TreizeciZero Fed Cup
romania11
Adrian Toca

concluzii
Cu ce rămânem după victoria cu Spania: între presiunea care o apasă pe Simona și perspectivele luminoase oferite de echipă

09-02-2015

Graba strică armonia

Înainte să ne fie bine, ne-a fost rău. Și încă o dată s-a văzut cât de nepregătiți suntem (făcând o medie) pentru a gestiona momentele nefaste firești care apar în cariera oricărui jucător de tenis. Valul de mesaje dure care a invadat Social Media după eșecul Simonei Halep cu Garbine Muguruza a fost neașteptat de virulent, dat fiind contextul. Practic, confruntarea cu Spania încă nu se încheiase, șansele României se păstrau la un nivel decent, mai ales că perspectiva unui meci de dublu care să decidă manșa era destul de vehiculată înainte de începerea meciului cu Spania. Și totuși, Simona a fost făcută rapid responsabilă de o înfrângere care, în realitate, n-a mai venit niciodată.

Practic, era și o formă de neîncredere în Irina și Monica, fetele care urmau să joace ultimele două meciuri, o neîncredere venită din partea unui segment al publicului prea ușor influențat de dramaticele titluri pe bandă care împânzesc televiziunile și site-urile românești de știri, același segment care apoi a trecut repede în extrema cealaltă, ridicându-le în slăvi pe cele două (meritat, nu încape discuție – dar e sănătos să nu exagerăm niciodată cu termenii de tipul “eroi”, “salvator” șamd).

Raluca Olaru, care, fără să joace, a fost una dintre surprizele plăcute ale weekendului din calitatea de analist invitat la Dolce, a punctat corect într-una dintre intervențiile ei, vorbind despre încrâncenarea și inabilitatea noastră de a accepta înfrângerile ca parte a unui amplu proces de învățare, comparativ cu străinii care sunt mult mai relaxați în ce privește eșecurile sportive. Un procent important (sau măcar cel mai vocal) dintre consumatorii români de sport continuă să fie preocupați doar de rezultat, în loc să vadă perspectiva de termen lung, și refuză să accepte că nimeni nu e perfect și nu toate meciurile pot fi câștigate. Într-un final, totul s-a terminat cu bine din fericire, dar acel intermezzo dintre meciul trei și meciul patru ne-a oferit o proiecție a unui univers alternativ, pe care îl cunoaștem, din păcate, prea bine.


Echipa primează într-o competiție pe echipe

Din fericire, Irina Begu, ajutată puternic de Monica Niculescu, a avut o zi extraordinară, iar România a întors meciul cu Spania cu ajutorul echipei. E ceea ce a reieșit la suprafață din toate comentariile care s-au făcut pe această temă, fie în presă, fie din declarațiile oficialilor. E o discuție amplă și simt că încă nu realizăm cât de norocoși suntem că avem o echipă într-atât de competentă, mergând până la numărul 4 sau chiar 5 (Sorana n-o să stea la nesfârșit în afara Top 100; majoritatea jucătorilor cu talent, dar și cu probleme, găsește mai devreme sau mai târziu combinația câștigătoare).

Așadar, Simona a încheiat al doilea meci consecutiv de Fed Cup cu un bilanț de 1-1. Acum a pierdut cu Muguruza, în aprilie anul trecut a pierdut cu Ana Ivanovic (într-o zi în care jucase două meciuri de simplu), ba mai mult, în februarie 2014, la turneul de calificare de la Budapesta, a pierdut contra Ungariei cu Timea Babos. Există un pattern aici? Se prea poate. Trei hard-hittere care corespund unui profil de jucătoare cu care Simona încă are probleme. Dar mai mult de atât s-ar putea să conteze presiunea așteptărilor care apasă pe Simona, asupra cărora revin mai jos.

Dar ceea ce trebuie să ne întrebăm este următorul lucru: ne uităm la Fed Cup ca s-o vedem pe Simona câștigând sau ne uităm ca să vedem România câștigând? Care este obiectivul nostru pe termen lung, ca și comunitate de tenis (oficiali, jucători, suporteri, jurnaliști, simpli privitori ocazionali de pe margine) în această competiție?

Cu tot respectul pentru Simona, ar fi absurd să nu fie valabilă varianta a doua, adică ne uităm în speranța unor victorii ale echipei României. Dacă-i așa, atunci trebuie să înțelegem că vorbim despre o competiție în care un star, fie el și numărul 3, nu poate câștiga de unul singur nici un meci, nici trofeul. Pentru a câștiga multiple trofee pentru Spania, Nadal a avut susținerea unei generații iberice de excepție, Djokovic n-a pus mâna pe Salatieră fără câțiva locotenenți redutabili, care și-au pus toate resursele la bătaie, iar cazul lui Federer, cel mai titrat jucător din istorie fără Cupa Davis până în toamna trecută, e arhicunoscut. Trecând dincoace, la feminin, ultimii ani sunt plini de astfel de exemple. Cele trei țări care au pus monopol pe trofeul Fed Cup din 2004 și până acum au beneficiat de loturi lărgite foarte competente, cu soluții atât la numărul 1, cât și la numărul 2 sau mai ales în proba de dublu (în toți acești ani, titlul a fost câștigat numai de Rusia, de patru ori, Italia, de patru ori, Cehia, de trei ori).

Foto: Robert Ghement / FRT

Foto: Robert Ghement / FRT

În ultimele ei apariții din 2014 și până acum, România a beneficiat, în sfârșit, de o aliniere a planetelor improbabilă. Meritul major îi aparține Simonei, al cărei salt valoric imens a impulsionat și încurajat pe toată lumea și a făcut posibilă, într-un final, selecția unei echipe solide în toate compartimentele, care să ne scoată din ulița mărginașă a ligii a treia valorice. În toate meciurile din acești ani, de fiecare dată au contribuit toate fetele convocate. La Budapesta, anul trecut, dublul ne-a ajutat cu punctul decisiv în două ocazii, anulând eșecul Simonei cu Timea Babos, respectiv cel al Soranei cu Heather Watson. Contra Serbiei, a venit rândul Soranei să ducă greul, ea aducând două puncte imense. Cu Spania, Irina Begu s-a ridicat la înălțimea solistului: ce importanță a avut acel succes cu Soler, servit rece și scurt!

Nimeni nu știe, dar poate că data viitoare Simona va aduce cele două puncte vitale. Cu siguranță că va veni un moment în care vom descoperi avantajele enorme de a avea numărul 3 mondial în tabăra noastră. Sau poate o va face Monica, Alexandra sau altcineva. Nici nu contează cine o face, atâta timp cât cineva o face. Priviți FedCup ca pe un drum de durată, pe care nu-l poți parcurge cu un singur om. Practic, un drum început în 2014 și-ar putea vedea roadele abia în 2016, când am putea juca în Grupa Mondială. E imposibil să ajungi acolo fără un lot bine balansat. Și fără multă răbdare.

Iar cel mai bun contraexemplu e chiar adversara noastră din weekend, Spania. Deși a avut-o pe Muguruza într-o formă fantastică, asta n-a fost suficient, Garbine eșuând la un pas de a deveni prima jucătoare din istoria Spaniei care aduce trei puncte într-un meci de Fed Cup (asta și la debut). Soler a fost inexistentă, iar Medina s-a dovedit, într-un final, mâna moartă la dublu.

Halep

Înapoi la Simona. Ca de obicei, orice eșec al ei e întors rapid pe toate fețele. Se dau sentințe, se analizează fiecare gest pe care îl face în afara terenului, se cere intervenția oricui care e capabil s-o convingă să-și angajeze o ceată de antrenori străini, se dau titluri bizare pe post de breaking news, cum că Halep ar fi fost călcată în picioare de Muguruza. Ceea ce nu ne dăm seama cu toții e că o expunem la o presiune uriașă, tot mai mare pe zi ce trece, pe Simona. Nu cred că aceeași comunitate de tenis amintită mai devreme realizează, încă. Sigur că da, locul trei în lume vine cu astfel de riscuri, total de acord. Faima, banii, glam-ul, contractele, toate astea presupun și stres și dureri de cap. Însă e o diferență între presiunea naturală pe care o presupune acest statut nou al Simonei și ceea ce vine din țară, tot mai puternic, tot mai virulent, tot mai agresiv, mai demanding. I se cere Slamul ăla mai repede, i se cere locul 1, i se cer victorii în serie în turneele WTA, dar și când vine acasă, în Fed Cup. I se cere să susțină de una singură expansiunea rapidă pe care o cunoaște tenisul la noi, i se cere să-i inspire pe alții, să dea autografe, să facă poze, să zâmbească frumos, să reprezinte, dacă se poate pe gratis, trei sferturi dintre brandurile de pe piața din România. I se cere să comenteze declarații stupide, să explice, să dea socoteală, să răspundă la tot ce vrea fiecare dintre noi. De oferit, tot mai des i se oferă reproșuri.

Nu cred că Simona primește credit pentru cât de bine face față situației la acest moment. Însă nu ne putem culca pe o ureche că așa va fi mereu. Treptat, va trebui să înțelegem că Simona e numai una, iar umerii ei vor fi tot mai apăsați de această presiune uriașă. În seceta de campioni pe care o cunoaște sportul românesc în acești ani, cuplată cu vizibilitatea mult mai strălucitoare pe care o oferă tenisul, Simona e într-o poziție ingrată. Sigur că e cariera ei și e bucuria noastră, așa că fiecare se simte că ia parte, într-un fel, la orice apariție a ei. Însă o putem ajuta dacă, din când în când, mai facem câte o jumătate de pas în spate și o mai lăsăm să respire. Eventual, să și piardă.

Nu-s neapărat convins că înfrângerea Simonei cu Muguruza ar face parte dintr-un trend negativ care îi subliniază așa-zis-ul regres, comparativ cu 2014. E mult prea devreme pentru a trage astfel de concluzii, ca să nu mai spun că, anterior meciului cu Makarova, absolut toată lumea vedea o Simona mult îmbunătățită. A fost suficient un eșec, dublat de cel cu Garbine, ca tot acest discurs public să fie aruncat pe fereastră. Cred, însă, că o parte din înfrângerea cu o Muguruza oricum extraordinară duminică se cauzează și presiunii imense pe care Simona o resimte când vine acasă. La rândul ei, și ea are o parte de vină sau de management defectuos, pentru că am sentimentul că își pune singură și mai multă greutate, asumându-și cu brațele deschise și, uneori, cu mai mult entuziasm decât e cazul, a tot ce ține de casă, de România. S-a ajuns, astfel, în situația în care, pentru a doua oară (precedentul fiind cel cu Ivanovic) am văzut o Simona jucând apăsată în fața propriilor fani, fără bucuria jocului, încărcată și, într-un final, foarte afectată că n-a putut livra victoria promisă.

simona b

În plus, ca și Cupa Davis, Fed Cup e o competiție cu dichis. Soler Espinosa spunea chiar că “e o competiție care nu face bine la sănătate”, referindu-se la presiunea extremă pe care o resimt fetele atunci când joacă pentru țară. Într-un sport atât de individual(ist) precum tenisul, raportarea și ajustarea la echipă nu se face așa de simplu precum pare de la televizor. Deși e același teren, aceleași reguli și aceleași mingi, adesea tenisul e altul. Iar Simona nu are încă atât de multă experiență în Fed Cup încât să știe cum să gestioneze astfel de emoții. Exceptând-o pe Monica (ea jucând cele mai multe meciuri pentru România din generația actuală), nimeni nu are. E un proces de durată, dar lucrurile vor fi mai bine. Ca în multe alte domenii, va trebui să fie însă mai rău, înainte să fie mai bine.

Partea bună e că, anul trecut, deși nu a jucat atât de bine la lot precum o cereau așteptările și statutul ei, Simona a luat cu ea energia câștigată alături de fete și a transpus-o în serii de rezultate excelente în circuit. După Budapesta, a luat titlul la Doha și a făcut semifinale la Indian Wells – temelia a ceea ce avea să urmeze în restul anului. După Serbia, s-a înhămat la un sprint fantastic, punctat de finala de la Madrid, finala de la Roland Garros, semifinala de la Wimbledon și, închiderea cercului, titlul de la București. Când a terminat acest sprint, abia dacă mai avea aer, dar era fericită: în sfârșit livrase acasă, în fața alor ei.

N-ar fi exclus ca lucrurile să se repete acum, când Simona se pregătește iar de segmentul Dubai-Doha, apoi Indian Wells-Miami. Pentru ca, mai apoi, să aibă o nouă șansă la a aduce alte puncte pentru România în Fed Cup, în barajul din aprilie.

În ce privește jocul ei, e limpede că e într-o perioadă de căutare accelerată. Simona încearcă să-și adauge elemente noi în joc – serviciul și un joc mai agresiv fiind cele mai evidente – , dar încearcă să rămână și competitivă, ambele în același timp în care manevrează de zor și cu presiunea publică de acasă. Nu-i tocmai cel mai ușor lucru de făcut.

Begu

Spuneam mai sus că poate cel mai important lucru din duminica Irinei este rapiditatea cu care a executat-o pe Soler Espinosa, ștergând în două seturi făcute confortabile efectul amar al înfrângerii numărul 1 al României. Făcând asta, Irina a împușcat doi iepuri dintr-un foc: și-a salvat resurse fizice prețioase pentru mai târziu și a anulat avantajul psihologic major luat de tabăra spaniolă, în același timp readucând motivele de încredere în rândul publicului și al echipei noastre. Un meci lung și epuizant cu Soler, în care victoria, și să fi fost obținută, ar fi venit greu, chinuit sau cu multă muncă, și-ar fi văzut foarte posibil consecințele ceva mai târziu, iar revenirea fabuloasă din meciul de dublu n-ar mai fi fost, poate, realizabilă.

Vizavi de meciul de dublu, exact, n-aveam “nicio treabă” în a-l câștiga dacă fetele n-ar fi pus pe masă totul, culminând cu explozia de intensitate și de curaj arătată în acel segment magnific și greu de uitat, adică finalul setului al doilea – începutul setului decisiv. Când am câștigat punctul apărat dramatic la fileu de Moni, cu mingea sărind din racheta ei peste Muguruza și prinzând tușa, meciul era gata. Muguruza, stâlpul Spaniei, a căzut un pic acolo și asta s-a simțit în brațul ei. A fost o victorie a echipei, croșetată pe determinarea Irinei de a face uitată prestația ștearsă din prima zi. Data viitoare când Irina promite ceva, să facem bine să o credem.

