (Grade 5), unde, venit din calificări, a avansat până în sferturile de finală (3-6, 3-6 cu Bogdan Borza).

2014

La Naţionalele U16 de iarnă, disputate pe hard-ul de la Centrul Naţional din Bucureşti, Cristian a ajuns până în sferturile de finală, fiind eliminat de Daniel Cozma, 5-7, 3-6.

Călin MANDA

15 ani (03.04.1998), Piteşti
rating
Clasamente:
4 Naţional U16
6 Naţional U18
47 Naţional Seniori
68 Tennis Europe
593 ITF

2013

Cel mai răsunător rezultat intern de până acum al lui Călin e cu certitudine triumful din decembrie, de la Masters-ul Naţional, când a ales să se înscrie la categoria superioară de vârstă, U18 şi a răzbit inclusiv în finală, în faţa unui jucător cu exact un an mai mare, Sergiu Ioan Bucur, câştigând clar, 6-2, 6-3. Nu trebuie uitat totuşi nici locul 4 de la Naţionalele de vară U16 de la Slobozia (învins de Alex Grigorescu în semifinale şi de Nicolae Frunză, în finala mică). Între primii 100 de juniori ai continentului, Călin Manda se poate lăuda cu un trofeu la simplu în Tennis Europe, obţinut în iulie, la Curtea de Argeş (6-1, 6-0 în finala cu Valentin Vanţă). A mai adunat în palmares un titlu la dublu, în iunie, la Mamaia IDU Junior Championships, în echipă cu Sorin Andrei Iordache, tot aici ajungând şi până într-o semifinală la simplu, în care a cedat, 6-7/9, 2-6 cu Alexandru Manole. Într-o unică apariţie externă în circuitul european ce i-a adus puncte importante, la Pecin Memorial de la Pancevo (Serbia), din aprilie, a ajuns până în sferturile de finală. Mai rar la vârsta lui printre conaţionali, Călin Manda se mândreşte şi cu destule apariţii în ITF Juniors. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: finală în august, la Dema Cup de la Sofia, atât la simplu (Grade 5, venit din calificări), cât şi la dublu, în echipă cu Bogdan Pavel, sferturi de finală în septembrie, la Neocom Open de la Skopje (Grade 5, de asemenea după ce a trecut de calificări). Aici a cucerit trofeul probei de dublu, în echipă cu Bogdan Borza, alături de el mai având în palmares şi o finală pierdută, tot în septembrie, la Instrig Cup U18 de la Balş (Grade 5).

2014

Ascensiunea lui Călin Manda continuă şi la început de 2014, piteşteanul devenind campion naţional de iarnă U16, titlu cucerit în ianuarie, la Bucureşti, pe GreenSet, după o finală cu Daniel Cozma (2-6, 6-2, 6-4).

Cum stăm?

Ca o concluzie preliminară, pe termen scurt şi mediu, perspective există, însă comparând junioratul performerilor din ATP şi WTA cu cel al actualei generaţii de 15-17 ani, optimismul e mai degrabă cu frână.

"Rezultatele nu se compară cu ce am avut", admite antrenorul federal Alina Tecşor, privind înapoi, către acele fete şi acei băieţi care au dus România în vârfurile clasamentelor ITF ale juniorilor. Totuşi, "şansele ca juniorii aceştia foarte buni să ajungă sus, chiar şi mai târziu, sunt considerabile. E un nucleu de 15-16 ani care vine din spate, faţă de anii trecuţi, când nu era nimeni. Nu există cineva care să vină să-i bată pe toţi. Sunt acolo!", a apreciat fosta antrenoare a Soranei Cîrstea. Pe termen mai lung, noile talente de la copii şi juniori anunţă posibile explozii în viitorul tenisului românesc. Iar de la 14 ani, coborând către copiii de perspectivă, mulţi specialişti din tenisul românesc prefigurează o "revanşă" a băieţilor. "De pe la 12 ani, vorbim de o generaţie foarte puternică la masculin. Cred că următorul val, cei care vor confirma la un moment dat, vor fi băieţii. Însă, până la ei, e drum lung", opinează antrenoarea CS Dinamo, Daianne Samungi.





În formare: cine sunt copiii cu rezultate la 12-14 ani

U 14

Oana Smaranda CORNEANU

12 ani (25.06.2001), Iaşi
rating
Clasamente:
6 Naţional U14
44 Naţional U16
463 Tennis Europe all
100 Tennis Europe U14
2013

Oana Corneanu a fost lider în clasamentul naţional din 2013, la categoria 12 ani, prin însumarea unor rezultate de top, între care: locul 1 şi campioană naţională de iarnă, în ianuarie, la Bucureşti (6-0, 6-2 în finala cu Sabina Dadaciu), finalistă la Selecţia naţională U12 din aprilie (6-4, 6-7/2, 3-6 cu Roxana Manu), locul 3 la Naţionalele de vară de la Brăila, din iunie, învinsă de aceeaşi Manu în semifinale, după ce i-au lipsit două puncte pentru a se impune în tie-break-ul setului secund şi a se califica astfel în ultimul act: 6-2, 6-7/6, 0-6, locul 3 la Masters-ul Nike de la Bucureşti, din septembrie (6-4, 7-5 în finala mică jucată cu Andreea Velcea). Din cele 35 de meciuri disputate în Tennis Europe, a ieşit învingătoare în 25, cele mai valoroase rezultate venind în mai, la Croaţia Open, de la Cakovec, când a ajuns, din calificări, până în finală (învinsă de Andreea Velcea) şi în august, de asemenea finală, la Dyadora Cup de la Giroc. Aici a fost a treia oară când a condus cu un set într-o finală cu Roxana Manu, e la câteva schimburi de victorie, dar sfârşeşte prin a pierde: 6-1, 3-6, 6-7/6! Tot în Tennis Europe a mai adunat două semifinale, la Montafon Junior Open de la Vandans (Austria) şi BMW Junior Cup de la Regensburg (Germania), ambele în august şi alte două sferturi de finală: în Ungaria, la Budaors Cup şi la Cupa Daimon, de la Bucureşti, unde s-a lovit din nou de complexul Manu.

2014

De anul acesta la U14, Oana a debutat cu un sfert de finală la Naţionalele de iarnă din ianuarie, de la Bucureşti (învinsă de Ramona Chivu, 0-6, 3-6). A urmat la finalul lui februarie o nouă calificare în sferturile de finală, la Internaţionalele U14 ale României, concurs din calendarul Tennis Europe desfăşurat la Bucureşti.

