BRD Insider

Simona Halep se califică în finala de la București, revine dintr-un moment dificil cu Vania King

Simona Halep a învins-o pe Vania King, 6-7, 6-4, 6-3, în semifinalele de la București și s-a calificat în a doua finală a sezonului. În finală, Simona o va întâlni pe Anastasija Sevastova, care a eliminat-o în două seturi, 6-3, 6-2, pe Laura Siegemund.

Dintr-un motiv sau altul, începutul meciului cu Vania King a găsit-o pe Simona apăsată; și cum se întâmplă la Simona când intră într-un meci preocupată de ceva, serviciul e primul care clachează. Spre lauda ei, americanca a intuit oportunitatea și a jucat agresiv și lung, obligând-o pe Simona să se apere mult din spatele baseline-ului în mai multe ocazii decât ne-am fi închipuit, atacând-o cu mingi lungi și aspre, multe dintre ele prinzând liniile. Favorita 1 a fost mult mai prezentă pe retur, iar setul întâi s-a transformat într-o sarabandă de break-uri, câte cinci de fiecare parte, care s-a sfârșit cu un tiebreak. Cum se întâmplă în asemenea seturi, jucătoarea mai relaxată și mai dezinvoltă l-a câștigat; așa că, pentru a doua oară în turneu, Simona avea de recuperat un handicap de un set. 

În ciuda unui start mai bun în setul secund, îngrijorarea s-a prefăcut curând în alarmă. Vania a avut în două rânduri un break avans, o dată la 2-0, a doua oară, mult mai periculos, la 4-3. Finalmente, cu toată evoluția ei curajoasă, americanca a pierdut agoniseala din mână din două motive: incapacitatea de a se păstra relevantă pe serviciu (la trasul liniei, am numărat doar 4 holduri din 15 game-uri jucate cu serviciul) și diferența de clasă. Când lucrurile începuseră să alunece periculos spre un deznodământ inevitabil, Simona a pus piciorul în prag și a stopat incertitudinea sub care a stat setul al doilea. A recuperat ferm break-ul, a fugit cu setul al doilea, apoi a deschis un avantaj larg în startul decisivului, perioadă în care a jucat și cel mai bun tenis al ei de azi, câștigând convingător toate punctele importante.

Deznodământul a fost întârziat doar o scurtă perioadă de pierdere a concentrării, provocate de nemulțumirea unei mingi judecate în defavoarea ei de arbitrul de scaun la 4-1, 40-0 și pe care, în vâltoarea meciului, Simona a resimțit-o mai mult decât era cazul. King s-a apropiat iar periculos, dar deși a luptat frumos în game-ul cu care a făcut 4-3, a privit neputincioasă câteva winnere ale Simonei sclipind pe lângă ea în următoarele două game-uri.

S-a terminat 6-7, 6-4, 6-3 după două ore și 12 minute. O victorie din care rămânem cu jocul pe alocuri timorat din primul set, timp în care Simona a jucat neliniștită, și cu strânsul șurubului de pe finalul setului al doilea, momente în care Halep și-a păstrat bine cumpătul și și-a reasumat controlul asupra meciului. Și, de asemenea, cu replica dârză și surprinzătoare a Vaniei, care a depășit nu doar așteptările, ci și efectele unei accidentări la genunchi pe care a acuzat-o cu o zi înainte. 

În finală, Simona o va întâlni pe Anastasija Sevastova, care s-a calificat în finală după o victorie solidă cu Laura Siegemund, 6-3, 6-2. Simona și jucătoarea letonă s-au mai întâlnit de patru ori, dar e corect să punem un semn de întrebare pe relevanța head-to-head-ului (3-1 pentru Sevastova), dat fiind că toate meciurile s-au jucat până în 2011. Primul a fost la un 25k din 2009, următorul la Bad Gastein, în 2010 (singurul pe zgură), al treilea, la Copenhaga în 2011 (singurul câștigat de Simona) și ultimul, tot în 2011, în Luxemburg. 

Anastasija, care a venit în studioul Treizecizero după meci, este și ea la al doilea meci cu trofeul pe masă din 2016, după finala pe iarbă de la Mallorca. 

Așadar, în finalele de duminică (programul începe de la ora 16:00, întâi cu finala de simplu, apoi cu cea de dublu) avem o șansă să se repete scenariul din 2014, la prima ediție din București a turneului. Atunci ambele titluri au fost câștigate de românce: Simona Halep la simplu, Alexandra Cadanțu și Ema Bogdan la dublu; Alexandra, la rândul ei invitată în studioul nostru vineri, s-a întors și ea în finala de dublu, alături de poloneza Katarzyna Piter de data asta. După victoria de azi cu Kania/Krejcikova (6-4, 7-5), Alexandra și Katarzyna le vor înfrunta în finală pe Moore / Wongteanchai. Este, de asemenea, al treilea an consecutiv când (cel puțin) o româncă joacă finala de dublu.

Duminică, ultima zi de BRD Tennis Insider va fi, sperăm, una cu mai multe intervenții în direct din studio-ul Treizecizero de la Arene, așa că nu uitați să urmăriți pe site anunțurile în ce privește invitații. 

 

Finalele Simonei Halep

Titluri

2016, Madrid (Premier Mandatory, zgură), 6-2, 6-4 cu Dominika Cibulkova

2015, Indian Wells (Premier Mandatory, hard), 2-6, 7-5, 6-4 cu Jelena Jankovic

2015, Dubai (Premier 5, hard) 6-4, 7-6 cu Karolina Pliskova

2015, Shenzhen (International, hard) 6-2, 6-2 cu Timea Bacsinszky 

2014, București (International, zgură) 6-1, 6-3 cu Roberta Vinci

2014, Doha (Premier 5, hard) 6-2, 6-3 cu Angelique Kerber

2013, Sofia (Tournament of Champions, indoor hard) 2-6, 6-2, 6-2 cu Sam Stosur

2013, Moscova (Premier, indoor hard) 7-6, 6-2 cu Sam Stosur

2013, New Haven (Premier, hard) 6-2, 6-2 cu Petra Kvitova

2013, Budapesta (International, zgură) 6-3, 6-7, 6-1 cu Yvonne Meusburger 

2013, Hertogenbosch (International, iarbă) 6-4, 6-2 cu Kirsten Flipkens

2013, Nurnberg (International, zgură) 6-3, 6-3 cu Andrea Petkovic

Finale

2015, Cincinnati (Premier 5, hard) 3-6, 6-7 cu Serena Williams

2015, Toronto (Premier 5, hard) 6-7, 7-6, 0-3 ret. cu Belinda Bencic

2014, Singapore (WTA Finals, indoor hard) 3-6, 0-6 cu Serena Williams

2014, Roland Garros (Grand Slam, zgură) 4-6, 7-6, 4-6 cu Maria Sharapova

2014, Madrid (Premier Mandatory, zgură) 6-1, 2-6, 3-6 cu Maria Sharapova

2012, Bruxelles (Premier, zgură) 5-7, 0-6 cu Agnieszka Radwanska

2011, Fes (International, zgură) 4-6, 3-6 cu Alberta Brianti

2010, Fes (International, zgură) 4-6, 2-6 cu Iveta Benesova

 

Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu

Titluri
Simona Halep – Madrid
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)

Finale
Simona Halep – București *
Alexandra Cadanțu – București (dublu) *
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)

* Urmează să se desfășoare

Comentarii