Asta fiind spusă, e o ocazie de a reaminti cuvintele Irinei de la Australian Open, când, întrebată pe un ton impacientat “ce s-a întâmplat în primul set cu Bouchard?” (acest “ce s-a întâmplat” e un alt subiect bun), Irina a răspuns liniștită: “Ce să se întâmple, nu s-a întâmplat nimic, am început mult mai lent. E o experiență nouă pentru mine, n-am știut probabil să gestionez atât de bine emoțiile și așa cum am spus este o situație diferită, sper ca data viitoare să-mi fie mult mai ușor”.

irina 5

Irina a rămas, într-adevăr, cu multe lucruri bune după Australian Open. Și-a demonstrat sieși că are capacitatea de a se ridica la înălțimea ocaziei. “Pot să spun că am învățat foarte multe, această experiență mi-a dat multă încredere, am depășit multe bariere pe care le aveam eu și sper să fac un sezon cât mai bun. Sper să joc la fel de bine și la celelalte Grand Slamuri. Important e că jocul merge, mai ales pe hard, acum un an și jumătate nu puteam să spun același lucru, acum mă simt mult mai bine. Pot să joc cu jucătoarele de top și să mențin linia”.

Pentru Irina, e închisul parantezei peste un an început în februarie 2014 cu turnee micuțe prin America de Sud, un an în care a jucat enorm de multe meciuri și în care a săltat 100 de locuri în clasament. Punctul sub semnul exclamării mai lipsea, iar el a venit cu această prestație din Fed Cup.

Organizare

Per total, Galațiul, cu toate criticile pe care și le-a încasat decizia de organizare acolo, a fost un test trecut. Cel mai bun test îl reprezintă chiar spaniolii, care veniseră cu impresia că vor da peste un public românesc “huliganic”, dar au plecat plăcut impresionați, atât delegația, cât și jurnaliștii. Problemele cu terenul au fost rezolvate din mers și nimeni nu a putut pune vreo responsabilitate a scorului pe seama suprafeței, și, în general, toate lucrurile importante în astfel de ocazii au fost bifate corespunzător – spun mai multe surse din mai multe domenii. E adevărat, aspectul interior al Patinoarului din Galați nu inspiră tocmai WTA, ATP sau aerul de turnee mari, dar ideea plimbării echipei prin țară s-ar putea să nu fie tocmai atât de rea.

Are cuvântul și Codruț, cel care a experimentat pe propria-i piele: “Organizarea a fost bună, cel puțin eu așa am perceput-o. Parcare mare, chiar în buza Patinoarului, snack-urile nu foarte scumpe, organizatorii punctuali, în mare. Doua mici sincope au fost. Prima: amfitrionul, un tip înalt care servea și drept announcer pe teren, nu vorbea o engleză prea bună. Era cam iliesciană, iar omul părea un pic emoționat și depășit de situație pe alocuri. Al doilea moment (mult mai ridicol) s-a petrecut când un ziarist l-a rugat (un pic cam răstit, ce-i drept) pe un tip de la Pază să se dea puțin mai la stânga, că bloca vederea multora. Era în timpul meciului de dublu. Bodigardul s-a răstit atât de tare încât s-au întors priviri de peste tot, mă așteptam ca Niculescu să se oprească din mișcarea de serviciu. A zis “să nu țipi la mine, că te dau afară”. A fost un caz izolat, în rest oamenii responsabili cu paza au fost politicoși și atenți la tot ce mișca, inclusiv duminică, atunci când Iohannis nu mai era”.

Ce urmează

Partea bună e că nu trebuie să așteptăm mult. Mâine are loc tragerea la sorți pentru barajul din aprilie, așa că vom trece rapid de la a analiza trecutul foarte recent la a face calcule pentru viitorul care deja bate la ușă. Cum ITF a stabilit azi capii de serie, România nu poate pica decât cu una dintre Canada, Australia, Italia sau Polonia. Într-un singur caz, cel în care am întâlni Italia, vom fi siguri că jucăm acasă. În celelalte trei situații, o tragere la sorți va decide cine este țara organizatoare. Între discuția evitării unor deplasări lungi în Canada sau Australia, destul de inoportune la acel moment al sezonului, România pare bine plasată indiferent de adversar și de suprafață. Dar mai multe vom ști mâine.


Educație

Mai sus aminteam câte ceva din declarațiile Irinei Begu de la Australian Open, păstrate pentru o analiză care n-a mai apucat să vadă butonul publish, dar din care am preluat acum idei importante .
A mai spus ceva Irina atunci. Ceva ce face parte din educația pe care trebuie să ne-o însușim în continuare cu toții, pe măsură ce tenisul continuă să cucerească noi teritorii în România.

“Înseamnă mult să fii locul 40, 50, 60, pentru că ești al 40-lea om din lume la ceva. Oamenii din România nu prea văd lucrurile așa, indiferent de domeniu. Numai dacă ești numărul 1, 2, 3, atunci contează sau te văd altfel. Dacă ești 30, 40, eh…”

Episodul Fed Cup Galați, februarie 2015, a mai pus o piatră la construcția tot mai frumoasă care se profilează. Lipsește strategia, ce-i drept, dar pietrele se tot adaugă, grație în primul rând elanului și curajului acestor fete. Ar trebui să fi învățat, în primul rând, să avem încredere în noi, să ne bazăm pe echipă (un “sport” rar practicat în România, de la școală la business și până la real life) și să ne permitem să mai și pierdem. Deocamdată, n-o prea facem. Sunt șase victorii consecutive pentru România în Fed Cup, și dacă tot ne plângem că nu mai avem sporturi pe echipă redutabile în România, iată că tenisul oferă o soluție și pentru această problemă.

  • BqR

    Din nou un articol excelent. Multumesc.

  • mery

    Adrian , felicitari pentru articol, ai spus lucruri pe care le simtim si noi, simpli fani:) fani, romani care intelegem si stim sa ne bucuram de acest sport minunat ….. iar fetele ne-au introdus deja “in lumea buna”. Multumim! si ca o concluzie a ceea ce ne arata articolul tau, este selfie-ul facut de Simona cu intreaga echipa de Fed Cup a Romaniei, genial::))

  • Iulian

    Foarte bine punctat, Adrian, si sper ca alti jurnalisti (cei care sunt de buna credinta) sa citeasca si sa reflecteze la felul nedrept in care profita de pe urma Simonei. In plus, cei care o acuza pentru episodul cu autografele, sper ca realizeaza cat de ridicoli sunt apeland la sentimentalisme ieftine de genul “i-a dezamagit pe copii”.

    Insa este un mesaj in articol cu care nu sunt de acord:

    N-ar fi exclus ca lucrurile să se repete acum, când Simona se pregătește iar de segmentul Dubai-Doha, apoi Indian Wells-Miami. Pentru ca, mai apoi, să aibă o nouă șansă la a aduce alte puncte pentru România în Fed Cup, în barajul din aprilie.

    Din pacate, chiar bine intentionat cum sunt convins ca esti, aceste asteptari adauga la presiunea de pe umerii Simonei. Cea mai buna atitudine in joc a avut-o in perioada 2013 in care se stia underdog, perioada in care Simona nu avea asteptari imense de la ea insasi. E gresit si pana la urma nedrept sa o privim ca pe a doua venire a lui Justine. Nu mi se pare logic sa ne asteptam sa le bata pe Mariile, Serenele si Muguruzele din WTA. Pentru fani, infrangerea de ieri trebuie privita ca una logica. Din perspectiva Simonei, ideal ar fi sa priveasca cu incredere meciurile astea, dar nu pana acolo incat sa fie dezamagita cand lucrurile nu merg chiar din primul game. Cu alte cuvinte, postura de underdog arțăgos i se potriveste mai bine decat cea de favorita dominatoare, cel putin cu jucatoarele de forta.

    • Valentin

      Ooo, da. Sa o acuzi pe Simona ca a dezamagit 3 copii, e de a dreptul ridicol!

      In vara la Bucuresti, a dat Simona autografe cat pentru un an intreg. Am luat eu de la ea doua, in doua zile consecutive. Si in fiecare zi a facut scurta la mana. La finala s-a terminat tusul din marker si am cedat marker ul meu sa poata semna…si a semnat tot ce i s-a intins.
      Cand joaca acasa e rupta de emotii. Dar va invata sa treaca si peste astea.

      • vioand

        Se poate sa aibe emotii,nu contest.Dar jocul ei acasa a fost slab,si asta e problema

    • mdionis

      “Nu mi se pare logic sa ne asteptam sa le bata pe Mariile, Serenele si Muguruzele din WTA.”

      Din contra, eu ma astept sa le bata dupa ce gaseste (eventual impreuna cu un staff competent) o strategie adecvata pe terenul de joc, strategie de care sa se tina cu fanatism si concentrare maxima de la primul pana la ultimul punct.

      • Iulian

        De vreo 15-20 de ani incoace, regula tenisului feminin la cel mai inalt nivel este ca fetele mari le bat pe fetele mici. Ca sa fie o exceptie de la regula asta, e nevoie de ceva extraordinar, si nu avem niciun drept sa asteptam asa ceva.

        • mdionis

          A ne astepta la ceva nu este o chestiune de “drept” ci una de judecata rece si lucida asupra datelor oferite pana acum de Simona Halep prin ceea ce face pe teren. Singurul pas cu adevarat dificil este cel din mentalul ei, un pas pe care poate sa il faca si pe care trebuie sa il faca de una singura (chit ca sprijinita de altii). Teoria cu jucatoarele mari e valabila pana la utilizarea eficientizata a creierului de catre jucatoarele mai putin mari.

          • Iulian

            Avand in vedere acuzele pe care le primeste cand are un esec, mi se pare ca multi suporteri se simt “indreptatiti” la rezultate exceptionale din partea ei.

          • mdionis

            Cei care acuza esecurile sunt “suporteri de rezultat” a caror parere ramane irelevanta si in afara oricarei discutii de la un nivel minim de decenta intelectuala in sus.

  • https://www.facebook.com/BiancaCaleaPhotography Bianca Calea

    Felicitari pentru adevarul spus in acest articol! Citesc cu interes postarile de pe acest site pentru ca sunt printre putinele care merita citite si de la care chiar aflu lucruri noi. Si care reflecta realitatea.

  • Razvan Banciu
    • ralu_dani

      Si ne mai miram de ce nu exista fonduri pentru alte sporturi………
      Adevarul este ca sporturile de nisa(sau care nu se adreseaza maselor) vor avea tot timpul de suferit din cauza acestui mamut numit fotbal!

  • Ramona Omet

    Felicitari pentru articol! O analiza excelenta :)

  • ralu_dani

    Foarte frumoase articolele Cameliei si ale lui Codrut dar nu stiu cum faci Adrian, dar cateodata parca imi citesti gandurile::::))))))

    Frumos articol, nu stiu cum s-ar fi putut pune punctul pe i mai bine!

  • oSorin

    pana acum un an mai nimeni nu stia ca exista o competitie FedCup la tenis …

    • MSchumacher

      Ba da, cel putin cei de pe 30-0. Aici sunt adunati cei mai cei dintre iubitorii tenisului, care sunt la curent cu vasta majoritate a evenimentelor ce tin de sportul alb. E normal sa nu fim entuziasmati cand jucam in lumea a 3-a si batem tari precum Luxemburg, cum se intampla acum cativa ani, si sa ne bucuram foarte tare ca invingem Spania si ca suntem la un pas de a accede intr-o lume extrem de selecta din aceasta competitie.

      • Iulian

        De multi ani încoace cupa Davis și Fed Cup sunt percepute de jucători drept competiții secundare, pe care nu le prioritizeaza.

        • Adelina…

          Se plang astia de punctul adus de Simona de parca zici ca l-am fi luat din oficiu,iar daca Simona ar zice pas acestei competitii ar fi drama nationala.:))

          • Iulian

            Mi-ar plăcea sa facă asta, sa vad ce mai critica deștepții.

          • fuji

            Simona n-are cum sa zica pas la Fed Cup dupa toate declaratiile patriotice pe care le-a facut peste tot in lume.. Ar insemna sa fie o prefacuta -ceea ce nu e !
            Din pacate va continua sa vina la fed Cup, la fel si la turneul de la Bucuresti, desi nu stiu daca acestea sunt in favoarea ei..

    • Valentin

      Asta pentru ca multa lume a “descoperit” tenisul atunci cand a aparut Simona la stiri “mai mult decat era cazul”…

  • Oana

    Multumesc Treizecizero.ro, m-am racorit!!!

  • Ale
  • Adelina…

    Va plangeti de Geambasu?Poftim mizerie de ”reportaj” sau cum i-o zice.Primul video de pe profilul lor.Pai bine mai Galatiule,vrei bis la eveniment?:))
    https://www.facebook.com/EmisiuniDirect?fref=nf

    • ralu_dani

      Ala se cheama reportaj mitraliera, in care cuvintele ies cu viteza gloantelor!!!!:::))))

    • Luisa

      In prostia lor, măcar au nimerit titlul:
      “Patinoarul, transformat peste noapte aproape in arena profesionista de tenis”.

  • Ale

    Simona Halep castiga premiul “Sportivul Anului 2014”

    • ralu_dani

      Cred ca toate cupele si vazele primite de jucatoare in afara turneelor importante ar trebuie sa fie de ciocolata………serios daca nu, de unde atat spatiu de depozitare ?::)))

      • Ale

        Asa este,dar ciocolata ingrasa….mai bine mai cumpara o vitrina,chiar doua,sa aiba loc si pentru cele care vor veni.