Sabina DADACIU

12 ani (11.01.2001), Constanţa
rating
Clasamente:
16 Naţional U14
38 Naţional U16
472 Tennis Europe all
105 Tennis Europe U14

2013

O a doua constănţeancă din topurile interne şi internaţionale la U12, Sabina Dadaciu s-a abonat, în 2013, la locul 2. Şase finale, toate pierdute, trei în circuitul FRT şi trei în Tennis Europe, la: Naţionalele de iarnă (învinsă de Oana Corneanu), Naţionalele de vară, Circuitul Naţional FRT-Adjud; Izida Cup, de la Dobrich (Bulgaria); Trofeul Municipiului Târgu-Jiu (în toate patru învinsă de Roxana Manu) şi la Sanchez Casal Kids Cup, de la Barcelona. În cele din urmă, a spart ghinionul, în septembrie, la Masters-ul Nike de la Bucureşti, într-o finală cu Gloria Mihu, câştigată cu 7-5, 6-1. În circuitul european, s-a oprit de alte două ori în faza semifinalelor, la TK Pisek Cup (Cehia) şi la Chişinău Open, ultimul la categoria U14.

2014

Pasul cel mare la U14 l-a înregistrat în ianuarie, prin participarea la renumitul Petits As de la Tarbes (Franţa). S-a oprit aici însă înainte de a pătrunde pe tabloul principal, fiind învinsă în ultima rundă a calificărilor.

Roxana Carmen MANU

13 ani (01.01.2001), Timişoara
rating
Clasamente:
5 Naţional U14
36 Naţional U16
286 Tennis Europe all
50 Tennis Europe U14

2013

Roxana Manu şi-a construit o mentalitate de învingătoare încă de la 12 ani. Aşa se explică cum a ieşit învingătoare în 2013 în toate finalele importante disputate împotriva colegelor de generaţie, atât la nivel naţional, cât şi în Tennis Europe şi deţine un raport de invidiat al tiebreak-urilor câştigate. A colecţionat nu mai puţin de 12 trofee şi nu de puţine ori a întors soarta meciurilor după ce a pierdut primul set. A strâns şapte titluri în circuitul intern, câştigând: Selecţia naţională U12, din aprilie (4-6, 7-6/2, 6-3 în finala cu Oana Corneanu), Naţionalele de vară, din iunie (5-7, 7-6/4, 6-2 în finala cu Sabina Dadaciu) şi concursurile din cadrul Circuitului Naţional FRT de la Mediaş (finală cu Velcea) şi Adjud (finală cu Dadaciu) – toate la U12; plus alte trei la U14: Cupa de toamnă şi Trofeul Ion Ţiriac (ambele la Brăila), Trofeul Brain Service, de la Râmnicu-Vâlcea.

În Tennis Europe, la U12, n-a pierdut decât trei meciuri din 29 disputate, colecţionând alte cinci trofee: Izida Cup, de la Dobrich (Bulgaria) - 4-6, 6-4, 7-5 cu Sabina Dadaciu, Daimon Cup, de la Bucureşti, Sport Palace Cup 12&U, de la Silven (Bulgaria), Diadora Cup, de la Giroc (1-6, 6-3, 7-6/6 cu Oana Corneanu) şi Trofeul Municipiului Târgu-Jiu (7-6/4, 6-1 cu Sabina Dadaciu).

2014

Debutul la Naţionale sub noua categorie, U14, a arătat promiţător, în ianuarie, indoor, la Bucureşti, avansând până în semifinale (înfrângeri cu Ramona Chivu, 6-2, 4-6, 1-6 şi Andreea Prisăcariu, 2-6, 3-6). La Internaţionalele României U14 de la Bucureşti, competiţie din calendarul Tennis Europe, s-a impus în finala de dublu, alături de Selma Cadar, iar la simplu a urcat până în sferturi.

Andreea VELCEA

13 ani (01.01.2001), Timişoara
rating
Clasamente:
11 Naţional U14
46 Naţional U16
434 Tennis Europe all
93 Tennis Europe U14

2013

Întâlniri directe cedate în faze avansate cu Roxana Manu apar şi în dreptul Andreei Velcea. S-a întâmplat în finala de la Mediaş, din Circuitul Naţional FRT, în ianuarie, în semifinala Selecţiei naţionale U12, din aprilie şi în semifinala Daimon Cup, din luna mai (turneu din calendarul Tennis Europe). La nivel naţional, a câştigat Cupa Galaxy, de la Bucureşti, în februarie, Trofeul Primăverii, de la Timişoara, în aprilie, Cupa Diana, de la Timişoara, în octombrie, Cupa Micris 4, de la Bucureşti, în noiembrie (ultimele două, pe tablouri U14) şi a mai disputat alte două finale în Circuitul Naţional FRT, la Piteşti, în aprilie şi la Timişoara, în iunie (învinsă de Oana Corneanu). La Naţionalele de vară U12 de la Brăila s-a clasat a patra, după înfrângerile cu Sabina Dadaciu şi aceeaşi Oana Corneanu. La Masters-ul Nike U12 din septembrie, a cedat în semifinale, 0-6, 4-6 cu Sabina Dadaciu. Palmaresul pe 2013 din Tennis Europe a aratat îmbucurător pentru Andreea Velcea: 38 de meciuri, între care 29 de victorii până la finele lunii septembrie. Cea mai importantă: trofeul Croaţia Open, pentru care a avut de trecut inclusiv prin calificări, iar în finală a dispus de Oana Corneanu cu 6-2, 7-5. În cadrul Nations Challenge Finals, din august, de la Sarrola Carcopino (Franţa) a câştigat meciurile de simplu pentru culorile României. Tot în circuitul continental a mai punctat în special prin finala de la Otocek (Slovenia) – iulie, dar şi odată cu semifinalele Daimon Cup – Bucureşti, Budaors Cup (Ungaria) şi Montafon Junior Open – Vandans (Austria).

2014

-

Mihaela MĂRCULESCU

13 ani (13.09.2000), Bucureşti
rating
Clasamente:
2 Naţional U14
15 Naţional U16
155 Tennis Europe all
20 Tennis Europe U14

2013

Cu un an şi jumătate mai mică decât Andreea Roşca, Mihaela Mărculescu i-a fost adversară în finala Naţionalelor de iarnă, pe hard-ul de la Bucureşti, însă nu i-a putut răpi decât un game. Tot în startul sezonului trecut, s-a impus la Cupa Asics, pe zgură, în balon la categoria U16, dar şi în alte două competiţii U14: Cupa de iarnă Politehnica şi Cupa Selgros, de la Ploieşti. Pe parcursul anului, a mai adunat alte trofee de categoria 1: Cupa Major, Trofeul Oraşului Bucureşti şi Cupa Enache International Tennis School. La Masters-ul Nike, din septembrie, a fost învinsă în semifinale de Andreea Roşca, 2-6, 3-6 şi de Selma Cadar în finala pentru locul 3, 3-6, 6-3, 4-6. Cele mai multe puncte în clasamentul intern le-a adunat de la Selecţia U14 din octombrie, clasându-se a doua în grupă, învinsă doar de Andreea Prisăcariu, 1-6, 6-7/8.

