BRD Insider

Cu ce rămâne Simona Halep după titlul de la București

Eram un pic îngrijorată că Simona nu se va alege cu mare lucru din acest turneu dincolo de satisfacția emoțională că a câștigat acasă. Dar Daniel Dobre, antrenorul cu care a colaborat în această săptămână și cu care a mai lucrat perioade în trecut, mi-a schimbat percepția prin ce a declarat în excelentul interviu de ieri pentru studioul nostru de la Bucharest Open. O să-l citez aproximativ: ”Simona trăiește foarte mult prin meciuri. Antrenamentele sunt importante, dar nu se compară cu starea de concentrare, intensitate și viziune pe care o atinge în timpul meciurilor.”

Jucătorii declară foarte des că au nevoie de meciuri, dar nu intră în detalii prea mult despre motivul pentru care au nevoie de ele cel mai mult. Daniel Dobre a aruncat o rază de lumină asupra acestui aspect. Intensitatea, concentrarea și viziunea necesare într-un meci formează o combinație unică: practic, jucătorul trebuie să rezolve probleme într-un context de înaltă presiune. Este probabil prima cerință în fișa postului unui sportiv de performanță: să fie capabil să găsească soluții în situații presante. Fiecare meci oferă această provocare și o oferă, cum bine a observat invitatul nostru, indiferent de clasamentul adversarei.

Îmi pare bine că un profesionist din sistem ne confirmă acest lucru răspicat: ”Clasamentul este mai puțin important decât forma de moment sau stilul de joc. Din păcate, în România, se crede că dacă ești favorit trebuie să câștigi neapărat”, a arătat Dobre către mentalitatea românilor în general și a presei în special. Noi, pe Treizecizero, tot propăvăduim că match-upul e mai important decât orice în tenis și clasamentul variază așa de mult în funcție de tot felul de circumstanțe, încât nu e inteligent să-l iei ca reper absolut.

Cea mai bună dovadă este discrepanța între semifinala contra Vaniei King și finala contra Sevastovei. King, mai slab clasată i-a dat de furcă Simonei mai mult decât Sevastova, favorita nr.7. Asta din cauza match-upului, adică felul în care stilurile lor de joc s-au suprapus peste cel ale Simonei. ”Despre King, știam că va încerca să scurteze punctul, să fie agresivă. Dacă Simona ar fi câștigat tiebreakul primului set, meciul ar fi fost poate mai scurt. La sfârșit, și-a spus cuvântul și forma fizică”; principalul câștig al acelui meci a fost că Simona a stat în el și a luptat să-l câștige, îndeplinindu-și cu brio prima cerință din fișa postului.

Spre deosebire de King, al cărei joc i-a pus probleme, stilul Sevastovei s-a suprapus într-un mod favorabil peste stilul Simonei. ”Are o dreaptă mai neconvențională, cu priză deschisă, dar nu poate face cu ușurință trecerea de la cros la lung de linie. Așa că am încercat s-o ținem în spate pe dreapta cu mingi adânci. Pe rever, Simona domină de obicei, e punctul ei forte. Apoi știam că va pune scurte și când Simona le-a ajuns, a demoralizat-o. Când nu-ți funcționează planul, te afectează”, a explicat Daniel Dobre scorul drastic al finalei.

Într-adevăr, acest turneu a fost o provocare în programul Simonei, trecerea la zgură a necesitat schimbări și presiunea de a evolua și câștiga în fața publicului de acasă a fost mare. Cu toate acestea, faptul că l-a câștigat, crede Dobre, îi va da avânt și încredere pentru restul sezonului de hard, pentru că Simona învață  din toate meciurile jucate. Este unul din avantajele colaborării cu Cahill. ”Indiferent de rezultat, și dacă pierzi când ești mare favorită, important este să înveți din acel meci, pentru că mâine vei avea șansa să folosești ce-ai învățat într-un nou meci. Tenisul se joacă pe termen lung, nu are sens să te critici sau să te plângi aiurea. Și la antrenamente, și în meciuri, fiecare moment este semnificativ.” Sunt cuvinte pe care aproape că am putea să le folosim și noi, indiferent în ce domeniu activăm.

Comentarii