  • laurucraiova

    Pana anul trecut, Simona nu pierduse la simplu in Fed Cup. Acum are 10-3 cu infrangerile la Babos, Ana si Buburuza. Eu raman la ideea ca Simona e departe de a fi invatat sa gestioneze presiunea, de orice fel. Cand era in urcare si nu avea nimic de pierdut devenise specialista revenirilor. La Roma in 2013, in sferturi cu Iancovici, la 15-40 si doua mingi de meci pentru JJ mi-am zis in gand ca meciul nu este terminat. Stim cu totii rezultatul. Anul trecut a inceput sa o apese clasamentul, mai ales cand a devenit nr 2. Au venit infrangeri dureroase atat pentru ca jucatoarele erau mai slab cotate dar si pentru impresia lasata, aceea ca nu a luptat pana la capat asa cum o facuse cu adversarele de top. Anul acesta a clacat lamentabil cu Makarova in ceea ce Davenport a numit ceea mai mare surpriza de la AO 2015. Presiunea unui rezultat bun in Grand Slam, pe care nu numai noi suporterii romanii il asteptam ci toti specialistii din tenis de pe aceasta planeta. Mai nou Simona este deranjata si de presiunea de a juca pentru Romania in Fed Cup, lucru nu foarte evident in trecut. Este adevarat ca adversarele sunt mai valoroase, dar Muguruza si Ana nu sunt de nebatut, ca sa nu mai zic de Timea Babos. Este presiunea de a fi numarul 1 in echipa, de a nu pierde ( te face de ras ) in fata propriilor suporteri. Marii campioni stiu sa joace sub presiune, indiferent de presiune. Simona nu a invatat inca acest lucru si este si acesta un motiv pentru care nu este o mare campioana. Inca, pentru ca poate deveni. Pana atunci ramane, cu bune si cu rele, campioana inimilor noastre…

  • Ale
    • Robert

      Discutii aprinse intre capitanul de Cupa Davis al Serbiei si propriul ego. Titlu de articol specific pentru site-urile noastre de sport.

      • ilovetennis

        Serbs will be Serbs…

        Acum sigur-sigur o sa-l “indrageasca” Mats pe Djokovic, desi el a cam picat la mijloc si nu e responsabil de aberatiile astuia.

        • Robert

          Serbs will be Tesla :))

      • florin78

        O fi ruda cu ala de la rusi de a zis ceva de Serena? Omu cred ca e de la liga lu mitica la ce porniri are.

  • Demetrescu Horia

    Trebuie să remarc și calitatea productiei TV. Dolce merită un plus din punctul ăsta de vedere. Punctul lor slab au fost reporterii, Andrei Nourescu și Geanina Iacob, care nu par să aibă habar de tenis și mai mereu cu remarci sau intrebări stupide. Comentatorii mi s-au părut ok, bine pregătiti, cu toate că unul din ei m-a exasperat cu onomatopeele. Un plus și pentru Raluca Olaru, care intr-adevăr a vorbit frumos. Mi-a plăcut că per total, Dolce a știut să-și valorifice competitia. Bine că n-a ajuns pe mâna TVR-ului că era jale, deși acolo e un comentator bun și priceput, Cristi Mândru. Iată ce am găsit și pe site-ul dolce, un material care arată că și-au dat silinta. http://www.dolce-sport.ro/sporturi/tenis/video-ei-v-au-oferit-cele-doua-zile-de-fed-cup-la-dolce-sport-pe-dolcesport-ro-vezi-ce-nu-se-vede-45784/

    • maisafie

      Macar Andrei Nourescu a fost simpatic in prezentele si interviurile sale. Dar ea (acuma am aflat cum o cheama pe domnisoara) a fost sub toata critica. A avut prestatia unei jurnaliste de can-can in interviurile luate domnisoarelor de plastic de prin cluburi (hlizeli, balbaieli etc). Si marea problema a fost ca cele carora le-a luat interviurile erau altceva :D.

      • Luisa

        Si Nourescu a fost la fel. Il salvează un pic charisma, dar interviurile lui tot numai o pițiponceala au fost.
        Dintr-o săptămana întreaga cat au stat zi de zi cu fetele, singurul lucru interesant pe care l-am aflat a fost ca Simona nu mai lucrează cu Högstedt. Desi, am impresia ca Högstedt asta mai mult pentru noi a însemnat ceva, ca-n realitate Simona n-a prea dat multe parale pe el.

    • Valentin

      Geanina are o mare problema cu limba romana. Sau cu lectura, in general. Probabil se numara printre acele persoane care lectureaza cu predilectie Libertatea, Cancan si in cel mai bun caz, Cosmo.

    • Davidoff

      De acord doar cu Geanina..ca e pe din afara total. Nourescu este jurnalist/reporter nu bun, ci foarte bun. Comentatorii modesti , in opinia mea.

  • Bogdan

    A fost, vorba lui Birlic, viceversa, daca Simo juca primul meci cu Muguruza si-l pierdea apoi o zvanta cu bataia in al doilea meci pe Soler toti ar fi spus ca primul meci a fost de acomodare, ca emotii, blablabla, la romani functioneaza perfect memoria recenta si de aici si derapajele din presa si public cititor.
    Mi-as dori ca urmatoarea intalnire din Fed Cup sa se joace undeva departe, Sidney, Montreal, cat mai departe ca vad ca nu stim sa ne pretuim valorile, de la nunta pana la inmormantare e doar un pas si toti uita ca Simona nu are decat 23 ani, e nou intrata in furtuna asta din varful WTA si chiar daca in fond toata lumea o apreciaza si o iubeste, nu vreau de atata iubire s-o strangem de gat, mai trebuie sa si respire.
    Echipa intreaga a fost fenomenala astea doua zile cu un mare plus dupa parerea mea pentru Monica ce a stiut sa motiveze formidabil din tribuna si mai ales din teren, n-a renuntat nici o clipa, a crezut tot timpul in victoria noastra!
    Cat despre Irina, te asteptam daca nu anul asta, macar anul viitor la Singapore!

  • emil

    desi ma bucur cum este normal de victoria fetelor pe mine pur si simplu competitia asta nu ma intereseaza…nu vin jucatoarele mari decat acum ca este olimpiada si nu au baremul de jocuri pentru tarile respective.prefer orice turneu castigat de fete decat Fedcup.

    • Bogdan

      Nici daca, sa zicem, la anul sau peste doi ani vom juca cu Rusia pentru trofeul cel mare?

      • emil

        asa cum am spus prefer orice turneu decat aceasta competitie.daca tot se joaca normal sa ma bucur in caz de victorie doar ca si daca ar pierde nu ar fi nici o problema…pur si simplu ma lasa rece…..

      • fuji

        Yeah ! Da, un meci Ro-Rusia ar fi interesant pt. noi in Fed Cup. De preferat sa se dispute la rusi -atunci am vedea daca avem niste eroine sau doar niste jucatoare bune de tenis..

    • Laur0707

      Trebuia sa mergi si la Galati si sa pui o pancarta uriasa in tribuna ” Nu ma intereseaza fed cup!” Fa-ti un site despre lucruri care nu te intereseaza si vorbeste toata ziua despre ele. Esti de Seinfeld, nu altceva…

      • emil

        mai baiatule,am avut si bilete dar din pacate nu am putut ajunge.as fi mers sa vad si bineinteles sa sustin fetele si mai ales pentru fiica mea care tinea foarte mult,a facut si febra de suparare,asta nu inseamna ca ma intereseaza aceasta competitie pe care toate jucatoarele mari o ignora.acum urmeaza olimpiada dar la anul nici daca ar juca finala Sharapova de exemplu nu va veni…ca sa fiu mai explicit in aprilie prefer sa vad una dintre fete plecand acasa intr-un Porsche decat sa se califica in grupa 1

        • Laur0707

          Pai vezi ca te intereseaza, macar pentru fetele tale si tot e ceva. In criza imensa de valori din sportul romanesc, Fed Cup e binevenita pentru noi, chiar si asa cu aerul unei competitii care nu pare (si probabil nici nu este) de nivel Premier. Dar poate forma o echipa si ajuta in cresterea in valoare a acestor sportive minunate, toate aflate in top 100 mondial. Iar fetele tale ar avea si ele niste modele de urmat, nu neaparat ca sa devina tenismene, dar modele adevarate de succes in viata prin munca, total opuse celor gen Udrea sau Daciana. Scuze pentru ironie, dar nu m-am putut abtine cand am vazut pe cineva intrat special aici sa scrie ca nu-l intereseaza subiectul.

        • Luisa

          Pai nici la toate turneele nu vin toate jucatoarele de top. Înseamnă ca daca nu-i Sharapova sau Williams in turneu, nu te mai interesează?

        • Davidoff

          Ascunde-te cateva zile. Dupa ce ca o dai cu nuca in perete, mai esti si Batman in continuare.

          Si spune-ne mai exact , ce inseamna pentru tine jucatoare mari? Kvitova nr 4 mondial care joaca de vreo 5 ani aproape neintrerupt in Fed e jucatoare mica?, Dar Radwanska care e in top 5 de ani buni(coborata cateva pozitii momentan), care joaca in Fed de cand era la gradinita?. Venus si Serena, care in primul rand datorita varstei au facut o pauza de cativa an, (Venus 27 de meciuri-11 participari, Serena -14 meciuri-9 participari)…ce fel de jucatoare sunt dupa masuratorile tale?…mici, medii , medii-ponderat.
          Ca sa primesti mai multa credibilitate spune-ne de fapt ca nu prea ai vazut jucatoare mari in Fed in ultimele 18 luni , perioada care coincide cu intelegerea , de catre tine,. a faptului ca atunci cand mingea loveste fileul nu mai trebuie sa strigi Gooool.
          Voi fi virulent tot timpul cu oameni ca tine, care sunt convinsi ca au inventat apa calda… si care acum fix o luna o facea harcea-parcea pe Monica Niculescu..si te jurai cu mana pe rosu ca nu o sa te mai uti in viata ta cand joaca ea.
          Duminica te-ai uitat pe ascuns, nu?

          • laurucraiova

            Da stiu ca esti acid cand vrei, nu ti-a trecut supararea cu Maria Kirilenko. Mi-a placut chestia cu “medii-ponderat” si nu numai….

          • emil

            da,normal ca m-am uitat,ai tu vreo problema?nici nu iti dai seama cat ma intereseaza ca esti tu virulent cu cei care nu au aceeiasi parere ca tine…chiar nu inteleg ce vrei tu si ce problema ai tu ca pe mine ma asa rece competitia asta.Pe Monica am criticat-o pentru ca merita.

    • Adelina…

      Nu e nimic ciudat in modul tau de gandire,te sustine si Federer:
      “I’ve won enough in my career that I don’t need this to complete my… everything… ticking off the boxes… so I’m just happy for everybody else.”
      “Stan put so much effort over the years and he played an unbelievable weekend, that’s what gave me the opportunity today.
      “I’m very much aware of that, this one is for the boys.”
      “I’m really happy for all the guys in the team,” he said.

  • Andrej

    A pierdut Muller setul 2 castigand 87% din puncte pe serviciul 1 si 70% pe al doilea. Nu cred ca am mai vazut vreodata sa se piarda un set cu astfel de procentaje.

    • florin78

      se intampla lucruri ciudate in februarie in tenis parca saptamana trecuta era unul pe la Dallas ce se facea de ras picand pe jos lovind un rever, acolo te intrebai daca e amator sau profesionist. Dar la meciul in cauza Goffin e jucator bun poate sa puncteze doar cat e necesar sa intoarca un meci. Era si mai spectaculos daca pierdea cu procentajele astea dar cu un 6-3 sau 6-4 asa la tiebreak putea sa piarda doar un punct pe serviciu si ala sa fie singurul pierdut in tot setul, cred ca la Isner mai gasesti procentaje din astea la seturi pierdute.

  • Ale

    Meci interesant maine la Antwerp,ora 19:30,Yanina(yupee)Wickmayer-Barbora Zahlavova Strykova.Sunt curioasa ce iese intre cele doua.

    • fuji

      un meci scurt

  • Laur0707

    Mai avem mult de progresat ca societate, dar aceste evenimente cum sunt Fed Cup sunt si ele un mic plus educational care e binevenit. Sper ca multi dintre cei care au comentat negativ la adresa Simonei sa ajunga sa citeasca acest articol si sa incerce sa-l inteleaga. Pe de alta parte, am fost extrem de impresionat de publicul prezent la meci, a fost exemplar, atat ca fair play, cat si ca doza potrivita de incurajari pentru fete.

  • fuji

    Orice s-ar spune / scrie, SIMONA HALEP e principalul punct de interes al nostru al romanilor, precum si al (din ce in ce) mai multor iubitori de tenis din lume.
    Halep e din alta lume, din alta sfera, iar apropierea din clasament de Serena, Sarapova nu e deloc intamplatoare (n-o neglijez pe Muguruza, pentru ca si ea va fi cat de curand in TOP 5).
    E frumos la Fed Cup, e bine si cand bate Ro, e bine ca Begu forteaza urcarea in clasamente, la fel si Niculescu si nu numai.. Dar Halep va ramane intr-o zona care nu le e accesibila celorlalte romance, si nici multor altora din lumea larga.

    Trebuie sa ne invatam sa recunoastem un talent autentic, sa incercam sa-l intelegem si sa fim bucurosi ca suntem contemporani cu el. Cati dintre noi n-ar dori sa fi avut acum un Ilie Nastase activ in turnee.
    Sunt absolut convins ca Simona Halep va avea succese nenumarate si meciuri de neuitat de acum incolo -nu e o stea cazatoare, e un talent rar ! Aluatul din care este facuta numai la Nadia il mai regasesti -ramane sa fie confirmat acest succes de cateva mari victorii in turnee. Atunci nimeni nu va mai (putea) contesta clasa ei.

    Sigur, ca mai toti marii sportivi, si Halep mai are ciudateniile ei, momentele ei mai proaste (a spus odata: nu sunt Robot !..), dar trebuie luata si tratata ca atare: o mare sportiva romana, un talent autentic -the real thing !

    Felicitari Irinei Begu, la fel si Monicai Niculescu -de la ambele avem asteptari mari, la fel si de la Dulgheru si nu numai. Dar.. vezi mai sus !

  • Marco Polo

    Adrian Toca, exista un email sau o alta modalitate de a te contacta privat pentru o intrebare, sa-i spunem profesionala.
    Multumesc.

    • http://www.treizecizero.ro/ AdrianToca

      salut@treizecizero.ro.

      Tuturor: Mulțumesc mult pentru comentarii și pentru aprecieri :)

  • RADU

    Buna dimineata ! Stiti ca sunt departe , departe , dar ma leaga de Galati un lucru foarte important : acolo am absolvit liceul ! Toata lumea analizeaza meciul cu Spania pe toate fetele dar un lucru este omis : imaginile prezentate de televiziuni din tribune ! Eu am vazut cele doua zile de tenis pe un post spaniol de televiziune iar comentatorii au repetat de mai multe ori : ce multe domnisoare frumoase , ce multe doamne frumoase ! Eu nu pot decât sa întaresc : da , foarte multe si foarte frumoase . Am în minte si turneul de la Chenzen de exemplu…………”Ma ajuta” si Fanica , un prieten din Bucuresti : cum ai putut sa lasi Galatiul ?