În apariţiile din Tennis Europe, Mihaela a colecţionat în 2013 două titluri, în aprilie, la Smash Spring Tour de la Atena şi în septembrie, la Chişinău Open, dar şi două finale, în iunie, la Abris Cup de la Budapesta şi în august, în Grecia, la Aridea Cup (ultimul pe un tablou U16). În plus, două semifinale: Kalovelonis Spring Tour (Pikermi – Grecia), în aprilie şi Intesa San Paolo Cup (Giroc), în septembrie.

2014

La prestigiosul Petits As de la Tarbes (Franţa), din prima lună a anului, Mihaela a ajuns până în optimi, ca şi colegele ei de generaţie, Selma Cadar şi Andreea Prisăcariu. Pe final de februarie, a câştigat Internaţionalele U14 ale României, de la Bucureşti.

Ramona-Eva CHIVU

13 ani (08.08.2000), Constanţa
rating
Clasamente:
4 Naţional U14
25 Naţional U16
62 Naţional U18
211 Tennis Europe all
33 Tennis Europe U14

2013

Pe plan intern, exclusiv la U14, Ramona Chivu a câştigat turneul din Cricuitul Naţional FRT de la Sibiu, din februarie (3-6, 7-6/7, 6-4 cu Laura Cazacu), a jucat, în iunie, finala concursului de aceeaşi categorie de la Iaşi (învinsă de Prisăcariu, 4-6, 6-2, 5-7), a fost a patra la Selecţia U13 de la Bucureşti, din octombrie (înfrângeri la Mărculescu, Cadar şi Prisăcariu) şi a ajuns până în sferturi la Naţionalele de vară de la Mamaia, din mai (învinsă de Ioana Gună, 3-6, 0-6).

Pe Selma Cadar a mai înfruntat-o în două turnee din Tennis Europe, reuşind să o învingă în finala Fibec Cup de la Câmpina, din august (2-6, 7-5, 6-0), o lună mai târziu victoria revenindu-i bucureştencei, în finala Intesa San Paolo Cup de la Giroc (6-2, 1-6, 6-4). Tot în circuitul european a mai avansat până în semifinale, la Sport Palace Cup 14&U, din mai, de la Sliven (Bulgaria) şi de cinci ori până în sferturi, la: Smash Spring Tour (Atena, în aprilie), Kalovelonis Spring Tour (Pikermi, în aprilie), Dr. Oetker Junior Trophy (Bucureşti, în iunie, învinsă de Ioana Gună, 4-6, 1-6), Furstenfeld (Austria, în iulie, învinsă de o canadiancă de origine română, Bianca Andreescu, 0-6, 1-6), Marsa (Malta, în decembrie) – ultimul la U16.

2014

Finală la Naţionalele de iarnă U14 din ianuarie, de la Bucureşti (2-6, 0-6 cu Selma Cadar, după victorii cu Oana Corneanu şi Roxana Manu), plus semifinală la Internaţionalele României de la sfârşitul lui februarie (învinsă de Mihaela Mărculescu), reprezintă performanţele Ramonei din începutul actualului sezon.

Selma Ştefania CADAR

13 ani (27.04.2000), Bucureşti
rating
Clasamente:
1 Naţional U14
19 Naţional U16
165 Tennis Europe all
23 Tennis Europe U14

2013

O semifinală în luna mai, la Sport Palace Cup 14&U de la Silven (Bulgaria), din cadrul Tennis Europe, a deschis calea performanţelor pentru Selma Cadar. În iulie s-a impus pe plan intern, la Cupa Amefa-Activ, de la Arad, a jucat o finală la Bergheim, în Austria şi a ajuns până în sferturile Argeş Cup (învinsă de Oana Gavrilă 6-7/3, 2-6). În august, a câştigat Cupa Mamaia IDU, din cadrul circuitului FRT şi a atins finala Fibec Cup, de la Câmpina (competiţie din calendarul Tennis Europe). A pierdut atunci în faţa Ramonei Chivu, însă avea să-şi ia revanşa în septembrie, la Giroc, în finala Intesa San Paolo Cup (6-2, 1-6, 6-4). În septembrie, a jucat o semifinală cu o desfăşurare halucinantă împotriva Ioanei Gună, la Masters-ul Nike de la Bucureşti (0-6, 7-6/5, 4-6), în finala mică a aceleiaşi competiţii impunându-se contra Mihaelei Mărculescu. În octombrie, a fost a treia la Selecţia U13 de la Bucureşti. În noiembrie, respectiv decembrie, a câştigat alte două concursuri FRT la Bucureşti, dar a contat cu precădere evoluţia din Tennis Europe, cu titlul la Famagusta Tennis Cup, de la Limassol (Cipru) şi sfertul de finală de la Marsa U16, din Malta (aici a disputat şi finala la dublu, pierdută în tiebreak-ul decisiv).

2014

Cu începere din ianuarie, Selma Cadar deţine titlul de campioană naţională de iarnă, pe care l-a câştigat pe hard, la Bucureşti, cu un drastic 6-2, 6-0 în finala cu Ramona Chivu. În februarie, s-a impus la Internaţionalele U14 ale României, în proba de dublu, alături de Roxana-Carmen Manu.

Denise-Antonela STOICA

13 ani (10.03.2000), Ploieşti
rating
Clasamente:
24 Naţional U14
22 Naţional U16
228 Tennis Europe all
39 Tennis Europe U14

2013

Fără să apară pe tabloul competiţiilor interne, Denise s-a remarcat datorită unor rezultate de top izbândite în Peninsula Iberică, în competiţii din Tennis Europe. Cele mai importante: finală la simplu, plus titlu la dublu, în cadrul Gran Canaria Yellow Bowl (Spania, în noiembrie), finală la simplu la Vilamoura International U14 (Portugalia, în iunie), semifinala la simplu (învinsă de Ioana Mincă, 4-6, 3-6) şi finală la dublu, la Aegon Junior Open de la Cluj-Napoca, din august (în echipă cu Ioana Gheorghiţă), sferturi de finală la Sanchez Casal Youth Cup de la Barcelona, din septembrie.

