BRD Insider

Top 5 cele mai bune meciuri ale sezonului 2015

Remember cele mai frumoase meciuri ale anului în

2011
2012
2013
2014

 

1. Simona Halep – Victoria Azarenka, sfert de finală US Open, 6-3, 4-6, 6-4

Pentru al doilea an la rând, un meci al Simonei ocupă locul 1 în clasamentul celor mai frumoase meciuri ale anului realizat de Treizecizero.

Sunt puține meciuri mai importante (exceptând finalele) decât acesta în dreptul Simonei. Era un sfert de finală cu multiple conotații. Cu un sezon mai degrabă slab la nivel de Slamuri, Simona ar fi primit un calificativ de nesatisfăcător în cazul unei înfrângeri în acest meci. Dincolo de fileu se afla o Azarenka într-o tentativă de revenire, dar care prinsese aer, încurajată de câteva meciuri bune la US Open, un turneu la care are o tradiție excelentă. Superioară ca palmares Simonei, cu alonja celui care a fost locul 1 în lume, Vika pleca, din acest punct de vedere, cu un avantaj, pentru că în pofida ascendentului mental contra româncei, era cotată drept outsider. Mai conta, ca element secundar, și prezența lui Wim Fissette în boxa Vikăi. Din toate aceste motive, o situație tricky pentru Simona, al cărei bilanț contra lumii bune din WTA (categorie în care intră multiplele câștigătoare de Slamuri, tripleta Serena – Sharapova – Azarenka) suferea. De bine, de rău, Simona trebuia să se ridice la înălțimea ocaziei. N-avea încotro, o înfrângere i-ar fi făcut mult rău.

Meciul a fost la înălțimea promisiunilor pe care le implică un duel între două campioane cu pedigree, o bătălie faină în care contrastul de stiluri și de personalități a fost excelent completat de dorința și motivația evidentă cu care au jucat amândouă. Scenariul a fost complicat suplimentar și de apariția ploii; în vreme ce românii au așteptat reluarea cu sufletul la gură, Simona a reușit să-și păstreze concentrarea, iar când a revenit pe teren, a jucat cele mai bune minute de tenis ale ei din tot sezonul. Bucuria victoriei a fost pe măsură; dar la fel și consumul emoțional necesitat. “Am fost un pic surprinsă de viteza cu care a venit mingea de la ea”, a spus Azarenka. Sunt semne că rivalitatea celor două se va transforma în ceva foarte intens cu ocazia episoadelor următoare. Povestea meciului a fost scrisă aici, respectiv aici.

2. Stan Wawrinka – Novak Djokovic, finală RG, 4-6, 6-4, 6-3, 6-4

Nole ajungea la ora acestui meci având o serie de 27 de victorii consecutive. În start de sezon, sârbul respinsese categoric ideea unei noi înfrângeri în fața lui Stan, administrându-i un set la zero la Australian Open, în decisiv. Dar, în ciuda acestor evidențe, în jurul finalei de la Roland Garros au apărut, cu o zi înainte, tot mai multe păreri care sugerau o potențială zi grea la birou pentru Djokovic. A fost infernală, nu grea. Wawrinka i-a făcut rău cu fiecare rever, cu fiecare forehand, unele dintre aceste lovituri făcându-i pe fani să respire greu. Când meciul se terminase, elvețianul adunase 60 de lovituri direct câștigătoare, multe dintre ele obținând rumoare din tribune și reacții de descurajare din partea lui Nole, care începuse să simtă că nu e ziua lui. O combinație teribilă pentru sârb, care n-a prins o zi ideală (stors emoțional după meciurile cu Nadal și Murray), a lăsat și perspectiva istoriei să-l apese și a mai și dat peste un Stan în zi maximă. Ca și contra lui Nadal, în 2014, Wawrinka a jucat iar rolul unui party-crasher, întârziind visul mult mai bine cotatului său adversar. Povestea meciului.

3. Serena Williams – Simona Halep, semifinală Miami, 6-2, 4-6, 7-5

Este meciul care ne-a dat senzația că Simona chiar poate face o rivalitate din aceste întâlniri cu Serena. Asta, în condițiile în care nu suntem puțini cei care am simțit că Simona, autoarea unui meci excelent, n-a apucat să atingă tenisul maxim de care e în stare. Chiar și așa, n-a lipsit mult pentru surpriză: un management mai bun al finalului de meci și am fi putut asista la o a doua victorie la rând a româncei contra liderului mondial – importantă, mai cu seamă că s-ar fi produs pe un teren unde Serena câștigă titluri la foc automat. 

Simona venea după titlul de la Indian Wells și, deși obosită, avea prospețimea celui care nu mai știe să piardă. Cu câteva zile înainte, cele două trebuiau să se vadă în semifinale la IW, dar Serena trebuise să se retragă și să-și amâne revanșa contra lui Halep. Multe momente grozave în acest meci, începând de la atmosfera din tribune și continuând cu calitatea schimburilor. Am scris la vremea respectivă despre acest meci, meciul care a confirmat-o drept challenger pentru Serena. 

4. Federer – Murray, semifinală Wimbledon,  7-5, 7-5, 6-4

Federer produce ocazional câte un meci-bijuterie, dar chiar și pentru el sunt rare situațiile în care joacă cap-coadă excepțional într-o ocazie atât de mare precum o semifinală de Grand Slam. A fost una dintre acele performanțe pe care cronicarii străini le încadrează la etichete precum “vintage” sau “turn back the clock”. Până și Federer a trebuit să-și încadreze evoluția printre cele mai bune ale carierei. Povestea meciului.

5. Victoria Azarenka – Angelique Kerber 7-5, 2-6, 6-4

Un meci fantastic, căruia numai imaginile îi fac dreptate deplină. Calitatea tenisului a fost din altă lume, o excelentă pledoarie pentru a-i convinge pe cei care insistă că tenisul feminin n-ar fi spectaculos. După mulți, a fost cel mai bun meci de la US Open.

Alte mențiuni: Gasquet – Wawrinka (Wimbledon), Serena – Azarenka, Serena – H. Watson (Wimbledon), Murray – Djokovic (Canada), Federer – Djokovic (Cincinnati), Fognini – Nadal (US Open), Kyrgios – Federer (Madrid)

Comentarii