    • BqR

      Fetele frumoase erau din Braila. 😉

  • RADU

    Sa nu uit ! Cel mai important turneu al acestei saptamâni din tenisul feminin se joaca la Anvers ( zona flamanda) , orasul unde s-a nascut (si se antreneaza) Yanina Wickmayer . Mâine de la ora 11:00 mare meci mare : Monica Niculuscu -Kirsten Flipkens ! Voi fi în tribuna , steagul nu v-a lipsi , voi striga cât pot de tare: HAI MONICA ! Cu siguranta va fi multa lume , tenisul belgian sta acum în aceste doua fete ; Kirsten si Yanina . Director de turneu Kim Clijsters ! Daca vine cineva din “colectivul 30-0” , ne putem vedea , pot lasa si un nr. de telefon . Hai România , hai Monica !

    • Valentin

      Monica joaca azi la dublu.

    • Dani

      Am fost la finala Simonei cu Kirsten in den Bosch :) Tot asa, cu steagul si inconjurata de belgieni. A fost o bucurie maxima sa o vad castigand si pe ei atat de aroganti la inceput, dar debusolati la final.

      • Luisa

        Sper s-o vad si eu pe Porsche-le ăla albastru anul asta.

        • Dani

          Bafta! Eu nu cred ca mai ajunge ea in Olanda, e prea mic turneul, desi ar fi bun ca pregatire pentru Wimbledon. Dar poate ajung la RG.

    • laurucraiova

      Te invidiez, acest turneu era rezervat initial pentru Toulouse. Noul primar nu a respectat insa intelegerea cu WTA si asa a aparut oportunitatea pentru Anvers. Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca Anvers-ul are traditie in circuit, nu se compara cu Toulouse-ul. Si uite asa raman cu streamingul si steagul impachetat…

  • alin30

    Un nou articol exceptional marca Treizecizero. Multumim!

  • Ciprian Nicolae

    Pentru cei care critica decizia Simonei de a-l alege pe Victor Ionita ca antrenor si pun rezultatele “slabe” ale ei din acest inceput de an pe seama acestei decizii, am o intrebare: cum vi se pare evolutia Agai dupa ce a angajat-o pe Martina Navratilova?
    Am pus “slabe” cu ghilimele pentru ca eu nu le consider slabe.

    • Ada

      Conform asteptarilor :). S-a discutat aici decizia Agai la momentul cand a fost luata si lumea a fost cam sceptica. Cei mai multi au cazut de acord ca jocul Agai poate fi cu greu schimbat/imbuntatatit, ca trebuie sa-si imbunatateasca in schimb conditia fizica si ca intre ea si Martina pot iesi scantei datorita personalitatilor lor. Nu se astepta nimeni la schimbari miraculoase.

      Avem si contraexemplul lui Madison Keys, care de cand a luat-o pe Davenport pare la alt nivel din toate punctele de vedere si pare extrem de motivata si hotarata in ceea ce priveste evolutia ei viitoare. Intr-o asemenea relatie conteaza si materialul cu care lucreaza antrenorul, disponibilitatea jucatorului de a se schimba, de a munci mult si de a face sacrificii. Vorba aceea, cu palnia nu-ti toarna nimeni in cap.

      • Sorin

        Aga e deja o jucatoare “consacrata” in circuit, la varsta si “vechimea” ei, nu prea mai e loc de imbunatatiri spectaculoase. Madison e la inceput de drum, nu cred ca e buna comparatia.

        • Ada

          Nu atat varsta si vechimea ei nu lasa loc de imbunatatiri spectaculoase, ci faptul ca bagajul ei tehnic este foarte sus, nu prea mai incape ceva nou acolo, decat la capitolul forta in lovituri, serva si eventual mental. Dar nici aceste lucruri nu sunt la indemana pt. ea din cauza reactiei ei la schimbare. Daca vrei, poti schimba. Exemplele care-mi vin in minte sunt Cilic, Stan, Li, care si-au luat antrenori buni nu tocmai la inceputul carierei, au fost disponibili sa se imbunatateasca si au reusit. Aga nu e tocmai acest profil. Dar timpul va demonstra si in cazul ei.

  • Amadeus W

    Titlul extrem de inspirat spune totul : Intre presiunea care apasa jucatoarele si perspectivele oferite de echipa.
    A propos de presiune, o legenda a tenisului mondial, Billie Jean King, spunea : “The pressure is a privilege.” De ce ? Pentru un motiv simplu : daca resimti presiune, înseamna ca esti în Top. Iar daca esti acolo, înseamna ca faci parte din elita tenisului mondial. Esti – cu alte cuvinte – membru al unui club select, al unei elite, deci esti privilegiat. Iar daca mai esti si “smart”, poti rasturna tendinta, si sa transformi aceasta stare de presiune (cu toate inconvenientele adiacente – stress, nervozitate, lipsa de concentrare etc.) într-un factor motivational major. Resimt presiune ? OK, cu alte cuvinte sunt un sportiv de talie internationala, situat pe locul 3 în lume, loc pe care îl ocup urmare rezultatelor obtinute pe teren, prin munca intensa si tenacitate, prin sacrificii si privatiuni. Am demonstrat ca pot câstiga clar în fata multor jucatori de top. Un exemplu recent este cel de la Turneul Campionilor, unde am înfruntat “la crème de la crème” – top 8 – ajungând în finala. Deci punem deoparte presiunea si facem loc unei mai mari încrederi în fortele proprii, unei placeri de a presta cel mai bun joc posibil, unei abordari adecvate a partidei ce urmeaza.
    In teorie, pare simplu. Aplicarea în practica cotidiana a acestei filozofii e putin mai complicata. Aici ar trebui sa intervina staff-ul . . .

    • Luisa

      Citeam si eu undeva despre Serena, zicea ca-i place sa joace sub presiune. Presiunea o motivează si-i da energie. Zicea ca cel mai mult dintr-un meci ii place sa joace punctele strânse, decisive. Si-mi aduc aminte numai de meciul de la Singapore cu Ana Ivanovic cand a căstigat meciul numai fiindcă a jucat mai bine punctele importante.
      Nu-mi dau seama daca asta se învață sau e nativ. Înclin sa cred ca-i nativ, altfel toate jucatoarele cu experiență ar trebui sa poată face asta.

      • Ada

        Da, e un aspect interesant si complex. In general in viata unii oameni reactioneaza foarte bine la competitie si nu se retrag cand dau de greu, ci se simt provocati si se impulsioneaza mai tare, cumva presiunea ii energizeaza. In sport e la fel.

        Tin minte un interviu cu Rafa in care, intrebat fiind ce ii place cel mai mult la acest sport, a raspuns batalia individuala intre cei 2 jucatori, competitia. Ii place enorm sa lupte contra adversarului, sa se ia la tranta cu el cum s-ar zice, sa iasa el cel mai bun din competitie. Ori eu nu pot decat sa-mi imeginez ca astfel de jucatori se hranesc cu presiunea si traiesc pentru batalie. Folosesc in avantajul lor presiunea. Intrebarea ta ramane insa valabila, e ceva cu ce te nasti sau inveti. Si eu tind sa cred ca e ceva ce trebuie sa fie in personalitatea omului. Dar mai cred si ca poate fi imbunatatit, dezvoltat.

      • Amadeus W

        Irina ne-a oferit o mostra extraordinara de “renastere din propria cenusa”. Dupa o prima zi terminata în lacrimi, a promis ca va face tot ce este posibil pentru a aduce punctele calificarii. A jucat sub o presiune imensa ultimele 2 partide în care nu avea voie sa piarda, orice pas gresit însemnând adio calificare. Spre cinstea ei, Irina a realizat un adevarat tur de forta si s-a auto-motivat, si-a adunat toata energia necesara, jucând cu un entuziasm de care nu credeam ca este capabila. Dupa un prim joc de simplu executat cu sânge rece, a urmat un dublu – thriller, pe care dupa un început ezitant, l-a încheiat – alaturi de Monica – într-o veritabila apoteoza, în aplauzele entuziaste ale Simonei. Spiritul de echipa a fost determinant.

        • stefan

          cu ce ocazie a fost facuta poza?

      • Adelina…

        Am vazut-o ca are tacticile ei cand urmeaza un punct important:ridica mana ca nu e pregatita,nu se duce pana in fundul terenului dar se intoarce cu spatele ca sa se concentreze mai bine, daca serveste, bate mingea de foarte multe ori sau se misca foarte lent spre coltul celalalt al terenului.Mai spunea si ca nu ii plac dramele si ca nu ii place sa se uite la filme horror sau drame,de exemplu a dat pe fast-foward un film cu Liam Neeson parca,pentru ca era prea dramatic ce se intampla acolo si nu a rezistat.Simo,inca grabeste jocul,si asta,in cele mai multe cazuri,da chix la ea…De exemplu,am vazut-o si pe Simo,intr-un meci cu Safarova cand a incercat aceleasi tactici si ca sa vezi,a batut-o in doua seturi desi era un meci destul de strans,nu stiu de ce nu face si ea asa mai des.

        • Adelina…

          Sincer,am vazut-o pe Serena aplicandu-i tacticile astea Simonei si in meciul din grupe dar acum na,daca celalalt sta bine mental in ziua aia si joaca super bine nu ramane decat sa ii dai cu racheta in cap.:))

  • Patrick

    Excelent articol care ilustreaza perfect acea stare numita “team spirit” care a condus la victoriile obtinute de fetele noastre în Fed Cup cu Ungaria, Marea Britanie, Letonia, Ucraina, Serbia si Spania. Un parcurs de exceptie, pe care îl dorim continuat cu alte victorii.
    P.S. Tare mi-as dori sa revina Sorana . . .

  • leo_d

    Ca de fiecare data Adrian ne ofera un articol foarte bun. Presa si Social Media din Romania sunt foarte jos atat ca abordare dar si subiecte. Inainte de Simona, sportivul roman cu cea mai mare mediatizare, din ultimii 15 ani, a fost un fotbalist, Adrian Mutu. Gazetarii sportivi romani pur si simplu nu pot face diferenta intre Simona si Mutu, intre tenis si fotbal. Ei sunt prizonierii personajelor din fotbal. Din pacate au format deja generatii de consumatori de sport care nu cunosc alt mod de a face presa. Bine ca macar pe 30-0 suntem feriti de ei.

  • Dragos Gavrilescu

    Foarte bun articolul ca de obicei. Adrian are obiectivul ala rece dar si scrisul cald. Ce imbinare frumoasa.

    Cat despre acest FedCup e o confirmare ca avem o generatie buna, cu jucatoare complementare si care poate face performanta. Nu stiu daca suntem pregatite de finala fedcup dar cu siguranta putem fi in primele 8 din lume. E fascinant sa vezi cum functioneaza o echipa intr-un sport individual. Incep din ce in ce mai mult sa cred ca Alina Tecsor e o maestra a armonizarii. Fetele sunt atat de diferite ca stiluri si personalitati incat sa le faci sa fie fericite impreuna si sa dea randament in completare, e o treaba mai importanta decat sa le spui ce sa faca in timpul meciului.

    O ultima idee: trebuie sa fim modesti si sa recunoastem ca Spania a avut doar o jucatoare in forma de top 3 mondial si cam atat. In rest erau toate sub locul 50 mondial, iar dublul poate in top 30. Subtire daca vrei grupa mondiala

  • tibi

    Vad ca a aparut articolul pe hotnews.

  • silvelie

    Bravo! Excelenta analiza!

  • MSchumacher

    Jucam cu Canada in Canada.

  • https://dragosteam.wordpress.com/ Dragoş
  • http://www.george2210.blogspot.com george2210

    Din pacate jucam tocmai in Canada.

  • Iulian

    Yey, Canada!

    • Valentin

      Numai ca e naspa ca e tocmai acolo…

      • Iulian

        Ce turnee sunt in perioada aia?

        • Valentin

          Stuttgart 20.04
          Madrid 02.05

          • Iulian

            Ah, hmm. Atunci sper ca Simona o sa lase Fed Cup pentru eroine.

          • florin78

            Cred ca Canada fara Genie poate fi batuta si fara Simona. In weekendul trecut Canada a aratat slabut.

  • sorin-arges

    Canada …. in cel mai rau caz se poate aplica scenariul cu Spania …

  • Luisa

    Well, avem Canada.

    România-Canada
    Italia-SUA
    Australia-Olanda
    Poloni-Elveția

    • Iulian

      Luisa, e posibil sa n-o mai vezi pe Simona la Stuttgart. Sau s-o vezi ametita de jet lag.

      • Luisa

        O sa trebuiască sa ma duc iar de la primul meci.
        Anul asta ziceam c-o sa ma duc de la semifinale încolo, ca poate din cauza mea a ieșit anul trecut din primul tur :)

        • Iulian

          Luisa, pai dormi in post?!! :)

      • http://www.george2210.blogspot.com george2210

        O sa joace la Stuttgart, deja s-a inscris.

    • Davidoff

      Cu Canada joc si eu. Imensa diferenta intre Canada si Spania. Daca le punem pe Bouchard si pe Muguruza pe acelasi taler. mai departe e jale la Canada..si a zecea jucatoare spaniola e mai buna decat oricare a doua canadianca, Au o junioare talentata…dar e prea cruda. La dublu joca cu Raonic probabil, altfel nu vad ce dublu sa faca.

      Dar :)))) Fed si Davis nu sunt circuitul WTa si ATP…asa ca
      Presiunea e altfel

  • Elina

    Oare o sa le incurce mult sezonul de zgura?..

  • florin78

    Fain sper sa joace si Genie la ea acasa sa avem meciuri frumoase. Cred ca Romania are prima sansa chiar si cu Genie de partea lor.

    • Iulian

      Parca vad ca Genie n-o sa se prezinte :) Poate Simona ar trebui sa ia exemplu.

      • Elina

        Slabe sanse :))

      • Valentin

        Anul trecut Eugenia nu a jucat la Stuttgart, dar a jucat la Madrid unde a fost eliminata de Radwanska in turul 2.
        Simona a pierdut in turul doi la Stutgart meciul cu Svetlana. La Madrid stim cu totii finala.