2014

După o eliminare din primul tur la Petits As, primul rezultat notabil pentru Denise Stoica a venit la finalul lui februarie, calificarea în semifinalele Internaţionalelor U14 ale României de la Bucureşti, concurs din calendarul Tennis Europe.

Andreea PRISĂCARIU

14 ani (09.02.2000), Iaşi
rating
Clasamente:
3 Naţional U14
13 Naţional U16
323 Tennis Europe all
62 Tennis Europe U14

2013

Nu mai puţin de opt competiţii interne a câştigat Andreea Prisăcariu în 2013: patru la U14 (din Circuitul Naţional FRT, la Iaşi, Bacău şi Bucureşti, plus Cupa Tudor-Daimon, de la Bucureşti) şi alte patru la U16 (Cupa Ruxandra Dragomir – Iaşi, Trofeul Agronomia – Bucureşti şi Cupa AMP Gold – Ploieşti, Cupa de Iarnă Sadova). S-a impus, de asemenea, la Selecţia U13 din octombrie.

În Tennis Europe a avansat în patru rânduri până în semifinale: la Internaţionalele României U14, din februarie, la Bankia Cup (Bulgaria), în august, la Intesa San Paolo Cup U14, de la Giroc, din septembrie (învinsă de Selma Cadar, scor 4-6, 2-6) şi la Milten Cup, de la Milovice (Cehia), din decembrie.

2014

Andreea s-a clasat pe locul al treilea la Naţionalele de iarnă din ianuarie, de la Bucureşti, fiind învinsă în semifinale de Selma Cadar, 4-6, 4-6, dar câştigând finala mică, 6-2, 6-3 cu Roxana-Carmen Manu. Pe plan internaţional, a participat la rându-i la Petits As-ul, de la Tarbes, unde a trecut de calificări şi a avansat până în optimile de finală.

Mihai Răzvan MARINESCU

12 ani (09.09.2001), Ploieşti
rating
Clasamente:
6 Naţional U14
51 Naţional U16
542 Tennis Europe all
111 Tennis Europe U14

2013

Al treilea la selecţia naţională a categoriei U12 (învins în semifinale de Dică, victorie în finala mică – 6-3, 2-0, abandon cu Filip Jianu), Mihai Marinescu a ajuns în trei finale U12 de prim rang în circuitul FRT: Naţionalele de iarnă din ianuarie, de la Bucureşti (învins de Jianu) şi Circuitul Naţional FRT-Piteşti, în aprilie (învins de Dica), Nike Masters, în aprilie (învins din nou de Dica, 5-7, 6-4, 3-6). Saltul la U14 n-a rămas fără ecou: trei trofee de campion – Cupa 1 iunie (Ploieşti), Cupa Consiliului Judeţean Braşov (iulie), Cupa Autoklass (Ploieşti) şi o finală, la Trofeul Fibec, de la Câmpina.

Rezultatul de referinţă în Tennis Europe pentru Mihai Marinescu a venit în iulie, în Ungaria, la Budaors Cup – a disputat finala, fiind învins de acelaşi Nini Dica. Şi tot în circuitul continental a avansat în semifinale, în aceeaşi lună, la Sport Palace Cup 12&U, de la Sliven – Bulgaria şi în august, la Târgu-Jiu, de fiecare dată cedând contra lui Filip Jianu.

2014

Primul concurs important din 2014, Naţionalele de iarnă U14 din ianuarie, i-a adus lui Mihai o calificare în sferturile de finală, cu înfrângere în faţa celui care avea să devină campion, Cristian Andreescu, 2-6, 6-1, 3-6. În februarie, la Internaţionalele României, a ratat accesul între primii opt.

Filip Cristian JIANU

12 ani (08.09.2001), Bucureşti
rating
Clasamente:
2 Naţional U14
39 Naţional U16
189 Tennis Europe all
20 Tennis Europe U14

2013

Campionul naţional en-titre al categoriei U12, atât indoor, cât şi outdoor, Filip Jianu s-a detaşat dintre colegii de generaţie la Selecţia U11, de la începutul anului trecut. De asemenea, în vitrina pe 2013 a blondului pregătit de Daianne Samungi sunt nu mai puţin de şapte trofee interne, pentru locul 1 la Cupa Micris (U12), Cupa de iarnă Dinamo (U12), Cupa Tenis Prim, Trofeul Oraşului Bucureşti, Cupa ATH, din nou Cupa de iarnă Dinamo, Cupa Libra 9 (toate la U14) şi alte patru adunate în urma prezenţelor din Tennis Europe, la Daimon Cup, Sport Palace Cup 12&U (Silven, Bulgaria), Diadora Cup U12 şi Trofeul Muncipiului Târgu-Jiu.

Cel mai mult a impresionat însă în calificările Nations Challenge 2013 de la Timişoara, Filip câştigând toate cele şase meciuri disputate sub tricolor, pentru ca de la turneul final din Antalya să se întoarcă, de asemenea, fără meci pierdut! Alte rezultate notabile: sferturi la Sanchez Casal Kids Cup, de la Barcelona şi turul 3 la Open Super 12 de la Auray (Franţa).

La revenirea în circuitul intern, în finalul lunii septembrie s-a clasat al treilea la Masters-ul Nike de la Centrul Naţional din Bucureşti (învins în semifinale de Mihai Marinescu, 4-6, 6-0, 5-7, victorie în finala mică, 7-5, 6-2 cu Sebastian Gima). În acelaşi loc, dar pe hard, o lună mai târziu, s-a clasat al treilea la Selecţia U13, după Cristian Andreescu şi Nini Dica.

2014

Urcarea în categorie a decurs fluent pentru Filip Jianu, care, în ianuarie, a disputat semifinala Naţionalelor de iarnă de la Bucureşti, 3-6, 5-7 cu Cristian Andreescu. În aceeaşi fază a pătruns la simplu şi la concursul din calendarul Tennis Europe, desfăşurat tot în capitală (4-6, 4-6 cu Ştefan Paloşi). La dublu a ajuns chiar în finală, împreună cu Nini Dica.

