BRD Insider

Victor Hănescu: Ca sportiv, te ating comentariile negative, oricât ai vrea să spui: „Nu mă interesează”. Știi că ai dat totul pe teren, vrei să câștigi și tot se vorbește de rău

Prima zi de tenis de la BRD Țiriac Năstase Trophy i-a adus în studioul BRD Tennis Insider pe câștigătorul de anul trecut Guillermo Garcia-Lopez și pe Victor Hănescu, dar și doi invitați speciali care ne vor fi alături de-a lungul întregii săptămâni: Luminița Paul și Andrei Pavel, căpitanul nejucător al echipei României de Cupa Davis.

Am vorbit despre turneul de la București și despre rolul pe care l-a jucat acesta în începutul și evoluția carierelor a doi dintre cei mai importanți jucători români din toate timpurile, dar și despre cum faci față așteptărilor publicului – fie că e vorba de a apăra un titlu sau de a juca pentru țară, în competiții ca FedCup sau Cupa Davis.

Mai jos, principalele idei:

Guillermo Garcia-Lopez, despre revenirea la București:

„E bine să fiu din nou aici, în ultimii trei-patru ani am ales să vin la București, deși mai este un turneu în Spania in paralel, pentru că aici lumea înțelege tenisul. Chiar dacă e un turneu mic, atmosfera e familiară și eu personal mă simt foarte bine.”

„În tenis e mereu dificil să câștigi o partidă, dar cred că trebuie sa încerci de fiecare dată să joci la cel mai bun nivel, cât mai regulat, și asta este așteptarea mea pentru anul acesta: să dau tot ce e mai bun în toate partidele. Desigur, mereu vei avea un adversar, mereu poți avea o zi proastă, dar victoriile sunt mai aproape dacă dai tot. Nu știu dacă turneul ăsta va fi bun sau rău, dar trebuie să fii acolo mereu. Sper să fie o săptămână bună pentru mine.” 

Victor Hănescu, despre planurile de viitor:

„Mă bucur că am putut să joc la București pentru ultima oară, la ultimul turneu, am auzit vestea că n-o să se mai țină. Nu am câștigat, dar am evoluat acasă și este important pentru mine. În ce privește planurile de viitor, m-am tot gândit, dar nu cred că la simplu mai am energie să continui, nu mai sunt în clasament și ar trebui să încep cu turnee mici, cu futures și challenger și nu mai prezintă o motivație pentru mine, am trecut prin aceste etape de câteva ori. Aș vrea să mai joc la dublu vara asta – cu Cornea, poate cu Ungur, sau Copil, cu ai noștri, să-mi ridic clasamentul și să rămân la dublu mai mult timp. Dar o să mă gândesc serios pentru că e vorba de plecat mult de acasă și asta fac de 15-20 ani. Cu familia este mai greu când ești foarte mult timp departe și o să iau în considerare aceste aspecte.”

„Vreau să încep la sfârșitul lui iulie prima ediție a unei academii mobile, așa m-am gândit într-o primă fază. O să fie la Cluj prima ediție și o să mă duc cu o echipă, formată din antrenori, preparatori fizici și pentru partea mentală, să le arătăm copiilor de 11-16 ani cam ce înseamnă performanța, cum se lucrează în afară, să le dăm o idee pe ce direcție să meargă. Ulterior vreau să fac și la București o bază pentru cei interesați să se antreneze alături de mine și de echipa mea.”

Despre ultima ediție a BRD Năstase Țiriac Trophy

Andrei Pavel: „Noi am crescut cu acest concurs și l-am luat drept normalitate – să avem un concurs la București atâția ani. În afara unei ediții, cred că am jucat aici tot timpul, chiar și când era organizat în toamnă, după US Open, deși îmi era greu să vin de pe ciment pe zgură. Ne va lipsi mult acest concurs, nu-mi vine să cred că se termină era asta. Dar cred și sper că dacă va fi ultimul, va fi poate doar o pauză, după care să revină. S-a mai întâmplat și în alte țări.”

Victor Hănescu: „Am amintiri frumoase cu aceest turneu, a fost primul turneu ATP la care am participat. Am jucat în calificări la 18 ani, am jucat finala la simplu, la dublu, chiar cu Andrei (Pavel). Am crescut cu acest turneu, am venit să văd jucătorii, atmosfera, nivelul, a fost o experiență frumoasă.”

Despre presiunea de a juca în tricoul țării

Victor Hănescu: „Am avut emoții în Cupa Davis, au fost meciuri pe care nu le-am jucat bine și meciuri în care am dat tot și a mers. E presiune, o zonă în care trebuie să te cunoști foarte bine, să știi să gestionezi astfel de momente. Am văzut și jucători care au clacat, au piedut și nu și-au mai găsit ritmul sau încrederea în ei. Ar trebui să avem oameni care să ne pregătească pentru genul ăsta de presiune, mai ales pe cei tineri.”

Andrei Pavel: „Fiecare jucător are o personalitate diferită și anumite experiențe când joacă pentru echipă – dar când joci și pentru țară, sunt momente destul de grele, când ai ghinion sau un eșec. E nevoie de oameni care să te ajute, să te pregătească. Motivația e mare la un meci de Cupa Davis, dar depinde de echipă, de situație, sunt mulți factori trebuie să se îmbine, și șansa contează mult.”

Despre cum gestionezi așteptările fanilor și reacțiile de după înfrângeri

Victor Hănescu: „Locuind în România, m-am tot lovit de comentarii. Și fiind la început, nici n-aveam experiență, mai citești, mai auzi ce se scrie în ziare. Ca sportiv, te ating lucrurile astea, oricât ai vrea să spui „nu mă interesează”. Te interesează, că știi că ai dat totul pe teren, vrei să câștigi și tot se vorbește de rău. Nu mai spun de articole – am pierdut cu Federer în Australia în trei seturi și când am venit acasă am citit că am fost desființat, că n-am putut să-i iau un game lui Federer. Se simt astfel de răutăți și nu știu dacă e normal.”

Andrei Pavel: „Dacă naționala de fotbal ar fi mereu în semifinalele competițiilor europene, ar fi la fel. Așteptările sunt mai mari, nu contează sportul. Toți vor să trăiască momentele astea cu tine. Partea negativă este că toată lumea devine expert. Noi o înțelegem pe Simona, dar toată lumea are ceva de spus. E normal, asta e partea negativă când devii un superstar. Dar de asta se numește tenis profesionist sau fotbal profesionist – trebuie să știi să le gestionezi. N-ai cum să schimbi lucrurile, fanii au un cuvânt de spus și îl vor spune.”

 

Fotografii: SportPictures

Comentarii