        • Youknowwho

          da,dar in perioada in care se juca stuttgart,ea a jucat in portugalia , unde si-a luat bataie de la svetlana k. apropo,stiti ca nu a batut-o niciodata pe svetlana ?! ,,marea speranta a tenisului feminin” nu e in stare s-o bata pe o octogenara…

          • Marius Popescu

            Nu e așa de octogenară. Face 30 anul ăsta. Și are o inteligență în joc mult peste ce oferă Jenica.

      • Valentin

        Genie ar putea participa linistita. Joaca inainte la Charleston. Vine acasa la Toronto/Montreal. Apoi in Europa la Madrid si face skip peste Stutgart.
        De fapt si Simona poate juca…IW, Miami, Fed Cup, Madrid.
        Intre 18 aprilie si 2 mai e timp de reset la fus orar.

        • Iulian

          Pentru ea, cel mai bine e sa participe la Stuttgart. In felul asta isi incepe cum trebuie sezonul pe zgura, si isi intra in forma pentru Madrid si RG.

          • Valentin

            Probabil ca da. Dar ma gandeam ca e timp de antrenamente pe zgura in tara.
            Asta ar fi valabil si pentru Eugenia.

          • neo

            Pai parca a primit un Porsche acum ceva vreme. Asta inseamna participare obligatorie la Stuttgart. In plus, e si meciul cu presedintele in perioada aia, parca inainte, nu? Ori dupa?
            Deci e nevoie sa fie prin zona…

          • Iulian

            Asa se pare. Daca vrea sa mearga la Fed Cup o sa fie complicat, insa. Ar insemna sa zboare peste ocean fix inainte de primul meci de la Stuttgart.

    • Sorin

      Genie nu e o jucatoare senzationala, hai sa fim seriosi. Irina Begu are jocul cu care s-o bata pe canadianca. Mai trebuie umblat la moral.

  • Davidoff

    Din punctul meu de vedere dau un Pulitzer pentru articol (mi-au mai ramas 2 de anul trecut)
    Poate si datorita faptului ca, in mare parte, cam tot ce scrie in articol am gandit si eu, si pe alocuri am scris-o si aici. Mai putin partea cu organizarea/locatia/publicul. Insa se pare ca trebuie sa ma recunosc invins, cand destui oameni mai destepti spun ca , una peste alta a fost ok. Pana la urma in alta parte putea iesii mai rau. Plus ca cei prezenti la fata locului , care au avut o imaginea mai buna si sunt infinit mai ponderati ca mine, au fost multumiti cu ce au vazut.
    Problema cu Simona insa nu e ok. Deloc. Si ma refer la mass media. Din pacate la toate site-urile si/sau televiziuni de sport nu prea au mai ramas oameni de valoare. Au aparut foarte multe persoane care nu prea au treaba cu ziaristica si nu se deosebesc prea mult de troli, singura deosebire este ca ei nu injura in scris.Iar cei care au avut cat de cat valoare, au aruncat-o de mult in favoarea audientei si a traficului sau a altor rude a produsului de cativa firfirei in plus cu orice pret. Mi-as dorii ca acest articol sa-l citeasca , macar toti gazetarii de la gsp si prosport. Ar fi o sansa, e adevarat mica, ca macar 10% din ei sa vada altfel lucrurile . Multi, din pacate prea multi sunt formatori de opinie si atunci sa nu ne mai miram cand auzim sau citim tot felul de prostii spuse si/sau gandite de oamenii obisnuiti….despre sport in general.

  • Davidoff

    Italia iar joaca acasa….Aici nu mai inteleg..Cum dau italienii tot timpul de echipe cu care nu au mai jucat..sau au jucat in deplasare ultima data in secolul trecut. Acum ii inteleg si pe genovezi ca le-au zis cuvinte de ocara jucatoarelor lor. S-au saturat si ei sa joace acasa meci de meci :)

    • drinel

      Daca picau cu Romania ar fi jucat in deplasare,adica … la noi.

  • Iulian

    Titlu dintr-o gazeta de sport: “Veste proasta: Romania a cazut cu o superechipa!”. Pfff….

    • Murat

      E gazeta de orice, cel mai putin de “sport”

    • Valentin

      Pai la noi orice “gazeta” e axata 90% pe fotbal.
      Inclusiv stirile din sport de la Europa FM (post pe care il ascult) contin in cea mai mare parte FOTBAL. Inclusiv azi dimineata…cam cat de important era sa stiu ca Dinamo a pierdut 3 meciuri intr-un turneu de cacao pe nu stiu unde, si alea amicale. Si ca nu stiu ce jucator obscur, care se tot pregateste de vreo 15 ani de liga campionilor s-a accidentat la nu stiu ce muschi…

      • Iulian

        Ah, si cred ca stiau ce echipa puternica de fotbal feminin are Canada.

    • makavel

      Gazeta la care faci referire a publicat in prima zi de Fed Cup 2 articole de noaptea mintii: “Victorie fara emotii a Simonei Halep” si “Simona Halep: Am avut emotii”. Ce sa mai intelegi de la astia?!

      • Ciprian Nicolae

        Fara emotii pentru noi, telespectatorii.

        • makavel

          Nu au fost atat de expliciti.

    • Davidoff

      E vina ta.Nu ai citit tot articolul. E vorba de tenis de masa. iar superechipa e China.
      Mai multa atentia data viitoare !

      PS. Mi se pare ca sunt aceeasi care anul trecut ne spuneau ca Simona desfacea cate o sticla de sampanie dupa fiecare eliminare din tururile 1/2/3 a lui Serena/Na Li/Radwanska

  • neo

    Un pic prea “apocaliptica” descrierea presupusei presiuni la care este supusa, indeosebi in tara, Simona. In definitiv, spectatorul, fanul mediu de tenis, de tip 30-0, categorie in care imi place sa cred ca ma incadrez, nu vrea decat o abordare si analize realiste. Adica afirmatii ceva mai raspicate despre lucrurile care nu merg bine, cand nu merg bine, afirmatii care sa vina atat dinspre Simona, cat si dinspre jurnalistii seriosi.

    • Iulian

      Tu nu prea te uiti la televizor, nu-i asa? Problema nu cred ca sunt fanii de tip 30-0, ci cei de tip “sa vina Simona la autografe!”.

      • neo

        Asa este, nu prea ma uit. Comentariile mele se nasc mai degraba in “microuniversul” 30-0, la care ma si raportez cand le emit…

        • Luisa

          In realitatea cea reala, lucrurile stau puțin diferit de ce vezi tu pe-aici, si anume: Simona s-a lasat bătută de Muguruza, ca de fapt o avea la degetul mic pentru ca ea-i nr 3 si Muguruza 23, numai ca ea n-a avut chef sa se sacrifice pentru tara, si nici la dublu nu “s-a băgat”, deși era mai odihnita decat Irina. Si le-a mai si felicitat pe fete dupa meci, dând dovada de multă aroganță, pentru ca de fapt toata lumea văzuse ca ele au făcut tot, si ea n-a făcut nimic pentru România. Asta, pe lângă faptul ca s-a jucat cu telefonul in timpul meciului si nu s-a implicat suficient. Iar faptul ca nu a dat autografe intr-una din zile la copii, le întrece deja pe toate.
          Soluția unanima este deci, că să ne mai lase. Ca putem si fără ea.

          • drinel

            Asta cu solutia unanima sper ca este ,,o gluma”.
            Romania are nevoie de Simona!
            Cu ideea asta … ,,sa ne lase,ca putem si fara ea” este o mare ,,eroare”, parerea mea.
            Fiecare jucatoare si-a adus contributia pana acum la ECHIPA!
            Daca Simona nu lua acel punct cu Espinosa, acum ne pregateam de … Argentina!!!
            Asa ca haideti sa nu mai aruncam cu ,,vorbe grele” la adresa Simonei.

          • Marian

            Daca nici cu Espinosa :).

          • Bogdan Georgescu

            drineleeee, tot mesajul e ironic, adica, cum sa-ti spun, “o gluma”!

    • Gigi Marinescu

      Perfect de acord cu tine, nu zice nimeni sa se uite cineva in gura gsp-ului sau altora asemenea, Doamne fereste!, dar nici sa nu se traga niste semnale de alarma atunci cand lucrurile nu merg tocmai ok. Si da, inca un aspect f important este cel legat de faptul ca asemenea critici si analize obiective, smart, veneau odata chiar de la Simona, acum nu prea mai vedeam asta, dimpotriva. Cred ca este f important ce va face in viitorul apropiat si cum va reusi sa gestioneze tentatia de a gusta prea mult din aerul de vedeta (incontestabila, de altfel). Faptul ca nu s-a implicat suficient in aceasta intalnire, ca atitudine, in conditiile in care era/este (cel putin pe hartie) vioara intai a echipei nu cred ca este un aspect care trebuie trecut cu vederea (pe mine unul m-a socat); sau felul in care a reactionat cand a fost intrebata de antrenor. Nu cred ca un ton prea jos, de siguranta, eventual o fortare a unor aspecte pentru a mentine un echilibru editorial artificial, ajuta pe cineva (de ex. asocierea imaginii cu branduri locale pro bono?). Desigur ca se spun o tona de prostii despre Halep/tenis in alte media nationale si nu numai, dar zic sa nu ne raportam prea mult la asta.

  • laura

    Corect si echilibrat articolul lui Adrian , ca de obicei as zice.Nu ar strica ca toti comentatorii de pe aici sa priveasca cu calm si obiectivitate evolutia sportivelor noastre indiferent de numele competitiei.Cita dreptate are Irina cind spune sa fii #40-50-60 in lume (citi dintre noi sint pe locul asta in lume la ceva?) este ceva special.Sigur ca e minunat sa ne dam cu parerea sa socializam , dar totusi nu ar trebui sa uitam niciodata ca fetele nu ne sint datoare cu nimic si noi personal nu am contribuit cu nimic la ce sint ele,doar ne bucuram sau ne intristam dupa meciuri.Asa ca, eu zic ca ar fi de mare angajament sa avem un dicton – cu fetele (toate) no matter what!
    Acum Canada next mi se pare super ok.
    P.S. Cit m-as bucura sa revina Sorana….

    • Adelina…

      Canada preferam si eu,pacat ca este in deplasare.Locatia incurca ambele echipe dar asta e.Sa vedem,Canada o sa umple sala?Nu m-am uitat la meciul lor din weekendul asta…

      • ralu_dani

        Daca nu vine Genie probabil nu va fi foarte full, pe de alta parte fara Genie nu au nicio sansa canadiencele sa castige!
        Mi-ar place sa mai vad un meci Irina – Eugenia, ar fi chiar interesant!

        • laura

          Da asa ma gindeam si eu ca fara Genie sint 0.Eu m-as bucura sa nu vina Eugenia si poate asa nu s-ar duce nici Simo ca nu imi fac probleme de victorie si nu i-ar da peste cap nici programul.Cu cit timp inainte poti anunta ca te prezinti sau nu oare?

          • ralu_dani

            Si eu cred la fel, daca nu merge Eugenia poate sari Simona linistita…….
            Daca Sorana se simte mai bine si mai intra un pic in forma, poate intra ea in locul Simonei in echipa!
            Din pacate Simona cel mai probabil nu va gandi ca noi si se va duce in Canada ( dupa cum am ajuns eu sa o cunosc sunt aproape 90% sigura) ca sa se asigure ca promovam !! O sa vedeti…….patriotismul asta!!!!!

          • Ada

            Eu am zis acum 2 zile ca va fi amentintata participarea Simonei la Stuttgart daca nu picam cu Polonia sau Italia la baraj. Tu mi-ai raspuns:

            “A pus ea in pericol Doha anul trecut si era Premier 5, pun pariu ca nu sacrifica ea Fed Cup-ul mai ales ca nu are puncte de aparat acolo.”

            Cum e mai bine pana la urma? :)

          • ralu_dani

            Si care este diferenta intre ce am zis ieri si ce am zis azi?
            Parerea mea este ca poate sari Simona Fed Cup-ul, dar ea nu o va face pentru ca nu isi lasa echipa de izbeliste…..cum nu a facut-o nici anul trecut nu o sa o faca nici anul asta, mai ales pentru un turneu mai mic……

          • Ada

            Ok, stiu ca Simo asa va decide, dar nu-mi era clara parerea ta, mi se parea ca te contrazici. Acum am inteles.

          • grs

            Pentru Simona cel mai bine ar fi sa sara peste Fed Cup, mai ales ca nr. … (puneti ce apelativ doriti) care nu apreciaza la justa valoare participarea ei e anormal de ridicat, chiar pentru o tara ca Romania anilor 2010.

          • Ada

            Si asta face parte din peisaj din pacate, toti sportivii au parte de bune si rele, trebuie sa gaseasca o metoda sa se treaca peste aceste pareri.

          • MSchumacher

            The deadline for official team nominations is 10 days before the tie begins.

            http://www.fedcup.com/en/draws-results/tie/details.aspx?tieId=100023015

  • Adelina…

    Interesant antrenamentul lui Jo.
    https://www.facebook.com/tsonga?fref=nf

    • ralu_dani

      Interesant…….. cu toate ca lipsa tricoului nu mi-a ajutat deloc atentia::)))

  • Toma

    Meciul cu Canada nu pică prea grozav, cu Polonia era cel mai bine.
    În ce privește jocul, Canada e un fel de Spania dar fără dublu, adică totul va sta în Bouchard, Wozniak sau Fichman pot fi bătute de Begu. Într-adevăr cum subliniau și alți colegi, va fi greu pentru Simona îndeosebi pentru Stuttgart.
    Sigur, Simona va participa la Premierul de la Miami care se termină pe 5 aprile și ar putea juca și la Premierul de Charleston(la care Simona nu e înscrisă) care se termină pe 12 aprilie și s-ar putea pregăti pentru FED Cup. Nu-i exclus, ca avînd în vedere programul(ultimul meci cu echipa e duminică și la Stuttgart turneul începe tot duminică), Simona să nu participe și nu cred că i-ar imputa cineva, ceva. Cred că Irina , Monica, Dulgheru și, dacă-și revine Sorana, pot scoate Canada chiar și cu Bouchard.

    • flrzv

      Canada e cel mai usor adversar posibil..sta in Bouchard, despre care nici nu se stie daca va juca. Meciurile cu a doua jucatoare si cel de dublu ar trebui sa fie la discretia noastra

    • Liviu

      nu i-ar imputa ? Pai Toma, i s-a imputat ca a pierdut cu Muguruza, cand a jucat ! Tu-ti dai seama ce sare Geambasu daca nu va juca deloc ?