Vlad MARCU

12 ani (25.08.2001), Cluj-Napoca
rating
Clasamente:
49 Naţional U14
78 Naţional U16
710 Tennis Europe all
172 Tennis Europe U14

2013

Cu puţine apariţii în circuitul intern (a câştigat un singur trofeu, Cupa Galaxy, în februarie, la Bucureşti) şi a cedat din primul tur la Nike Masters (0-6, 2-6 cu Nini Dica), Vlad Marcu a călătorit în schimb cam peste tot pe Bătrânul continent, din Italia, în Estonia, din Cehia în Elveţia. Cel mai sus a ajuns în semifinale, la Izida Cup, de la Dobrich (Bulgaria) şi la Airok Viljandi Open, din Estonia, ambele în luna mai. De trei ori s-a oprit în sferturi: la Internaţionalele 12&U de la Maglie (Italia), în aprilie, la MPL Cup de la Zlin (Cehia), în august, când a abandonat după primul set şi la Stork International TE U12 Trophy, de la Oetwill am See, Elveţia, tot în luna august.

Nini Gabriel DICA

12 ani (29.04.2001), Timişoara
rating
Clasamente:
4 Naţional U14
42 Naţional U16
277 Tennis Europe all
41 Tennis Europe U14

2013

La cele mai importante competiţii interne din 2013 de la categoria U12, Nini Dica a obţinut de patru ori locul 1 (Selecţia naţională U12, Circuitul Naţional FRT – Mediaş, Circuitul Naţional FRT – Piteşti, Nike Masters – Bucureşti) şi de alte trei ori locul al doilea (Naţionalele de vară, Circuitul Naţional FRT – Sibiu şi Circuitul Naţional FRT – Timişoara). La categoria U14, a câştigat Cupa de toamnă Diana, de la Timişoara şi a mai adunat printre altele, două finale la Trofeul Primăverii, de la Timişoara şi Cupa de iarnă de la Râmnicu-Vâlcea.

În Tennis Europe figurează în 2013 cu un raport victorii - înfrângeri de 35-17. A disputat trei finale: Moser Cup – Rakovnik, Cehia (a înregistrat şase victorii pe tablou), Budaors Cup (învins de Mihai Marinescu) şi Trofeul Municipiului Târgu-Jiu (învins de Filip Jianu). De asemenea, s-a calificat în semifinale la Daimon Cup, de la Bucureşti şi la Diadora Cup, de la Giroc (în ambele, învins de Filip Jianu) şi în sferturi la Croaţia Open şi Internazionali U12, de la Venezia şi a fost convocat în echipa reprezentativă a României care a câştigat Play-off-ul Nations Challenge, din Antalya (Turcia).

2014

Adaptarea la noua categorie, alături de sportivi în general mai mari ca vârstă pare să-i ia ceva timp lui Nini Dica. La Petits As, în ianuarie, a pierdut din primul tur, la fel întâmplându-se şi la Internaţionalele României U14, din februarie, de la Bucureşti. Totuşi, pe tabloul de dublu al aceleieaşi competiţii, a disputat finala, împreună cu Filip Jianu.

Cezar CREŢU

12 ani (24.04.2001), Iaşi
rating
Clasamente:
17 Naţional U14
83 Naţional U16
811 Tennis Europe all
194 Tennis Europe U14

2013

Ieşeanul de 12 ani a înregistrat victorii împotriva primilor doi clasaţi în ierarhia internă la U12, Filip Jianu şi Nini Dica, în finalele de la Adjud, respectiv Sibiu, ambele din cadrul Circuitului Naţional FRT. E drept, Nini Dica a câştigat în faţa lui Cezar Creţu în finala Selecţiei U12, de la Bucureşti şi în semifinalele Naţionalelor de vară de la Brăila. Un alt rezultat important l-a stabilit la Roman, câştigând un turneu U14, chiar înainte de Crăciun. Spre deosebire de colegii de generaţie, nu a trecut încă graniţa pentru a juca în Tennis Europe, în afară de reprezentarea României la Nations Challenge din Antalya.

2014

În turul secund la Naţionalele de iarnă, Cezar nu i-a putut lua decât trei game-uri lui Filip Jianu, cu unul mai mult decât în toamna trecută, la Masters-ul Nike, în runda inaugurală. La Internaţionalele României din februarie, a depăşit calificările şi s-a oprit în optimi, învins de Petru-Octavian Berdilă, 3-6, 6-7/5.

Sergiu MANCIOC

13 ani (02.02.2001), Bistriţa
rating
Clasamente:
44 Naţional U14
45 Naţional U16
337 Tennis Europe all
52 Tennis Europe U14

2013

Cu accentul exclusiv pe turnee Tennis Europe, Sergiu a adunat rezultate promiţătoare în cartea-i de vizită. Un trofeu, la GD Tennis Cup din Antalya, în luna mai, alte două finale în aceeaşi lună, prima tot în Antalya, 23 April Cup, a doua la Bucureşti, Daimon Cup (învins de Filip Jianu 0-6, 2-6), plus o finală în august, la Dyadora Cup de la Giroc (din nou învins de Jianu, 2-6, 3-6), sunt mărturii ale potenţialului său. Ar mai fi de adăugat încă două semifinale, în Croaţia, la Umag, în martie şi din nou GD Tennis Cup, în noiembrie.

2014

-

Rareş MANDU

13 ani (15.10.2000), Chiajna
rating
Clasamente:
8 Naţional U14
36 Naţional U16
465 Tennis Europe all
85 Tennis Europe U14

2013

În sezonul încheiat, Rareş a cucerit două trofee în circuitul FRT, Cupa Enache Tennis School, în noiembrie şi Cupa Tudor Daimon, în septembrie, ambele desfăşurate la Bucureşti. La nivel continental sunt de remarcat rezultatele din august: două semifinale, la Bankia Cup (Bulgaria) şi Fibec Cup, de la Câmpina, plus sfertul de finală de la Gorna Bania Cup (Sofia).

2014

Rareş Mandu a urcat pe ultima treaptă a podiumului Naţionalelor de iarnă din ianuarie, de la Bucureşti, cedând în semifinala cu Ştefan Paloşi, 2-6, 1-6, dar învingându-l pe Filip Jianu în meciul pentru locul 3, 3-6, 6-1, 6-2 (beneficiază, e drept, de avantajul de a fi cu un an mai mare). Tot în startul sezonului a mers în Serbia, avansând până în sferturile Bozicni turnir, de la Belgrad.

Cristian ANDREESCU

13 ani (16.06.2000), Constanţa
rating
Clasamente:
3 Naţional U14
27 Naţional U16
507 Tennis Europe all
94 Tennis Europe U14

2013

Şase trofee interne am socotit în dreptul lui Cristian în sezonul precedent, inclusiv unul la categoria superioară de vârstă, U16, Trofeul Agronomia, din luna iulie, de la Bucureşti. În rest, s-a mai impus la Cupa Florilor şi Cupa Bias, ambele în oraşul natal, la Open-ul Râşnov, de la Braşov, din august, la Circuitul Naţional FRT Bacău, în iulie (victorie contra lui Alexander Gima), dar, mai important decât toate, la Selecţia U13 din septembrie, de la Bucureşti, repurtând victorii în două seturi în faţa lui Nini Dica sau Filip Jianu (poate şi beneficiind de avantajul vârstei şi al experienţei superioare la U14).

