TreizeciZero Fed Cup
Bojana Jovanovski
Adrian Toca

bojana jovanovski:
"Vom lupta până la ultima minge, știu că putem bate România!"

17-04-2014


Dacă se mai îndoia cineva de spiritul de luptă al sârbilor, Bojana Jovanovski a ținut să ne readucă aminte de asta. Cumva în spiritul declarației Monicăi Niculescu – “Va fi o bătălie!”, Bojana a răspuns pe aceeași linie, anunțând că sârboaicele sunt foarte determinate să nu piardă la București, într-o confruntare foarte importantă pentru echipa lor.

Și asta pentru că Serbia riscă să ajungă în liga a 3-a a tenisului mondial feminin, după ce, în urmă cu nici doi ani, juca finala pentru marele trofeu pus în joc. De la acea înfrângere cu Cehia (1-3), sârboaicele n-au mai câștigat niciun meci, așa că sunt puse acum în fața unei realități nu tocmai plăcute și deloc în concordanță cu valoarea reală a tenisului feminin din țara vecină.

În condițiile în care Jelena Jankovic nu joacă, Bojana Jovanovski a devenit o prezență vitală în echipa sârbilor, și e foarte posibil ca pe “tura ei” să se joace soarta Serbiei în acest weekend. Iar Bojana e încrezătoare:

“Sunt foarte optimistă în ceea ce privește victoria noastră. Cred că putem să batem România, deși adversarele noastre au o echipă foarte puternică, cu o jucătoare mare în componență. Dar echipa noastră are o calitate similară, avem forța, pasiunea, inspirația și dorința de a câștiga. Vom face tot ce e posibil să ne menținem în elită, pentru că aici e locul nostru. Dintre toate echipele cu care puteam să cădem la baraj, în mod sigur ne-am ales cu cea mai proastă variantă, dar asta nu implică o presiune în plus. Credem în noi și credem că putem pleca zâmbind de la București”.

Un discurs frumos și senin din partea unei jucătoare care, la 22 de ani, ocupă locul 40 și are două titluri WTA în palmares. În ultimii ani, Jovanovski a fost protagonista a șapte meciuri la simplu pentru Serbia (cu un bilanț de 4-3) și alte 4 la dublu (2-2), însă în niciunul din cele patru nu a făcut pereche cu vreuna dintre colegele ei de echipă de acum.

“Condițiile au fost bune, m-am antrenat foarte bine, mă simt în formă și pregătită pentru meciurile din weekend. Cred că va fi un spectacol adevărat la Arenele BNR, îmi place mult terenul central de aici, mi se pare că seamănă cu o arenă de gladiatori, se potrivește cu un meci atât de important și cu echipele care vor fi adversare la București. Și noi, și ele sunt foarte motivate, e o victorie de care avem toate nevoie, așa că nu va fi ușor nici pentru noi, nici pentru românce. Dar noi vom lupta cu inima până la ultimul punct, cu credința că noi vom câștiga”, și-a încheiat Bojana avancronica, făcută pentru publicația Sportska Centrala.

Un discurs foarte mândru, tipic sârbesc, e de regăsit și la cea mai tânără dintre adversarele noastre, cvasidebutanta Nina Stojanovic, chemată pentru a doua oară la echipa de Fed Cup. Stojanovic va împlini 18 ani în iulie, ocupă locul 994 în clasamentul WTA și a apucat să-și facă debutul în meciul pierdut cu Canada, și a câștigat la dublu alături de Jovana Jaksic.

“Sunt onorată și mândră să fac parte dintr-o echipă atât de mare precum cea a Serbiei, cu atâtea staruri. Serbia are o tradiție, are o istorie, am jucat finala acum un an și jumătate. Avem un nume în sport, iar noi, jucătoarele mai tinere, suntem în mod special motivate când primim o astfel de șansă. E un sentiment incredibil să porți tricoul țării tale. Meciul cu România va fi greu, deznodământul probabil că va fi neclar, dar inima noastră ne spune că putem câștiga. Atmosfera din echipa noastră e grozavă, pozitivă, suntem concentrate pe victorie”.

Ana Ivanovic și Jovana Jaksic

Ana Ivanovic și Jovana Jaksic

Ca și româncele, echipa Serbiei s-a adăpostit de ploaie și de vânt în balon. Jovana Jaksic a ajuns și ea la București miercuri, în vreme ce Ana Ivanovic va sosi joi. După revenirea din Mexic, unde au jucat finala la Monterrey, pe hard, cele două au petrecut câteva zile la Belgrad, pentru recuperare. Delegația Serbiei a fost invitată pentru o cină festivă la reședința Ambasadorului Serbiei la București, Branko Brankovic, cel care va urmări din tribune meciul din weekend.

 

Design: Bogdan Gheorghe