      • grs

        Geambasu? Nu am auzit de el.

        • Liviu

          Mai bine :)

          • grs

            Ar trebui sa faca toti ca mine. Pur si simplu sa-l ignoram ca si cum nu ar exista in peisajul presei sportive romanesti. De fapt chiar nu exista, nici nu stiu despre cine sau ce vorbesc :)

        • Toma

          Nici la călărie?

      • Toma

        Liviule, să fim rezonabili, atît!

        • Liviu

          sunt foarte rezonabil. I-am lasat “domnului” Geambasu un comentariu la pseudo articol si vad ca nu indrazneste sa il publice. Si nici macar nu contine injuraturi. O fi din cauza ca nu sunt obisnuiti cu un limbaj normal.

          • Toma

            Tocmai, în sensul ăsta am zis! Trebuie să ținem cont și de programul jucătorului. Simona a răspuns prezent pînă acum și la Fed Cup și la turneul de la București, e bine să-și vadă și de cariera ei, cum fac toate celelalte. Dacă nu era Olimpiada, nici Masha nu venea la Fed Cup!
            P.S. Cu tot patriotismul meu, atît cît statul român nu le dă la jucătoare decît un pașaport, nu mă simt îndreptățit să le cer prea mult, pentru că un pașaport primesc și eu, și nu mă bate nimeni la cap.

          • Liviu

            Perfect de acord cu tine. Simona n-are ce cauta in Canada, daca vrea sa isi vada de cariera ei de jucatoare profesionista. Dar sa vezi atunci mugete si ragete despre cat de nesimtita e Simona.

          • Bogdan

            In locul ei as spune, intrebati presa din Romania de ce am boicotat Fed Cup!

          • Toma

            LIviule, eu cred că Simona suferă de un mic complex minoritar (pe care l-am simțit la mai mulți aromâni) și ea vrea să demonstreze(cu bună credință ) că este o bună româncă(prețuirea pe care i-a acordat-o Președintele țării a impresionat-o profund). Dar asta o cam costă și ar trebui să fie mai realistă, nu spun mai mult.

          • Iulian

            Al ei e pasaport diplomatic, nu stiu ce fel de pasaport ai tu 😉

          • Toma

            Turistic, nici nu știu dacă-i expirat! Dacă al ei e diplomatic, i-aduce vreun avantaj? Dacă, da, atunci se schimbă chestia, e musai să se ducă în Canada!

          • Iulian

            Da, nu-i mai trebuie vize când merge în SUA și Canada, de exemplu :)

          • Toma

            Vizele în SUA și Canada sunt pe 10 ani, dar n-are importanță, eu glumisem pe tema obligativității Simonei și a celorlalte jucătoare de a participa la Fed Cup! Treaba asta de sorginte comunistă că dacă ai pașaport românesc ești eminamente obligat să te prezinți la convocări, mă irită grozav. Parcă pe statul român l-ar fi durut undeva că Dulgheru s-a operat pe banii ei de 2 ori și era să devină o pensionară fără pensie. Grozavă mentalitate avem!

          • Liviu

            Domnule Geambasu, sunt atat de revoltat si suparat incat o sa incalc o promisiune pe care mi-am facut-o mie insumi, aceea de a nu mai comenta pe GSP.RO. Am citit articolul dumneavoastra acum doua zile si de atunci ma tot chinui sa ignor toata nedreptatea, reaua vointa si ignoranta pe care le-am gasit in el. Ma intrebam cum de un site ca GSP,
            altadata deschizator de drumuri si cap de afis in materie de sport a ajuns atat de jos incat sa permita unor nimicuri sa improste cu noroi (prin comentarii) munca atat de grea pe care o fac sportivii nostri incercand sa ajunga la performanta. Am gasit raspunsul citind ce ati scris dumneavoastra. Dumneavostra nu aveti nevoie de un public informat si inteligent, pentru ca nu aveti ce sa-i oferiti. Pentru ca nici dumneavoastra, la randu-va, nu sunteti informat. Ati livrat o gramada de tampenii in articolul dumneavoastra, cu un ton atotstiutor si suficient.

            Oricine se uita la tenis stie ca Simona Halep nu e jucatoare de dublu. Sunteti singurul ziarist care nu stia ca perechea Romaniei la dublu, in cazul in care partida ar fi fost decisiva, era Monica Niculescu – Irina Begu. Faptul ca aceasta componenta a fost o surpriza pentru dumneavoastra demonstreaza ca habar n-aveti ce vorbiti. In turnee e un lucru obisnuit ca fetele sa dispute o partida de dublu in aceeasi zi dupa ce au jucat simplu. Pentru ca dublul, din
            punct de vedere al efortului, nu e atat de solicitant. Dar n-aveti de unde sa stiti asta, privind fotbal, nu tenis. Nu-i vina
            dumneavoastra ca nu stiti aceste lucruri. Dar e vina dumneavoastra ca, nestiindu-le, scrieti despre ele.

            Garbine Muguruza e o jucatoare fenomenala. Cand prinde o zi buna, poate bate pe oricine. Dovada ca a si castigat la Roland Garros (nu la orice turneu), in fata Serenei Williams. Dar nu o stiati nici pe asta. Probabil ca e prima oara cand auziti de jucatoarea spaniola de origine venezueleana. Pentru ca habar n-aveti de tenis, va uitati la fotbal.
            Dar scrieti despre subiect, fara sa va documentati inainte. Eu cred ca nici macar n-ati vazut partida dintre Garbine si Simona, sau dintre Garbine si Irina. Pentru ca ati fi inteles ca, intr-o stare de gratie cum a fost Muguruza, nu o putea bate nimeni. Inca o data, daca nu va pricepeti n-aveti cum sa intelegeti. Dar scrieti.

            Sa va explic putin si care e meritul Simonei in victoria Romaniei contra Spaniei. Fara a minimaliza in nici un fel meritele Irinei sau ale Monicai. In primul rand a castigat meciul cu Espinosa. Lucru pe care l-ati ignorat, din rea intentie sau din nestiinta in articolul dumneavoastra. Apoi, ca sa castige partida cu Simona, Muguruza a depus
            un efort imens de-a lungul meciului. Pentru ca Halep nu a jucat in dorul lelii, cum sugerati dumneavoastra, fara sa intelegeti nimic din tenis. Dimpotriva, a fortat-o pe Garbine sa alerge cat pentru trei meciuri si jucatoarea spaniola a fost nevoita sa loveasca tot timpul cu toata forta de care e capabila. Altfel n-ar fi castigat. A plesnit mingea constant
            cu peste 130-140 km/h, viteze care se regasesc de obicei in ATP, nu in WTA. Nu sari, domnule Geambasu, ma refer la viteza loviturilor in camp, nu a serviciului. Inevitabil, lovind mereu atat de tare, atat in meciul cu Simona cat si in primul set de dublu, pe Muguruza “a lasat-o bratul” cum se spune in limbajul jucatorilor de tenis. Si de la jumatatea
            setului doi nu a mai fost in stare sa puna forta in lovituri, ceea ce le-a ajutat extraordinar de mult pe fetele noastre. Cat timp Muguruza a fost in deplinatatea fortelor, Spania a condus si meciul, si pe tabela de scor in meciul de dublu. Cand n-a mai putut, Romania a trecut la conducere. Sigur ca e meritul Irinei ca a jucat la fel de intens pe toata durata partidei, desi venea dupa ce castigase cu Espinosa. Dar una e sa joci cu Halep, alta cu Soler, efortul nu e nici pe jumatate. Si a mai fost si publicul, care le-a purtat pe Irina si pe Monica pe un val de adrenalina care le-a facut sa uite de oboseala. Bravo lor, Irinei si Monicai, pentru partida senzationala.

            Dar bravo si Simonei, fara de care victoria nu ar fi fost posibila. Halep merita aprecieri, nu huiduieli, pentru ca a luptat pentru Romania din toate puterile. Si contributia ei la aceasta victorie e mare, in ciuda parerii dumneavoastra. Dar e scuzabil, pentru ca dumneavoastra nu stiti tenis. Nu-i scuzabil ca scrieti despre ceva la care nu va pricepeti. In
            incheiere, sper ca Simona e destul de desteapta incat sa evite site-ul dumneavoastra. Atatea injuraturi, insulte si calomnii se regasesc aici incat ar scarbi-o pe viata. Si s-ar gandi sa va lase balta. Adica, de ce o jucatoare ca ea, care a muncit atat de mult sa se ridice, nefiind ajutata de nimeni, sa riste sa se accidenteze jucand pentru Romania ? Ca sa fie injurata, balacarita si improscata cu noroi de niste nemernici? De publicul pe care GSP-ul si-l creste neobosit prin atatea articole pline de neadevaruri si rautati gratuite ?

          • Bogdan

            Liviule nu merita atentia ta., sunt 100 de agramati care-i dau dreptate, te lupti cu morile de vant si daca ai impresia ca iti apare comentariul te inseli amarnic.
            Ia de la mine un like si calmeaza-te, aici avem nevoie de tine, acolo n-au nevoie de noi!

          • Andrej

            Cel mai bine ar fi sa nu se mai aduca aici linkuri cu articole scrise de astfel de neavizati (Geambasu, Mironica si altii). Am avut motive intemeiate cand am renuntat sa-i citesc, dar vazand linkurile aici, nu m-am putut abtine si am tras si eu cu ochiul.
            Este timp irosit. Articolele sunt tendentioase si fara pic de substanta. Nu inteleg sportul si sunt slab documentati. Pun pariu ca exista jucatori de top 20 pe care nu i-au vazut niciodata jucand.
            Si eu facusem un comentariu de bun simt sa demontez aberatia scrisa de Mironica si mi-a fost sters pe motiv de spam.

            Cateva din ultimele capodopere ale lui Geambasu:
            Hercule în pantaloni scurţi
            Hercule în fustiţă

          • Mihai Vasile

            Deci Begu si Niculescu au castigat la dublu doar pentru ca Halep a obosit-o pe Muguruza? :))
            Cum spunea si Adrian Toca in articol, voi ati tinut cu Halep sau cu Romania? De ce ii cautati scuze peste scuze? A fost un meci pe care trebuia sa-l castige si l-a pierdut, asta e. Ca l-a pierdut pentru ca a jucat prost, sau pentru ca Muguruza a prins o zi foarte buna nici nu ma intereseaaza. Tot ce conteaza pentru mine e ca a castigat Romania, putea sa piarda Halep amandoua meciurile, nu e nici o tragedie.
            Dar totusi sa-i dam cezarului ce e al cezarului si sa recunoastem ca la victoria asta a contribuit mai mult Begu. Poate in meciul cu Canada se revanseaza Halep si matura pe jos cu Bouchard, aduce mai multe puncte pentru Romania si e ea eroina meciului.

          • Liviu

            nu “doar pentru ca” ci “si pentru ca”. Daca Irina si Monica nu ar fi jucat excelent nu ar fi castigat. Am spus ca nu luam nimic din meritele dublistelor noastre, dar nici sa insinuam ca Halep nu a vrut sa se bage la dublu, pe cand Irina a avut curaj sa o faca. Asta e o mare prostie, mai ales cand e spusa cu atata seninatate de un ziarist de sport care pretinde ca stie ce spune.

          • Toma

            N-are niciun rost să vorbim de Simona la dublu, cînd avem dubliste consacrate. Cine crede că dublul e o joacă, habar n-are de tenis. Să-i lăsăm pe aberanți, oricum nu cedează, vorba lui Mark Twain, au rezistență.

          • Burlaku’

            Liviu, nu ne cunoastem, este evident ca iubim amandoi acest sport. Nu sunt ruda sau prieten cu dl. Geambasu, nici cu vreun alt redactor (mai demult am stat de vorba cu domnii Emanuel Fintineanu si Sorin Dumitrescu). Poti sa ma consideri un simpatizant de-al lor si de-al Gazetei in general. Sunt de acord cu tne, postarile care apar acolo, de multe ori imi ridica si mie destule semne de intrebare: spre exemplu apar destule comentarii suburbane intre diversi, insa, nu prea mai vezi (aproape deloc) comentarii critice la adresa lor (ma refer cu precadere la redactori). Daca ei doresc sa fie inconjurati de aplaudazi, este problema lor. Este evident ca exista o anumita cenzura care, in linii mari, nu este sanatoasa.
            Insa, referitor la tenis, sunt de acord cu tine, aportul Simonei a fost foarte important, punctul castigat de ea fiind extrem de important. Prezenta ei este, cu siguranta, excelenta pentru echipa noastra, este categoric un privilegiu, fara a desconsidera in vreun fel pe celelalte jucatoare foarte talentate de altfel.
            Dar, ca sa fiu sincer pana la capat cu tine, daca as fi fost administratorul blogului, nici eu nu ti-as fi aprobat comentariul. De ce? Totusi, tonul tau nu este deloc respectuos la adresa dlui Geambasu, prea des ai afirmat ca nu s-ar pricepe la tenis. Printre altele ai fost si ironic, si rautacios, nu am inteles de ce. Eu sunt convins ca el se pricepe la tenis (apropo, nu stiu la care din articolele lui te-ai referit, eu nu am citit niciunul critic la adresa Simonei), nu ai cum sa nu te pricepi (macar asa putin) daca lucrezi in bransa asta. Insa, argumentele tale referitoare la meritele Simonei, categoric stau in picioare.

          • Liviu

            cauta ultimul articol al lui Geambasu, in sectiunea BlogSpot. Nu pun linkul, pentru ca nu merita sa i se faca reclama. Apropo, mi-au publicat comentariul, spre surprinderea mea.

          • Burlaku’

            Daca am inteles bine, te-a deranjat aluzia lui Geambasu la “febra” Simonei. Poate ca nu a fost elegant, poate ca a vrut sa sublinieze si mai mult meritele Irinei (incontestabile si ele) la aceasta victorie, poate ca nu a fost prea inspirat. Insa, raman la parerea ca ai avut un comentariu (hai sa-i zic asa) mai rautacios decat era cazul.
            Insa, pana una alta fetele au castigat, asta e lucrul cel mai important. Hai mai bine sa ne bucuram de lucrul acesta, okay?

    • Mihai Vasile

      Ce sa caute Halep la Stuttgart? Ala e turneul Sharapovei atata timp cat e imaginea Porsche va juca si va castiga acolo.

  • RADU

    Monica nu se încurca la dublu! A câstigat primul set si are 4-0 în setul 2 . Sper sa o tina puterile si mâine , abia astept sa o vad ! Hai Moni !