În Tennis Europe, cel mai important rezultat îl constituie o semifinală la Children's Day Cup de la Chişinău, în septembrie. În patru rânduri a ajuns până în sferturile de finală, la Sport Palace Cup de la Sliven (Bulgaria), în mai, la Gorna Bania Cup, de la Sofia, în august, la Intesa San Paolo Cup, de la Giroc, în septembrie (învins de Luca Vidan, 1-6, 1-6) şi la Chişinău Open, tot în luna septembrie.

2014

A devenit campion naţional de iarnă, după triumful din ianuarie, de la Centrul Naţional din Bucureşti, în finală beneficiind de neprezentarea adversarului, Ştefan Paloşi.

Alexander GIMA

13 ani (24.05.2000), Constanţa
rating
Clasamente:
5 Naţional U14
50 Naţional U16
394 Tennis Europe all
65 Tennis Europe U14

2013

O finală de categoria A în Circuitul FRT, la Bacău, în iulie, îl recomandă pentru viitor pe Alexander (învins de Cristian Andreescu, 3-6, 1-6). În Tennis Europe a reuşit o semifinală la Sliven, în Bulgaria, plus două sferturi, la Hitit Cup de la Ankara şi Chişinău Open (învins de Nicolae Baciu, 3-6, 2-6). Are şi o apariţie la U16, concluzionată cu o calificare până în optimile Mamaia IDU Junior Championships.

2014

În primele două competiţii importante din noul sezon, Alexander Gima a ajuns până în sferturi la Naţionalele de iarnă de la Bucureşti, fiind învins de Filip Jianu, 3-6, 3-6, în vreme ce la Petits As-ul de la Tarbes (Franţa) s-a aflat pe tabloul de calificări, însă nu a reuşit să câştige nici măcar un meci.

Ştefan PALOŞI

14 ani (28.01.2000), Constanţa
rating
Clasamente:
1 Naţional U14
37 Naţional U16
190 Tennis Europe all
21 Tennis Europe U14

2013

În circuitul FRT, Ştefan a adunat, trei trofee anul trecut, două la Râmnicu-Vâlcea şi unul la Bucureşti, iar la Selecţia U13 din toamnă a fost al treilea. Mai interesant arată parcursul din Tennis Europe, cu titlul de la Svilengrad Cup, din Bulgaria, la început de an şi trei semifinale: Smash Spring Tour (Atena, în aprilie), Intesa San Paolo Cup (Giroc, în septembrie, învins de Luca Vidan, 3-6, 1-6) şi Famagusta Cup de la Limassol (Cipru, în noiembrie).

2014

Ştefan Paloşi a început în forţă noul sezon, ultimul al lui la U14, cu două finale, la Naţionalele de iarnă (nu s-a prezentat în ultimul act) şi la Internaţionalele României, competiţie din calendarul Tennis Europe în care a triumfat la dublu, alături de croatul Miladinovic. La Petits As de la Tarbes a reuşit să treacă un tur pe tabloul principal.

Gata cu joaca! De-acum începe jocul!

Un echilibru valoric, cu o medie de patru-cinci sportivi de top atât la feminin, cât şi la masculin se remarcă şi în privinţa copiilor de 11-12 ani.

"Sunt o generaţie bună. Formează un grup de valori apropiate, ceea ce-i ajută şi îi ridică", punctează antrenoarea Daianne Samungi. Iar ieşiri din pluton se remarcă inclusiv de la cea mai fragedă vârstă. Cât de mult şi cât de departe vor putea duce trena pe viitor cei ce acum au împlinit 9-10 ani reprezintă însă previziuni fără o acoperire reală.

U 12

Fatima Ingrid Amartha KEITA

10 ani (13.07.2003), Bucureşti
rating
Clasamente:
19 Naţional U12

2013

Pe lângă titlul naţional U10 dobândit în iulie, la Cluj, Fatima Keita s-a mai impus, în prima parte a anului, în alte cinci concursuri importante, desfăşurate în Bucureşti: Trofeul Ilie Năstase, Trofeul Agronomia, Cupa Dinamo-Babolat, Trofeul Demolay-Mircea Eliade şi Open-ul Municipal. De asemenea, deţine în palmares o finală la categoria superioară, U12, la Cupa Pro Tenis.

2014

Fatima a făcut pasul ideal către noua categorie de vârstă, devenind în ianuarie campioană naţional de iarnă U12, titlu cucerit la Bucureşti, după o finală în care a învins-o cu 6-1, 6-0 pe Raluca Tudorache. Spre finalul lunii, la concursul de categorie A de la Academia de Tenis Herăstrău a câştigat finala cu Andreea Constantin, scor 6-3, 6-1.

Aida-Ranya SOBH

11 ani (27.11.2002), Alexandria
rating
Clasamente:
2 Naţional U12

2013

Aida se poate mândri cu şase turnee câştigate pe parcursul sezonului trecut: Cupa Carpaţi (Sinaia, februarie), Cupa CSS Slobozia (septembrie), Cupa Alexone (Craiova, noiembrie), Adjud (noiembrie) şi Cupa ATH (Bucureşti, decembrie). În plus, a prins alte trei finale, două la U14 (Cupa Dunlop, de la Bucureşti, din iulie şi Trofeul Qfort, de la Craiova, din octombrie), plus Selecţia U11 din octombrie, de la Bucureşti (învinsă de Raluca Tudorache, 2-6, 1-6).

2014

La debutul în noul sezon, Aida a urcat până în sferturile Naţionalelor de iarnă U12 de la Bucureşti, fază în care a fost învinsă de Fatima Keita, 62, 0-6, 3-6.

Maria Alexandra MOGLAN

10 ani (12.02.2003), Bucureşti
rating
Clasamente:
49 Naţional U12

2013

Maria Alexandra Moglan s-a detaşat la categoria U10, câştigând la Bucureşti, în prima parte a sezonului 2013, nu mai puţin de şase trofee din circuitul FRT: două Cupe Galaxy, Cupa Dinamo Babolat, Cupa Tenis Prim, Trofeul Sportul Studenţesc şi Cupa de vară a Municipiului Bucureşti, fiind multă vreme lider în clasamentul naţional al categoriei. Singura care învins-o a fost Fatima Keita, care i-a "răpit" titlul naţional în iulie, la Cluj (4-6, 2-6). La U12, cel mai valoros rezultat l-a stabilit în mai, când a jucat finala la Memorialul Fraţilor Viziru.