  • teo

    Avem sanse destule, insa mare pacat ca nu jucam acasa. Chiar si cu Bouchard cred ca vom promova in Grupa I Mondiala. Hai fetele!

  • Lucian

    “Sunt șase victorii consecutive pentru România în Fed Cup, și dacă tot
    ne plângem că nu mai avem sporturi pe echipă redutabile în România, iată
    că tenisul oferă o soluție și pentru această problemă.”
    Sporturi de echipa redutabile, inca mai avem (canotaj 8+1, gimnastica), dar trebuie sa salutam victoria asupra Spaniei. Avem echipa competitiva, ce poate deveni redutabila. Din pacate nu am vazut multi copii in sala (care a fost nepermis de mica). In mod normal, federatia ar fi trebuit sa invite copii si juniori, probabil a facut-o, nu stiu.

    • Liviu

      federatia a interzis accesul copiilor prescolari in sala. De fapt nu a interzis-o, dar trebuiau sa plateasca bilet intreg. Cat despre prezenta copiilor, nu ai vazut video-ul in care Simona “a fentat copiii” ?

  • And1

    Imi poate da cineva un link cu meciul de dublu ?

    • teo

      Este incheiat. A castigat Monica si partenera ei cu 6-4, 6-0.

      • And1

        Nu la meciul Monicai de azi !Ci la meciul din Fed Cup !Un link cu o inregistrare !

  • http://www.george2210.blogspot.com george2210

    Simona va juca la H’bosch si Birmingham. Nu stiu daca s-a mai scris. Mi se pare surprinzatoare decizia ei, probabil i-au oferit o prima de participare substantiala.

    • grs

      Asta inseamna ca WTA a dat voie fetelor din top 10 sa participe la 3 turnee WTA international?

      • http://www.george2210.blogspot.com george2210

        Da, le-a dat voie de anul asta. Regulamentul e putin ambiguu , eu intelesesem ca se poate inscrie la 2 turnee International in prima jumatate doar daca s-a inscris deja la altul in a doua jumatate.

    • laurucraiova

      De unde stii ca va juca la H’bosch, n-am gasit nimic pe site-ul lor legat de 2015…

      • http://www.george2210.blogspot.com george2210

        tennisforum

    • Ada

      E normal sa participe la un turneu de iarba, acum au 3 saptamani intre RG si Wimbledon, probabil cele mai multe vor participa anul acesta. Dar nu inteleg de ce s-a inscris si la H’Bosch, e imediat dupa RG. Va fi criminal: Madrid, Roma, RG, H’Bosch, Birmingham, Wimbledon, toate intr-un interval de 2 luni … oh my! Sigur va renunta la ceva atunci, nu face ea fata la toate. Si uite-asa risca sa-si atraga din nou critici pentru abandon :).

      • Sorin

        Unul din cele doua turnee dintre RG si Wimbledon e doar pe hartie. Alea sunt turnee de antrenament, asa. Daca ii merge jocul la Hertogenbosh, mai mult ca sigur ca se retrage de la Birmingham.

        • Ada

          Pai si e frumos asa :)? Abia s-a incheiat episodul Sydney.

          • Sorin

            Pai, asta e un lucru “normal”. Multe jucatoare fac asa, se inscriu la cat mai multe turnee de pregatire inaintea unui GS si apoi se retrag. Si mi se pare normal. Ideal e sa prinzi maximul de forma in timpul GS. Degeaba castigi un turneu din asta, de pregatire, gen Hertogenbosh, daca la GS iesi din primul tur.

          • Ada

            Nu prea fac multi asa, mai ales nu cei de top. Nu-si permit chestia asta, decat daca sunt intr-adevar accidentati. Cei de duzina mai fac, dar nu e frumos nici fata de turneu, nici fata de fani. Si avand in vedere ca Simo va veni dupa 4 saptamani de zgura, 2 turnee de iarba nu o vor ajuta neaparat mai mult inainte de Wimbledon. Ar fi suficient 1, ca sa se obisnuiasca cu suprafata, in rest odihna.

          • Sorin

            Uite, chiar te rog sa observi turneele de pregatire dinainte de Wimbledon, sa vezi ca vor fi castigate de jucatoare din afara top 30.Daca nu cumva mai jos. Fara stirbi din meritele Simonei, cred ca la fel a fost si in cazul ei, cand a castigat Hertogenbosh.

          • Ada

            Exact, si de ce? Pentru ca cele mai bune (TOP 5, poate chiar TOP 10) nu se inscriu deloc la aceste turnee. In 2015 vom vedea o exceptie, cred ca se vor inscrie mai multe la Birmingham si Eastbourne pentru ca sunt Premier si intervalul dintre cele 2 GS e mai lung. Dar la cele internationale nu prea vei gasi jucatoarele din top 10. Iar la 2 turnee consecutive nu se va inscrie nimeni, pentru ca e logic ca odihna e foarte pretioasa in aceasta perioada. Deci nu inteleg de ce face Simona asta, mai ales ca si anul trecut s-a retras de la H’Bosch.

          • Sorin

            Cred ca ideea e sa joace un anumit numar de meciuri… Nu stiu, ma gandesc. Daca, sa zicem, lucrurile nu mergeau bine la Shenzen si era eliminata, juca la Sydney un tur, doua.

          • Ada

            Riscul de a iesi devreme exista tot timpul, la orice turneu, trebuie sa ti-l asumi. Simo va avea meciuri la activ, nu e ca si cum vine din pauza competitionala. Ii trebuie doar putin antrenament sa se obisnuiasca cu suprafata alunecoasa a ierbii. Sunt aproape sigura ca Serena si Masha nu vor participa nici macare la Birmingham si Eastbourne, pentru ca e mult mai important pentru ele sa-si odihneasca organismul. Iar Simo stim ca e mai fragila, dupa cateva meciuri tari la Singapore a lasat-o bratul, imagineaza-ti cum va fi dupa RG. Singura varianta in care e fezabila participarea la aceste 2 turnee e sa iasa devreme la RG, dar speram sa nu fie cazul :).

          • Liviu

            daca nu iese din primul tur. Al doilea e un fel de plasa de siguranta. Dar ai dreptate, nu-i prea frumos sa te retragi. Poate pierde in turul doi.

  • Iulian

    Cred ca Simona tocmai a castigat premiul “the understatement of the year”:

    “Nu se ştie. Fiecare meci e diferit. Dacă va veni Bouchard va fi puţin mai greu, dar şi cu Spania a fost greu, deoarece Muguruza joacă bine”

    • http://www.george2210.blogspot.com george2210

      Ce ti se pare asa iesit din comun?

      • Iulian

        Cu Genie e ‘puțin’ mai greu și Muguruza joaca ‘bine’?

        • http://www.george2210.blogspot.com george2210

          Pai si nu-i asa? 😀

          • Iulian

            Nope :) cu #7 ar fi mult mai greu decât cu #130, iar Muguruza joaca lights out.

  • ralu_dani

    Uitati ca si reclamele cu Simona sunt foarte frumoase daca sunt facute de profesionisti …….
    (am postat si la celalalt articol dar se merita postat de doua ori……..intrati si sustineti campania cu un banner pe facebook……..este pentru copii)

    https://www.youtube.com/watch?v=FoLsI7nxSng

  • sabin

    In dorinta noastra de a fi ocidentali ne dam flower
    power. Ce necivilizati suntem noi si cum ar trebui sa ne purtam cu Simona Halep. Poate ne spune domnul Tuca
    care are o pasiune pentru tenis – de n-ar mai scrie niciun articol ce bine ar fi.
    Din punctul meu de vedere este o falsa
    discutie. Care “branduri din piata” ii cer Simonei sa ii reprezinte gratis ?
    Avand in vedere ca Simona – cu toata
    familia – a fost incantata de 500 de metrii patrati primiti moca la Busteni sau
    Sinaia de la un primar care imparte unor persoane teren ca si cum ar fi al lui
    personal, asta cu Simona este sub presiune, ca X si Y spun nu stiu ce, este
    nerealist. Simona a suferit de faptul ca in tara nu o prea baga nimeni in
    semana, a reusit – pe munca ei – sa aiba parte de publicitate si este foarte
    fericita. Ce presiune mediatica ? Simona suferea ca nu se vorbea mai in detaliu
    despre ea. S-a dus singura la nu stiu ce meci cu Steaua doar sa ii puna cineva
    o intrebare. “Presiune uriasa”? “I se cere tot mai agresiv Slamul, locul 1”.
    Hai sa nu confundam faptul ca noi spunem “ Hai, Romania” cu faptul ca cineva face
    presiuni asupra ei. Ca lumea vrea autografe….jucatorii de tenis vand bilete la
    meci si unele persoane cumpara acele bilete. Daca nu ar mai fi persoane care sa
    ceara autografe nu ar mai plati biletele la meci si jucatorii de tenis s-ar
    gasi in situatia – ca si in multe alte sporturi – ca parintii lor platesca un
    hobby. Hai sa o tratam pe Simona la fel cum il tratam pe Federer, pe Nadal, pe Sharapova….
    Este in liga lor si ar fi de mega ajutor pentru ea.

    • nobody

      Don’t feed the trolls!

  • Ciprian Nicolae
  • micky

    Eu daca as fi selectionerul as convoca-o pe Simona numai daca va fi si Bouchard convocata. Daca nu, as merge cu Begu si celelalte ca sigur ne calificam. In concluzie, daca Genie atunci si Simona, daca nu e Genie atunci Simona sa pregateasca RGarrosul si zgura in liniste ca totul va fi bine.

    • Laura

      Si cum afli? Acum Genie i-a anuntat fix in ultimul moment ca nu vine.

      • alina luca

        Simona va face ca Genie, deja se plange ca jocul de la fed cup o handicapeaza pentru Dubai, ca suprafata e mult mai rapida… sunt foarte sceptica in ceea ce priveste rezultatele anul acesta…

  • Lucian Marius

    Care e expert pe aici nu ne poate spune daca nu exista posibilitatea ca meciul sa se joace in europa intr-o locatie neutra, cu ambele tari sa fie de acord, ca pana la urma si pe jucatoarele canadiene le-ar avantaja sa se joace in europa.

  • makavel

    Presa de sport scrie ca Simona a incetat colaborarea cu Thomas Hogstedt. Sa inteleg ca Ionita este destul de calificat si experimentat sa-i paveze Simonei drumul spre glorie si performanta. Desigur, rezultatele il recomanda. Personal, ma indoiesc ca este o decizie potrivita pentru ea. Vom trai si vom vedea…

    • stefanb

      Si eu sunt de parere ca un antrenor experimentat nu are ce sa strice si de aia e bine sa-l ai acolo langa tine.
      Insa se pare ca intrebarea corecta e cat de mult poate s-o ajute un asemenea antrenor si daca este asta este suficient cat sa-si justifice banii.

      Avand in vedere ca nu avem nici un fel de informatii despre antrenamentele Simonei si relatia sa cu antrenorii din trecut nu pot face nici o argumentatie referitoare la aceasta decizie ci pot doar spera ca va fi bine.

      Dupa parerea mea lipsurile actuale ale Simonei sunt destul de clare, cred ca mai poate evolua cu actuala echipa o perioada de timp. Ramane de vazut daca ritmul va fi suficient de sustinut pentru a obtine rezultate mai bune decat anul trecut.

    • Cluj Cluj

      Da. Rezultatele cu Sorana chiar il recomanda. Tare ma tem ca anul asta terminam repede emotiile in turnee.

  • Youknowwho

    ahaha

    • MSchumacher

      Am inceput sa rad ca bezmeticul si se uita lumea din birou ciudat la mine.

  • http://www.spredict.com Lecart

    Concluzia care reiese din reactii si comentarii, in general, este ca pentru prea multi tenisul incepe si se termina cu Simona.
    Un exemplu edificator e neincrederea in echipa de la dublu, de care se vorbea si in articol.

  • micky

    Nu stiu de ce, dar simt ca Doctor Z o sa tina cu Canada. Am eu o presimtire

    • Doctor Z

      E ca si cum as tine cu rusii intr-un conflict cu Romania doar fiindca mi-a placut Dasaev :)

      • CG

        Iti fac cunostinta cu preferatul meu. Stangaci, desigur. O sa intelegi acum si de unde a invatat Rafa super spinul. Te rog sa admiri footwork-ul lui Dasaev;)…

        https://www.youtube.com/watch?v=NuV9qw9BPkA

        • http://www.treizecizero.ro/ AdrianToca

          Eu cred că vorbisem ceva. Sorry, atunci.

      • Davidoff

        Si lui Lacatus i-a placut. Dar mai ales lui Van Basten. Si din cauza asta Van Basten e unul din jucatorii mei preferati

  • Doctor Z

    Anul 2014 a fost anul consacrarii depline a Simonei. A fost foarte aproape de a cistiga un Slam, si cu putina bafta se putea intimpla asta fie la Roland Garros fie chiar la Wimbledon daca nu se accidenta. Aportul lui Wim a fost esential insa cred ca decizia de a lucra cu un roman e cea corecta, fiindca va exista sinergie intre cei doi. Simona a fost intotdeauna puternica si cred ca noua echipa o va ajuta sa-si consolideze performantele anul acestea. Eu zic ca are mari sanse de a cistiga macar un Slam anul acesta, iar dupa asta va fi mai usor, eliberindu-se de presiunea acestei cerinte obligatorii.
    Hai Simona!

    • grs

      Asta e plagiat dupa gandurile mele :) Dar eu sigur nu reuseam sa le transpun asa de clar.

    • igelu

      La acest nivel antrenorii lucreaza mai ales al nivel tactic si mai ales mental , or la aceste capitole actuala “echipa mea” – simona dixit, n-are nici o treaba!!!

      • Doctor Z

        Simona a invatat din greselile trecutului. Oricum deciziile ei s-au dovedit a fi corecte, inspirate, de vreme ce a ajuns pe locul doi mondial. Si Federer era rebel, iar acum il asculta perfect pe Edberg.

        • igelu

          Pe locul doi a ajuns intr-un alt context (Wim). Acum vorbim de lipsa lui sau a unuia de nivelul lui(H). Orice ai spune, Ionita e departe de acest nivel si de aceea ma indoiesc tare ca e solutia corecta. Cel mai probabil pana in vara vom vedea daca a fost o decizie buna sau nu!