2014

-

Raluca-Maria TUDORACHE

12 ani (12.02.2002), Bucureşti
rating
Clasamente:
1 Naţional U12
118 Naţional U14

2013

Pe parcursul sezonului trecut, pe Raluca n-a învins-o nimeni pe tabloul a cinci competiţii, toate desfăşurate la Bucureşti: Cupa de primăvară (în aprilie), Cupa ATH, Trofeul Top 10 Tenis Club (ambele în mai), Selecţia U11 (în octombrie, 6-2, 6-1 cu Ranya Sobh) şi Cupa Micris 4 (în noiembrie). În plus, s-a calificat în alte două finale din Circuitul Naţional FRT categoria A, la Bucureşti, în iulie şi la Slobozia, în august, de fiecare dată învinsă în două seturi de Maria Gândac. Tot în august a înregistrat un rezultat notabil într-o competiţie Tennis Europe U12, Trofeul Municipiului Târgu-Jiu, la care a pierdut tot contra Mariei Gândac, 4-6, 0-6.

2014

În finala Naţionalelor de iarnă din luna ianuarie, Raluca nu a adunat decât un singur game, 1-6, 0-6 cu Fatima Keita).

Vlad BREAZU

9 ani (24.12.2003), Târgovişte
rating
Clasamente:
59 Naţional U12

2013

Nimeni şi nimic nu l-a putut stăvili în concursurile interne din 2013 pe Vlad Breazu. La categoria U10 a câştigat tot ce se putea câştiga, fiind neînvins în sezonul trecut. A punctat în clasamentul FRT în special datorită titlurilor naţionale, pe echipe şi la individual, însă a mai cucerit numeroase alte trofee: Cupa Galaxy, Trofeul Agronomia, Cupa Dinamo-Babolat, Memorialul Fraţilor Viziru sau Cupa de iarnă Kenvelo (turneu U12).

2014

Odată cu urcarea în categorie, Vlad Breazu a participat la Naţionalele de iarnă U12 de la Bucureşti, avansând până în sferturile de finală (2-6, 0-6 cu Răzvan Olaru).

Mihnea Petru ZAHARIA

10 ani (03.08.2003), Bucureşti
rating
Clasamente:
55 Naţional U12

2013

Vicecampion naţional U10, în vară, la Cluj-Napoca, Mihnea Zaharia are deja vitrina doldora de cupe. Am contabilizat în 2013, până la începutul lui septembrie, şapte locuri întâi: Trofeul de primăvară Ilie Năstase pe echipe, Cupa Micris, Cupa Micris 4, Cupa Galaxy, Cupa Dinamo-Babolat, Cupa Asics şi Cupa Pro Tenis. La U12 a pătruns într-o semifinală, la Trofeul Sportul Studenţesc-Babolat.

2014

-

Radu PAPOE

11 ani (28.08.2002), Târgovişte
rating
Clasamente:
2 Naţional U12
92 Naţional U14

2013

Două trofee majore, de categorie A, din Circuitul Naţional FRT i-au revenit lui Radu Papoe în 2013, la Otopeni, în iulie (6-1, 6-0 în finala cu Ionel Nicholas David), respectiv în august, la Braşov (1-6, 6-1, 6-1 cu Cristian Andreescu). În plus, alte două titluri în competiţii de categoria 1: Trofeul Ilie Năstase, în martie şi Trofeul Top 10 Tenis Club, în mai, ambele la Bucureşti. În dreptul parcursului său de anul trecut mai figurează alte două finale, la Selecţia U11, din octombrie, de la Bucureşti (1-6, 3-6 cu Sebastian Gima) şi la Cupa de iarnă Dinamo, din decembrie (0-6, 1-6 cu Filip Jianu, pe tabloul U14). În Tennis Europe, cea mai bună performanţă din 2013 o reprezintă semifinala Daimon Cup de la Bucureşti, din mai (6-7, 1-6 cu Sergiu Mancioc).

2014

Finalist la Naţionalele din ianuarie, când a fost învins de Sebastian Gima (4-6, 7-5, 2-6), Radu Papoe a avut a contribuit decisiv la triumful reprezentativei U12 a României la Winter Cup-ul Tennis Europe care a avut loc în februarie în Cehia, la Vendryne. Aici a câştigat toate cele trei meciuri de simplu pe care le-a disputat.

Sebastian GIMA

11 ani (17.05.2002), Bucureşti
rating
Clasamente:
1 Naţional U12
81 Naţional U14

2013

În competiţiile interne de anul trecut, Sebastian s-a făcut remarcat în special prin cele trei titluri, la Selecţia U11 din octombrie, de la Bucureşti (6-1, 6-3 în finala cu Radu Papoe), Cupa Con, de la Slobozia, din aprilie şi Cupa Mamaia IDU, din august. Ar mai fi de punctat locul 4 de la Masters-ul Nike U12 din septembrie (învins de Filip Jianu în finala mică, 5-7, 2-6) şi semifinala de la concursul de categorie A care a avut loc în aprilie, la Piteşti (învins de Răzvan Marinescu, 3-6, 3-6).

Numeroasele apariţii din Tennis Europe s-au soldat cu rezultate remarcabile. În august, a cucerit TK Pisek Cup din Cehia, după o finală nebună cu rusul Rail Ibragimov, câştigată cu 13-11 în tiebreak-ul setului decisiv. A mai prins o finală la Izida Cup de la Dobrich (Bulgaria), în mai şi a mai acces în alte trei sferturi de finală: Daimon Cup de la Bucureşti, în mai (învins din nou de Jianu, 4-6, 6-1, 3-6), Sport Palace Cup de la Sliven (Bulgaria), în iunie şi Sparkasse Bambini Cup de la Kufstein (Austria), în iulie.

2014

Începutul noului sezon i-a adus rezultate excepţionale lui Sebastian Gima. Mai întâi triumful de la Naţionalele U12, din ianuarie (6-4, 5-7, 6-2 în finala cu Radu Papoe), mai apoi câştigarea cu echipa României a Winter Cup-ului Tennis Europe care a avut loc în februarie în Cehia, la Vendryne. Aici, Sebastian a încheiat cu victorii două dintre cele trei meciuri pe care le-a disputat la simplu, contra reprezentanţilor Belarus şi Elveţiei.