          • Laura

            A ajuns pe 2 datorita parcursului foarte bun din prima jumatate si pentru ca s-a retras Na Li. In a doua jumatate a fost mediocru(exceptie Singapore) si tot cu Wim era. Ea stie cel mai bine. Daca ar iesi sa spuna ce nu i-a convenit bineinteles ca ar fi criticata ca nu e elegant ce face, “asa ceva NU se face” etc.

    • Iulian

      Ma bucur ca sunt si optimisti pe aici :)

    • Marian

      Te-a angajat ca “pr” :)?

    • Toma

      Bravo Doctore! Însă nu te juca mult cu naturelul meu simțitor!

  • Lucian Marius

    Comentatoarea BT Sport despre stilul Monicai ” The salami tactic always works for Niculescu,slice by slice ” :))

  • Marc_ro

    se uita cineva la Flipkens -Niculescu?! :)

    • raulmad

      Ne-am uitat :) Comentariile sunt la celalalt articol. (ala cu tragerea la sorti)

    • Liviu

      O daaaa :)

      Ce joc a facut fata noastra…scurta… lob…lob…scurta :)

    • Doctor Z

      Unde se difuzeaza?

  • http://www.lateleferic.ro Codrut Ciubuc

    Foarte frumos a jucat Monica! Neconventional dar lucid si pragmatic; bravo ei!!!

  • Iulian

    Sper ca cineva din echipa Simonei a vazut CSN – Giorgi. Tocmai l-am vazut in reluare pe TennisTV, si mi se pare ca e o lectie acolo pentru Simona. Primul set a fost spectacol de lovituri Giorgi. In setul doi, insa CSN a facut un pas mai inspre teren, si a inceput sa ia mingea foarte devreme, aproape demi-vole, respingand (counterpunching) plat si lung, mai ales pe rever. E adevarat ca Suarez Navarro are si un slice de rever destul de bun, care de multe ori statea jos si o forta pe Giorgi sa lifteze. Oricum, au fost suficiente cateva gameuri de felul asta pentru ca dinamica meciului sa se schimbe complet, cu big-hitterița Giorgi debusolată începând sa greșească mai mult — ceea ce e destul de tipic pentru hitterițe.

    Lectia e ca atunci cand joaca cu o jucatoare de forta, tendinta Simonei e sa faca pasul in spate, normal, dar asta poate fi fatal. Ar putea avea sanse mai mari de reusita daca, din contra, intra mai in teren, ia mingea devreme si incearca sa respinga plat.

    In alta ordine de idei, ar fi fain un meci CSN – Muguruza, pentru ca CSN o cunoaste bine pe Garbine, si ne-ar putea arata ce poate face o jucatoare mai mica impotriva ei.

    • Ada

      Vazut si placut, totusi Giorgi a inceput sa le dea aiurea in balarii nu neaparat fortata de Carla, ci asa cum face si Stan, parca se hotaraste la un moment dat sa nu mai joace bine. I-a lasat un pic de spatiu Carlei sa revina. Sigur, meritul Carlei e ca nu s-a lasat si a inceput sa se miste mai bine, sa alerge dupa mingi si sa le dea adanc. In primul set i-a mancat Giorgi slice-ul, abia cand a inceput sa dea tare si intr-un ritm accelerat a reusit sa revina. Mi se pare insa ca Muguruza e mai buna pe defensiva si nu le greseste aiurea, ca Giorgi, e mult mai ingrijit jocul ei.

      • Iulian

        Giorgi nu e Muguruza, si oricum, fara o greseala de arbitraj in setul 2 ar fi putut fi 6-1 si 3-0 pentru italianca — game over. Dar meciul a fost intors de Carla in game-urile de la 2-2 si 3-2 cand s-a hotarat sa intre in teren si sa respinga agresiv. Nici macar nu a avut nevoie sa alerge prea mult, pentru ca Giorgi (la fel ca mai toate jucatoarele de forta, inclusiv Muguruza) prefera sa joace tare si relativ central. Pe urma, dupa ce a pus-o pe ganduri, era normal ca italianca sa ezite si sa greseasca. In concluzie, eu zic ca meritul este al Carlei (si putin al arbitrilor).

        • Ada

          A alergat mult nu in sensul de distanta, ci s-a miscat intr-un ritm foarte rapid, sa i le pocneasca rapid inapoi lui Giorgi, astfel incat aceasta sa nu mai aiba atata timp sa se pozitioneze pentru lovituri. Dar oricum, din pozitii simple si cu terenul gol Giorgi a dat out, deci a cazut mental. Era clar oricum ca ritmul din primul set poate fi cu greu mentinut. Nu stiu cum a reusit Muguruza sa tina asa bine, ma tot asteptam sa clacheze, si nimic :).

          • Iulian

            Daca ar fi lasat-o, Giorgi ar fi continuat ca in primul set. Cat despre Muguruza, e mai consistenta decat Giorgi (dar nu e un monument de consistenta nici ea, uite cum o bate Kerber), insa nici nu a fost pusa pe ganduri – Simona nu a variat ritmul.

    • Gyro

      Lectia principala pe care sa o ia Halep de la CSN este sa nu-si piarda vremea si energia cu meciuri irelevante de Fed Cup.
      Cat despre joc, mici sanse, Carla avand un profil foarte diferit de joc…(si cel mai frumos BH din WTA..)

      • grs

        Oho, sa vezi ce ar fi fost la gura “haterilor” de pe forumuri, atitati de asa zisi gazetari sportivi gen individul ala care nu exista :) in cazul in care Simona nu ar fi venit la Fed Cup.

    • makavel

      De acord. Am ramas impresionat de felul cum returna CSN bombele Camilei. Ma gandeam ca, daca avea Simona slice-ul lui Carlos, o parte dintre problemele contra big hitteristelor erau rezolvate. A frustrat-o maxim pe Camila.

  • frodo

    Meciul Andreei Petkovic l-a vazut cineva??? A salvat 8 mingi de mici in setul 2 si aproape toate salvate de ea, nu gresite de Van Uytvanck….

    • Giany

      S-a tinut bine, cam toate mingile alea de meci le-a recuperat cu winnere. Van Uytvanck nu o sa uite prea curand meciul asta..lipsa de experienta si-a spus cuvantul.

  • Bogdan

    Turneul de la Dubai e transmis de:
    Dolce – ATP
    Digi – WTA

    • Marian

      UPC?

      • Zoolook

        Are UPC posturi de sport proprii?

        • Marian

          Nu stiu, are? Eu ma uit doar pe Eurosport.

          • Zoolook

            Nici eu nu stiu sa aiba, insa Eurosport nu stiu sa fie exclusiv al lor, il transmit si alti operatori pe mai toti satelitii, din diverse tari chiar, nu cred ca e un exemplu bun de comparat cu postruile astea de monopol ale operatorilor. E bine cand se da pe Eurosport sau pe Supertennis HD care mai e si necriptat…

          • Marian

            Nu este exclusiv al lor. Da, este aiurea ca unele posturi au drepturi exclusive dar probabil au preluat de undeva din afara. Asta este ne uitam online.

    • Zoolook

      Ce nerozie de fapt chestia asta cu drepturile exclusive si posturi TV specializate care permit operatorilor sa se umfle in pene monopoliste…

  • Bogdan

    Cu referire la titlul articolului, ramanem si cu o Monica plina de incredere, CSN gusta din plin slice, 6-4 pentru Moni in primul set.:)
    LE.Dar se pare, are ceva probleme medicale, ar fi pacat sa nu mearga mai departe din cauza asta.

    • micky

      turul 2?

      • Bogdan

        Da, turul 2, Digi 2.

    • peRFect

      Nu ai cum sa rezisti cu un astfel de joc; e perfect normal sa fie epuizata…

  • micky

    off topic.Am citit intr-un articol de-al lui CTP ca in 1995 presedintele Federatiei romane de tenis era Adrian Nastase(nu Ilie). Este adevarat sau n-am inteles eu bine?

    Mi s-ar parea super tare daca ar fi adevarat.

  • micky

    Mergea/Inglot au castigat 6-1 impotriva legendarului Nesor. Ar fi o victorie mare pentru ei

    • Nelu

      Au si castigat. Ma bucur mult pentru Mergea care pare sa-si fi regasit placerea cu care juca la 17-18 ani cand invingea la simplu jucatori ca murray, tsonga, berdich

  • micky

    Sper ca Monica Niculescu sa n-o ia 6-0 6-0. In rest totul e ok

  • micky

    Felicitari Florin Mergea!

  • Sorin

    Vad ca Bouchard a pierdut Mona Barthel. A vazut cineva meciul ?

    • Youknowwho

      eu. barthel are un joc f estetic si placut ochiului,in timp ce bouchard tot o tinea cu tehnica ei urata si ineficienta…

      • Doctor Z

        bouchard tehnica urita?

        I live, I learn…

        • Sorin

          Deficitara, cred ca e mai bine asa.

          • grs

            Smucita, cred ca e mai corect. :)

          • Sorin

            Smucita, da, da! Am reusit sa vad ceva rezumat din meciul cu Barthel. Oare Saviano n-a observat problemele astea ? Am privit mai atent miscarea ei in teren… Mecanica, rigida, nimic fluid. Pozitia corpului in momentul in care loveste mingea… Aiurea. Ba chiar m-am gandit o clipa ca poate are probleme cu vederea si nu poate aproxima corect distanta fata de minge… In fine.

          • Doctor Z

            Eu am postat un clip cui Bouchard. Urmareste-l slow motion :) mecanica e perfecta, cu exceptia follow-through-ului. N-are ce sa faca Saviano, asta e stilul ei. Mult mai important pentru e ca Bouchard ataca tot, si la un moment dat se va face click si gata, sa vezi pe-aci o mare de aprecieri, gata cu circotasii lui Bouchard…

          • Sorin

            Buna gluma asta cu mecanica perfecta.:) Asa, dimineata.

          • Doctor Z

            Gluma ti-o fi parind tie, n-ai decit sa rizi singur. Abia astept sa vad cum rizi dupa primul ei Grand Slam cu tehnica deficitara…ca daca stau si ma gindesc bine nu prea cunosc cistigarori de Grand slam cu astfel de problema…
            Poate trebuie sa ti-i reamintesc la baieti, ca e mai simplu, de la Sampras, Agassi, Hewitt, Safin, Big 3+1, DelPo si Cilic, si s-a terminat lista, din sute de pretendenti…
            Pina si Courier seamna cu Bouchard la smuceala :)

          • Sorin

            Aha, daca matale zici ca fatuca nu are probleme cu tehnica, ba o vezi si castigatoare de Grand Slam, nu prea mai am argumente. Adica, mai am dar o lasam cum a picat.

      • magus1349Jr.

        …bouchard tot o tinea cu “tehnica” ei urata si ineficienta…
        Asa e corect.

      • Valentin

        Nu mi place deloc jocul Monei. Da, a cam alergat-o pe Geniul in ceata si a avut mai multe serve in exterior ce au pus o in dificultate pe canadiana, dar nimic spectaculos.
        Un joc cu raliuri scurte si f scurte.

        • Youknowwho

          estetic comparativ cu bouchard

          • Valentin

            din acest punct de vedere, perfect de acord :)

    • Valentin

      Jalnic jocul Eugeniei. Mi s-a parut ca afisa o atitudine alternanta de apatie cu usoara nervozitate.

      • igelu

        Cam atata poate. In afara rezultatelor din GS de anul trecut(aici beneficiind de trasee usoare) nu a castigat decat Nurnberg!
        Spune si asta ceva despre ce si cat poate. In rest nu e decat mult mkt in jurul imaginii.

  • RADU

    DA , eu am vazut meciul lui Bouchard . Atât meciul jucat de ea cât si cel pierdut de Kerber le-am vazut din tribuna . În afara de faptul ca este frumoasa rau de tot , în rest nu am remarcat mai nimic la Genie . Am retinut atât la ea cât si la Kerber , o stare de nervozitate excesiva , iar pe alocuri chiar lehamite ! Mie mi-au dat impresia ca au vrut sa bifeze turneul si atât ! Oricum , aseara ,dupa ultimul meci Kim Clijsters era foarte suparata . Televiziunea flamanda , cea care transmite aici tot turneul , a transmis ieri în reluare finala din 2002 dintre Venus si Henin . Doamne ce meci ! …Au început si calificarile la Dubai . Deja Dulgheru a pierdut un set cu Putintseva ! Sa speram ca-si va reveni . Hai Alexandra !

    • Cornel Panceac

      Alexandra did it :)

    • guest

      Cred si eu ca era Kim supărata, comentatorul de la digi a zis ca Bouchard a primit un bonus cu 5 zerouri pentru a participa. Risipa de bani pentru organizatori…

  • Cornel Panceac

    break pentru Alexandra in al 5-lea game din setul trei. Hai Alexandra!

  • RADU

    Da , Alexandra joaca si setul 3 . E 3-3 acum , poate da Domnul si trece mai departe ………….La Rotterdam Mergea si Tecau nu se pot întâlni de data asta decât în finala ! Ambii vor juca semi . Hai baieti , finala româneasca sa fie !

  • RADU

    S-a terminat , 6-3 în decisiv si Alexandra merge mai departe . Sa speram ca v-a fi si ea alaturi de Simona si Monica pe tabloul principal !

    • Toma

      Destul de greu. În turul 2 cred că o va întîlni pe Lucic-Baroni, favorita 2.

      • guest

        Se joaca doar doua tururi de calificare.

        • Toma

          Mersi, oricum, cu Baroni e greu!

  • Valentin

    Cand se trage la sorti tabloul principal?

    • Ada

      Maine la 10:00 ora noastra, din ce spunea George.

      • Valentin

        Da, am vazut pe un forum ca e maine la ora 12, ora Dubai.

  • Bogdan

    Bravo Piti, a castigat in 3 ore, 4-6 7-5 6-3!
    Maine joaca probabil cu Mirjana Lucic-Baroni, parca am mai auzit numele asta pe undeva……..

    • Valentin

      Este. A postat un coleg pe aici un filmulet de la antrenament.

  • ralu_dani

    Dati-mi va rog un alt stream cu meciul lui Gael, pe Drakula da altceva iar 1xbet merge in reluare……

    • maisafie

      merge pe drakula 😀

      • ralu_dani

        Bun Berdych azi……..Gael in schimb un adevarat domn!

        • maisafie

          da, nu vrea sa il supere pe Tomas cu nimic 😀

Design: Bogdan Gheorghe