Nicholas-David IONEL

11 ani (12.10.2002), Bucureşti
rating
Clasamente:
3 Naţional U12
168 Naţional U14

2013

La Selecţia U11 din octombrie, de la Bucureşti, Nicholas s-a clasat al treilea, după Sebastian Gima şi Radu Papoe. În palmaresul pe 2013, de reţinut sunt finala de la Circuitul Naţional FRT jucată la Otopeni, în iulie (1-6, 0-6 cu Radu Papope) şi cele şase trofee în turnee interne de categoria 1: Cupa Râmnicului (Râmnicu-Vâlcea, în februarie), Cupa Unicredit Ţiriac (Bucureşti, iunie), Cupa Wise (Râmnicu-Vâlcea, august), Cupa Major (Bucureşti, octombrie), Cupa CSŞ Slobozia (septembrie) şi Trofeul Agronomia (Bucureşti, noiembrie).

2014

Nicholas a făcut parte din echipa cu care România a cucerit Winter Cup-ul din Cehia, jucând în partidele de dublu.

U 10

Anca-Alexia TODONI

9 ani (10.10.2004), Timişoara
rating
Clasamente:
2 Naţional U10
119 Naţional U12

2013

Timişoreanca de nouă ani a adunat trofeu după trofeu anul trecut în competiţiile FRT. Trei în turnee de categoria 1 (Cupa Amefa – Activ, de la Arad, în iulie, Cupa Pro Tenis – Bucureşti, în august şi Cupa de toamnă Diana – Timişoara, în octombrie) plus două de categoria 2 (Cupa Giroc – în aprilie şi Cupa Ioana – Timişoara, în octombrie). La Naţionalele de vară din iulie trecut, de la Cluj, a fost eliminată în turul al doilea.

2014

-

Michelle WETHERALL

9 ani (20.03.2004), Craiova
rating
Clasamente:
11 Naţional U10
66 Naţional U12

2013

Michelle este actualul lider al clasamentului intern al categoriei copii sub zece ani, punctând în special datorită celor opt turnee câştigate în 2013 la individual, trei de categoria 1 (Cupa Ceramus - în mai, la Câmpulung, Trofeul Babolat - în iulie, la Piteşti şi Trofeul Victor Hănescu – în august, la Curtea de Argeş) şi cinci de categoria 2 (Cupa DJST Dolj – în aprilie, la Craiova, Trofeul Pamira – mai, Sibiu, Cupa Municipiului Piteşti, Cupa GME - Craiova, ambele în iulie, Cupa Ceramus – Câmpulung, în august). De asemenea, pe tablouri U12, a fost a treia la Cupa Olteanului şi a doua la Trofeul Q Fort, ambele disputate la Craiova, în octombrie. La Naţionalele de la Cluj, din iulie, a avansat până în sferturi, pierzând apoi, 0-6, 2-6 cu Fatima Keita.

2014

-

Alexandra-Maria PETRIC

9 ani (08.03.2004), Cluj-Napoca
rating
Clasamente:
3 Naţional U10
146 Naţional U12

2013

Alexandra este lider în topul numărului de turnee câştigate în 2013, cu nu mai puţin de 11, între care 10 de categoria 1: Trofeul Satmarului – Satu Mare, Trofeul Gavella – Oradea, Cupa Winners II – Cluj Napoca, Cupa Consiliului Judeţean Braşov (toate în iulie), Memorialul Gheorghe Schmidt – Zalău (august), BT Tennis Cup III – Cluj Napoca (septembrie), Trofeul Oraşului Bucureşti, Trofeul Vision Leasing – Sibiu, Cupa oraşului Brăila (toate în octombrie), Cupa Libra 1 – Bucureşti (în noiembrie). La Naţionalele de vară din iulie trecut, de la Cluj, a fost eliminată în turul al doilea.

2014

-

David MANU

9 ani (18.02.2005), Alba Iulia
rating
Clasamente:
3 Naţional U10
121 Naţional U12

2013

Sfert-finalist la Naţionalele de vară din iulie de la Cluj-Napoca, unde a fost învins de Matei Pâlcău (3-6, 2-6), David Manu a reuşit, la vârsta de opt ani, să se impună în cinci turnee de categoria 1, toate jucate în Ardeal: Cupa Consiliului Judeţean Braşov (în iulie), Cupa Winners III – Cluj-Napoca, Trofeul Ardealului – Deva, Cupa Time-Out Benvenuti – Oradea (toate trei în luna august), Trofeul Vision Leaging – Sibiu (octombrie). În plus, în octombrie, a câştigat turneul de categoria 2 U12 Cupa Rotari, din oraşul natal.

2014

-

Eduard-Alexandru BUZOIANU

10 ani (28.02.2004), Cluj-Napoca
rating
Clasamente:
1 Naţional U10
147 Naţional U12

2013

În concursurile individuale la care a participat şi care i-au adus majoritatea punctelor în sezonul trecut, urcându-l acum pe primul loc în clasamentul FRT (şi pe fondul urcării în categorie a altor copii ce-l devansau până la sfârşitul lui 2013), Eduard a strâns opt finale câştigate. Toate în turnee de categoria 1 desfăşurate la Bucureşti: Cupa Tenis Prim (în martie), Cupa Enache International Tennis School (iulie), Cupa de toamnă (august), Trofeul Oraşului Bucureşti şi Trofeul Sportul Studenţesc (octombrie), Cupa Libra 1 şi Cupa Micris (ambele în noiembrie), Cupa de iarnă Babolat (decembrie).

2014

-

Dan Vasile DUŢĂ

10 ani (01.01.2004), Viforata
rating
Clasamente:
2 Naţional U10
41 Naţional U12

2013

Vecin cu Vlad Breazu în localitatea de lângă Târgovişte, Dan Duţă a apărut la rându-i în prim-plan datorită unor rezultate promiţătoare în anul ce a trecut. În cel mai important, Campionatele Naţionale de la Cluj-Napoca, din iulie, a încheiat pe locul al treilea (învins în semifinale de Mihnea Zaharia, 4-6, 4-6, victorie în finala mică cu Matei Pâlcău, 3-6, 6-2, 7-5). În turnee de categoria 1 s-a impus de cinci ori, la: Trofeul Fibec – Câmpina (martie), Trofeul Municipiului Piteşti (aprilie), Cupa Decathlon – Ploieşti (iulie), Trofeul Victor Hănescu – Curtea de Argeş (august) şi Cupa Tudor-Daimon – Bucureşti (septembrie).

2014

-

"Viitorul începe acum"
Un proiect

Treizecizero